Schatten van kerken

Dit slotweekend van Stadsvisioenen staat er buiten een picknick nog een héél bijzonder evenement op het programma!  Zaterdagavond staan de deuren van de historische kerken wagenwijd open tot 22 uur...

      

(foto's: Jan Smets)

Onlangs stonden de kerken ook open op ongebruikelijke uren (zélfs tot middernacht!), met de 'Nacht van de Open Kerken'.  Het was een fel gesmaakt gebeuren - waar het accent lag op 'geloven vandaag' in al zijn aspecten.  Het werd dan ook georganiseerd door de Mechelse parochies  (én...door de protestantse gemeenschappen van deze stad...).

Deze keer staat eerder het 'cultuurbezit' van de kerken centraal.  Titel van het evenement: 'Schatten van kerken'.  De kerken zijn vrij te bezoeken.  En wie een beetje vertrouwd is met het patrimonium van deze cultuurtempels, wéét dat er schitterende dingen te bewonderen vallen! 

En wat méér is: zaterdag, vanaf 17 uur, staan ook ruimten open die anders gesloten blijven: zoals de crypten van Hanswijk en Sint-Rombouts!  En da's uniek.  Ook de nog niet zo heel lang geleden ontdekte wandschildering achter het orgel in Sint-Jan zal te bewonderen zijn!  Ik ga alvast mijn batterijen van mijn camera opladen!

 (foto: Peter Meuris -   ... in de crypte van Sint-Rombouts)

Er is zovéél te doen.  Té veel om op te noemen.  Ik verwijs je voor een volledig programma graag naar de website van Stadsvisioenen:

www.stadsvisioenen.be

Ook wij, als 'Mechelen-groep' van Flickr, doen onze duit in het zakje. Want we organiseren zaterdag een 'photowalk' langs een aantal kerken van de stad.  We vertrekken vanuit het Koraalhuis.  Wie als Flickrfotograaf deze aankondiging mocht 'gemist' hebben: je kan je op de valreep nog inschrijven voor de hele dag (of een onderdeel...)

http://www.flickr.com/groups/mechelen/discuss/72157617747752745/

                  

                   (foto: Jan Smets)

 Kleine toevoeging: ook vrijdag zijn dezelfde kerken open tot 22u.

inderdaad Wannes.  Bedankt voor deze correctie!

En je kan ook gratis meelopen met Mechelen Binnenste Buiten:

Titel: nonkel pater en tante nonneke
Vertrekpunt: Sint-Katelijnekerk
Eindpunt: Begijnhofkerk
Wanneer: om 18.00, 19.30 en 21.00 uur (duur: 30 min.)

op vrijdag 19 juni

en zaterdag 20 juni

Nu men toch bezig is met het programma van Stadsvisioenen ... op zaterdag 20 juni om 15 uur is er in de tentoonstellingsruimte van In-ge-bed in de vroegere matrassenfabriek van Devis (O.L.Vrouwstraat) een concert door het Strijkersensemble Rosamunde (www.rosamunde-mechelen.be) .

Terwijl men de mooie kunstwerken bekijkt weerklinkt in het ganse gebouw de klassieke muziek. Of men gaat naast de ingang eens luisteren en kijken naar de 10 strijkers. Een prachtige combinatie van kunst uit stof en aangename muziekkunst. Gratis, en een bijkomende reden om deze tentonstelling te bezoeken. De volgende dag sluit ze.

 

Héél zeker!  Maak eens een tussenstop op uw 'kerkenwandeling', om in-ge-bed stil te worden bij die prachtige textielkunst...    ;-)

 

http://www.mechelenblogt.be/2009/05/ge-bed-oude-matrassenfabriek

 

één van de mooiste dingen die ik zag tijdens Stadsvisioenen...

Goede tip Anoniem !

En de vrijdagavond is alvast super ingezet. Ik kijk al uit naar zaterdag !

Wie graag al eens de (voorlopige) reeks bekijkt van de plaatjes die geschoten zijn op de meetup die Flickr-Mechelen vorige zaterdag organiseerde, met als thema de historische kerken van de stad:

http://www.flickr.com/photos/tags/mmmechelen2009/