't Proper Waterke

Het is één van die ronkende namen die iedere Mechelaar wel kent: 't Gruun Waterke.

Vanuit de Stassartstraat krijg je niet alleen een prachtig uitzicht op de voormalige Refugie van Sint-Truiden, maar ontmoet je ook één van de Mechelse Vlieten.

Stadsvisioenen huisvestte een heuse reus in het donkere water en heel wat wandelaars herondekten dit uniek stukje Mechelen.


De naam komt ontegensprekelijk van de grote hoeveelheid eendekroos die het water bedekt en zijn typische kleur geeft.

Maar...het water ziet al een tijdje helemaal niet groen meer. Er is geen enkel spoor meer van het eendekroos.

Werd het eendekroos tijdelijk verwijderd om de reus boven water te brengen?
Of is er meer aan de hand en moet er dringend ingegrepen worden om dit uniek stukje Mechelen te redden ? Of leggen we ons neer bij de situatie en noemen we het plekje vanaf vandaag 't Proper Waterke?

Wie weet meer?

Ik heb van 't weekend nog aan enkele toeristen proberen uit te leggen dat dit het Groen Waterke heet. Moeilijk momenteel ! :-)

Zo zou het moeten zijn...

Zou die reus teveel warmte afgegeven hebben en zo de eendekroos verdreven hebben ? 

Ik pleit er in elk geval voor dit stukje erfgoed te beschermen - " 't proper waterke' dat lijkt toch nergens op :-)

Tja...  't Groen Waterke tussen 'groen' en 'zwart'...  (de tweede foto schoot ik vanop het overdekte bruggetje tussen Aartsbisschoppelijk paleis en Refugie van Sint-Truiden, kijkend naar de Stassartstraat...)

Overigens...die reus heb ik nog niet kunnen 'ontwaren'.  Heb ik nu té weinig fantasie of is er een deffect aan de 'installatie'?

(foto's: Jan Smets)

NB: welkom als blogger Doler!  Tof dat je de steeds groter wordende groep komt versterken!

is het niet onlangs dat het regenwater en de riool gescheiden werden en er dan alleen regenwater in dat waterke komt? Ik dacht als oorzaak dat het water te voedselarm geworden is voor eendekroos. Eendekroos gedijt namelijk goed in sterk bevuild water en kan heel wat amoniak (onze kakas en pipis) verwerken

Voor zij, die alles willen weten over Eendekroos, klik hier !

(Nog geen Wikipedia-artikel gevonden over dit natuurfenomeen)

De persoon die deze eendekroos verwijderd heeft moet nogal geploeterd hebben.

Volgens info van mensen tewerkgesteld in het bisschoppelijk paleis hebben de stadsdiensten de vliet proper gemaakt. Zo te zien iets te vlijtig. Dat voor stadsdiensten?

idem ditto voor de oever aan de kruidtuin, daatr is men iets te ijverig tewerk gegaan met maaien zodat de broedplaatsen voor de waterhoentjes in een ruk weggetoverd zijn :-(

Ik zou toch niet wijzen naar het personeel.Die mensen doen enkel wat hen wordt opgedragen.En  wie dan die opdrachtgevers zijn is een goeie vraag.

@jans : de reus heb ik enkel deftig gezien in de eerste week (dagen), nadien heb ik net als jij moeten vaststellen dat er waarschijnlijk een probleem is met de installatie (ik woon er vlakbij, ga regelmatig 's avonds wel eens kijken, maar telkens : noppes !).

Met kroos op het water zou je de reus natuurlijk helemàààl niet gezien hebben, vandaar waarschijnlijk die opkuis. Overigens gebeurt dat periodiek, die opkuis, niet enkel in het kader van Contour Light.

 

En toch, ik zag hem ook in de eerste dagen en mooi, met kroos.

Welke reus was het ?

:-D

 Gim, zoe iet mutte toch van oep de kant zien zitte.

:-D

Even  verduidelijken: de reus (Syncope, een werk van Kris Verdonck voor ContourLight) is wel degelijk gediend bij een Biljartgroen Waterke. Het eendekroos vormt namelijk het projectievlak waarop werd geprojecteerd. Zonder kroos, helaas geen (of nauwelijks) reflectie. Het is ook voor Contour een vraagteken waar dat groen is gebleven na 21 maart. De stedelijke diensten hebben alleen zwerfvuil uit het groen gevist.

Toen wij de reus gingen bekijken kwam de suppoost de installatie checken.  Volgens zijn uitleg zit het als volgt:

De reus wordt geprojecteerd vanuit een kastje tegen de muur rechts van het groen waterke.  Dit kastje is afgesloten van de regen.  Helaas viel de projector vaak stil, waarschijnlijk door oververhitting. De standaard oplossing was om de stroom uit te trekken en terug in te steken.

Toen wij er waren, lukte dat dus niet.  Ik denk dan ook de projector finaal stuk gegaan is door ontoereikende ventilatie.

Waarom die dan niet vervangen wordt dat is een andere vraag...

Onderhoud blijft een erg moeilijke zaak dezer dagen. Iets opzetten kan nog wel, maar het blijvend onderhouden kost een veelvoud van de inspanning van het opzetten.

Onderhoud is echter minstens even belangrijk.

een niet onbelangrijk foutje in de calculatie van de stadsprojecten zeker? een economist zou er wel degelijk rekening mee houden tenzij het project er absoluut door moet geraken.

Is niet alleen een kwestie van centen, denk ik, maar ook van mentaliteit. Je mag nog zoveel budget voorzien als je wil, als je geen kaas hebt gegeten van operationele procedures ( :-) ), of het gen "onderhoud" niet in je DNA hebt zitten, tja. Sommige toestanden doen me denken aan de schrijnende manier waarop de uitgebouwde wegeninfrastructuur in onze voormalige kolonie teloor ging, nadat de Belgen daar buiten gebonjourd werden. Maar zijn we zelf hier zoveel beter .... ?

Los van het bovenstaande, heb ik de indruk dat méér dan één kunstenaar het technische aspect van zijn/haar werk onderschat heeft. Het is niet alleen de reus die een muis heeft gebaard, ook de installatie in de vlakbij gelegen Refugie van Tongerlo (De Wit) en die in de OVAM tuin hebben met nogal wat uitval te maken.

 Floris, ik probeer u maar een beetje te volgen.Als die projector daar in een gesloten kastje , in de zon tegen de muur hangt zonder ventilatie dan moet die in de kortste keren kapot. Omdat te weten is geen suppoost nodig. Dan rest nog de vraag of dat ding dag en nacht ingeschakeld was.

 Waarom die dan niet vervangen wordt is een vraag van financiering.

De projector werd wel degelijk meteen vervangen na defect, maakt trouwens deel uit van het onderhoudscontract met Vidisquare, de kast rondom was bovenop volledig geperforeerd en regenbestendig. Zonder eendekroos mag er nog zoveel worden geprojecteerd maar zal je niets zien. De projector is aangesloten op een timer van het stadsnet, schemerdonker tot middernacht.

 @ Contour, dit is tenminste een deftige uitleg waarvoor dank. Wie heeft de hennedrek eruit gehaald ? Dat lijkt op sabotage.

Echt geen idee. Tot 21 maart lag het kroos nog dik en dicht.

Duidelijk een groot verschil in communicatie van de verantwoordelijken.

Groen waterke klaar en duidelijk, wat een contrast met de "rammel".

 Allee saboteurs laat den beir nu ma los? De cinema is voorbij.

Toch merkwaardig hoe sommigen graag "in een str... roeren"!

 Jokke, nee nee da es ni in de mellee geruurd, da eit iene me ne scheupzak rondgelôôpe 

 Raar, maar waar, ik heb al weken geleden een email gestuurd naar de dienst milieu en naar Paul Temmerman ( dè vlietjesspecialist!) met de vraag eens te kijken naar de situatie van het groen waterke. Ik moet zeggen dat ik daar regelmatig een rioolgeurtje waarnam. Ik denk dus dat de kwaliteit ( of de chemische samenstelling) van het water de oorzaak is van de teloorgang van het eendenkroos. Helaas heb ik, buiten een "gelezen" vermelding, nooit een reactie gekregen. Toen ik drie jaar geleden een zelfde vraag stelde, toen het vlietje plots overwoekerd werd met "rood kroos kreeg ik binnen de 24 u een reactie en zelf een rapport van de watersamenstelling. Een analyse gemaakt in samenwerking met de provincie. Waarom er nu zo slecht gereageerd werd is me een raadsel.

Dit mysterie is eigenlijk gesneden koek voor de volgende whodunit-thriller van ons Luc'ske (Deflo).

:-)

 Gim, assek nog iel joeng was zoenge de mense e lieke en da ging zoe : wie, wie ,wie êtter sôôker in de êttesoep gedoan, wie ê da gedoan .... en zôô voets want vêder weettekke nemie.