Speelgoedmuseum - 35 jaar Playmobil

met categorie:  

Vanaf 19 juni t.e.m. 3 januari 2010 kan men in het Speelgoedmuseum de tentoonstelling 35 jaar Playmobil bezoeken.

Het was in 1974 dat de firma Geobra Brandstätter de lachende ventjes van Playmobil op de internationale speelgoedbeurs van Nürnberg voorstelde.  Het gamma was nog beperkt : een bouwvakker, een indiaan en een ridder met een beperkt aantal accessoires.  Opmerkelijk was wel dat op één van de eerste verpakkingen van Playmobil de bouwvakkersfiguren werden afgebeeld met drie kratten bier :-)

De figuurtjes werden zo populair dat het voormalige Ronhofstadion van de voetbalploeg SpVgg Greuther Fürth in Fürth (D) thans Playmobilstadion heet en dat de ploeg vanaf het seizoen 2009-2010 in de Bundesliga speelt..

Het was de ontwerper Hans Beck die deze figuurtjes in het leven riep en hij had nooit kunnen vermoeden dat er van zijn figuurtjes 2,2 miljard exemplaren zouden worden vervaardigd en dat de firma nadien tot de top van de speelgoedsector zou behoren.

Wanneer men alle Playmobilventjes met gestrekte arm achter elkaar zou plaatsen, dan zou een rij ontstaan die 3x rond de evenaar kan.

Dat de ventjes slechts 7,5 cm hoog zijn, heeft niets te maken met de maat van een kinderhand, maar het was het gevolg van de oliecrisis van de jaren 70, waardoor ook de kunststof erg duur werd.

Patenttekening (foto copyright Playmobil)

Hans Beck (1929 - 2009) begon in 1958 zijn loopbaan bij de firma Geobra Brandstätter als speelgoedontwikkelaar.  In het begin van de jaren 70 ontwikkelde hij enkele eenvoudige figuren bij een nieuw voertuigenassortiment.  Deze figuren werden zo'n succes dat ze leidden tot een volledig nieuwe productielijn: Playmobil.

Het was trouwens ook de firma Brandstätter die ons in 1958 liet kennismaken met de Hoola Hoop.

Sommige Playmobilfiguren zijn gebaseerd op kindertekeningen of op een ontwerpschets.

Voor de glimlachende figuurtjes inspireerde Hans Beck zich op het gedrag van spelende kinderen en kindertekeningen.  De figuurtjes kregen genoeg bewegende delen om de houding te veranderen, maar het mocht niet te ingewikkeld worden.  Beck merkte ook op dat wanneer kinderen figuren tekenen, het hoofd steeds rond, groot en eenvoudig wordt afgebeeld, vrolijk en zonder neus.

 

De eerste Playmobilspeeltjes waren mannelijk, hadden een eenkleurig lichaam en ombeweegbare handen.  Met de jaren werd het figuurtje verder ontwikkeld en werd het gamma gevoelig uitgebreid, evenals de accessoires.  Zo kennen we nu piraten, ruimtevaarders, indianen, cowboys, Egyptenaren enz...

Playmobil in de kunst

De "Nachtwacht" van Rembrandt

"35 jaar Playmobil"  is  de meest verzorgde tentoonstelling die ik tot dusver in het Speelgoedmuseum heb gezien en ze is een bezoek meer dan overwaard.  Ze bevat tevens vele schitterende diorama's en een machine maakt ter plaatse kleine ratjes die de bezoeker mag meenemen.  Deze ratjes figureren o.a. op de tentoongestelde piratenschepen.   Hieronder nog enkele impressies van deze grootse tentoonstelling.

Schitterende animatiefilms (foto copyright Playmobil) 

Cowboys en indianen (foto copyright Playmobil)

Playgasus, dat werd gemaakt voor een Wereld Paardenparade.

The North & the South

Tegelijkertijd kan men ook nog de Torck tentoonstelling met trapautootjes bezoeken.

Behalve de foto's met Copyright Playmobil, alle foto's  Roger Kokken

Info: Persmap van het Speelgoedmuseum

 

.

Mooi Roger, dit lijkt me op het lijf geschreven voor Jans :-)

Vind je JanS dan een Playmobilfiguurtje?  :-)

Super !!!

Hier ga ik zéker naar toe !!!

Als kind bouwde ik mijn eigen universum met Playmobil (en ook Lego). 
Waar is de tijd...

Deze tentoonstelling ga 'k zeker bezoeken, al dan niet samen met mijn petekind, én het kind in mij ;-)

alle playmobilisten daarheen!

Knappe post, Roger! Wat zie ik op die foto van Pagasus:heb je uw brief voor Sinterklaas al klaar?

Neen Christophe, je moet je reportage gemaakt in de Pr...aarstraat niet terug boveenhalen, anders krijgen we de inwoners van die groene gemeente hier in de buurt weer op ons dak!

;-)

Mooie voorstelling Roger.Nostalgie puur.

Kleine rechtzetting misschien. Het Playmobilstadion in Greuther Furth zal toch minstens één jaar langer op Bayern Munchen moeten wachten.Tijdens de laatste competitie wedstrijden ging de promotieplaats verloren aan de buren uit Nurnberg.Uiteindelijk werd het plaats vijf voor de Franken.

@ Roger Roger, je bent zelfs mooier dan het paard waar tegen leunt. Dat kunnen er niet veel zeggen! Prachtige serie apetizerfoto's om de tentoonstelling te bezoeken.

Met een door de Mechelse Flickrgroup geadopteerd figuurtje (wéét je nog wel: onze fototentoonstelling 'Mechelengeflikt' van twee jaar geleden in Lamot...?), kan het natuurflijk niet anders dat ik deze tentoonstelling met een bezoek zal vereren!   ;-)

(ontwerp: Christophe)

(foto: Jan Smets)

(artikel: GVA)

Toffe tijd was dat!  En overal doken de beroemde mannetjes op...

Nu dus in het Speelgoedmuseum.  Leuk artikel Roger!

Waar is dat speelgoedmuseum located?dat ziet er erg interesant uit.

@ Louis USA :

(Onderste foto : Gimycko)

In de gebouwen van Meubelen Nova !

Gim, wanneer is die NOVA toren gebouwd ? Nadenken hé want Louis zit al een paar jaartjes over de plas.

Hoi Rudy, Ik weet nog wel waar de Nova was,Ik heb daar dikwijls "resoarbakken" gaan afleveren toen ik nog voor Staf Cautaert  werkte in de Pennepoel straat.

PS,Rudy,Ge  weet wel wat nen resoarbak is ?dat is waar ge uw mattras op legt,Ik wou dat er maar bijvoegen voor de bloggers die geen PLAT MECHELS meer kennen,Hahaha,,de Loewee ( dadis oek oep ze Mechels)

Ha ... ne ressortbak ! Nen ouwe lattoflex :-)

Oem et zjust te zegge: "nen ressôôrbak".  :-)

[antwoord op een vraag die ondertussen op aanvraag verwijderd werd]

Het speelgoedmuseum heeft een behoorlijk gamma aan blikken speelgoed, maar of dat zó oud is...??

Een hele leuke topic, want wie is er niet met Playmobil grootgebracht he? Ik ben ong. 5 jr geleden ook naar een speciale Playmobil-tentoonstelling geweest daar, met mijn neefje op wie ik babysitte. (Altijd een goed excuus he ;o) ) Ik had het genoegen om tijdens mijn studie aan de KHM stage te doen bij Playmobil Benelux, toen nog gelegen in Mechelen-Noord, en het was zo leuk om brieven van kinderen te lezen over dat ze bv een stukje van een doos ontbraken of dat iets kapot was gegaan en ze alsnog dit konden krijgen. En in het magazijn waren defecte waren opgeslagen, meestal wegens een kapotte doos en konden niet verkocht worden, en ik mocht gewoon die dingen meenemen. Ik heb er menig mens plezier mee gedaan ;o)