aan de Tigris, in Mechelen...

(foto: Jan Goovaerts)

Deze foto straalt een heerlijk zomers gevoel uit...  Jan Goovaerts wist deze Mechelse Assyriër mooi te vatten in zijn moment van verpozing...  Droomt hij van het verloren paradijs van zijn jeugd?  mijmert  hij  met een zekere weemoed over zijn bergdorp Hassana in zijn nieuwe thuisstad aan de Dijle? 

Mechelen aan de Tigris?

Ik ben al jaren héél erg geboeid door deze 'enclave' in Mechelen.  In een ouwe topic over deze bevolkingsgroep, 'Mechelen aan de Tigris' ging ik hier dieper op in, aan de hand van het boek van August Thiry.   Daar hoef ik dus nu niet verder over uit te weiden...  Maar de knappe foto van Jan Goovaerts deed me ook nog eens een aantal portretten van deze Mechelse Assyriërs opzoeken, die ik in de loop van de voorbije jaren maakte...

http://www.mechelenblogt.be/2006/10/mechelen-aan-tigris

     

                              

(foto's: Jan Smets)

Mechelen aan de Tigris...

een verloren paradijs zoekt nieuwe toekomstdromen....

inderdaad heel mooie foto's van een groep mensen die zich héél goed geïntegreerd heeft in onze stad!

Onze stad (en niet alleen Mechelen, ook andere Europese landen) heeft deze mensen een nieuwe thuis gegeven, en daar zijn ze dankbaar voor.

Klopt Iv.

Mmmm... toch iets genuanceerder: primo ik herken de mensen niet op straat, tenzij ze uit de St. Pieterskerk komen en secundo, ik had ergens opgevangen dat de eerste generatie weliswaar echte Mechelaars geworden zijn maar dat de tweede en derde generatie die drang niet direct heeft. Zou het ook dat gekend gegeven zijn dat men niet hier en ook niet ginder thuis is?

Stel je de omgekeerde wereld voor: Mechelen wordt ontruimd en op 10 dagen moeten alle mechelaars weg naar Turkije, Irak, noem maar op. Het enige wat we gemeen hebben met de locale Nestorianen is de godsdienst. Is er dan toch zoveel aan gelegen? Ik zou het niet willen meemaken.

Jans, er wonen in Vlaanderen zo'n 173 verschillende etnies volgens zonnen en garnalen en dus kunt ge zo dagelijks foto's brengen telkens van een andere Mechelse groep. 't Is niet omdat ge begeesterd zijt van deze Turken dat ge de anderen aan hun lot moet overlaten. Dus fotowerk aan de winkel......

Prachtige foto's. Ik meen een gezicht te herkennen van een gezonde senior wiens stappenteller dagelijks de 10.000 stappen moet overschrijden, want die is altijd op trot!

Voor Marc1 die zich aan zijn 'lot overgelaten wordt'...

een poging om mijn 'begeestering' te spreiden:

http://www.mechelenblogt.be/2009/01/lach-van-mechelen

of:

http://www.mechelenblogt.be/2009/06/t-gezicht-van-wereld

Goeiemorgen Mechelen!

 Aan de Zenne in Hombeek

;o)

Jans, ik voel me helemaal niet aan m'n lot overgelaten hoor maar al die anderen........173 etnies min die Turken, min mij (dus), nog 171 te brengen dan en liefst per origine, geen mengelmoes van maken héé. één groep per dag bijv. met de nodige omschrijving om ons allen een goed idee te geven vanwaar en van hoever ze allen komen en gekomen zijn.

@marc1: ik zou de assyrisch-christenen uit deze topic geen Turken noemen. Juist zij werden verdreven door de Turkse overheid uit Turkije, maar dat zal Jans al wel eens uitgelegd hebben vermoed ik.

 @ Marc 1,

                   en vooral waarom ze gekomen zijn is misschien interresant om weten. Allee vertellen maar , niet allemaal tegelijk a.u.b.

Ja, Luc, ik ken het verschil wel hoor en heb er 'szondags na de Mis een goed contact mee.

maar het zou toch tof zijn om eens per etnie zo'n reportageke te krijgen van Jans met de nodige en nuttige achtergrondinformatie.

ik meen dat hij het héél moeilijk (wie niet) gaat hebben met de verschillende Afrikanen want een Oegandees is geen Keniaan etc. (en daarom zou het dus nuttig zijn).

Die Tigrismensen hebben wel eigenaardige trekjes. Omwille van hun geloof en om hun leven te redden zijn ze allemaal op de vlucht gegaan en hier dus aangeland! Maar toch gaan ze dan hun woningen ginderachter terug in orde brengen/renoveren als vakantieverblijf!!! Daar heb ik zo toch mijn vragen bij, als het niet stoort. En als het mag natuurlijk! Anders censureert ge er maar weer op los.-)))

Hier worden enkel heel beperkt, reacties weggehaald die de bedoeling hebben om een topic alweer een politieke wending te geven. En dit trouwens na herhaalde klachten van een groot aantal mensen van allerlei strekkingen.

Reacties die leiden tot een interessante discussie en niet tot modderworstelen worden graag verwelkomd. In elke organisatie zijn er regels. Mechelen Blogt heeft de betrokkene opgebeld en gecontacteerd op verschillende manieren.

Het verkeersreglement beperkt ook mensen in hun vrijheid, maar niemand die dat censuur noemt.

 Dien hoop is al gekend.

Mechelen Blogt moet eens realistisch leren worden. Wanneer de auteur van dit item niet begrijpt dat hij met zijn product zelf een zeer geladen politiek thema aansnijdt dan is hij ofwel zeer naief ofwel bewust uit op provocatie. Hij moet dan ook niet verwondert zijn dat hierop reakties komen om de heel eenvoudige reden dat de overgrote meerderheid van de oer - Mechelaars genoeg hebben van dat gedoe. Onlangs gevoerde Vlaamse enquetes hebben dat duidelijk bewezen. De tegenparij dan het zwijgen willen opleggen is inderdaad censuur en gaat in tegen onze westerse geplogenheden.

GL, Eddy Luyten waar halen jullie dat van die censuur vandaan zeg. Het weghalen van reacties gebeurt op vraag van een groot aantal mensen....héél democratisch dus....

G.L. moet eens realistisch leren worden. Wanneer lezers van dit item niet begrijpen dat zij in dit 'product' geen geladen politiek thema moeten zoeken, noch provocatie, zijn zij ofwel zeer naief of jammerlijk mislukt in het "zien" van schoonheid in "kleine" dingen. Want dat is alles wat dit item wilde aantonen. G.L. moet dan ook niet verwondert (?) zijn als mensen die de schoonheid wél kunnen ervaren hierop reageren om de eenvoudige reden dat de overgrote meerderheid van de oer-Mechelaars (?) niet hebben gestemd op bepaalde partijen die de verzuring in de hand werken. Ik meen me zelfs te herinneren dat ze één van de verliezers waren in oer-Mechelen...(maar daar gaat het niet over!)
Onlags gevoerde enquetes hebben duidelijk bewezen dat de mogelijkheid "schoonheid" (hoe subjectief ook) te kunnen ervaren onlosmakelijk verbonden is met een vorm van onschuld, openheid en ja, naiviteit. Maar ook ontegensprekelijk enige vorm van menselijkheid vereist. Enkel echte mensen zien schoonheid in echte mensen.

 

@marc1: Waarom krijgt MBlogt zelden klachten over andere mensen ? Het staat nochthans vrij om een klacht te emailen. Allemaal heel democratisch dus.

(Foto Agly59)

Ikzelf ken geen Assyriers, maar het blijft intrigerend hoe een dergelijk dorp in zijn geheel nieuwe oorden opzoekt. DIe man van de tweede foto kwam een tijdje gelden op Man bijt Hond met 'de doos'. Was een erg openhartig gesprek.

Verder is mijn standpunt nog altijd: De toekomst van Mechelen 'is samenleven met verschillende culturen' of 'is niet'.

Het staat iedereen vrij hier niet mee eens te zijn...

En O ja, die fotoreeks van Jan Goovaerts, waarvan de eerste foto komt is echt wel erg knap, mooie sfeerschepping.

van mij mag ieder hier zijn mening, opinie, gedacht kwijt...ik zal me daar niet aan storen.

wat e-mailklachten betreft daar doe ik niet aan mee want dat is naar mijn héél bescheiden mening "gestapo-praktijk" en daar gaan we toch niet voor zeker?

NIets van die praktijken, gewoon met de mens-in-kwestie gebeld en geklapt en uitgelegd en gevraagd. Maar niets he ...

Hasanah, waar deze mensen vandaan komen, is een zeer mooie streek met veel groen en bergachtig. Ik heb dat kunnen zien tijdens een voordracht dienaangaande in het Diocesaan Centrum te Mechelen. Het was tyrouwens een heeeeeel interessante voordracht, maar spijtig genoeg was de belangstelling niet erg groot!

Als iemand eens een verlofke ginder wil doorbrengen, kan hij altijd een woningske van een van onze medeburgers huren.Alles zou daar nu mooi gerenoveerd zijn na een paar verloven terplekke! Dat is best te betalen; het moet niet altijd Atalya of de Bosporus zijn!

 @ Swoon,

                    van gutmenschen zou men eigenlijk veel meer mogen verwachten als het gaat om de toekomst van onze maatschapij. Spijtig, opnieuw een gemiste kans.

Waarom beste G.L. kan een artikel nu gewoon simpel niet een keertje gaan over positieve, vriendelijke zaken. Waarom wil je er altijd weer iets negatief van maken ?

En gebruik gewoon argumenten, om je mening te staven ...

Is dat nu zoveel gevraagd ?

(zucht)

Ondertussen zijn alle lezers van deze blog alweer afgehaakt, en gelijk hebben ze ... weet je wat. Ik sluit het hier gewoon af.

Ik wist niet wat gutmensch betekende dus ik vind een verklaring op de Duitse wikipedia waaruit ik aanhaal:

Gutmensch wird oft mit Begriffen wie Pharisäer und Heuchler, seit Mitte der 1990er Jahre auch mit dem Begriff „Politische Korrektheit“ verbunden und als Anklage verstanden, die drastisch als „Terror der Gutmenschen“ erscheint.

Ik heb weeral wat bijgeleerd.

Sta me toe als auteur van dit artikel nog één reactie toe te voegen voordat ik het afsluit:

GL en consoorten zijn er weer schitterend in geslaagd om in hun verziekte kijk op maatschappij hun verkrampte en achterdochtige reacties de vrije loop te laten.  Eigenlijk heb ik héél véél medelijden met zulke mensen die met zo'n verzuurde blik naar de wereld om hen heen kijken.  Kunnen zo'n mensen écht gelukkig zijn?  Ik ben blij dat mijn eigen geest niet zo besmet is door dit woekerend en kankerend denken.  Ik voel me dan ook goed in mijn vel, en leef in tevredenheid en harmonie met mijn omgeving.

Deze post maakte ik omdat ik een foto mooi vond...; een mooie foto van een mens, een Mechelaar... , rustig zittend op een plekje in de stad - mijmerend...  En, omdat ik geboeid ben door de geschiedenis van deze groep nieuwe Mechelaars.  Niet meer en ook niet minder.

Maar: ik ben dus naiëf en/of een provocateur... 

arme GL - Alsje  zélf in onvrede leeft met je omgeving, constant argwanend, en altijd complotten vermoedend, is het natuurlijk niet verwonderlijk dat je anderen steeds beticht en bedenkt met zulke titels.

Ik ben blij dat ik opener naar de wereld om me heen kan kijken.  Ik hoop dat het virus van negativisme en eigen-gelijk me nooit besmet.  Ik zou dit heel erg vinden.  Ik hoop dat mijn kinderen en eventuele kleinkinderen ook de gave van verwondering, aanvoelen van schoonheid, en tollerantie zullen erven.  Ik hoop dat ze eerder bruggenbouwers zullen zijn dan afbrekers - dat ze willen dialogeren ipv 'punt andere lijn'  te zeggen.  Dat ze 'onze' wereld zeggen ipv 'mijn' wereld - dat ze grenzenverleggers ipv grenzentrekkers zullen zijn - dat ze iedereen in hun eigenheid en waarde zullen laten, zonder daarom hun eigen principes en waarden te verliezen- dat ze mens tussen de mensen willen zijn...

Slaapwel GL -  droom zacht; ik wens dat je ooit vrede met jezelf zal hebben.

Jan Smets

de naïeveling en provocateur (volgens het etiket dat je me graag opkleeft, omdat ik 'anders' denk dat jij met je Ene Grote Gelijk)