NIEUWS van de week

met categorie:  

Bloemlezing uit het nieuws van de week

(Bron: GVA)
Uytterhoeven schenkt kunstarchief van opa aan stad Mechelen
Mark Uytterhoeven, de bekende televisiepresentator, heeft het archief van de schilder Prosper De Troyer (1880-1961), de grootvader van de tv-figuur, geschonken aan het Mechelse Stadsarchief.

Het integrale archief van De Troyer dat wordt geschonken omvat ruim 15 dozen. De stad Mechelen noemt de gift een laatste eerbetoon van Uytterhoeven aan zijn grootvader. Uytterhoeven is ook van mening dat de kunstenaarsarchieven tot het collectief erfgoed behoren.

Prosper De Troyer wordt qua stijl bij het fauvisme ondergebracht. Bekendste schilder van die stroming was Rik Wouters, een generatiegenoot.

Afstuderende gevangenen krijgen voor het eerst proclamatie
In de gevangenis van Mechelen is er donderdagavond voor het eerst een plechtige proclamatie gehouden. Gedetineerden kunnen al enkele jaren opleidingen volgen, maar het is de eerste keer dat de geslaagde gevangenen familieleden mochten uitnodigen voor de uitreiking van hun diploma.

De opleiding moet ervoor zorgen dat de gedetineerden na hun vrijlating makkelijker aan werk geraken of kunnen verder studeren. Het is ook goed voor hun persoonlijke ontwikkeling.

Mechelse politie lanceert sms-dienst voor doven in nood
Dove of slechthorende Mechelaars die in nood verkeren, kunnen binnenkort de lokale politie verwittigen via sms. Nu kunnen ze dat enkel doen door een fax te verzenden.

Mechelen werkt nu nog aan een speciaal telefoonnummer voor de sms-dienst. “Op dit moment passen wij ons systeem aan om de ontvangst van sms-berichten mogelijk te maken. In principe moet het over enkele dagen in gebruik zijn”, zegt hoofdcommissaris Yves Bogaerts. Na de Kempense politiezone Geel-Meerhout-Laakdal is Mechelen de tweede in de provincie Antwerpen die de dienstverlening voor burgers met een auditieve handicap verbetert.


Renovatie Bethaniënpolder kost vijf miljoen euro
De Mechelse Goedkope Woning (MGW) hoopt begin volgend jaar te starten met de renovatie van 137 woningen in de wijk Bethaniënpolder.

De sociale huisvestingsmaatschappij plant in een eerste fase de vernieuwing van verwarmingsketels, daken en schrijnwerk. Ondanks de ingrijpende werkzaamheden moeten de bewoners hun woning niet verlaten.

DuPont schrapt 27 jobs in Mechelen
DuPont gaat 27 jobs schrappen in zijn Mechelse fabriek. Het gaat voornamelijk om arbeidsplaatsen in de productie-eenheid van hoogwaardige polymeren.

DuPont zal een gedeelte van zijn productie van Crastin en Rynite naar Duitsland en Azië overhevelen. Zo wil het bedrijf de capaciteit daar beter benutten. Bovendien wil DuPont de productie zoveel mogelijk concentreren waar de grondstoffen beschikbaar zijn.

De Mechelse vestiging van DuPont werd in 1958 opgericht en stelt ruim 1.300 mensen tewerk.

Stad stopt overschot in extra bewakingscamera's
In het Mechelse straatbeeld komen er opnieuw zes bewakingscamera’s bij, onder meer op de Vismarkt en het Oud Oefenplein. De stad wil ze in het najaar plaatsen.

Dat Mechelen investeert in extra camera’s heeft alles te maken met een financiële meevaller. Besparingen hebben ertoe geleid dat de werkingskosten met drie miljoen euro zijn gedaald. “In onze begroting 2008 hebben we uiteindelijk bijna zes miljoen over. Dat is meer dan we hadden verwacht”, zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld).

Een deel van de centen wendt de stad aan om de spaarpot te vergroten. In vergelijking met het oorspronkelijke budget voor dit jaar, stijgt het overschot met 1,4 miljoen euro. Het reservefonds wordt opgetrokken van ruim 1,5 miljoen tot vier miljoen euro.


Stad geeft centrum schoonmaakbeurt
De stad zet deze week twintig mensen meer in dan gewoonlijk om het centrum een extra schoonmaakbeurt te geven.

“Met de zomermaanden voor de deur en de bloemen in volle bloei wil onze stad zich op zijn mooist presenteren. Aan toeristen, maar evengoed aan onze eigen bewoners”, zegt schepen van Openbare Werken Greet Geypen (Open Vld).

Om de klus te klaren, werd in de binnenstad een traject van vijf kilometer uitgestippeld. “Het team heeft een hele takenlijst gekregen. De aandacht gaat vooral naar kleine herstellingen, zoals het vervangen van straatmeubilair of opfrissen van plantvakken.”


(Bron: Nieuwblad)
Koepoortproject zorgt voor extra appartementen en kantoren
De nieuwe Koepoort is een feit. Het gebouw aan de hoek van de Zwartzustervest, Frederik de Merodestraat en Stompaertshoek is officieel ingehuldigd.
Het gebouw is opgesplitst in drie volumes, wat het hoekgebouw minder massief maakt. Daarnaast werd een grote binnenruimte aangelegd die alle appartementen voorziet van licht en lucht. Het ontwerp wil de nodige openheid met de omliggende buitenruimten behouden. Zo is er niet alleen een open en transparante gelijkvloers voor diensten langs de Frederik de Merodestraat. Diezelfde diensten hebben langs de vest hoger geplaatste ramen. Die openheid naar de Vest geeft het gebouw een transparantie die de buurt nodig heeft.

Over de hoogte van het gebouw is veel minder gedebatteerd dan over de hoogte van het gebouw een beetje verder op de Vest, dat het arresthuis zal vervangen. Daar hadden de buurtbewoners problemen met de hoogte, terwijl het voor dit gebouw, dat even hoog is, geen probleem bleek. Door de aanwezigheid van de glaspartijen oogt dit volgens hen veel opener.

Wijkkermissen dreigen te verdwijnen
Steeds meer wijkkermissen dreigen te verdwijnen door de hoge kosten van staangeld en elektriciteit. Enkele buurtbewoners en de foorkramers aan de Tervuursesteenweg willen deze wijkkermissen redden.

De wijkkermis aan de Tervuursesteenweg stelt niet veel meer voor. De eens zo grote en kleurrijke kermis heeft nog slechts vier kramen: een schietkraam, een ballenkraam, een eendjeskraam en een kraam met smoutebollen en frietjes. De mensen van hun lunapark en van het kindermolentje lieten verstek gaan.

Museumkampen
Voor de derde zomer op rij organiseren de Stedelijke Musea Mechelen twee Museumkampen voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. In juli werken ze rond kunst in de openbare ruimte. In augustus is archeologie het thema. De kampen kosten 60 euro en inschrijven kan via uit@mechelen.be of 070-22.28.00.


(Bron: Radio Reflex)
Parkeren in Mechelen wordt 20% duurder
Vanaf volgende week woensdag 1 juli 2009 zal Vinci Park zowel voor parking Veemarkt als voor Parking Grote Markt te Mechelen haar tarieven aanpassen. Parkeren in de parking Veemarkt wordt €0,20 duurder (€1,60/uur vanaf 1/7) en in de parking Grote Markt betreft het een verhoging van meer dan 20%, namelijk €0,30 per uur. (€1,70/uur vanaf 1/7) "Deze aanpassing komt er naar aanleiding van het gegeven dat de tarieven sinds begin 2006 ongewijzigd bleven en ook een aantal kosten in deze periode zijn gestegen (energie, personeel, ...).

Brouwerij Het Anker vergroot gamma met Maneblusser
Op geheel toepasselijke wijze werd donderdagmorgen de Maneblusser voorgesteld. Via rook op het dak van de brouwerij kwam de brandweer blussen, met hoe kan het haast anders, twee bakken Ankerbier. Het was meteen het symbolische startschot voor de voorstelling van het nieuwe Mechelse stadsbier Maneblusser.

De bedoeling van de brouwerij is een toegankelijk bier te maken. "Ons Gouden Carolus Gamma is een redelijk zwaar bier wat niet voor iedereen gegeven is. Met de Maneblusser willen wij een tijdloos bier op de markt brengen dat heel pittig en vlot drinkbaar is", aldus Charles Leclef van brouwerij Het Anker.

Mechelen laat mogelijkheid ondergrondse parking Ganzendries onderzoeken
De stad Mechelen laat de haalbaarheid van een ondergrondse parking onder de Ganzendries onderzoeken. Het project zit nog in een embryonale fase. De stad schrijft wel in de begrotingswijziging van 2009 een extra uitgave in van €120.000 voor de aankoop van garages voor de parking aan de Ganzendries. Wanneer de parking moet gerealiseerd zijn is nog niet beslist, eerst moet de haalbaarheid van het project afgetoetst worden.

Utopolis goes Classic
Live opera, ballet en concerten van topniveau, digitaal op het witte doek bij Utopolis. Vanaf nu kan je bij Utopolis genieten van opera, ballet en klassieke concerten van topniveau, live en digitaal in high definition op het witte doek bij Utopolis. Er staan drie unieke voorstellingen op het programma die live via satelliet vanuit Engeland of Italië worden uitgezonden in Utopolis Mechelen en Utopolis Turnhout.

De voorstellingen worden in High Definition geprojecteerd. Dat staat garant voor de beste kwaliteit in zowel beeld als geluid. Zo kan je deze unieke voorstellingen beleven alsof je er zelf bij bent. De volgende editie vindt plaats op dinsdag 30 juni met de opera 'La Traviata', live en digitaal vanuit het Royal Opera House London.

Mechelen wil grond verkopen aan het Provinciebestuur
De stad Mechelen is eigenaar van enkele gronden gelegen tussen het Vrijbroekpark en de Uilmolenweg. Het gaat om een totale oppervlakte van bijna twee hectare. Volgens het gewestplan liggen deze gronden in landschappelijk waardevol parkgebied. Momenteel heeft de stad geen plannen met deze stadsgronden. Aangezien het Provinciebestuur van Antwerpen het domein Vrijbroekpark wenst uit te breiden, wordt aan de gemeenteraad van 30 juni gevraagd om deze gronden aan het Provinciebestuur te verkopen.

Wijkkermissen dreigen te verdwijnen
 
 
Als kind maakte ik de kermis op Tervuursesteenweg meermaals mee.
Toen was het niet alleen de kermis, maar er werden rond de kermis allerlei randactiviteiten georganiseerd.
Ik herinner me nog de Coloma-processie van de Sint-Jozefschool die door de straten trok, de eerste zondag van de kermis.
 
Foto : J.Goovaerts - Coloma-processie 1966 in de Schutterstraat, olv. Meester Omer Van Lent (1e leerjaar).
 
Wie heeft hier nog meer foto's van ?
 
Er was de Kermiskoers, waarvan de commentaren door een luisprekersysteem te horen waren.
De luidsprekers werden van muziek en een heuse disk-Jockey voorzien in de garage van Electrowinkel Juliaan De Boeck, waar gedurende de ganse kermis plaatjes op verzoek gedraaid werden.
Er is ook een tijdje een braderij geweest, maar die werd afgevoerd wegens te weinig winkels kort op mekaar en een wijkcomité dat liever ruzie maakte dan iets organiseerde :-)
 
(Foto : J.Goovaerts) Tervuursesteenweg Braderij 1981 voor Kapsalon Frank Bourguignon
 
De café's zaten overvol en de fanfare van het Breugelhof deed zijn ronde.
De kermis beperkte zich niet tot het pleintje waar nu de 4 kraampjes staan, maar was verdeeld in de binnenstraten van de tervuursesteenweg.
 
Er stond een deel in de Beukstraat (paardenmolen - lunapark - viskraam - bulldozers - schietkraam - vliegertjes)
Het ging verder langs de poedermolenstraat (paardjes - ballenkraam - schietkraam - lunapark - paardenmolen - smoutebollen)
Tenslotte had je in de Elf novemberstraat ook nog een schietkraam en de botsauto's.
 
Eind april, begin mei, was er ook nog een kermis aan de abeelstraat, vlakbij Café Dahlia.
Daar heeft men zelfs eens een tent geplaatst waarin Will Tura kwam optreden.
 
De kermis aan de abeelstraat werd al jaren geleden opgedoekt en die aan tervuursesteenweg zag de laatste jaren ook de bezoekers drastisch achteruit gaan.
 
Afgelopen week stonden er ocharme 4 kraampjes, waarvan er slechts aan eentje volk stond, het smoutebollenkraam.

En toen mocht ge nog roken als ge op ne foto kwam !

Welk merk was 't, Jan ?  Gruune Michèl, zonder filter ?

:-D

Bedankt voor het nieuws, Mechelen Blogt.

Ik herinner me ook nog in de - wat zou het geweest zijn? - jaren 70?: de braderijen op de Tervuursesteenweg die liepen van Café Sporting tot de Elf Novemberstraat, met in de glorietijden een podium met optredens van Vlaamse vedetten. Ik heb er ooit nog Dream Express weten aantreden. Toen waren er ook nog veel winkels en boetieks op de steenweg, dat is nu wel wat anders...

Iedereen is hier van of heeft connecties met den Hanwijkenhoek, precies.

Waar blijft eigenlijk Mechelen-Noord, met sappige verhalen uit die oude wijk ?

:-)

 Gim, in welke taal zou u dat willen ?

@ GL :

In Mechelen-Noord spreken ze oek Plat Mechels, zeunne !

Maar die verhalen, van rond de Montréal en zo, mogen ook gewoon in 't Algemeen Nederlands, hoor !

:-)

GL sluit u maar op in uwen Hombeeks besloten hofke,

ge zijt de zin met de realiteit al duidelijk lang kwijt.

Bange blanke man.

 Waar hebben we dat nog gehoord ?

Marc en L.: Hou het waardig aub.

Ik had gehoopt met het stukje over de kermis in den Hanswijkenhoek, alsook met de bijgeplaatste foto's, een aantal wetenswaardigheden te weten te komen over de Colomawijk, maar de drang van Nonkel Lowie uit H. om misbruik te maken van de blog was weer groter dan het verstand.
Spijtig en vooral zielig.

Jan, die bovenste foto met meester Omer (Van Lent) doet bij mij ook de herinneringen bovenkomen.   ;-)

Aangezien in net 1 jaar jonger ben dan jij, moet het in 1967 geweest zijn dat ik in het eerste leerjaar zat bij de betreffende onderwijzer (die nog steeds - nu 75 jaar geworden, in mijn straat woont...).  Ik denk dat het misschien wel het laatste jaar was dat deze plaatselijke processie uitging.  Wij droegen bloemen, en de meisjes strooiden snippers uit...  ;-)     Jongens, jongens, en da's nu al wel lang, maar nog géén eeuwigheid geleden...  Kan je je haast niet meer voorstellen...   ;-)

Op het Esdoornplein was er dan een openlucht-misviering... 
Zou dit niet de laatste editie van deze Hanswijkenhoek-processie geweest zijn?  Ik geloof het wel...

En dan die kermis...  Ik was niet zo'n kermisfan, en buiten op kleuterleeftijd in het kindermolentje gezeten te hebben, heb ik er weinig tijd doorgebracht - maar ik herinner me wel (net als Eva) de Vlaamse schlagers die steeds door de boxen op de Tervuursesteenweg, schalden...  Niet steeds zo'n pretje als in juni moest gestudeerd worden (met open ramen - want... in die tijd waren allle zomers véééél warmer  ;-))

Herinneringen...  Tof.  Al heb ik de indruk dat al deze herinneringen een zeker patina meekrijgen -  Mooi om op te halen, maar zo subjectief door ons allen ingekleurd...  Nét als die juist aangehaalde 'steeds warmere zomers vroeger'...  De statistieken bewijzen dat het niet zo is...

Maar mooi is het wel. Dat wel.

Helaas ben ik al mijn klasfoto's van toen kwijtgespeeld en zie ik zeer zelden nog mensen die toen in mijn klas gezeten hebben.
Anders kon ik een scannetje vragen van hun exemplaar.
Ik heb heel toevallig vorige week Omer Van Lent nog zien voorbijfietsen aan de kerk op tervuursesteenweg.
Een beetje grijzer, maar toch aan een kwieke snelheid :-)
Hij gaf destijds les in het eerste studiejaar.
Verder had je nog Pol Meel, Vervloesem (ne strenge), Victor Rombouts, Verbiest en Van De Wijngaart.
 
Ik herinner mij nog levendig de roosters voor de deuren in de St-Jozefschool, waarin naarstig geknikkerd werd en de refter die boven op een zoldertje was.
 

(NB: in 'onze' tijd was dit wél Piet Meel - een  oudere broer van Pol Meel...  Pas véél later  werd Pol onderwijzer in de Basisschool van Sint-Jozef-Coloma.  Hij ging op pensioen in de laatste jaren dat mijn kinderen er school liepen... Ik heb er steeds prettig mee samengewerkt als voorzitter van de ouderraad, en ben er nu nog mee bevriend.  Pol is nog steeds actief in het socio-culturele leven van Mechelen.  Vroeger was hij poppenspeler bij het Mechels Stadspoppentheater - en jaarlijks heeft hij een dragende rol in de Hanswijkprocessie - én ook in het Passiespel op het begijnhof...)

 (foto: Jan Smets)

 

Inderdaad Jan, ik haalde vader en zoon even door mekaar, maar nu je het zegt, ging het lichtje weer branden.

Het was inderdaad Piet Meel en hij had, als ik me weer niet vergis, twee zonen, Jan en Pol.

 

Néé - weer verkeerd Jan!  ;-) 

Piet en Pol zijn broers (en ze hebben nog broers rondlopen in Mechelen).  Piet heeft buiten een dochter, wél twee zonen: Herman en Hartwig.  (Herman zal ongeveer jouw leeftijd hebben...).

(Pol heeft trouwens ook één dochter en twee zonen...)

De familie Meel is een gekende en grote familie in deze Maneblussersstad...

Potverdekke, mijn memorie weet van de warmte.

Was er ook geen Jan Meel ???

Als ik me niet vergis, maar ik begin nu zeer hard te twijfelen, zat die in mijn klas, maar ik kan er dus ook, vierkant naast zitten, zoals eerder bleek :-)

 

...da's een neef...

(zoon van weer een andere broer van Pol en Piet... En die zijn broer, Marc, zat dan weer bij mij in de klas...)

Sorry voor diegenen die willen wegzappen.  't Word wat...melig...  We zullen het er nog eens over hebben als we mekaar ontmoeten, en half Mechelen met ons ge-meel niet verder vervelen...   ;-)

Mechelen laat mogelijkheid ondergrondse parking Ganzendries onderzoeken

Help! Niet NOG een parking in de binnenstad.  En dan nog aan de Ganzendries.  De Hoogstraat zit tijdens het spitsuur al potdicht.  De omliggende straten worden nu al zwaar belast door verkeer dat uitwegen zoekt.  Waarom geen parking aan de rand van de stad, bijvoorbeeld op de plaats van de COMET-gebouwen?  Hou de binnenstad leefbaar a.u.b!

 

Inge, dat men gewoon ondergrondse parkings aanlegt op de Schuttersvest, de van Benedenlaan, de koningin Astridlaan en dan zal het wel genoeg zijn zeker? En GL ge hebt gelijk dat ge vraagt in welke taal er moet geschreven worden want tussen het dialect van Mechelen-Noord, Mechelen-Zuid en/of 't centrum blijken er wel enkele verschillen in uitspraak te bestaan...raar maar waar (oa Deigemstr├Ęt of Deigemstraat of gewoon Adegemstraat).