Gelukkig verzamel ik geen doodsprentjes. Ik verzamel wel bierviltjes. Vind een café een net iets aangenamere omgeving dan een kerk.
Wie heeft de grootste verzameling bierviltjes, bieretiketten, bierblikjes, bierglazen,... op Mechels grondgebied?
Kennen jullie nog details van het bier- en brouwerijverleden van Mechelen?
Wat is er gebeurd met de Mechelse Bierfeesten? Wie waren trouwens de initiatiefnemers?
@ Lars Wybouw
Mijn uitgangsleven beperkte zich in de periode einde vijftiger- tot half zestiger jaren tot, op zondagavond eerst naar de cinema en daarna een pintje degusteren in enkele café's van het centrum. Meer is er nooit van gekomen omdat de sport veel vrije tijd opeiste. Gelukkig maar misschien.
In die tijd was café-pub 'ARMS of YORK' voor de twintigers en dertigers the place to be. Dus stonden we wegens plaatsgebrek op de barstoeltjes, op zondagavond meestal aan de toog in het hoekje dat naar de keuken leidde waar de moeder van Joséke, Julleke en Jan (de uitbaatster en haar broers) af en toe een sandwich of een croque in elkaar hutselde voor de hongerigen onder de klanten.
Het bier dat ze verplicht waren te tappen kwam in dit café van brouwerij 'Het Anker'. Er waren in die periode in Mechelen nog brouwerijen zoals 'Lamot', 'Chevalier Marin' en naar ik meen toen ook nog 'Jacobs' van de Olivetenvest (of was die al gestopt Jos Nys?).
De pils van brouwerij 'Het Anker' viel, Ô ironie, langs geen kanten in de smaak van de stamgasten of bij uitbreiding gans Mechelen en omstreken. Een alternatief was, om in de pilslijn te blijven, een 'Dort' te bestellen. Dat was een uit Duitsland ingevoerd bier van de brouwerij 'Dortmunder Union'. Een pils kostte toen 6 BEF maar zo'n Duitse dorstlesser kwam je al dadelijk op 10 BEF te staan. Dat remde het geven van een rondje onder vrienden echter niet af want het gezelschap was er doenbaar en de bazin en haar broers aangename mensen.
Als je nagaat dat de andere brouwerijen betere pils maakten dan 'Het Anker' dan is het ironisch en verwonderlijk dat juist die brouwerij de slachting van INBEV in de kleinere brouwerijen heeft overleefd. Gelukkig maar! Want welke prachtige bieren brengt brouwerij 'Het Anker' heden ten dage niet voort dank zij het brouwmeesterlijk inzicht van Charles Leclef die van een rustig kabbelend bierbeekje een dorstlesser van formaat aan het maken is. Met de regelmaat van een klok brengen ze nieuwe beestig lekkere bieren op de markt.
Chauvinisme zal je zeggen! Daar is niks mis mee zolang het mijn smaakpapillen maar streelt!
De Mechelse Bierfeesten werden uitgevonden en georganiseerd door het KVHHV (Katholiek Vlaams Technisch hoogstudentenverbond) afd. Mechelen, als overkoepeling van de diverse clubs zoals de Wesp, Hodena, Retabo enz. Vele van deze clubs bestaan nog en zijn te contacteren langs hun websites. Voor de inkom betaalde men 100 Bef. en ontving een bierpul van 0,5 l. welke dan met lint of touw meegedragen werd. Werd soms een jolige zatte boel...:-)))
Eddy,
je bent er 2 door mekaar aan het halen denk ik.
Retabo zat bij het KVHVM en de anderen bij het KVTHVM
Wie wat organiseerde weet ik niet precies.
Ok, ik zie pas dat die wijziging er is vanaf 1997, ik veronderstel dat Eddy al wat langer uit het studentenleven weg was als ikzelf, mijn excuses.
@MarcVC, ja man , in de jolige zeventiger jaren was iedereen weldegelijk vertegenwoordigd in het KVTHVM. De praeses was toen Dirk Verbist en zijne vice was Jef Matthé. Toffe gasten .... zeker als er genoeg vloeistof aanwezig was!!
dat van die vloeistof was er in mijnen tijd gelukkig ook nog ;-)
Soms graaf ik een putteke in mijn hof en wat groeit daar? Lege flesjes. Hieronder heb ik zo drie restanten waarvan ik denk, maar ik ben niet zeker, dat ze bierflesjes waren. V.l.n.r.
C. VAN BE***GENBE*T, 4 Place de la station, Malines
BRASSERIE DE COCQ, Malines
DEPOT VAN HERENT, 325 Leuvenschesteenweg, Mechelen
Misschien weten de anderen wat meer?
Luc, ik zou dat allemaal zo niet vrijgeven hoor want er is duidelijk sluistorting in uwen hof gebeurd door vroeger bewoners...staks gaan ze u nog verplichten uw bodem te saneren.
enfin als het zover komt dan heb ik wel iemand bij de hand die daar beroepsmatig mee bezig is (kwestie van de factuur wat laag te houden).
Op gevaar af Jos Nijs de kaas van zijn boterham te halen. De Posthoorn was dat ook geen vooroorlogse brauwerei op de Brusselsesteenweg ?
@ Luc
Er zou een brouwerij De Cocq Ernest & Frederic bestaan hebben in Mechelen van 1915 tot 1932. Ze brouwden Bière D.C., Bock en Extra Stout D.C.
(bron: een reeds geruime tijd ofline gehaalde website met Belgische biernamen en brouwijeren waarvan ik gelukkig een copytje gedownload had).
Van de andere twee flessen vind ik niet meteen iets terug. Vroeger hadden bierstekers en -verdelers ook vaak hun eigen fles.
Als de nummering van de leuvensesteenweg nog dezelfde is als vandaag, dan moet de 325 ongeveer aan de spoorwegovergang zijn. Zal eens vragen aan mijn grootmoeder. Die woont al bijna 60 jaar een paar huizen voor "den bareel".
@ G.L.
Van de Posthoorn vind ik voorlopig niets terug. Ik heb nog ergens een copie van een oud boekje dat ging over bier en brouwerijen in Mechelen. Zal dat eens proberen te vinden.
@lars: bedankt reeds. Ondertussen wil ik je ook meegeven dat de MVSA ( mechelse vereniging voor stadsarcheologie ) in één van hun jaarboeken ( 'Opgetekend verleden 3' van 2005 ) een brok informatie levert over Mechelse brouwerijen. Geïnteresseerd? Hier is de link: http://mvsa.be/
Het boekje heet "De Mechelsche Bierhandel" en het is geschreven door Jozef Van Balberghe
Boekuil en "karveel" uitgave MCMXLIV. Ben niet zo goed met Romeinse cijfers maar googelen leert mij dat dit 1944 wil zeggen. Een boek dat op het einde van WO II werd uitgegeven?
Iemand die toevallig dit boekje heeft? Wil dit best wel eens inscannen want mijn papieren copie heeft ook zijn beste tijd gehad.
@ G.L. en Peter
Er staat zelfs een foto in van De Posthoorn in de Schoutethstraat
@ Luc
Ik vind ook een brouwerij De Cocq terug in de A-B straat in een lijst van brouwerijen die de schrijver maakt op basis van een aantal documenten waarnaar hij in interessante voetnoten verwijst.
Voor 1775:
Voor het jaar 1817
In 1828:
den A-B (1647): Iemand ene idee waarvoor die letters staan ?
@ Peter
De "A" staat in ieder geval voor ADRIANSSENS
@ Jef Van Ransbeeck: de "Prager pilsner" van Het Anker behoorde wellicht niet tot de meest smaakvolle pilsbieren, maar toen ik end jaren 50-begin jaren 60 in "The Arms of York" kwam, stelde ik er me tevreden met de "Captain" van Het Anker (kostte geloof ik 1 frank meer dan een pils). Een beter bier destijds was hun "Keizer", maar te zwaar om op uit te gaan.
@ G.L. die "Posthoorn" op de Brusselse stwg was geen brouwerij, maar een mouterij van de familie Raamdonk-Geets, gelegen achter het Art nouveau huis nr 70. De achterliggende mouterij werd in 1974 afgebroken. Ik veronderstel dat je op het verkeerde been gezet werd door de oude afspanning "De Posthoorn" op de hoek van de Brusselse stwg en de Posthoornstraat die in 1966 afgebroken werd.
De Posthoorn
@ Peter: de enige verklaring die twee bronnen aan de naam A..B. straat geven is dat er ofwel een huis A..B. of een brouwerij A.B. stond... we zijn dus nog geen stap verder.
@ Lars: rond 1960-1961 had ik zowat 800 bierkaartjes tegen de muur van mijn slaapkamer gespijkerd... enne, de groetjes aan je pa.
'Adriaensen' - Da's al 'iets'... Ik ben erg benieuwd naar de verklaring van A-B. Want een duidelijk antwoord vond ik tot hiertoe nog niet...
@ Lars
DEPOT VAN HERENT was een biersteker aan de bareel. Tot voor een 10-tal jaren was er een wijnhandelaar gevestigd. Het nu totaal vervallen gebouw is juist naast het vroegere gebouw van garage Hanswijk aan de Leuvensesteenweg.
Er was ook een brouwerij DE COCQ juist naast de Hanswijkkerk. De brouwerij is in 1926 gestopt en had toen als naam "BRASSERIE LA CUVE D'OR"
Gekende bieren van deze brouwerij zijn:
Bock D.C. Bière D.C. Extra Stout D.C.
heb nog ......VOLLE FLESJES van Cardinal - Cardinal Christmas - Floreffe - Keizerbier (allen van Het Anker) en Pilsor - Export - Bruin Tafelbier - Burton (allen van Lamot)
@ Iene van de Beurght
Van waar uw bron "Adrianssens" ?
@ Anoniem
Brouwerij Adrianssens frères et soeurs (A-B straat 18/20)
Bronvermelding:
Brauerei-Verzeichnis Belgien van Manfred Friedrich (1984)
blz.169
Als de bron van Iene van de Beurght juist is, nl. Adrianssens, en we nemen er Backx (Uit : "De Mechelse Bierhandel" door Jozef van Balberghe) erbij, dan zijn we dicht bij de oplossing.
Adrianssens & Backx = A.B.
Vanaf nu hebben we een naam voor de A.B. straat. Voor Iene: kus van de bank en een juffra vooruit!!
iene van de beurght die de Brauerei-Verzeichnis Belgien van Manfred Friedrich (1984) kent? Da moet dan wel ne verzamelaar zijn van één of ander bierattribuut. Ik ben zelf ook van de beurght. Mogen we weten wie gij zijt? :-)
Rap effe de stukken over Mechels dialect en bier, in het boekje "De Mechelsche Bierhandel", overgetypt:
Op iemand die nogal graag zijn pintje pakt, zegt men:
Op wie veel drinkt:
Wie nogal menige keer dronken is:
Wie vlug drinkt:
Wie het ene glas na het andere bestelt:
Wie een weinig bedronken is:
Wie erg dronken is:
Wie zich in nog meer gevorderden staat van dronkenschap bevindt:
Doelend op hun zwijmelen zegt men:
Doelend op hun veel klappen, hoort men:
Wie zich veelvuldig aan dronkenschap overgeeft, wordt uitgescholden voor
Van hem zegt men:
Wie zich in dronkenschap brutaal aanstelt is
Een vrouw die veel dronken is, heet men
Ven een drinkebroer zegt men nog:
Van wie sterft en gekend was als een groote drinker, beweert men:
Als reden tot drinken zeggen de groote liefhebbers van gerstennat dat zij
Een groote waarheid is voorzeker:
Uitdrukkingen met het woord bier als hoofdbestanddeel:
UIt drinken gaan of de herbergen afloopen:
Wie veel in de herberg zit, is:
De oorzaak ervan is dat er
Een gewoon glas bier noemt men een
Wil men een klein glaasje, dan vraagt men
Wil men een groot glas:
In sommige herbergen bestelt men nog wel de
welks inhoud schommelt van driekwart tot één liter
Verlangt men een welgevuld glas bier, dan hoort men zeggen:
Van een groot glas met weinig bier in, zegt men:
Een glas met dikken bodem en weinig er in:
Een brede rand schuim is
Een half glas bier is
Als uitnodiging om nog een glaasje te drinken:
Een vraag om eenzelfde bestelling luidt:
Volgen de rondekens elkander vlug op dan hoort men:
in de herbergen was het eertijds de gewoonte te zeggen aan den patroon die het glas bier aanbracht
Wanneer men bij het spel verliest en er voor een gelag was gespeeld
voor den verliezer en bij herhaling
bij den winnaar is het uitnemend
Op wie slechts een slokje van een glas bier dirnkt, zegt men
In de vroegere strenge winters, wanneer het bier zeer koud was, stak men een gloeiende koterhaak in het gevulde glas bier; dit noemde men
Bij het drinken van koud bier zegt men:
Algemeen wordt aangenomen dat het bier in de kriekentijd slecht is. Is het erkleijk slecht, is het het begin of het laatste van de ton, dan hoort men wel eens zeggen:
immers van verschaald bier, zoo beweert men, krijgt men
Kwam het voor dat iemand zijn gelag niet betaalde, dan werd de baas kwaad; de klant werd
buitengezet.
Blijkbaar was er in 1553 een huis in dat ( toen nog ) stukje Melaan dat men ' den AB ' noemde en dat zal dan wel onze brouwerij geweest zijn. Naamgevingen van straten gebeurde toen nog organisch dat wil zeggen dat men de naam van een gekend huis uit die straat gebruikte als aanduiding voor de ganse straat. Waarom men de naam van dat huis afkortte is mij een raadsel. Misschien is er nog ergens in een archief een eigendoms- of verkoopakte.
@Gimycko, het schijnt dat "crack" nog altijd te verkrijgen is, maar nu wel in andere vorm. Het zou nu ook veel benevelender werken.....-)))
Wat AB betreft: ik heb zo mijn twijfels over Adriaensens - Backx. Het gaat hem in elk geval over een brouwerij van de familie Backx. Ik meen ergens ooit eens gelezen te hebben dat de A verwijst naar de voornaam van betreffende Backx. Die zou dan Antoon, Adolf of zoiets zijn. Mijn exacte bron ken ik niet en mogelijk las ik ergens over ene A.... Backx, brouwer en deduceerde ik dus mijn bovenstaande stellng. Daarmee mogen we Adriaensens als brouwerij aan de AB straat dan weer niet laten vallen want men spreekt van drie brouwerijen in die straat. Volgens mij namelijk misschien die Adriaensens en verder zeker Backx en Scheppers. Scheppers was ( net als Backx trouwens ) een veelvoorkomende naam in ons brouwerijgebeuren en vermoedelijk kochten die andere brouwerijen op. Zo vind je in 1828 een weduwe Scheppers op de zoutwerf - en dat was de oude "de Kevie" ( huis bestaat nog trouwens) maar ook Scheppers in de AB straat. Je ziet in 1817 drie Scheppers brouwerijen waaronder ook "de posthoorn". Het bruggetje aan "Mispelters" over de vliet in de Katelijnestraat heette Hoorenbrugske, afgeleid van de Posthoornbrug! De brug heette eerst Stallebrug ( naar het huis van der Stallen en die werd later brouwerij "de posthoorn" (bron Marcel Kocken). En die ligt een eindje weg van de ons vandaag bekende posthoorn. Hieruit concludeer ik dat de Posthoorn van Scheppers oorspronkelijk aan de Katelijnestraat lag en dat huis bestaat zeker nog, want dat is het nogal donkere herenhuis waar advokaat Nobels woont ( over het "vliegend peerd"). De hidige posthoorn werd pas in 1810 ingericht als bruwerij. Mogelijk verhuisde de Posthoorn van de Katelijnestraat dus.
En wat verder in de Katelijnestraat hadden we Olifantsbrug naar brouwerij de Olifant.
Verder : ik zou van "Iene van de beurcht" wel eens willen weten waar hij die Adriaensens brouwerij haalde. Niet dat ik hem niet geloof, maar dat is de eerste keer dat ik er van hoor.
@ Anoniem als rudi
Bron:
Brauerei - Verzeichnis Belgien van Manfred Friedrich
1984
Gelezen op blz. 169
2407a Brasserie Adrianssens frères et soeurs (18/20 rue AB) : 1892-1895
2407b Brasserie J-F Adrianssens 1896-1899
2407c Brasserie Charles Adrianssens 1900-1921 (gestopt)
Dit boek is een repertorium van meer dan 4000 Belgische brouwerijen waarvan een twintigtal Mechelse (vanaf einde 19e eeuw tot 1984). Het boek kan men bestellen bij de Gambrinusclub van Belgie -VZW. (zie www.gambrinusclub.be)
Zomaar...
Lamot Asbak
Lamot Milk Stout
@iene van de beurcht. Bedankt. Maar dit schijnt wel te bewijzen dat Adrianssens een aparte brouwerij is en dat AB dus vermoedelijk wel komt van een voor-en achternaam. Trouwens de data vandat Duitse boek zijn zo'n 70 jaar later dan die van 1828 van hierboven.
i.o.v Rudi De Mets
Wat AB betreft: ik heb zo mijn twijfels over Adriaensens - Backx. Het gaat hem in elk geval over een brouwerij van de familie Backx. Ik meen ergens ooit eens gelezen te hebben dat de A verwijst naar de voornaam van betreffende Backx. Die zou dan Antoon, Adolf of zoiets zijn. Mijn exacte bron ken ik niet en mogelijk las ik ergens over ene A.... Backx, brouwer en deduceerde ik dus mijn bovenstaande stellng. Daarmee mogen we Adriaensens als brouwerij aan de AB straat dan weer niet laten vallen want men spreekt van drie brouwerijen in die straat. Volgens mij namelijk misschien die Adriaensens en verder zeker Backx en Scheppers. Scheppers was ( net als Backx trouwens ) een veelvoorkomende naam in ons brouwerijgebeuren en vermoedelijk kochten die andere brouwerijen op. Zo vind je in 1828 een weduwe Scheppers op de zoutwerf - en dat was de oude "de Kevie" ( huis bestaat nog trouwens) maar ook Scheppers in de AB straat. Je ziet in 1817 drie Scheppers brouwerijen waaronder ook "de posthoorn". Het bruggetje aan "Mispelters" over de vliet in de Katelijnestraat heette Hoorenbrugske, afgeleid van de Posthoornbrug! De brug heette eerst Stallebrug ( naar het huis van der Stallen en die werd later brouwerij "de posthoorn" (bron Marcel Kocken). En die ligt een eindje weg van de ons vandaag bekende posthoorn. Hieruit concludeer ik dat de Posthoorn van Scheppers oorspronkelijk aan de Katelijnestraat lag en dat huis bestaat zeker nog, want dat is het nogal donkere herenhuis waar advokaat Nobels woont ( over het "vliegend peerd"). De hidige posthoorn werd pas in 1810 ingericht als bruwerij. Mogelijk verhuisde de Posthoorn van de Katelijnestraat dus.
En wat verder in de Katelijnestraat hadden we Olifantsbrug naar brouwerij de Olifant.
Verder : ik zou van "Iene van de beurcht" wel eens willen weten waar hij die Adriaensens brouwerij haalde. Niet dat ik hem niet geloof, maar dat is de eerste keer dat ik er van hoor.
Ik wil graag een flesje Burton van u kopen, en dit uit pure nostalgie naar het bier uit mijn verre jeugd.
@ Dfons.
Ervan drinken zit er niet meer in.
@ Dfons
Sorry Dfons maar ik doe er geen van weg
Hallo.
Voor mijn stadsreuzen-blog ben ik op zoek naar zoveel mogelijk documentatie, informatie en fotomateriaal over het Mechels Reuzenbier.
Beste dank.
www.bloggen.be/stadsreuzen
Beste Peter,
Ik ben bezig met stamboomonderzoek naar de fam. van der stallen en lees in uw artikel over een huis in Mechelen, aan de Katelijnenstraat, dat voor het een brouwerij was toebehoorde aan de fam. van der Stallen. Weet u soms iets meer over de personen die er gewoond hebben?
Vriendelijke groeten,
Paul
Hallo Lene,
Ik zie dat dit geen recente reactie is, maar wilde je toch even vragen of je nog steeds enkele volle flesjes van Lamot en het Anker in je bezit hebt ?
Dank en m.v.g.
Marc
@ Marc-R
Ik heb een vol flesje van volgende bieren:
o.a. van LAMOT:
Burton (1975) - Export Lamot - Pilsor Lamot - Blanc Moussi (1968) - Mai-Bock (1966) - King's ale (1974) - Mechelse Bruine (1970)
o.a. van HET ANKER:
Cardinal Trippel (1975) - Cardinal Christmas (1972) - Floreffe (1974) - Gouden Carolus (1984) - Het Bouwerke (1985) - Keizersbier (1958) - Mechelschen Bruynen (1984) - Toison d'or (1984)
o.a. van CHEVALIER MARIN:
Supra - Export - Bergenbier (1983)
De meeste zijn Collector Item's
Hallo Iene,
Toevallig herlas ik dit blog nogmaals en warempel...er was een antwoord (?! :-)
Zelf ben ik niet zo vertrouwd hiermee en verwachtte dus een antwoord via m'n mailbox.
Momenteel ben ik een ruimte aan het opmaken die als ik nog wat meer materiaal in handen heb het midden moet houden tussen een café en museumruimte. Een kleine ode aan de wat meer bekende Mechelse brouwerijen, het Anker, Chevalier Marin, Lamot en Jacobs met verschillende aparte oude bierattributen zeg maar.
Misschien wil je me met je kennis ook even bijstaan want ik heb een 50-tal oude flessen uit het Mechelse. Ik vermoed echter dat de meeste hiervan van likeurstokerijen afkomstig zijn.
@ Marc-R :
Welkom op de Blog - Daar moeten we er eentje op drinken !
;-)
Bedankt alvast (!) en indien je dit nog ergens in een kast hebt liggen mag je absoluut ééntje komen drinken ! :-)
@ Marc-R :
Hopelijk zit er, tussen uw 50-tal oude flessen uit het Mechelse, nog zo eentje tussen.
Dan kunnen we die eens rustig degusteren in uw toekomstig café / museumruimte.
;-)
Jammer genoeg niet en bovendien zijn ze, heu...nogal vochtloos :-/
Wel oude rakkertjes en bovendien allemaal verschillend.
De flesjes hier bovenaan in het blog steken er mogelijk ergens tussen (ik moet ze eens herbekijken).
Met zekerheid kan ik wel reeds zeggen dat ik minstens ééntje van de Leuvensesteenweg bezit maar zonder witte druk, wel in reliëf.
Bovenaan merkte ik op dat je enkele afbeeldingen had gepost, zoals dat viltje van Jacobs dat me niet bekend was. Ik wel een 8-tal verschillende glazen van Jacobs en een viltje maar daar stopt tot dusver jammer genoeg het gevonden materiaal.
Ben je verzamelaar ?
@ Marc-R :
Zo zou je het kunnen noemen...
;-)
Klik hier voor meer info.
Ik ben al jaren op zoek naar een foto van brouwerij Jacobs, maar helaas, niks. Wie kan me helpen.
Ik heb ook nog andere foto's van Jacobs etiketten, maar dan zou ik mijn madam moeten vragen die in te scannen ( of ik kan één van de telgen van de brouwerij vragen of hij die op een electron ische drager heeft.
Ik hou jullie op de hoogte.
Hello , kun je wat meer uitleg verschaffen over die beige bierpull Lamot Milk Stout . Ik vind nergens info over dat object .
Hello , kun je me wat meer informatie verschaffen over die beige bierpull Lamot Milk Stout ? Ik vind nergens info . Vriendelijke groeten .
Wie foto's heeft van de gemeente Muizen bij Mechelen kan deze posten op www.bloggen.be/gemeentemuizen/
Het betreft foto's van gebouwen , straten , pleinen , horeca , enz , zowel oude als recente , dit om een beeld te schetsen van hoe Muizen ge-evolueerd is .
Hallo Stefan,
Wederom een vrij late reactie van me.
Anyway, betreffende je vraag (als je intussen niet zelf reeds de oplossing vond)
Het kruikje Stout dat je ziet is inderdaad van Lamot, maar wel van Lamot Willebroek.
Stout is denkelijk ook nooit gebrouwen in Mechelen
Stout was voor zover ik me herinner een donker bier dat je misschien best kan vergelijken met Guiness. Vrouwen werden aangemoedigd om het te drinken na de bevalling om de melkproductie te activeren en aan te sterken.
Ik zoek meer informatie van een bierfles die ik in mijn bezit heb:
J Van Den Bergh
Afbeelding van een kroon
Adeghemstraat
Mechelen
Dank bij voorbaat
@ Rits :
Misschien heb je hier iets aan. Uitleg erbij :
Archieffonds / Verzameling : Verzameling Berlemont
Titel : Adegemstraat 67-69 (genaamd "De Drij Bijlen" en "De Trappekens").
Beschrijving :
Achter de twee puntgevels uit de 18de eeuw gaan huizen uit de 16de-17de eeuw schuil. Nr. 69 (rechts) bezit een beschilderde arduinen pui uit de tweede helft van de 18de eeuw. Voor 1956 gaf het onderdak aan de herberg 'In de Kroon'. In nr. 67 (links) is in 1864 bakkerij 'De Valk' vermeld. In 1919 is de herberg 'De Werkersbond' er gevestigd, later veranderd in 'In de Grote Pint'.
(Beeldbank - Fotonummer: SME001000004)
En dan was J. van den Bergh misschien een biersteker / cafébaas.
Ok bedankt,
Dat is dus weer iets dat binnekort de verzameling kan verlaten waarschijnlijk.
Verder is VEEL informatie over chevalier marin altijd welkom, ik bezit al een kleine collectie van deze brouwerij. De grote interesse is vooral omdat mijn vader daar vroeger gewerkt heeft.
Mvg, Maarten
@ Rits : Hier meer info over Chevalier Marin.
Alweer bedankt voor de infor Gimycko, nu weet ik ook weer dat er 2 variantjes van deze kaart bestaan, namelijk onderaan op deze kaart staat Belgique, bij mij In den zeeridder.
Mvg
Foto van een drukblokje waarmee de tekst op de porseleinen doppen van de flessen werd gezet van Brouwerij La Vigne uit Mechelen
Hallo Maarten.
Je hebt deze afbeelding in minstens twee formaten bij mijn weten.
Het postkaartformaat en een affiche of pancarte. Mogelijk maakt dit net het verschil (?) het komt wel meermaals voor dat afbeeldingen bij een verschaling aangepast worden.
Tenzij de afbeelding die jou bekend is (bij den zeeridder) eveneens een postkaart is ?
Marc R, degene die ik ken(en ook heb) is inderdaad ook postkaartformaat.
Verder nog een (voor mij) nieuwtje te weten gekomen.
De brouwerij van Ch. Adriaenssens had als naam "Le Lion"
En nog een vraagje, ik heb ook een drukblokje gevonden van Victor Van Beersel - Bieren - Bonheyden. Hier bestaat ook een knikkerflesje van, heb ik helaas niet. Maar was dit een bierhandel, brouwerij, ....
In de friedrich is niets terug te vinden, maar ik heb wel van meer brouwerijen iets, wat niet in de boeken terug te vinden is.
Mvg, Maarten
MIj zegt dit ook niets...ik verzamel zelf ook knikkerflesjes maar uitsluitend van Mechelen en niet van Bonheiden.
Van brouwerij La Vigne heb ik eveneens nog een flesje. Vreemd (in mijn optiek) dat die tekst niet gespiegeld staat op dat blokje ?!
Dat postkaartje dat je niet bezit van Van Diepenbeeck is nog te koop maar extreem prijzig voor wat het werkelijk waard is.
Wel, Marc-R, mij is het ook vrij vreemd dat de tekst niet gespiegeld staat, toch heb ik er ook een 2 tal, waar zowel de tekst gespiegeld als niet-gespiegeld is. En dan blijkt ( aan de resten die er nog aanhangen) dat enkel de niet gespiegelde kant gebruikt is.
Maar hoe dit proces juist werkte heb ik geen idee van, wat mij lijkt is:
Als je kijkt naar zo'n porseleine dop heeft die een beschermlaag, als de beschermlaag weg is, is de reclame ook weg. Dus misschien is de reclame aan de onderkant van die beschermlaag gedrukt, en vervolgens derover heen getrokken/gesmolten...
Verder die kaart staat inderdaad al lang te koop, is van Fernand, helaas is die in alles zo prijzig!
@ Maarten Rits
Over welke kaart hebben jij en Marc-c het ?
Mogen wij dat ook weten aub.
Sorry,
Het is Marc-R
Hallo Iene !
Werd je vrouwelijke curiositeit wat op de proef gesteld :-)
Geen probleem alvast wat de naamsverandering (verbetering) betreft, maar om op je vraag te antwoorden moet je in dit blog even teruggaan naar 22/04 en het linkje van Gimycko even bekijken.
Leuk alvast dat je terug op het blog bent beland ! En moest je nog een ongeopend extra glas Blanc Moussi hebben... altijd welkom !
@ Maarten
Een ingenieus gevonden procedé Maarten !!
Misschien moet je dit even lezen...hoewel het ook geen uitsluitsel geeft over het positief en negatief drukplaatje.
Er zijn verzamelaars van kroonkurken en dopjes, misschien moeten we ons oor daar es te luisteren leggen.
OPROEP !
Met Iene, die nog volle flesjes van oude Mechelse brouwerijen bezit , op het blog terug te zien verschijnen wil ik misschien graag even een algemene oproep doen.
ik ben namelijk verzamelaar van oude Mechelse bier- en disellerij attibuten en ben bezig met een café-museumpje in te richten als ode aan onze oude brouwerijen waar we best fier op mogen zijn !
Reeds enige tijd ben ik op zoek naar een emaille of metalen reclameplaat van het Anker maar dat is jammer genoeg blijkbaar onvindbaar geworden.
Indien iemand me hieraan kan helpen zou me dat een enorm plezier doen. Uiteraard zal er ook een gepaste compensatie tegenover staan samen met een Mechels biertje tussen de collectie uiteraard !
Emaille platen of bierplateaus van andere brouwerijen zoals Lamot , Chevalier Marin (de Supra), Jacobs, de Distel... zijn uiteraard ook steeds welkom ! Speciale bierglazen zoals het bovenstaande glas of Mechelschen Eemers worden ook in alle dank aangenomen.
Dus indien U of iemand die je kent me hieraan zou kunnen helpen kan je dit mailen naar : Mechelse-biercollectie@hotmail.com
Ik hoop alvast op enkele positieve reacties !
Vriendelijke groeten,
Marc
@ Marc-R
Als je een emaille reklaambord vind van Het Anker mag je toch rekenen op een prijs tussen de 400 à 450 EUR. En dan zijn ze de meeste nog geabumeerd door het gebruiken van het reklamebord en ook door de ouderdom er van.
Ik zelf bezit er een (maar ook een weinig geabumeerd). Ik zal eens een foto naar jou doormailen.
Dat mag je altijd doen Iene, de zaken die ik niet bezit probeer ik enigszins wat te inventariseren.
De bedragen die je opgeeft zijn wel aan de hoge kant, het moet voor mezelf nog een beetje een gezellige (uit de hand gelopen) hobby blijven. Op enkele zaken na waarbij de kans bijzonder klein was dat ik het een tweede maal zou vinden probeer ik hierin alvast niet te gek te doen, hebzucht komt ten val hè :-)
Het is tenslotte Mechels erfgoed en dat wil ik graag een respectvole plaats geven, daarom investeer ik vooral in de schoonheid en de culturele waarde van deze zaken en niet in een geldelijke waarde.
Marc,
Helaas misschien ook zijn dat bedragen die heel makkelijk gegeven worden voor emaille borden...
Het is maar de waarde die je er zelf aan geeft.
Voor mij heeft Chevalier Marin dan weer een groot belang, gezien mijn vader daar gewerkt heeft. Verder, de glazen die u zoekt, zijn te vinden op de ruilbeurzen.
Af en toe toch een keer, maar ook hier hetzelfde liedje, de prijzen kunnen soms wel even schrikken zijn, maar dan is de vraag meer, wat is het u waard...
Mvg
> Iene
Je mag altijd een afbeelding van die emaille plaat doormailen naar Mechelse-biercollectie@hotmail.com (indien je wil uiteraard :-).
> Maarten
We zien elkaar kortelings wel ...ik zal alvast een Ankerbiertje voor je koud houden. Iets van CM had toepasselijker geweest maar ik vrees dat dit je gezondheid niet ten goede zou komen.
Ik bezit ook nog een aantal Cardinals waarvan sommigen beweren dat ze nog drinkbaar zouden moeten zijn ... misschien moet ik deze opportunisten eens uitnodigen op een proefavond en nadien enkele dagen het resultaat afwachten. Voor de rest heel toffe mensen hoor ! :-7
Marc,
Ik heb het een jaar of 2 eens geprobeerd met een oude gouden carolus.
Viel tegen, was misschien slecht bewaard, daar hangt ook veel van af natuurlijk.
Wel niet ziek van geweest.
PS: Nu zaterdag ruilbeurs in de sporthal van Kapelle Op Den Bos ;)
hallo
heb je nog steeds de volle flesjes cardinal en cardinal christmas?
merciekes
heb mss wel interesse
Hallo Willem,
Sorry voor de late reactie, ik veronderstel dat de vraag aan mij gericht was ?
Ik bezit nog een vol flesje Cardinal trappist en trippel maar deze zijn alvast niet te koop. Een Christmas heb ik trouwens niet.
Mogelijk vergist u zich met het een bovenstaande reactie van Iene, zij bezit wel nog een flesje Cardinal Christmas.
Nu ik eraan denk...indien je nog eens deze blog binnenwandeld Iene, kan je dan even aangeven of de naam Paula Pérez Souto jou bekend is ?!
Je had aangegeven om eens iets door te mailen en van bovenstaande dame kreeg ik een bericht met onderwep : t.a.v. Iene van de Beurght....maar durfde hem wel niet te openen omdat het mogelijk spam is ? :-7
@ Marc-R
Ten eerste: ik ben een Hij (zie iene = ene) , moest ik een ZIJ zijn dan was het ...ien . Ten tweede P.P. Souto is mij onbekend
: - )
Oeps..verschoning :-s
Kan gebeuren, die van der Beurght wil dan ook toevallig niet zeggen 'van in de buurt' ? :-7
Afbeelding : Brussel Exposition 1935
thema 'Kolonisatie'
Tot mijn grote verbazing wordt er nergens melding gemaakt van een brouwerij welke in de blokstraat te Mechelen nog bestond rond de jaren 1900, namelijk de brouwerij Arnoldus en welke toenmalig toebehoorde aan de familie Janssen. Ik ben nog in het bezit van een oude koperen bierkruik van deze brouwerij: circa 70 cm hoog. Voor uitbreiding werden de activiteiten van deze brouwerij overgebracht naar Dendermonde onder de naam van brouwerij Bayaerd.
De oude gebouwen van deze brouwerij, evenals de prachtige 18e eeuwse woning werden in de zestiger jaren gesloopt voor uitbreiding van het Sint-+Romboutscollege...
Met vriendelijke groeten,
Julien Janssen
@ Julien : Heb je een fotootje van die bierkruik ?
@ Julien Janssen
Hier de chronologie van brouwerij Janssen
van 1892 tot 1901 : toebehorende aan Louis Janssen
van 1901 tot 1910 : toebehorende aan weduwe Louis Janssen
van 1910 tot 1922 : weduwe Janssen & zoon
van 1922 tot 1925 : weduwe Janssen & zoon NV
1926 : gestopt met de aktiviteit
@ Julien : Kunt gij ons hier meer over vertellen ?
"...J.L. liet zich inschrijven te Brussel met als officieel adres ; Molièrelaan 196 te Elsene. Het was een adres van een oud-scoutsleider te Mechelen: Robert Janssen. Zoon van de brouwer Janssen in de Blokstraat te Mechelen. Daar was ook het scoutslokaal van de Franstalige Scouts gevestigd: 7de BP. Kardinaal Merciergroep.
Daar zou, op een kleine zolder, J.L. starten met zijn vervalsingen..."
Uit 8 Mei Nieuwsbrief (pfd - Zie pag 3 onderaan) uit 2005
@ Julien Janssen
Brouwerij Louis Janssen (brouwerij Arnoldus) was in de Blokstraat N°3
Ik heb een mooie bier reclame van Morvel bier te koop op 2de hands.be Brouwerij Jacobs te Mechelen.
@ AVG : Bedoel je deze hier ?
Inderdaad. Indien interessde gelieve te biede op de site.
groeten Andre
@ Andre :
Moest ge het item niet aan de straatstenen kwijt geraken, dan stel ik voor - als ge nog eens naar Mechelen komt (Heist od Berg is nu niet zover) - om het item te schenken aan de Erfgoedcel (te vinden in de Lamot-brouwerij).
De Mechelaars zullen U eeuwig dankbaar zijn.
:-)
BTW :
Moest de Erfgoedcel niet open zijn, dan moogt ge het ook altijd afgeven op den Dienst Toerisme in de Hallestraat. Dat is naast het Mechelse stadhuis.
@ Marc-R
Ik heb een foto van mijn emaille-reklamebord van brouwerij Het Anker naar u doorgemaild !
De brouwerij (1894) en mouterij (1897) Versailles (of met bronvermelding dit) werd hier nog niet genoemd: in de Polderstraat nabij de Battelsesteenweg. Er pal naast verder in de Polderstraat liep toen nog de Pissebeek. Lang na de sluiting was er in de 1970's nog een brandje [vooral bierbakken] aan de kant naar de Frans Broersstraat toe. De oud-mouterij werd de vestiging van een schietclub maar 't is niet vanwege 't geluid van het vuren uit de lopen dat men er inmiddels ook begon de muren op te lopen. City Rock staat voor het lokale 'indoor climbing' maar is ook een touwtechnisch bedrijf.
Kent iemand namen van de bieren? Waar waren die destijds te verkrijgen (grote verdeler, 'biersteker', algemenere kleinhandel en/of welke café's)? Diende de mouterij alleen voor eigen bierproductie of was ze ook leverancier voor andere brouwerijen? Wanneer stopte de productie? Er bleef of kwam dan nog zeer lang een soort 'depot' van [lege?] bierbakken; voor wie?
Lichtjes off-topic: Tot in de jaren '60 waren er vlakbij twee café's op de Battelsesteenweg: Taxi op de hoek van de Polderstraat tegenover de oud-brouwerij en in de rij bij de andere hoek (dus voor de brouwerij) 't Spook. Dit laatste werd het recentst gesloten, in de periode 1963-'66. Het café op de overkant hiervan, waar al in 1955-'56 een apotheek De Voorzorg was gekomen en nu een wasserette is, had men "bij Cyriel" (en Tres) genoemd, maar was dat de eigennaam van die zaak?
Some, als we nog jong waren werd er vaak gesproken over Bock bier. Het schijnt dat ge daar nogal koppijn kon van krijgen.
G.L., als ge 'm toen gedronken hebt, zou ik zelfs zeggen dat een aspirientje nu wel niet veel meer zal helpen tegen wat ge er kon aan overhouden. Zoals een probleem om bij het onderwerp te blijven en om niet steeds de aandacht weg te willen trekken van wat er wel over gaat. Er is een verschil tussen duiding of randinformatie, en uitsluitend niets ter zake doende flauwekul. Die is des te ergerlijker in een oude rubriek, na een algemene uitnodiging tot aanbieden van relevante info. Als ge daarentegen zou gehoord hebben dat zoals vele brouwerijen toen, ook Versailles een bock in haar aanbod had (eventueel met nogal kwaadaardige reputatie), schrijf dát dan hier.
Des te ergerlijk... Wie zegt het!
Some, en sinds gisteren " 'n nief birreke veu azoanpissers, het Malleke". Waar halen ze het.
@G.L. dat van dat malleke was dat van hetzelfde rcclamebureau als die reclame met dat potlood op die trein?
http://nieuws.vtm.be/binnenland/89434-dewinter-legt-klacht-neer-voor-gra...
;-)))
Gelezen. Tegen steken dient hij klacht in, en deze wás eigenlijk wel een tikkeltje onder de gordel. Dat neemt niet weg dat hij A! roept voor hij geslagen is; da's slimme tactiek: Hij "wil niet in de hoek belanden waar de slagen worden uitgedeeld.” Dan is hij goed voorbereid: Wie ze geeft is in die hoek en daarbuiten belandt men door een hele ferme klop te krijgen.
Ne goeie verstaander heeft maar een half woord nodig. Dus Some doe geloak de Jokke, oavet keut.
Indien gij weg zoudt gebleven zijn toen ge niets te zeggen hadt en dus toegelaten hadt de aandacht bij de brouwerij en mouterij Versailles te brengen, zie 30/04/2014 - 02:52, dan ware het véél korter én interessanter geweest, G.L.
Beste vrienden,
wat betreft de Mechelse Bierfeesten. De feesten werden in 1980 georganiseerd door de vereniging van Mechels studentenclubs. De praeses van die vereniging was toen "den Urbain". Ik zat toen op Coloma in "binnenhuis" oftewel de afdeling binnenhuisarchitectuur. Aangezien wij toch het meest met ontwerp enz. te maken hadden werd ons gevraagd het ontwerp te maken voor affiche en bierkaartje. Ik zat toen in het praesidium en heb de affiche ontworpen waarvan het bierkaartje afgeleid is. Ik denk dat ik nog wel ergens een affiche heb. Van de halve liter pinten heb ik er ook nog een staan maar dat waren eigenlijk halve liters van Supra met een sticker op. Voor zover ik weet is maar één editie geweest.
PS: nog altijd goede herinneringen aan "den Barcelone" en "Jeanke" :-).