Oom Agent

(Een beetje klein voor Flickr, maar groot genoeg voor deze blog)



A walk through Memory Lane oftewel een blik in het niet-meer-zo-recent verleden van Mechelen.

Hebt U het nog meegemaakt ?

:-)

en wa bedoel je met deze post?

een beetje meer uitleg graagn zodat ik mss kan zeggen of het al heb meegemaakt.

 Misschien 't gezicht van de wereld anno 1950

In 1979 was er reeds een tante agent.

( uit: Mechelen op wielen deel 2 )

 Het lijk me inderdaad een foto uit 1950.
Heeft ook alle kenmerken van een foto uit die tijd; zwart-wit, een agent die verkeer regelt dat er niet is, een man op de achtergrond die het mirakel van de fotografie staat te aanschouwen alsook een vrouw die nog duidelijk het trauma van haar verkrachting door de moffen met zich meedraagt.

Een tijd die wij verkeerdelijk als de goeie ouwe tijd beschouwen omwille van het feit dat er salamanders in de beken en meikevers in de hagen zaten, er nog op straat gesjot kon worden terwijl op de achtergrond een boer het land omploegde met behulp van een brabants trekpaard. Coureurs waren zgn flandriens die steevast de eindmeet bereikten met een bakkes vol vuil en een reserveband om hun schouders.
In werkelijkheid was het een tijd van dikke mizerie, werkloosheid, sociale onlust, gebrekkige hygiëne en armoede. Het gros van de huizen werd verwarmd met een kolenkachel terwijl er geen ijskast was om eten in te bewaren.
Goeie ouwe tijd my ass, ik ben blij dat ik nu leef.

@Christophe, bij de "moffen" stond er op verkrachting de DOODSTRAF. En niet aleen op papier! Cfr. de memoires van generaal von Falkenhausen, die er geen doekjes om wond!

 Christof, de hamvraag is of we al deze zogenoemde welstand gaan kunnen behouden en of we niet gaan terugkeren naar de trend 1950. Als ik het zo allemaal in de kranten lees ! 500 mensen buiten bij Sidal, 27 buiten bij Dupont, de verhuis van Mechelen naar Turnhout van hoe was het ook weer, ook 500 families bij betrokken zeker . Wat met Opel Antwerpen en zijn toeleveranciers ? De allochtonen die minder geld kunnen opsturen naar hun heimat en dan ook nog Gymico die geen goed oog heeft in zijn Mortsels paviljoentje. Dus stof genoeg om over 1950 nog eens na te denken.Ik kan er over meespreken en gij ? 

 Ja, d'r stond in die bepaalde periode op nog wel meer dingen de DOODSTRAF heb ik links en rechts gelezen, gastvrijheid jegens Engelse toeristen of zelf eens op vakantie willen gaan naar de Cote d'Azur om er eens twee te noemen, 't is nu toch die periode van 't jaar, ik blijf graag in de juiste sfeer. Laat al degenen die in den bak zitten hun memoires neerpennen en je zult wel meer verrassende plotwendingen tegenover de realiteit tegenkomen me dunkt (lacht)

 Christophe, nu maakt ge er toch wel een echte karikatuur.Ik kan niet volgen.

En we zijn weeral vertrokken ...
Wat mij steeds meer en meer begint te storen aan deze blog is dat sommige mensen het  nodig vinden om anderen hun mening op te dringen.
Indien een reactie ongepast is verwijder die dan gewoon maar maak er niet steeds een heen en weer discutie van waar niemand iets aan heeft.
Reageer op het onderwerp en niet op de reacties, behalve als erom gevraagd wordt.
 

@michael, we weten intussen allemaal wel dat Christophe/Stnetels wel graag naast het potteke doet.... Het opkuisen laat hij wel aan anderen over!

 Ja  inderdaad mijn generatie spreekt terecht over de golden fifties maar alle elende is begonnen in 1968.

 Maar zullen we bij de les blijven en het over de foto van Gimyco hebben. Typisch voor de golden fifties. Een eerbiedwaardige agent op leeftijd heeft heel de stad in zijn hand.Er moet wel bij verteld worden dat die agenten toen allemaal een knuppelke in de hand hadden.

 Tot wat een foto allemaal leiden kan om je grote gelijk absoluut te willen bewijzen... Pfff

 We kunnen er toch geen pestertjes bij tekenen.

Dit was nog eens een Lid van de Sterke Arm van de Wet, sè !

Want tegenwoordig rijden ze in korte broek en fietshelm op hunne BMX rond of snorren ze door de stad met hun Smartjes...

(Foto Gimycko)

De Georganiseerde Misdaad (in hun Humvee's) lachen zich een breuk !

 @eddy:

Von Falkenhausen?

Tja.. die voorzet kop ik liever niet binnen, dat kunnen de mensen zelf wel via Google en Wikipedia.

Maar allez, altijd leuk om weten :-)))

Wat me wel opvalt, bij de foto bovenaan in het artikel : De Keizerin is duidelijk een blijvertje !

:-)

Het wordt tijd dat iemand iets post omtrent de mechelse arm der wet gedurende de laatste 100 jaar zonder te veel zottigheden.

 Luc, heb ik hier vroeger al eens gezegd.1950 , Hombeek 2500 inwoners en 1 champetter.Nooit problemen gehad. Nu ???? Laten we ophouden.

Lijkt verdacht veel op mijn zichtkaart die ik ooit op Flickr postte...

Net na de oorlog waren er geen problemen met veiligheid, de mensen hadden veel miserie gehad en dachten vooral aan opbouwen.

Maar of het in de jaren 50 beter was ? Het belangrijkste is dat de mensen er qua comfort er toen met rasse schreden op vooruit gingen !

 De grootste vooruitgangen op gebied van comfort en vooral op gebied van hygiëne kwamen er eigenlijk in de 60's ( worden wel eens de golden sixties genoemd ), in die jaren kwamen centrale verwarming, ingerichte keukens, stofzuigers, televisie, een wagen voor elk gezin, vakantie naar het buitenland,.. er massaal door. De werkloosheid die in de jaren '50 zeer hoog was, met pieken tot 9%, zakte spectaculair en de levensverwachting schoot -in tegenstelling tot in de jaren '50 waar ze bleef hangen- omhoog.

Nu wil ik de jaren '50 niet bestempelen als de middeleeuwen ook niet, het was ook een periode van heropbouw der verwoestingen en mizerie die de moffen hier hebben aangericht, maar het was zeker geen leuke periode in vergelijking met degene waarin we nu leven.

@Christophe, al wat ge daar opsomt als weelde van de golden sixties, hadden mijn grootouders al voor de oorlog. Wat dus voor de ene grote vooruitgang was, werd "déjà-vu" voor anderen. Zo gaat dat nu eenmaal in het leven.

Als ge wilt kan ik U de memoires van von Falkenhausen eens uitlenen ('t is wel in het frans, hij niet voor niks de lieveling van de brussels bourgeoisie en aanverwanten. Een nazi was hij zeker niet; daarom werd hij trouwens in 1944 afgezet en naar Dachau verwezen... Het geeft wel een ander kijk op een en ander van toen, gezien door de monocle!

Toen tapte men in de Keizerin nog Chevalier Marin en in de Pavillon Belge bij Zwette Maria nog Lamot! En uit de keldertrap van de bakkerij Storme stegen er nog heerlijke geuren uit! Ook de verkeersborden in de korten Bruul, waar welgeteld één straatverlichting hing, waren nog van een formaat voor slechtzienden!

 

 

 Jokke, zwêtte Maria ? Schôôn Mariakke zeker en ik poas da die toen ni oep de mêt tapte ma aan t' slaghoas.

@ Jokke, ge zijt de reclame voor Bayard Pils vergeten. Zelfs te zien in het glasraam boven de in komdeur; en ook op het schutsel van het terras. Maar van waar was die Bayard Pils?

Meneer Luyten; Bayard Pils was van Dendermonde en ze hadden een rood logo (al was er toen van Debatselier nog geensprake).

Op het schutsel van het terras van de Keizerin lees ik duidelijk Supra Chevalier Marin!

En wat de Pavillon Belge betreft: de familie Brabants nam deze zaak over in 1957. De nieuwe ramen (glas in lood) werden er bij een vernieuwing van de zaak aangebracht in 1958!

Wat de foto dus situeert tussen 1953 (geen tramsporen meer) en 1958!

En hier zien we diezelfde hoek van de Mèt, een aantal jaren of decennia daarvoor...

en wat was nu eigenlijk de point van dit artikel? Ik heb geprobeerd, maar met de beste wil van de wereld, ik ben niet mee...

Jokke, tussen de vensters gelijkvloers en die van de eerste verdieping hangt nog een reclame voor "bayard pils", blijkbaar verkochten ze in de keizerin vanalles (was misschien een vrij café?)

@Jokke sorry voor dat schutsel. Bayard Pils staat op de gevel.....en dus ook boven de inkomdeur. Dat van de Paillon Belge klopt! De huidige vertaling ('t Paviljoen) klopt niet erg, want pavillon=vlag. Dus geen paviljoen maar Belgisch vlag.

@Tommy G: "A walk through Memory Lane oftewel een blik in het niet-meer-zo-recent verleden van Mechelen" zoals Gimycko boven aangaf!.

 

Zo kan je bijvoorbeeld op de foto die Luc postte met tante agent, de winkelwagen ontwaren van Stoffen Jenny, een dame die benevens de markten, ook nog een winkel had op de hoek van de Hanswijkstraat en de  Potterijstraat.

@Gimycko: waar heb je die prent gevonden?

@ Jokke : Enkele dagen geleden te koop op één of andere verkoopswebsite...

BTW :

Tante Agent, in de ton, heb ik nog geweten.  De foto in het artikel is nog wat ouder.  Altijd leuk voor de ouderen onder de bloggers en een blik, in het recente verleden, voor de broekjes onder ons.

 @eddy

Bedankt voor het aanbod, maar zoals u reeds kon vermoeden had ik het niet bepaald over de meer gegoede klasse die in de jaren '30 reeds televisie keek ( het weze hen gegund trouwens ) en met een boek in het frans kan ik jammer maar helaas weinig aanvangen.

Ik heb die mémoires van von Falkenhausen ook in m'n bib en het leest vlot en aangenaam, vooral zijn twee onafscheidelijke Teckeltjes, zijn residentie in het kasteel van Seneffe, en het feit dat hij vaste klant was in de "villa Lorraine" in Brussel...hij leefde zowat als een vice-koning in ons land blijkbaar....

@ G.L. : "Zwètte Maria" hield idd tot in 1957 het café "Vue Abattoir" (recht over het oud slachthuis) open.  Marcel, haar man, werkte toen in het slachthuis.  Van daar trokken ze naar de Grote Markt. 

@ Jokke: die foto van tante agent komt uit het 2e boek "Mechelen op wielen" 

En voor de liefhebber s van oude foto's, ik zal die met "oom" agent op Flickr posten zodat men ze in een behoorlijke resolutie kan downloaden. 

Echt veel is er nog niet veranderd.

Tussenin was er op de hoek van de Korte Bruul eerst Bakkerij Van Roey, nadien Bakkerij Masson, waarvan de eigenlijke bakkerij en hoofdwinkel gevestigd was aan de Battelsesteenweg 82, waar nu Bakkerij Van Eeckhout is.

de bovenste foto is van Roger Kokken, de onderste heb ik zelf gemaakt, vanmorgen.

 

Mooi vergelijk, Jan !

:-)

Misschien zit er, hier op den Blog, wel ne verzamelaar van oude kranten en heeft die nog een pak oude Gazetten van Mechelen in zijn bezit.  Moest deze persoon een vlakbedscannerke bezitten, dan zou het leuk zijn om een pak oude krantenfoto's ivm het Mechelen van toen hier, op den Blog, of op Flickr te zien verschijnen.  Allez, just an ID, zeunne !

:-)

"De echte Mecheleir" wellicht.  Ik heb hem een tijdje geleden zowat alle exemplaren van "de Mechelse Week" bezorgd.

Allez Jacky, scannen begot.

Ik moet daar nog meerdere keren tussenstaan.

dag Gimycko,

Indien nog belangstelling, kan ik er voor zorgen dat  u alle Gazetten van Mechelen, vanaf het verschijnen tot +- 1950, vrij kunt inscannen of consulteren, wel na afspraak.

vriendelijke groeten

Eric

Ik heb nog geweten dat een "mannelijk gehelmde " agent er stond, en met voor  hem een "brassero" met cokes in de winter.

 oom agent is ook mij niet onbekend

stoffen Jenny heb ik ook nog geweten, maar ze had wel een zwak voor bommastoffen

 

@ Eric :

Ik moet U teleurstellen, want mijn scanner heb ik al een tijdje geleden gedumpt, want defect.

@Jokke: ik heb de posts eens herlezen en ik moet het vat vol wijsheid dat de Nestor die je bent toch op een schoonheidsfoutje wijzen :-)

De tramsporen in de Bruul werden verwijderd in 1954 en op de postkaart in mijn bezit werd de Pavillon Belge nog uitgebaat door Albert Corbeel.  De foto dateert dus van tussen 1954 en 1957.  Zjust is zjust. 

@ Roger Kokken

Kleine rechtzetting > Pavillon Belge werd destijds uitgebaat door Willem (Jomme) Corbeel, vader van Albert (Bére) Corbeel, speler van Malinois. Dat was in 1953.

In 1957 nam Marcel Brabants de zaak over.

In 1952 werd het café uitgebaat door Emiel (Mille) Claes. Voordien uitbater van café "Au Robinet d'Or" op de hoek van de Geitestraat en de Bruul, naast beenhouwerij Van den Weyngaert.

 creatief waren ze wel in het namen geven aan hun café,"Au Robinet d'Or" 

En op de lein was er ne " cave de Munich " 

@ Jos Nys,

Wie vóór Brabants de Pavillon Belge uitbaatte weet ik niet (ik was toen nog te jong om me in drankholen te begeven), maar op de ruit stond  in elk geval "Albert Corbeel".

Was dat niet "den ballendief"?

 En terloops, over de creativiteit bij het geven van namen... rechtover St Rombouts was er café "De Wildeman", met aan de deur een op hout geschilderde oermens met knots :-)

@ Roger Kokken

Inderdaad staat er "Sportlokaal bij Albert Corbeel", maar zijn vader was de uitbater. Waarschijnlijk omdat "den Bére" als speler van de Malinois goed gekend was.

Op de Grote Markt was er nog zo'n fenomeen. Café Royal bij Raymond Ceulemans. Hoe lang heeft dit niet op de gevel gestaan, nadat hij er al jaren niet meer woonde.

"Den ballendief". Hij was niet alleen. Ook andere spelers durvde al eens een balletje over de omheining aan het kerkhof trappen, waar dan "toevallige" voorbijgangers met de ballen verdwenen.

@ G.L.

Gij als "Kakker" moest toch weten dat in de "Cave de Munich" op de Lein, de Malinois is geboren in 1904.

In 1904 was ik er nog niet bij Jos, maar ik heb hier ooit toch eens neergeschreven wie daar allemaal wel bij was. Zou de Gim dat eens niet kunnen opzoeken ? Wie ge daar ook nog alle dagen kon tegenkomen was den Bèrre zijn broer Swa. Die kwam daar zijn gazet lezen.

Maar tussen haakskes, in de rapte de gazet gelezen. We zijn sinds gisteren een stuk of zeven oompjes kwijt gespeeld op de Ravenberg. Hoe zou dat nu weer komen ? 

Heeft er nog iemand iets gehoord van die zeven oompjes van de Ravenberg ? Dat wordt overal weer snel onder de mat geveegd. 

Nu weer zes in Etterbeek. Positief blijven tot 14 oktober.-) 

Den burgemeester van Etterbeek leest ook zondags de gazet. Heu, heu, heu, " het zijn er maar drie in plaats van zes ". Dat scheelt natuurlijk ne slok op den borrel. Afspraak op 14 oktober mijnheer De Wolf. We zullen in Etterbeek de baseball knuppels met plezier leveren. 

 @ GL ik lees niet graag sanskriet: of je bent duidelijk, of je blijft on topic......