Met De Nieuwe Snaar op Foor 11...

Geniale acrobatie. acrobatische genialiteit, knettergek, melodieus. Geweldig. Voor zulke superlatieven - in welke volgorde dan ook - kon je  donderdag 4, vrijdag 5 én vrijdag 6 juni terecht op Foor 11 in Theatrium.. De koddige en kundige kermisklanten van dienst: De Nieuwe Snaar!

De hoeveelste show van De Nieuwe Snaar dit is? Ik ben de tel kwijt (11?). Maar het viertal - vroeger drietal, gestart als 'De Snaar' - timmert nu toch al een hele tijd aan de weg. Zit er sleet op de formule? Nog lang niet! Ook op 'Foor 11' krijg je een geweldige mix van muzikaliteit, humor en acrobatie. Voor dat laatste moet je dan vooral bij Geert Vermeulen zijn. Dit keer draaide ie niet rond in een betonmolen. Maar vliegen kan hij nog steeds. Op eenzame hoogte(n) speelt hij dan op de Zingende Zaag, of op zijn alom vertrouwde viool... o ja. Op hoge hakken de schommel op, die, bevestigd is aan een soortement grote molen die rondraait? Jawel, voor Geert geen probleem. Vuurspuwen? Bllootvoets op glas lopen, dat glas dan vervaarlijk in de zaal kieperen: moet kunnen!

Oppersnaar Jan de Smet praatte alles vrolijk aan elkaar en was zoals steeds virtuoos op gitaar, ukelele, mondharmonica en stem. Walter Popeliers en Kris De smet deden dan weer hun ding op respectievelijk contrabas, trompet, gitaar, klarinet, drums, ... O ja, behalve vioolspelen deed Geert ook zijn dingp de Trombone, of .. was dat een tuba?

Op Foor 11 was behalve acrobatie en véél humor en chaos natuurlijk ook plaats voor mooie liedjes. Rustige liedjes, liedjes met een Bo Didley-beat, kermisliedjes, liedjes over meisjes - met de nodige illustraties door Geert Vermeulen, aka de levende videoclip. Ook liedjes over 'begraven meisjes' (!)... En er was de wijsheid: neem geen vrouwen op in de groep, brengt alleen maar ongeluk...

Nog: Een heuse storm met onheilspellende sfeer, spookachtige figuren, de vrouw in Geert Vermeulen... Vermeulen als Sjamaan..  Met zijn vieren in de kabelliftcabine...

Doorheen de show was het voortdurend opletten geblazen, want bijna constant gebeurde er vanalles en dan nog liefst tegelijkertijd. Oren en ogen werden geen moment rust gegund. De lachspieren ook niet!


Foor 11 was een goed gevuld en gevarieerd programma met een veelheid aan muzikale stijlen, instrumenten, kunstjes en fratsen. Nog steeds weten de heren van De Nieuwe Snaar hoe ze virtuositeit, acrobatie, humor en natuurlijk talent met elkaar moeten vermengen om een geweldige show neer te zetten.

Dat het publiek met volle teugen genoot, spreekt! Dat het veel te snel voorbij was ook. We kregen als bis nog het 'Feestlied' en na ruim twee uur totaaltheater was het alweer voorbij...

't was Ferm !

Ja, we kregen waar voor ons geld!  Dit was een optreden van de bovenste plank!  Met de genialiteit van dit fenomenale gebeuren vergaten we zowaar het aftandse en stoffige Theatrium...    We zaten op de eerste rij er haast met onze neus op...  Niet écht ideaal voor onze nekspieren - maar het was genietbaar van het begin tot het einde.  De Nieuwe Snaar blijft een topper van de eerste categorie!  ...een avond om in te lijsten.  Mark liegt géén woord...

Ja, t was enorm goed - weerom.

Morgen, tenlaatste zondag post ik mijn volledig verslag.
(Voor wie niet kan wachten: op Last.FM staat de volledige versie. )

 

Ik zat in Antwerpen voor een Hommage aan Wannes Van de Velde, en wie kwam daar opdagen ca. 23.15 ? Jan de Smet :-) Hij moest dus nog optreden ...

... daarom sjeesde hij zo Theatrium buiten toen we daar nog wat stonden na te praten !

Vanavond gaan kijken en het was opnieuw de moeite. Eén van de beste die ik zag van hen. Ze blijven opnieuw nieuwe dingen uitvinden, en ditmaal is het chaotische scenebeeld nog meer af dan anders.