Het Spookhotel komt tot leven

met categorie:  In het Vrijbroekpark van Mechelen staat al jarenlang een spookhotel. Ooit was men van plan er een gigantisch hotel neer te poten, 19 verdiepingen hoog, maar dat was buiten de drassige ondergrond gerekend. Welgeteld één verdieping hoog zijn ze geraakt. De Nederlandse kunstenares Marjolijn Dijkman diepte de oorspronkelijke plannen van het hotel uit de archieven op en bouwde op www.thefreeworld.be het hotel virtueel na. Bezoekers krijgen voor het eerst de kans om het hotel te bezoeken!  Een digitaal visioen...
 

Eventjes dacht ik dat er écht concrete plannen waren om het hotel alsnog te bouwen, toen ik het begon te lezen...
Maar dit virtuele bezoekje lijkt me zeker ook enorm interessant !

Toch iets recht zetten.Het hotel staat niet in het vrijbroekpark maar op privaat eigendom en de oorzaak van het stoppen der bouwwerken had wel andere oorzaken dan drassigheid.Geld ?Of daar nog iets te beleven valt is hoogst onwaarschijnlijk buiten hopen spuiten misschien.

De provincie wil de gronden wel opkopen om het park uit te breiden maar volgens de krant zou de eigenaar hiervoor niet happig zijn tenzij voor veel geld waarschijnlijk.Dus de bal een paar keer heen en weer spelen tot het zich loont te verkopen.

@G.L.: ge moet eens met een waterpas naar dat gebouw trekken dan zult ge merken dat men maar best stopte met die toren van Pisa. In een stadsfolder uit 1969 vond ik nog volgend prentje.

 

Ach ja, ondertussen zijn we veertig jaar verder en we zijn gelukkig afgestapt van deze megalomane projecten. Dat is te zeggen: wij wel maar Mediamarkt niet, die wilt de halve Bruul om zeep helpen voor hun mechelse megalomanie! Binnen 40 jaar zal het resultaat hetzelfde zijn als dit Parkhotel of euroshopping: afbreken en vergeten.

Laat ze dat soort mastodonten maar neerpoten in dat gehucht aan 't Scheld.

Wij, hier in Mechelen, houden het liever klein en fijn !

 Luc, dat het hele project een miskleun was daar zijn we het over eens denk ik. Destijds werd in de volksmond gesproken over te hoog gesprongen en dat het nu verzakt is zal worst wezen. Bij mij is het meer dan dertig jaar geleden dat ik het nog gezien heb. Het is trouwens aan te raden zich er niet meer te laten zien. Dat het nu in de picture staat zal wel zijn redenen hebben denk ik. Park uitbreiden en gelijktijdig de boel opruimen. Investeringen noemen ze dat. Kassa-kassa denkt de man in de straat.

Om de discussie over Mediamarkt maar weer terug op gang te trekken :-) even het volgende :
Het commerciële hart van Mechelen bevindt zich in de Bruul.
Dat is al sinds jaar en dag zo.
Het minst commerciële deel van de Bruul is het stuk tussen de Hazestraat en de Lange Schipstraat.
Daar is een enorm verloop van de winkels. Regelmatig sluitingen en leegstand.
Waarom dat zo is ? Geen idee, maar het is wel zo.
Na leegstand komt verval en om dat te vermijden is het misschien wel goed dat er op die plaats wat vernieuwing komt.
Historisch gezien is het misschien sneu, maar economisch is het hopelijk een stap vooruit.
Een Mediamarkt of Saturn trekt volk en de Bruul gaat zeker zijn graantje kunnen meepikken.
 
Het is leuk om naar historische gebouwen te kijken, maar waar trek je de grens tussen een historisch gebouw en een oud gebouw.
De tijd blijft niet stil staan en soms moet men met de tijd meegaan.
Wie nu als toerist de stad binnenkomt langs de Bruul ziet leegstand en verkrotting en wordt afgeschrikt.
Je kan nu eenmaal niet alles bijhouden, hoe graag we het ook zouden hebben.
Ik vind het al een heel positief punt dat men tegenwoordig niet kan bouwen in de historische binnenstad, zonder dat de archeologen langskomen.
 
Natuurlijk blijft het de vraag, wat er moet gebeuren met zulke bouwprojecten als binnen 20 jaar Mediamarkt zijn schup afkuist, want dan zitten we met een deja vu.
 
 
 

Tijd voor nen IKEA of ne Makro in Mechelen, misschien ?

:-)

Ahum ... ahum. Euh ... de leegstand in het tweede gedeelte van de Bruul is er gekomen omdat de groep achter Mediamarkt stelselmatig de panden opkocht maar ze wel mooi leeg liet staan. De drogreden die ze nu zelf hanteren is dat ze door middel van het bouwen van deze Mediamarkt ' de leegstand in de stad helpen wegwerken '. De economische toestand van onze gemiddelde consument-mechelaar is nu ook weer niet zo schitterend dat die geplande Mediamarkt direct zijn bouw-intenties ( dus niet bouwplannen maar bouwintenties ) zou materialiseren wegens toch-een-klein-beetje-heel-veel-risico. Dus wat zal er gebeuren, buiten het verslijten van hun vaandel tegen de gevel? Niks. Zij wachten doodgewoon op betere tijden en ondertussen zal onze Bruul nog wat meer verkrotten.

En wat zegt de tamtam van den Bruul? De overige huizen tussen de GB supermarkt en de Dijle zouden ook reeds opgekocht zijn door ... je raadt het nooit, dezelfde groep achter Mediamarkt. Een prachtige winkelstraat wordt de Bruul .... ooit. Heeft er iemand soms een positieve noot?

@ Luc :

Dit verhaal (netjes en helemaal correct door jou uitgelegd) zou elke Mechelaar nu wel moeten kennen.  Het principe van de mastodonten is hopelijk voorbij, voornamelijk binnen de muren van de "kleinere steden".  Voor mijn part planten ze zo een mastodont à la Mediamarkt of Walt Mart ergens in op de Gentsesteenweg, maar hou den Bruul en de IJzeren Leen voor de kleinere handelszaken. 

Met ne Mediamarkt of ne Wallmart kunnen alle mensen, zonder hobby, lekker de tram nemen om, op ne zondagachternoen, te gaan shoppen op de Gentsesteenweg en zich lekker volproppen, in het bijhorende restaurant, met frietjes en vol-au-vent (op een bedje van sla, natuurlijk).

@Luc : Het is al veel langer een feit dat het eerste gedeelte van de Bruul het minst interessante is, hoor.
 
De meeste mensen stappen van de bus aan de Inno en blijven in het hartje van 't stad, de Bruul, Botermarkt, Geitestraat en zakken niet af naar de Vijfhoek.

Daardoor wisselen heel wat winkels daar met de regelmaat van klok van eigenaar of huurder, of blijven een tijdje leegstaan

Misschien word dat nu wel in de hand gewerkt door het opkopen van de panden, maar er staat ook heel wat leeg, wat niet opgekocht is.
Ik denk dan aan het gedeelte dichter tegen de Kruidtuin aan.
Zou Mediamarkt het einde van de crisisperiode afwachten ? Dat zou ik durven betwijfelen als je zien hoeveel er dagelijks buitenrolt in de andere vestigingen.
De mensen mogen dan wel beknibbelen, maar niet op electronica, lijkt me.
 
Geef mij ook maar de gezellige goeie ouwe Bruul, maar die behoorde met de komst van de winkelketens en het verdwijnen van de cinema's toch allang tot het verleden.
Iedere stad ziet er nu toch al hetzelfde uit, met elk zijn eigen C&A, Hema, Kruidvat en Blokker-eenheidsworst.
Dan liever de oude Bruul met winkeltjes met elk z'n eigen kleine identiteit, al is een Saturn of Mediamarkt ook wel plezant om in rond te kuieren, maar die kon net zo goed aan de rand van de stad ingeplant worden.
Laat ons dus hopen dat de vernieuwing een verbetering wordt en dat het eerste stuk van de Bruul opnieuw kan herleven.
 
 

Hoe creeer je meer kleine gezellige winkeltjes in een stad, om dit soort ingrepen onmogelijk te maken ? Als die kleine winkeltjes in de Bruul het goed zouden doen, heeft men geen reden tot verkopen aan MediaMarkt, of zie ik het verkeerd ?

(ik durf het bijna niet uitspreken maar iets met autovrij zou al iets kunnen helpen)

@JanG: voor mezelf is het bewuste stuk Bruul beginnen slabakken vanaf het ogenblik dat de magische winkeldriehoek, Bruul, Ijzerleen, OLV straat ) ophield te bestaan omdat juist dat smal stuk van de OLV straat kwam leeg te staan. Vroeger kon je een volledig circuit afleggen en dat is nu niet meer.

De Graaf van Egmontstraat ligt ook niet direct op die as, maar er zijn daar wel een pak mooie winkels.  Duidelijk wel voor de meer begoede klasse, zou ik zo denken.

 Eerlijk gezegd kijk ik uit naar de komst van de Mediamarkt.
Als ik vandaag de dag foto- of electro aankopen wil doen moet ik me noodgedwongen verplaatsen naar de Boomsesteenweg of zelfs Turnhout ( Wat wil je, als een lens van rond de 700€ bij Nelissen ginder verkocht wordt voor 455€ )
Buiten meer keuze, wat altijd interessant is voor de consument, zullen een aantal Mechelse zaken eens mogen nadenken over hun prijzen door de komst van Media Markt.

Een beetje gezonde concurrentie kan geen kwaad.

En hoe sympathiek de plaatselijke winkel om de hoek ook mag zijn, voor mij is het ook crisis.

Of nu Mediamarkt komt of de Keizer van China, dat is niet het punt. De andere grote winkels: Zara, C&A, Blokker en weet ik veel wat, hebben telkens bestaande grote panden ( cinema's en bankgebouwen enz ) ingepalmd. Zij hielden zich niet bezig met het stelselmatig opkopen van kleine panden en het trachten om te vormen tot een kolos. Een kleine winkel kan je betrekkelijk gemakkelijk overnemen maar zoek eens een kandidaat voor een pand zoals Mediamarkt graag zou maken. Dan hou ik het liever kleinschalig.

Volgens schepen Karel Geys werd bij het ontwerpen van het Mediamarktcomplex, door de stad, toegezien dat het gebouw bij eventuele euroshoppingproblematiek ( nieuw mechels begrip!!!)  vlot kan omgevormd worden tot woongelegenheden. Het afbraakscenario zou daardoor dan kunnen wegvallen... afwachten dus. We hebben nog veertig jaartjes voor de boeg....

 

Zolang als ze er maar geen kantoorruimtes van maken, want nu stillekensaan iedereen zijn job begint kwijt te geraken, door die verdomde crisis, krijgen ze die dingen niet meer opgevuld.

 Gim, in Brussel hebben ze daar al lang geen problemen meer mee om leegstaande gebouwen op te vullen.

Jongens, jongens...

Ik zie de link niet echt tussen het spookhotel en de leegstand in de Bruul... Kunnen we het aub on topic houden?

Ik was vroeger een regelmatige bezoeker van het spookhotel. Als kind ging ik daar veel spelen, kikkers en salamanders vangen... Wreed stom want het is een levensgevaarlijke plaats, zeker als kind...

Een hele tijd geleden ben ik er nog eens geweest, nu niet om salamanders te vangen, maar om foto's te maken...

http://www.digitalviolence.be/Gallery/Urban/parkhotel/

@TommyG: de link is dat miskleunen altijd tot leegstand leiden. Wanneer je dus binnen 20 jaar salamanders wil vangen in den Bruul dan geef ik je hiermee reeds een geschikte locatie aan. ;-)

 TommyG , bedankt dat ge mij een beetje gelijk geeft. Van een waterpas is hier hoegenaamd geen sprake.Het ziet er alles nog heel stevig uit. Degene die destijds beweerden dat de financieen scheefzakten zullen wel gelijk gehad hebben zeker. Maar daar wordt liever over gezwegen. En nu ? Zijn er kandidaten om het opnieuw te proberen ?Good Luck.

Ik ben blij dat het er nooit gekomen is, wat een enorm verschil maakt voor het vrijbroekspark.

Wat me aangenaam verrast is dat de ontwerpen, 40 jaar na datum, nog zeer modern en hedendaags lijken.

 

@ TommyG : 'on topic', over wat wil je het dan precies hebben?

-Dat het grootse kustenfestival "Stadsvisioenen 2009" werkelijk niks te bieden heeft? Dat 'communicatie' het zaakje tracht te redden? Uiteraard klinkt 'de Nederlandse kunstenares Marjolijn Dijkman' een stuk impressionanter dan 'de eerste de beste eerstejaars van den Ham' maar moeten we daar nu echt lastig over doen? De presentatietekening (gemaakt door de architect van het Parkhotel) die hier door Luc werd gepost is uiteraard veel sprekender dan de nietszeggende rendering die door 'de Nederlandse kunstenares Marjolijn Dijkman' werd gefabriceerd maar gaan we daar echt lastig om doen? Weet jij dan niet wat al die marketing en communicatie voor 'Stadsvisioenen 2009' gekost heeft? Ga je daar nu echt lastig over doen?

-Of wil je het over de Mechelse betonmaffia hebben die plotsklaps op droog zaak bleek te zitten en dit in tegenstelling (vochtige bodem :-) over hoe er toen gecommuniceerd werd  ? Het 'gegeven' waarover G.L. hier slechts vaag insinueert omdat hij niet in een blok beton ingegoten wilt eindigen ? Of wil je het over de toenmalige stadssecretaris hebben die perfect moet geweten hebben hoe de vork toen in de steel zat ?

-Bij de weg, op de website van Radio Reflex valt over de Grote Info Vergadering Mechelen Zuid van afgelopen dinsdag (waar ik gezien mijn degout na de vorige Grote Infovergadering niet aanwezig was) het volgende te lezen : "Karel Geys weigert echter de ontwikkelaar bij naam te noemen ondanks dat er zich diverse ontwikkelaars aanbieden bij de mensen om hun gronden op te kopen. "Ik ken de ontwikkelaar, maar ga hier geen namen noemen. Het enige dat ik kan aanraden is om niet op hun voorstellen in te gaan. Hun prijzen liggen te laag." gaf Geys duister en tegelijk duidelijk mee."

Laat het een steun wezen voor alle mensen die momenteel Mechelse Mege(a)lomane monumenten trachten te weren.

Maar laat het vooral een steun zijn voor mensen die daadwerkelijk voor Mechels Erfgoed opkomen. En niet voor hen die een vlaag van erfgoedbescherming voelen opkomen als het hun achtertuin betreft. 

@Peter, het is megAlomane projecten.

Dat hotel achter het park zou daar een proto-type van geworden zijn, ware het niet dat de investeerder destijds (ik geloof dat het over driehonderd miljoen befkes ging) tijdig inzag dat het verleidelijke gezang van de betrokken Romeo's (CVP naar men zegde) een tikje dissonant klonk......:-))

Kan ik best geloven Eddy. Hopelijk hoeft niet elke generatie een Euroshopping he ...

GL... Ik geef u hoegenaamd geen gelijk... Woorden verdraaien is een kunst blijkbaar...

En als we dan toch off topic gaan, naar de komst van een Mediamarkt kijk ik ook uit, voor dezelfde redenen als Christophe hierboven al aanhaalde... Misschien dat Foto Nelissen dan eindelijk eens gaat inzien dat ze heel zwaar overdrijven in hun prijzen, ik zou het bijna misdadig noemen...

Exact dezelfde mening hier.
Telelens bij Nelissen: 999€
Zelfde lens bij Konijnenberg in Turnhout: 731€
Reactie bij onze Nelissen: tja en schouderophalen

Laat de concurrentie gerust maar wat dichterbij komen, deze jongen is voorstander.

Mediamarkt, Saturn, ed. doen aan oneerlijke concurrentie. Voor de consument lijkt het alsof ze goedkoop zijn, met al hun 'aanbiedingen' lokken ze klanten. In de winkels echter zijn er veelal andere producten (die niet in 'aanbieding' zijn) die veel duurder worden verkocht dan de door de fabrikant aangerade verkoopprijs. Meer nog, onwetende mensen worden subtiel in de richting geduwd naar deze duurdere producten. Heel de opstelling van de winkel is zo opgezet. Mijn vader moet onder de inkoopprijs verkopen, want ze komen bij hem in de winkel informatie vragen om dan naar de mediamarkt hun dingen te gaan halen. Zelfs de Fnac heeft hier last van. Ik kan het schouderophalen van Foto Nelissen zeer goed begrijpen, er zijn mensen die kijken naar prijs en er zijn er ook mensen die kijken naar service en klantvriendelijkheid (want denk maar niet dat in mediamarkt een goeie service krijgt als er iets kapot is...). Ik betaal liever wat meer. Nog 1 ding: Begin dit jaar heeft Canon zijn prijzen laten stijgen. Bij Foto Nelissen heb ik de prijs moeten betalen van voor deze prijsstijging terwijl ik bij Konijnenberg al 500 euro meer zou moesten betalen. Maar on topic: ik hou wel van zo'n spookgebouwen....maar toch een goede zaak dat het er niet staat denk ik, ik peins dat nooit volzet zou zijn geweest...

Je hebt wel gelijk Stijn... Sommige producten zijn spotgoedkoop terwijl andere een pak duurder zijn dan elders... Ik persoonlijk laat mij daar niet aan vangen, maar andere mensen waarschijnlijk wel...

Ik betaal ook liever wat meer voor service, maar men mag niet overdrijven... Een hele tijd geleden had ik een groothoeklens en een nieuw statief nodig. Ik dacht toen Nelissen nog eens een kans te geven, daar dus gaan informeren... Exacte bedragen weet ik niet meer, maar alles samen heb ik maar liefst 400€ bespaard door elders te gaan. Elders is dus wel niet Mediamarkt, daar zou ik niet snel fotomateriaal kopen... En elders geven ze minstens dezelfde service als bij Nelissen...
Nee, Nelissen heeft afgedaan voor mij, over and done with... Ik passeer daar bijna elke dag en telkens heb ik compassie met de mensen die daar binnen staan...

Zit ik eerst te zagen dat het offtopic gaat en nu doe ik gewoon lekker mee :-)

TommyG,

Van mij moet je niets hoor! Je mag die dingen ook kopen in de mediamarkt zolang je maar weet in wat voor winkel je het koopt natuurlijk (en dat heb je wel door precies ;)).

Ik ben wel nog content van Foto Nelissen, zo'n duur materiaal koop ik niet meer op internet zodus ben ik blij met zo'n zaak in de buurt. Ik vergelijk dikwijls prijzen en ik vind dat bij hun goed meevallen, 400 € besparen is natuurlijk wel veel, ik zou er niet lang over moeten nadenken dan. Je hebt groot gelijk...

 

Het is natuurlijk weer 'zwaar' naast de topic - Sorry.  Maar ik kom wél erg graag bij Foto Nelissen - en dit al véle jaren.  Misschien betaal ik wel wat meer - Geloof ik graag - Maar de klantvriendelijkheid en de deskundigheid in uitleg zijn mij véél waard. 

Maar goed, dit zit vér van het 'spookhotel'...  Maar ik wou toch wel een lans breken voor een favoriete winkel.  (en nu zal ik  het niet meer doen...   ;-)

Beter dan een lens breken Jan. :-)

Verkiest de topfotograaf de betere fotowinkel en de huis-tuin-en keukenfotograaf de goedkope mastodontwinkel ?  Is groot, meer keuze en goedkoper beter dan klein, minder keuze en een beetje duurder, maar met een gedegen (na)service ?

Als vergelijk misschien Moeder Goovaerts van de betere kleine schoenwinkel op de Tervuursesteenweg tegenover die 16-jarige chickies van de toenmalige schoenmastodont Flor Baes oep de Lèn, die zelfs nog niet eens wisten dat er een tong in een schoen zit.

:-)

 Soit, service en uitleg is één ding, maar voor 250€ wil ik ook wel eens uitleg geven hoor, desnoods een halve dag (lacht).

Voor je veel geld uitgeeft; alles goed uitvogelen en prijzen navragen is de boodschap wat mij betreft, en ik geef elke winkel een eerlijke kans om mij een mooie prijs te maken, dat er daarnaast andere dingen die ik niet nodig heb duurder verkocht worden... so what?

Zoudt ge in nen bed-en breakfast à la Lunaluna niet meer en beter in de watten worden gelegd dan in ne mastodont à la Novotel ?

(Allez, ik ken de zaak niet, zeunne, daar oeppet Denynplein...)

:-D

Hotels en B en B's vullen elkaar aan. In een B en B ga je niet inchecken om middernacht, maar je hebt wel een meer persoonlijke behandeling natuurlijk ...

Persoonlijk ondergedekt worden door de (B & B) eigenaar en een nachtzoentje van de eigenares voor elke klant / toerist of zoiets ?  Zulk een service mag dan natuurlijk... wel wat kosten !

:-D

BTW :

De crisis zal beiden (B&B en hotel) nu ook wel keihard treffen, zekers, want een pak minder businessklanten ?

 Gim, gij zijt goed op de hoogte van de gangbare gebruiken.

Christophe,

Ok, u kan het niet veel schelen, ge hebt er geen last van omdat je deftig onderzoek doet.  Maar er zijn veel mensen die geen prijzen vergelijken en zich makkelijker laten vangen door zo'n malpraktijken. De mensen redeneren "Ah, dien tv van in de aanbieding is wel veel goedkoper dan bij de zelfstandige van in de straat, dus dien tv die paar inch groter is die hier staat te blinken zal ook wel goedkoper zijn...."

Snap je het punt dat ik wil maken. Maar doe gerust verder, ik veroordeel niets, ik ga gewoon geen mediamarkt binnen, uit princiep.

@ Stijn vd Linden :

Ooit heb ik eens iets gekocht in zo een mastodont.  Een stuk goedkoper dan bv bij Vandergooten op den Tervuursesteenweg. 

Uitslag : na enkele maanden stuk - binnengedaan - verkopertje weet van toeten of blazen - enkele weken wachten - en dan opnieuw stuk.

Als ik een goeie fiets wil hebben, dan ga ik liever naar ne Van Boxem ipv een goeiekoop chinees prul aan te schaffen in bv ne Carrefour, waar die afgeprijst staat tussen... de patatjes.

En die mastodont-schoenwinkels, die als paddestoelen uit de grond rezen aan de GB in Zemst... daar zat ook al niet teveel serieus tussen (schoenen en verkoopsters).  Met Moeder Goovaerts in mijn achterhoofd, ga ik nog altijd liever ne gedegen schoenwinkel binnen, waar vakmanschap nog altijd hoog wordt gehouden.

 Uiteraard Stijn, er zijn mensen genoeg die zich laten vangen aan vanalles en nog wat, de ene koopt een tv die hij niet nodig heeft, de andere een auto die hij niet kan betalen en er zijn zelfs lompe wijven die hun marginaal bakkes vol sterren laten tatouëren (lacht).

En daar heb je een punt; die lopen inderdaad in de val van de malpraktijken met alle mizerie die ermee gepaard gaat.

Maar ja, ik ga hier zeker niet zitten beweren dat ik daarvan wakker lig eigenlijk.

Ik vind het wel tof dat je dat niet veroordeeld, sympathiek.

Uit puur principe ben ik eerder geneigd om in elke winkel binnen te gaan, én ik snap het punt dat je wil maken.

Met Vriendelijke Groeten en bereidheid tot coëxistentie,

Christophe

We zijn nu al een goed stuk afgedwaald van het oorspronkelijke onderwerp, wat moet kunnen in een virtueel café, maar desalniettemin is het toch wel een interessante discussie geworden :-)

Ik denk dat het verschil met vroeger is, dat we nu niet echt veel nazorg meer nodig hebben, omdat de electronica- en andere branches, meer en meer wegwerpproducten maken.
Vroeger was iets kapot en liet men het repareren.
Nu is het goedkoper om het gewoon te vervangen door nieuw, zeker als de garantieperiode voorbij is.
 
De fotowinkel van vroeger is een totaal andere zaak geworden dan vroeger.
Waar de fotograaf vroeger een vakman was die filmpjes kon ontwikkelen, is hij nu meer een gewone verkoper van electronica geworden.
Zijn branche is totaal veranderd.
Een fotowinkel zoals Nelissen heeft echter een jarenlange vertrouwde reputatie opgebouwd en heeft een enorme vakkennis, waardoor de uitleg die je krijgt bij een toestel een pak verder gaat dan in Mediamarkt of Saturn.
Daar zegt de verkoper ja altijd heel beknopt dat wat je wil kopen een goed toestel is.
Meer uitleg ga je er niet krijgen, want voor de mensen die daar werken, is het gelijk of ze een fototoestel verkopen of een tube tandpasta.
Hun vak is verkopen en niet fotografie.
Bij Saturn maakt publiciteit dat als je eenzelfde product, binnen een straal van 20 km, goedkoper kan krijgen, je het bij hen aan dezelfde prijs kan krijgen.
Ik heb die regel al meermaals ingeroepen en op die manier kocht ik mijn gps aan dezelfde prijs als de steraanbieding van Makro en kreeg ik een korting van 20 euro op mijn fototoestel.
Even rondsurfen op internet voor je koopt, kan je dus een aardige stuiver opleveren :-)
't Is dus een kwestie van je niet te laten kl*ten :-)
 
Ik denk ook dat een fototoestel laten repareren, bij Nelissen evenlang duurt als bij Mediamarkt, omdat de winkelier niet zelf aan de slag kan, of mag.
Opsturen naar de fabriek of reparatiedienst dus.
 
Eerlijkheidshalve moet ik er ook bijvermelden dat ik laatst een UV-Filter nodig had voor mijn fototoestel, een Sony, en dat het merk er een niet-courante afmeting van filter op nahoudt.
De filter koste bij Sony zelf en besteld via internet, 50 euro, exclusief verzendingskosten.
Ik bestelde hem bij Foto Nelissen en betaalde 50 euro, geen frank meer dus.
 
Wie graag een degelijke productinformatie wil, kan dus best bij Foto Nelissen te biechten gaan en wie voor de goeiekoop gaat, komt in Mediamarkt of Saturn terecht.
Het zou pas smerig zijn als klant om je eerst te gaan bevragen bij de ene, om daarna te gaan kopen bij de andere.
 

Hallo,

Hierbij een reactie van de 'de eerste de beste eerstejaars van den Ham', den Hollandse kunstenaar Marjolijn :), ik ben verrast met de loop van de discussie gezien ik dit werk namelijk presenteer op de Bruul 101. Zo ver gezocht is de link dus niet. De visualisatie is echter niet alleen het beeld wat idd geïnspireerd is op dezelfde presentatietekening die Luc gepost heeft uit ‘69.; dit is tevens de enige representatie die ik heb kunnen terug vinden in de stadsarchieven en gemeente Mechelen. Op de website kan je door de simulatie virtueel 'wandelen' en komen de destijds geplande situatie en de huidige situatie samen. Dus behalve de soortgelijke impressie die de architect destijds lanceerde is de huidige situatie met zijn graffiti en overgroeiing etc. erin opgenomen. De stijl is ‘geïnspireerd’ op de idd veelal nietszeggende renderingen die wel meer in Mechelen vindt om toekomstige bouwprojecten aan te kondigen. (denk bijv. aan de banner boven op de Bruul panden, het station etc.)

Het werk probeert precies een discussie in gang te zetten over huidige projecten in een  lokale dan wel globale context,  denk bv. aan grote projecten in Dubai, China en de VS die op dit moment ook stil liggen. Er zijn wereldwijd megalomane projecten gelanceerd die niet in verhouding staan tot het desbetreffende erfgoed en/of landschap, vanuit een idee van de 'vrije wereld'. Veelal allemaal marktgericht en vanuit winst bejag. Deze projecten staan hopelijk in deze tijden van economische crisis nog meer ter discussie als voorheen en ik ben van mening dat het van belang is dat er vanuit lokale bewegingen verzet ontstaat. Ik hoop dat het 'spookhotel', door de historie opnieuw in het daglicht te plaatsen, reflectie kan bieden op projecten in de nabije toekomst.

Ik ben aanwezig op de Bruul 101 en indien er mensen zijn die geen makkelijke toegang vinden in de site kan ik persoonlijk een virtuele ‘rondleiding’ geven aankomende zaterdag en zondag van 14.00 tot 18.00.

groet!
Marjolijn
 
 

@ Marjolijn :

En al die megaprojecten ginder leiden ook tot speculatie (gelukkig nog niet in Mechelen).  Want, terwijl ze gebouwd worden om (megarijke) mensen te laten wonen of (megarijke) firma's in onder te brengen, worden ze (nu nog op papier) opgekocht door speculanten.  Niet om er zelf in te gaan wonen of er een kantoortje neer te poten, maar om zo snel mogelijk, en met dikke winst, voort te verkopen.  Maar nu de crisis keihard overal toeslaat, krijgen ze die nog niet afgewerkte ruimtes zelfs aan de straatstenen niet kwijt en vallen de werken daar stil.  De rijken dumpen zelfs hun yachten op volle zee.

In de jaren 10 en 20 groeiden de bomen tot in de hemel, net zoals in de jaren 50 en 60 en in de jaren 90 tot 2008.  Daartussen periodes van crisis : jaren 30 en 40 (met oorlog) en de jaren 70 en 80.  Dus... de volgende 20 jaar gaan we alweer door de woestijn (massale ontslagen en neerwaartse spiraal). 

Zal Mediamarkt die hoek aan de Bruul ook zo lang bouwvallig laten blijven omdat ze de kat uit de boom kijken en uiteindelijk, net zoals het spookhotel, na enkele jaren hun interesse in Mechelen verliezen ?

 Ben er onlangs nog geweest, bij urban explorers is het bekend als het Swamp Hotel, en weet ook nog dat een Mechelse rockband Kate In Morea daar hun coverfotos van hun demo gaan trekken zijn. Het dak met de uitstekende metalen pinnen voor de beton zijn fotogeniek. Wel oppassen mocht je naar daar gaan op onderzoek, er zijn diepe putten die je niet ziet, best wel gevaarlijk.

Dag Marjolijn ' eerstejaars ', ;-) In mijn opsomming van megalomane visioenen was ik natuurlijk onze visionaire groentehal ( nu nekkerhal ) vergeten. Het is gelukkig het enige project dat we ( Mechelen dus ) een plan - B functie konden toebedelen als evenementenhal. Als architectonisch ding sta ik er wel achter en ik hoop dat op het einde van het jaar er altijd een batig saldo staat, maar het was ei zo na ( weer ) een gigantische flop geworden. Ik kan me niet ontdoen van de indruk dat burgemeesters e.d. in orde van belangrijkheid eerst graag een eigen gebouw / bouwwerk zien verrijzen, secundo een beeldhouwwerk ergens in de stad, tertio een straatnaam ( liefst geen steeg of een doodlopende straat ) ter meerdere eer en glorie van hunner nagedachtenis. Latere generaties kunnen dan bakkeleien waarom Van Beneden een laan kreeg en Faid'herbe een doodlopend straatje. Marjolijn: blijven aan de flosj trekken!! 

@ Luc :

Het wordt wachten wat oa Sarkozy binnen enkele jaren uit zijn hoed zal toveren.  Iedereen kent nog wel de piramide van Mitterand. 

:-)

Sarkozy heeft een plan ontvouwd om van Parijs een superregio te maken.

 Sarkozy, dan zal hij eerst nog veel puin moeten ruimen !

Allez, dan gaan de gebroeders Das en Gimycko nog gelijk krijgen. Hopelijk worden het, aan de rand van Mechelen, dan geen spookpiramides.

:-)

Mijn schoonvader vertelde me gisteren dat zijn bedrijf vele jaren geleden een onderzoek heeft verricht naar hoe men het gebouw zou kunnen afwerken en een functie geven.  Daarom niet de 19 etages hoge mastodont zoals initieel gepland, maar kantoren bv.  In eerste instantie heeft men bekeken hoe de staat van de huidige structuur is: beton, roesten van betonijzers, etc.

Op mijn vraag hoe het zit met de stabiliteit van de boden dan, antwoordde hij dat er tegenwoordig technieken bestaan om onstabiele funderingen toch te stabiliseren.  

M.b.t. het niet waterpas staan van de constructie zoals ze er nu staat: als je ter plaatse gaat meten met een waterpasje van de Hubo, dan zal je nergens een perfecte waterpas vinden.  Je moet het gebouw in z'n geheel nameten, van het ene uiteinde naar het andere, en niet zomaar ergens een waterpas leggen op het ruwe beton.  Dat is met name nergens perfect waterpas.

Voor de rest: de simulatie van Marjolein is héél interessant en goed gemaakt.  Je kan zelfs gaan bootjevaren op de vijver voor het hotel, zeker eens proberen! :-)

Het parkhotel is niet stopgezet na 1verdieping omdat het te drassig was, ze hebben het stopgezet omdat de aannemer die het had aangenomen failliet is gegaan omdat ze geen goede stabiliteitstudie gedaan hadden, en quasi het volledige budget voor de ruwbouw van het parkhotel zijn kwijtgeraakt in funderingspalen kloppen, daar zijn kilometers funderingspalen in de grond geslagen en daar is de aannemer op failliet gegaan, het geld was op en er is geen nieuw geld meer gevonden voor het parkhotel af te werken waardoor het blijven staan is zoals we het nu kennen, en volgens mij is het prive terrein van de nmbs als ik me niet vergis, als je voor het parkhotel langs de bareel wil gaan staat er een groot bord met prive terrein nmbs...

Het is in elk geval een onvoltooid gebouw dat tot de verbeelding van vele Mechelaars heeft gesproken, en eigenlijk nog aanwezig is. Jammer dat de commissie die beslist over de straatnemen het zo ver in de geschiedenis gaan zoeken, en niet in de levende volkscultuur van vandaag. Het zal volgens mij nog jàààren duren voor het aantal mensen, dat je (zonder de gps of een plan te consulteren) de weg naar de Uilmolenweg kan aanwijzen groter zal zijn, dan het aantal mensen dat je "blindelings" naar de Hotelweg kan sturen.  Ik kan me niet van de indruk ontdoen, dat een paar wereldvreemde nostalgici per se de herinnering aan een molen, die al lang niet meer bestaat, wilde levend houden. Daar zijn ze dan maar ten dele in geslaagd, want ik ben dan zelf wel geïnteresseerd in erfgoed, maar zou begot niet weten waar die Uilmolen gestaan heeft, of het een wind of watermolen was, en of hij bewoond werd door uilen, of dat het een oliepersmolen was, waarvan de naam verbasterde van olie tot uil. Maar misschien weet een van onze eminente collega bloggers daar wel meer over, en heeft misschien zelf nog een afbeelding...

Stof voor een nieuwe topic die weg en die molen en de historie er rond en dat spook hotel.

Wel de moeite wat die afbeelding van het voltooide hotel teweegbracht hier. Gelukkig ging de aannemer, sorry, voor het bedrijf, failliet aan zijn funderingspalen en gemis aan visie en kennis van de ondergrond, want anders stond daar zo een groots gebouw de omgeving te ontsieren, want inderdaad zou het vol geboekt geraakt zijn?

Dat ze nog maar wat kibbelen over aankoop en verkoop, zo blijft daar het landschap nog even intact

Uit fotografische nieuwsgierigheid heb ik afgelopen weekend dan toch eens een bezoekje gebracht aan dit spookachtig “Swamphotel”.

Toen ik het uiteindelijk ontdekte tussen al die groene overwoe-keringen deed me dit onmiddellijk terugdenken aan de Mayasite Tikal in Guatemala.

Fotografisch zeker de moeite waard maar technisch zeker niet zo gemakkellijk.  Het beheersen van de hoge contrasten (met lange belichtingstijden) is noodzakelijk; een stevig statief hierbij is dan zeker geen luxe.

Uit fotografische nieuwsgierigheid heb ik afgelopen weekend dan toch eens een bezoekje gebracht aan dit spookachtig "Swamphotel".

Toen ik het uiteindelijk ontdekte tussen al die groene overwoekeringen deed me dit onmiddellijk terugdenken aan mijn bezoek aan de Mayasite Tikal in Guatemala.

Fotografisch zeker de moeite waard alhoewel het technisch niet zo zo gemakkelijk is.  De beheersen van hoge contrasten (met lange belichtingstijden) is noodzakelijk.  Een stevig statief is dan zeker geen luxe.

@Roger VAN NAMEN: Zet je de resultaten van die swamp hunt eens hier, a.u.b.?