Millenniumviering van Sint-Rombout

Donderdag 18 juni organiseren ‘De Vrienden van de kathedraal en de historische kerken van Mechelen’ 'De Millenniumviering van Sint-Rombout', een causerie naar aanleiding van de reiniging van het schilderij ‘Binnenzicht van de Sint-Romboutskathedraal in 1775’.

 Binnenzicht van de Sint-Romboutskathedraal in 1775
 


 

 

De Vrienden van de kathedraal en de historische kerken van Mechelen financierden de reiniging en stellen de eerste resultaten op 18 juni 2009 in primeur aan je voor.

Om 20 uur ben je welkom in de Sint-Romboutskathedraal voor een boeiende causerie van Peter Eyskens, docent conservatie en restauratie schilderkunst aan de Artesis Hogeschool en Patrick De Greef, historicus en assistent aan de UA. Tijdens de uiteenzetting proberen we een antwoord te formuleren op de vele vragen die dit schilderij oproept.

In 1775 was Mechelen voor één jaar het Mekka van de Westerse christenheid. Tienduizenden gelovigen stroomden naar de aartsbisschoppelijke hoofdstad om de grootse festiviteiten rond de vermeende verjaardag van het overlijden van Sint-Rombout bij te wonen. Reeds jaren voordien waren zowel de kerkelijke als de burgerlijke overheden met de voorbereiding begonnen.
Ondanks de toenemende secularisering stelde de stad reusachtige budgetten ter beschikking voor de verfraaing van het openbaar domein. Elke Mechelse familie was op één of andere wijze bij de viering betrokken. Het hoogtepunt vormde de cavalcade, een wervelende stoet van speciaal ontworpen praalwagens waarin Mechelen zijn herwonnen welvaart aan de buitenwereld etaleerde. Geen kosten waren hen teveel. De Sint-Romboutskathedraal werd omgetoverd tot een reusachtig schrijn ter ere van haar patroon. De gotische architectuur kreeg een eigentijdse aankleding en de oude kerkmeubels werden door nieuwe vervangen. Ter herinnering maakten Pierre Joseph Verhaegen en Charles Le Clercq een verbluffend schilderij dat ons een bijna fotografische impressie geeft van de toenmalige kerkinterieur.

Na meer dan twee eeuwen vertoonde het schilderij ernstige tekenen van verval zodat een grondige reiniging van de verflaag en een controle van het canvas zich opdrong. Voor het eerst sinds vele decennia werd het kunstwerk naar beneden gehaald en aan een strenge controle onderworpen. De eerste resultaten daarvan zien we op donderdag 18 juni.

Zoals eerder gesteld, poogt de causerie ons antwoorden op een aantal vragen te bieden. Zoals: wat leert ons dit binnenzicht over de toen-malige festiviteiten? Wat is er met al de kunstwerken die toen besteld werden, gebeurd? Hoe en waarom kwam dit schilderij tot stand? Hoe werd dit schilderij tijdens de voorbije eeuwen behandeld? Wat is er sinds zijn ontstaan met gebeurd?

Genoeg vragen voor spitante nieuwtjes over een documentair zeer belangrijk schilderij in de Sint-Romboutskathedraal.

Donderdag 18 juni, om 20 uur, Sint-Romboutskathedraal. De toegang is gratis.
 

Hier probeer ik zéker tijd voor te maken.  En tot hiertoe zal dit lukken, denk ik...  Boeiend!  Zeker met een geboren verteller als Patrick De Greef!

Stond al aangekruist in mijn agenda ...

Ik ben nog niet lang terug van de kathedraal waar deze boeiende voordracht plaatsvond...  Schitterend gewoon: met een stem als een klok voerde Patrick De Greef op zijn gekende onderhoudende manier ons terug naar Rumoldus' tijd én  naar het magische jaar 1775, waar Mechelen een paar weken het 'middelpunt' van de katholieke wereld mocht zijn...  De voorbereidingen tot dit jubeljaar waren groots: de aanblik van de stad veranderde grondig - houten gevels werden massaal door stenen vervangen...  De kleine kanttekeningen - de vernis die pas droog was tegen het jubelfeest, de aanbestedingen..., de praalwagens, gekibbel tussen Jezuiëten en Oratoren..., bouwstijl-mode..., de triomfbogen, de bedeltochten om centen in 't bakje te krijgen...

enfin...de 'Stadsvisioenen' van 1775 als het ware...   ;-)

Daarna werd door Peter Eyskens deskundig uitgelegd hoe de restauratie van het werk tot stand kwam...

Boeiend!

Méér dan honderd aanwezigen waren aanwezig!  en dit was een onverhoopt succes!

(foto: Jan Smets)

Was meer dan de moeite ...

En we hadden ook de kans even een "ondergrondse" goedendag te gaan zeggen aan alle kardinalen!

En om te weten wat er zich allemaal afspeelde rond de Stadsvisioenen van 1775, moet je gewoon hier eens effe klikken. Een meer dan prima beschrijving over de voorbereidingen naar de feestelijkheden van toen toe.

CopyPasten zouden de artikels alleen maar geweld aandoen.

Het Mekka van de Westerse christenheid, het middelpunt van de Katholieke wereld :-)   Ik heb Patrick met zijn gebruikelijke zin voor overdrijving Mechelen ooit horen beschrijven als het Monaco van Europa in de 16de eeuw. 

Neemt niet weg dat zijn lezingen en rondleidingen Mechelen elke keer weer in een nieuw fris daglicht stellen en de toehoorders onderdompelen in een cultuurhistorisch bad.  Na een lezing door Patrick zie je Mechelen weer door een andere bril.

En Peter Eyskens: die staat garant voor technische onderlegdheid.

Kon niet stuk dus, die avond! (Spijtig kon ik er zelf niet bij zijn, wegens andere culturele verplichtingen in - God beware me - Antwerpen)

@ Koen :

Als voormalig Hoofdstedeling hebt ge toch, tegen die inwoners van dat provinciehoofdstadje aan 't Scheld, laten weten dat onze Heerlijkheyt niet moet onderdoen qua Cultuur, hoop ik ?

:-)

Tegenover Patjes St.-Petersklok is het mini belletje van Peter Eyskens nauwelijks hoorbaar. De geluidsinstallatie in de metropolitane trekt helaas op niks. Deze combinatie maakte Peter's lezing spijtig genoeg nauwelijks hoorbaar. Ook de opstelling van het scherm was, wegens onvoorziene massale opkomst, ongelukkig geplaatst. Diegenen die voor het schilderij zaten hoorden (van het tweede deel) nauwelijks iets; diegenen die naast het schilderij zaten, zagen nauwelijks iets. De 'miserie' was dus gelijk verdeeld ...  De 'vrienden van de kathedraal' zijn echt 'goe bezig' Hun programma's zijn steeds interessant, boeiend en leerrijk. Ze zullen er moeten rekening mee houden dat hun 'voorstellingen' meer en meer publiek zullen begingen trekken. Ik hoop dat zij, bij volgende gelegenheden, iets meer zorg besteden aan plaats en geluid. 't Is verdorie zondig dat hun publiek, door ontoereikend materiaal,  een deel van de uiteenzettingen moet missen! Misschien de Heilige Rombout voor nog eens een bijkomend wondertje inschakelen?

Akkoord de acoustiek in de kerk was niet erg gelukkig, maar ik zat helemaal achteraan en kon het helemaal horen.

Iemand een idee of we ergens die slides te pakken kunnen krijgen ?

@Koen: ben effe weggeweest en lees nu net je reactie maar ben niet akkoord wanneer je stelt dat  Patrick zou overdrijven. Hij stelt het kleurenpalet soms wat bij ( wat meer contrast )maar voor mezelf blijft het altijd de waarheid! ;-)