't gezicht van de wereld

Beelden zeggen méér dan woorden.  De zomer barst los in Tivoli, en op Ottertrotter toont Mechelen haar mooiste gezicht.

(foto's: Jan Smets)

Geweldig Jan

dit is het Mechelen waar ik van houdt.

Een dag zoals gisteren, waar jong en oud, blank en zwart samen feesten en plezier maken.

Proficiat Jan, je bracht het weer schitterend in beeld.

 

En die Mechelse dans is aanstekelijk!   tof zomers ritme...  Dit wordt zéker een Mechelse hit.  Het schijfje werd gratis uitgedeeld onder de aanwezigen - én... ik 'draaide' het al enkele keren thuis.

Véél volk op Ottertrotter (het lijkt of er elk jaar méér volk komt...), véél sfeer..., lekkere zuiderse hapjes...

Nee, dit wil ik niet missen.  De Mechelse zomer is met de Dijlefeesten en Ottertrotter schitterend gestart!

Hé, je hebt me gemist  ;-p

Indrukwekkende reeks portretten!

Ik was er ook, en het was weer leuk, en vooral lekker!

Een geweldige fotocollage waarin vveel werk en talent steekt

Proficiat, Jan!

Dit is een prachtige reeks portretten.

Indrukwekkend Jan!

 Schone fotoreeks, Jan.

Het was er inderdaad wel gezellig.
Hoewel ik op wereldmuziekfestivals altijd een beetje op mijn honger blijf zitten op gebied van fanfares die duitse marsmuziek ten berde brengen, heb ik mij dit jaar dankzij een goede plaats, een beetje aziätische frèt en een flink aantal mojito's kostelijk geamuseerd!

@ Christophe :

Duitse Marsmuziek ?  Bestaat dat (nog) ?  Dat moet ik ff nagooglen ! 

Zoek ik dat onder "Folk Music" ?

:-D

BTW : Valt Rammstein daar onder ?

 Christoffe, daar hadden we vorige week uw naamgenoot die op ARD er openlijk voor uitkwam dat er in de heimat veel geld te verdienen was met volkse melodieen. Prachtig.Wanneer kunnen we daar hier opnieuw mee aanvangen ? Ge kunt de radio niet opzetten of ge waant u in Botswana.Waar blijft Tinneke van Heule ? Niet allemaal gelijk a.u.b.

Tineke vond het geweldig om de beentjes los te gooien, samen  met Fatima en Jef en Carmen, met Kevin en Omar..., met kleuters en wat ouderen met grijze slapen...  Mooi hoe zo'n aanstekelijke Mechelse dans mensen wist samen te brengen.  Mooi Mechelen.  Ik genoot.

 Gim, ene keer inzoomen bij HELENE FISCHER en ge komt hier de eerste veertien dagen niet meer terug.

Ik heb eens gejoetjoept op Ottertrotter Mechelen 2009.  Nog geen filmpje te vinden over het evenement. 

Misschien is onze Jackie den boel nog aan het monteren, denk ik.

:-)

 En als je geen exemplaar van de cd hebt kunnen bemachtigen, of je hebt nog nooit van de Mechelse Dans gehoord, dan kan je nog steeds hier terecht.

Bedankt voor deze tip doler! 

effe off topic

voor de liefhebbers van Duiste Volksmuziek raad ik het programma van Yvonne aan op Radio Opsinjoor, elke zondag tussen 9 en 11 s'ochtends op 105.5.

En op Flickr duiken steeds méér foto's op van Ottertrotter - Foto's van de hand van Marc VC, Tommy G., Koinsky, Jan Goovaerts, Alex Slaets...  Beslist eens bekijken...  Ik denk dat we samen zowat alle aanwezigen fotografeerden!  ;-)

Gimycko,Ge kunt dat vinden op "You Tube Broadcast yourself", zoekt voor German Marching Songs.

Ik luister veel naar Helene Fischer,Zij zingt mooie liedjes en is ook mooi om naar te kijken,Zij is niet gelijk onze Amerikaanse Zangers,die gewoonlijk half naakt op het podium staan.Ge kunt haar ook vinden op You Tube Broadcast yourself.Louis (USA)

 Louis, kijkt ge dan ook naar " wilkommen bei Carmen Nebel " of " feste der volksmusik " met Florian Silbereisen ? Top off de bill.

GL ik heb daar nooit van gehoord,maar ik zal er eens naar zoeken,Louis

GL.ik heb het juist eens geprobeert,het is heel goed.Alhoewel ik er niet veel van verstaan,ik houd van duitse muziek,Rudi Schuricke was mijn favorite,maar dat is lang geleden,( PS.Ik verstaan sommige amerikaanse ook niet)Have a good day,Louis

 Louis, dat zijn twee " live shows " op zaterdagavond 20.00 uur europese tijd. Met veel stars uit Duitsland en soms gaststars van overal ter wereld. Om de maand op ARD of ZDF ( Duitsland 1en 2 ).Lotti is er vaste klant en hij weet waarom en nu heeft Christoffe de weg gevonden.Ze gaan er van hem een star maken.Hij steigt dagelijks in de charts dat het een lust is.

GL ik kan dat hier niet oppakken,maar ik zal zeker op you tube wel informed blijven,I like Lotti also.

 Rudi Schuricke : " als bei Capri die rote sonne in see versinkt " Louis dat waren tijden.

 Zahra Leander, Josef Schmit, Johannes Heesters, John Kipura, Marlene Dietrich en , en , en .

Gl ,ja ,ik luister naar die zangers dikwijls,Dat was de tijd van GOED muziek.Maar Helmut Lotti ,is hij geen Belg?

Naast Ottertrotter, Dijlefeesten, Maanrock, Parkpop en de Jazzzolder is Mechelen misschien rijp voor een goedgevulde achternoen van... Duitse Schlagers.

Niet direct spek voor ieders bek, maar er zijn duidelijk liefhebbers en die moeten hier, in Mechelen, toch ook aan hun trekken kunnen komen.

(Just an ID, zeunne)

:-)

 Louis, ja ja Helmut Lotti is ne vlaming die zijn groot geld bij nonkel Fritz verdient. You understand.

Voor de liefhebbers : Zahra

:-)

He Guy,het is ZARAH,By the way ,hebt ge dat video ontvangen met dat Duitse Marsch song ?een vriend van mij heeft mij verleden week gezegd dat ge geen video van You Tube niet naar Belgie kon doorsturen.Hij zegde dat Belgie dat niet toe laat.

@ Louis USA : Alles goed ontvangen !  De reply niet gekregen ?

:-)

Neen Guy,Geen reply ontvangen,sorry.That's OK.ge hebt het ontvangen .dat is het bijzonderste

Voor de liefhebbers van het genre is er vanaf morgen op TV Vlaanderen (via de schotel dus) het kanaal Schlager TV. Een kans om de hele dag het Duitse levenslied te beluisteren.

Wij moesten in den tijd in 't school zingen uit een purperen boek met Vlaamsche Liederen.
'Kempenland, aan de Diestsche kroon' en van die andere zever.
In bepaalde kringen zal dat nog wel gezongen worden op politieke samenkomsten, maar 't is compleet uit de tijd.
ik heb verleden week zelfs nog ne zot zien rondlopen in de keizerstraat die vlagskes uitdeelde met den Vlaamschen leeuw.
Hij heeft veel chance gehad dat hij niet tot aan mijnen auto geraakt is, want hij had in de Moulin Rouge kunnen gaan dansen met een vlag ipv een pluim in zijn ......
 
Gelukkig zijn er ook nog festivals als Ottertrotter, waar mensen niet onderverdeeld worden in kleurtjes en enge ideetjes.
Let's mingle and be happy, begot, 't leven is veel te kort om een zuurpruim te zijn.

@ An Oniem :

Ieder zijn meug, natuurlijk !  Maar ik denk dat de liefhebbers van bijv. Death Metal eerder terug te vinden waren op de wei van Graspop dan op Ottertrotter !

:-D

Na de omwegen via de Duitse Heimat, wil ik toch wel even vermelden dat het hier gaat over Ottertrotter.  Viele Grüsse!  best 'boeiend' om lezen, maar graag bij het onderwerp blijven aub - of het 'gebabbel' voortzetten in de stamkroeg.    ;-)

Anoniem,als die ZOT, Vlaamse Leeuw Vlagskes aan het uitdelen was.Ik denk dat hij dat recht zouden hebben.Wij zijn hier ook altijd niet in akoord met wat andere mensen doen,maar wij hebben toch het recht om te zeggen wat wij willen.Ik wil hier geen politieke oorlog verwekken,maar in mijn  gedacht LIVE and Let LIVE.Louis USA

Beste jans: ben er dit jaar niet geraakt wegens een wandeling in't stad maar ik proef doorheen de reacties en je foto's  terug de sfeer van het 2008 festival. Op naar 2010!!

 Beste Jans : zal er wel nooit geraken omdat het ONZE cultuur niet is.Ik proef de achteruitgang van het avondland.

ONS LAND, ONZE CULTUUR ...... de wereld is van iedereen en we mogen content zijn dat we erop geboren zijn, en dat we in het stukje ervan geboren zijn waar we nooit honger of dorst moeten lijden.

Of staat er pinnekesdraad rond Hombeek ?

Ja, onze cultuur ? De welke dan ? Die van de Romeinen, of van de Kelten ? Die van het hertogdom Brabant of het Graafschap Vlaanderen ? Die van het Katholieke Agrarische Vlaaderen van Het Gezin van Paemel ?

We kunnen best met een open vizier naar de toekomst kijken, en zijn zoveel opportuniteiten op deze wereldbol, maar bang afwachten of navelstaren zijn daar geen van.

Bedankt voor de reactie Luc.  Da's het ENIGE dat ik met deze fotopost wou bereiken: de sfeer weergeven van een vriendelijk, sympathiek, grenzen overstijgend festival - met mensen allerhande - oud en jong, met verschillende wortels...  'Het gezicht van de wereld' in ons aller Mechelen.

Ik zie op die foto's (en ik zag het ook ter plaatse) lachende en gelukkige mensen, die samen genoten van een mooie zonnige dag, feestelijke muziek en dans, en die openstonden om mekaars cultuur te proeven.
 
 
 

Da's dan ook wat ik wou weergeven Jan...  Da's wat IK ervaren heb.  Maar kritiek geven op een evenement zonder het ooit bezocht te hebben (om wat voor reden ook) is nogal vrijblijven.  Maar goed...  Ieder zijn meug...

Toch lijken de beelden gecnesureerd, of misschien heeft de fotograaf niets gezien van de rel, veroorzaakt door een Congolese die door het dolle heen was? Eerst haar hele hebben en houden, inclusief tafletje en stoelen, verhuizen nadat de Congolese groep klaar was, dan opeens merken dat ze zich vlak naast een vuilnisbak had genesteld, die dan met een grote zwaai wegrollen, tegen andere mensen aan, en als die dan opstaan en de vuilbak terugzetten, hun tafeltje pakken en het eten en drinken over hun kleren strooien... Plezant, he?;Nadien trok ze haar schoenen uit en klopte ze met haar sjakos en de schoenen op omstaanders die hun ongenoegen uitten. Gelukkig kwam de politie vlug (en efficiënt, en correct, zonder vooroordeel, zonder onnodig geweld) tussenbeide en bracht haar ter ontnuchtering over naar de cel. Wellicht was de politie zo efficiënt dat de fotograaf niets gemerkt heeft...

Wees gerust beste Chris - Ik heb dit zéker opgemerkt.  En het was niet fraai.  Nee, zeker niet.  Net zoals velen merkte ik dit op, zonder te zien wat aanleiding was.  Maakt me ook niet uit.  Er werd door de ordediensten correct gehandeld (nadat eerst schepen Marina De Bie sussend probeerde te bemiddelen) .

Ik moffel dit niet weg - Maar wat doet dit aan het fotoverslag dat ik wilde maken over de sfeer van die dag.  Dit voorval was jammer en een smet op het gebeuren - Maar dit is een individueel incident dat overal had kunnen gebeuren.  Ik wil dit niet onder de mat vegen, maar ook niet uitvergroten.  Ik onthou vooral het toffe, vriendschappelijke en feestelijke gebeuren.  In die zin is dit absoluut géén censuur.  Maar een - weliswaar laakbaar incident uitvergroten - is evenmin objectief, en doet oneer aan een verder volkomen prachtig festival.

De overhitte madam is afgevoerd - en alles ging verder zonder nog één incident...  En dat constateerde deze fotograaf  die zich méér focust op het positieve, dan op de sensatie, eveneens...   ;-)

Maar goed: ik heb de 'rel' gezien, mét zwaaiende sjakos en de door  de lucht vliegende tafel inclusief!   ;-)

Maar foto's héb ik er niet van.  Jammer?  (tenzij een portretje van de 'madam in kwestie' in nog nuchtere en blije toestand van een halfuurtje voordien...  Heb je haar gevonden in de collage?)

anoniem, als democraat zou u moeten weten en aanvaarden dat de Leeuwevlag de vlag is van de Vlaamse deelstaat en derhalve respect verdient (gekozen door alle democratische partijen) en dat men niemand kwalijk kan of mag nemen deze vlag te bedelen uit ....ja, gewoon uit vaderlandsliefde. Uw verbale agressie is typisch voor een "verzuurde"?

We ontzeggen aan anderen hun cultuur niet en dius mag de "onze" ook verdedigd worden.

Peter, "onze" cultuur is dat niet datgene waarvoor gij stadgids zijt geworden en waarover ge dus uw "publiek" informeert?

GL het is uw recht om niet naar de diverse feestjes te gaan hoor...uw taak ligt naar mijn bescheiden mening in Hombeek waar uw kiezers wonen (het hemd moet steeds nader zijn dan d ebroek!).

Peter, ik heb ook niet gezegd dat ge specifiek "onze cultuur" verspreidt maar het maakt integraal deel uit van alles wat ge in Mechelen aan uw publiek laat zien en dat Brabant met Vlaanderen vroeger overhoop lag weten we allemaal en dat is nu de geschiedenis.

Dat Margaretha van Oostenrijk Frans sprak doet niets terzake want het was destijds de gebruikelijke hoftaal trouwens het was de taal van de adel dus.....

(net mijn vorige repliek verwijderd omdat hij iets te moeilijk te formuleren was, en dan antwoordt Marc1 toch wel zeker.)

Ik denk dat we het eens zijn Marc1.

Enfin, als stadsgids tracht ik Mechelen te duiden in een zo breed mogelijke huidige en historische context. Van stadsvlucht eind vorige eeuw tot de tweeverdieners en gentrificatie ...  Van Margareta tot Moskee.

schitterend publiek!

Grappig.  Ik surf naar Mechelen blog om van iemand een foto te zoeken en wat zie ik.  Mijn jongste zoon staat alweer te glunderen tussen andere prachtige mensen.  Dank je.

Een trotse moeder

Er staan wel meer bekenden tussen, Trien ! Groetjes, Peter