Margaretha gemolesteerd.

Enkele dagen geleden werd de Mechelse First Lady, Margaretha Van Oostenrijk, publiekelijk vernederd, door haar standbeeld te overtrekken met een reuze chipszak.

Bedoeling was om de actie "Stad om te zoenen" in de verf te zetten.
Eerder hing er al een spandoek op het monument van een restaurant in Turnhout en gisteren hebben de mensen van de thuiszorgorganisatie "Familiehulp", de moeder van Mechelen zelfs een schort aangetrokken om te laten zien dat ze hun vacatures niet ingevuld krijgen.
 
 
 Foto : J.Goovaerts
 
Nu is er niks op tegen dat een mens zijn zaak wil promoten, een actie of een nood wil aankondigen, maar moet men daarvoor een standbeeld molesteren ?
Het getuigt alvast niet van veel respect voor het erfgoed.
 
Wat is de volgende stap ? Een condoom over de Mijlpaal voor een actie tegen aids ?
 
Heren en dames van ’t Stad, van Familiehulp en van Frituur ’t Half kieken in Turnhout, Margaretha Van Oostenrijk is geen clown en nog minder een reclamebord !
 
Het wordt tijd dat er terug een schandpaal op de Grote Markt komt, zodat de verantwoordelijken kunnen nadenken over hun zonden. (JG)
 
 

Het zak chips, de kabels van Maanrock en nu (inderdaad, ik heb het ook gezien) de voorschoot (schort).  En het frisse is er ook al wat af, want ze begint een kleurtje te krijgen (vuilgroen).

Erg, heel erg, voor zulke Grote Dame !

Het moet maar eens gedaan zijn met al dat idiote rotgedoe met ons Margrietje !

 Mijnheer Jan Goovaerts ik heb diep respect voor de mening die u hier prijs geeft.De schandpaal, die staat er toch, alleen nog dikke touwen om ze vast te binden.

Jan G.  groot gelijk met uw standpunt! als ze zo verder gaan met hun domme dingen dan kunnen ze vroeg of laat de monumenten voor de Boerenkrijg, gesneuvelden en weggevoerden etc ook gaan aanpakken.......er zijn dingen waar men gewoon moet afblijven (kwestie van gezond verstand).

de actie gebeurde dan zelfs nog onder toeziend oog van veel volk.....politie heeft niets gezien zeker.

@ Marc1 :

Doe wel en zie niet om ?

(Of zoiets ?)

:-D

Foto Gimycko

Bij de volgende flickermeeting:wat dacht je van ons Margeriet een fototoestel  rond haar nek te hangen(of ne webcam-kan iedereen zichzelf zien) :_D

Morgen nog nen dikke vette camion tegen hare sokkel en dan ligt ons Margriet daar te grienen op de Steenweg.

Want met al die GSM-ende chauffeurs, vertrouwend op hunne GPS, terwijl ze de krant lezen achter het stuur, zal dat er ooit nog eens van komen.

@ Jackie : Maakt van ons Margrietje nu geen billboard, hé !

:-)

Ik vind dat allemaal flauwe kul.Hoe kan het zijn dat niemand gezien heeft wie dat gedaan heeft..Zij moeten zeker een ladder noodig hebben om die zak over ons Margriet te plaatsen.Louis

Ik vind dat allemaal flauwe kul.Hoe is het mogelijk dat niemand gezien heeft wie die zak over ons Margriet geplaatst heeft.Die hebben zeker een ladder moeten gebruiken.Louis

En dit zong onze Louis (Neefs), in 1972...

Ach Margrietje, de rozen zullen bloeien
Ook al zie je mij niet meer
Door je tranen heen zul jij weer lachen
Net zoals die laatste keer
En al denk je 'dat komt nooit meer
Dat komt nooit, nooit meer terug'
Ach Margrietje, de rozen zullen bloeien
Ook al zie je mij niet meer

Zit je vaak te dromen
Kun je 's nachts niet slapen
Denk je nog te veel aan toen
Wie zal je begrijpen
Het blijft toch van ons samen
Je kunt er niet veel meer aan doen
Je leven kan al leeg zijn
In vijf jaar kun je oud zijn
Ik weet wat je bedoelt
De zon hoeft niet te schijnen
Kind'ren niet te lachen
Maar denk aan wat je hebt gevoeld

Ach Margrietje, de rozen zullen bloeien
Ook al zie je mij niet meer
Door je tranen heen zul jij weer lachen
Net zoals die laatste keer
En al denk je 'dat komt nooit meer
Dat komt nooit, nooit meer terug'
Ach Margrietje, de rozen zullen bloeien
Ook al zie je mij niet meer

Dan wil ik weer bij jou zijn
Met je kunnen praten
Stil zijn om wat jij zegt
Omdat jij van mij bent
Je ogen weer zien lachen
Om iets wat je niets zegt
Dan kan men wel vinden
Zoiets gebeurt wel vaker
Iedereen heeft zo'n herinnering
Die kreet zal wel terecht zijn
Het zal je niet veel helpen
Misschien als ik dit zing

Ach Margrietje, de rozen zullen bloeien
Ook al zie je mij niet meer
Door je tranen heen zul jij weer lachen
Net zoals die laatste keer
En al denk je 'dat komt nooit meer
Dat komt nooit, nooit meer terug'
Ach Margrietje, de rozen zullen bloeien
Ook al zie je mij niet meer

 Louis, volgens J.G. zouden de dames en heren van 't stad er ook tussen zitten.

 Gim, wat vertelde gij nu ? Ons Margrietje ziet nog groen achter haar oren .

G.L., wat vertelde gij nu ? Ons Margrietje is stillekensaan groen achter haar oren !

@Marc1: Ik denk dat je voor zoiets wel de nodige toestemmingen moet hebben en dat men die wel zal gehad hebben.
Dus dat de politie erop toekeek is niet meer dan logisch.
 
Zo'n spandoek of een schort e.d. gaat het standbeeld niet beschadigen, en het is geen halsmisdaad, maar ik vind het gewoon niet kunnen dat men standbeelden gebruikt voor zo'n doeleinden.
 
Ik weet niet wie die toestemming verleent, maar hou er aub in 't vervolg rekening mee dat het niet kan, want binnenkort plakt Margaretha vol verkiezingsposters en 't stad hangt al vol genoeg van die mottige koppen :-)

 

@ Jan G :

Ja, stelt U voor : Ons Margrietje met een masker van ons Blauwbartje...  

Brrr !

:-D

Het doet mij wat denken wat men (wij...) soms deed met Fonske in Leuven. Dat ludieke standbeeld, de Fons Sapientiae ofte bron der wijsheid verzinnebeeldend, werd ook te pas en ten onpas door studenten of manifestanten in aangepaste outfit gezet. Maar de context was wel anders : ludiek, studentikoos. Mechelen en Margriet is toch iets anders. Ik vind dat het van weinig smaak en stijl getuigt.

Margareta wordt hier ook taalkundig gemolesteerd.

Kom ik net in mechelen wonen, vind ik een blog met informatie over de stad, blijkt het dat er op alles gekankerd wordt.

Wat is er mis met een ludieke actie om het probleem van het zwerfvuil - waar jullie toch ook allemaal tegen zijn -  aan te pakken?

@ Thomas J :

Wij zijn trots op ons Margrietje, hoor !  Check effe de Mechelse Wikepedia (MechelenMapt) en leer onze Grote Dame kennen.  Geen vergelijking mogelijk met ene "Fonske" uit Leuven of ene "Brabo" uit dat gehucht aan 't Scheld.

En... zij bracht in deze streken de "Damesvrede"

Onbekend ?  Google het maar op !

 Thomas J, van ons Margriet moeten ze afblijven, al het andere is flauwe kul. En dat ze hunnen brol op heule zolder hangen.

@ Thomas J. : hier wordt niet gekankerd. Het is een professionele mode-show-bespreking van een haute-couture-event waaraan toevallig een bekende mechelse adelijke dame deelneemt.

 Jokke, sorry dat ik u het woord heb afgenomen

Hahaha !  Goe bezig, Jokke !

:-D

 Gim, als wij vroeger over vijftig jaar ergens voor het eerst kwamen dan moesten wij goed op onze woorden letten. Nu blijkt het heel normaal te zijn dat men sofort begint te jennen. Aangename kennismaking Thomas J. Mechelen on line.

@ Thomas J. : Rechtzetting

hier wordt alleen gekankerd. Het is geen professionele mode-show-bespreking van een haute-coiffure-event waaraan toevallig een mechelse politicus deelneemt. Maar toch zet men hier regelmatig mekaar in de haren.

En deze keer, een echt welgemeend welkom in Mechelen!

@ Thomas J :

Ge moet ons ook een beetje begrijpen.  Die Klassedame stond, voor zo lang ik weet, in het midden van de Grote Markt, statig uitkijkend naar het oude stadhuis en met, achter haar, haar neefje Karel V, die nog altijd toekijkt van het nieuwe stadhuis.

Enkele jaren geleden is ze dan verzet naar een uithoekske van de Grote Markt, enkel en alleen omdat er zonodig een parkingske onder die markt moest komen.

En nu hangen ze er kabels rond haar nek, binden ze haar een voorschoot voor en hangen ze er een pak chips rond.  Dat is in niks te vergelijken met bv de mooie pakjes van bijv. Manneken Pis.

Tuurlijk dat de Mechelaar serieus gepikeerd is en er niet echt mee kunnen lachen, want ze hebben al genoeg met ons gelachen.

Als men dan toch persé de aandracht wou trekken met een chipszak, kon men dan die niet over Bart Somers zijn kop getrokken hebben?  :-)

@Roger: waar staat die zijn standbeeld?

Binnenkort, in het stadhuis.

:-D

Wat een gekanker over ocharme een ludieke actie. Wees blij dat die mensen van familiehulp er alles aan doen om voldoende verzorgenden te vinden. Stel je voor dat je morgen zorgbehoevend wordt en je hebt thuis hulp nodig. Je belt naar Familiehulp en ze zeggen dat ze je niet kunnen komen helpen omdat ze niet voldoende personeel vinden (ondanks de crisis !). Jullie zullen dan wel anders piepen...

Ja een schortje is nog net iets beter dan een grote-mensen-pamper, toch vind ik het ook niet kunnen dat ze Magriet voor vanalles-en-nog-wat misbruiken.

Waarom dan niet tijdelijk een opblaaspop zetten of zo'n glasvezel/epoxy ding om als reclamestunt diens te doen?

(Foto Peter Meuris: Arme Margriet)

De 'aanvallen' op ons Margrietje zijn van alle tijden...   ;-)

Lees er maar deze oude post eens op na:

http://www.mechelenblogt.be/2007/03/zwette-margriet

Ik bedoelde het ook ludiek natuurlijk, maar desalniettemin ben ik ook van mening dat men hiermee een totaal verkeerd signaal geeft.

Het lijkt wel of je een standbeeld niet langer met zorg en eerbied hoeft te behandelen en dat het zich leent voor reclamedoeleinden.

Ik ben echt wel benieuwd wie daarvoor een toelating verleend heeft ?

 Er zijn andere manieren, maar de boodschap is sterk: Als we niet zorgen voor onze stad is dit het resultaat. Ik heb er veel moeite mee dat er zo veel op straat wordt gegooid, het kost ons handenvol geld aan schoonmaakploegen en materiaal. Ons moeder kon er vroeger niet mee lachen als we een papiertje op straat smeten, met als gevolg dat m'n broekzakken vol kwamen te zitten. Naar mijn bescheiden mening is dit het gevolg van onze individualiserende maatschappij. We mogen ons niet meer moeien met de anderen en waarschijnlijk zullen mensen hier, die de andere op zijn verantwoordelijkheid wees, al enkele keren het deksel op de neus hebben gekregen. Persoonlijk was ik meer voor de ruim je straat op-acties van de preventiedienst. Met het budget van de "stad om te zoenen"-actie, denk ik dat de dienst preventie haar actie nog verschillende jaren had kunnen organiseren. De resultaten zijn trouwens veel meetbaarder, dan bij deze communicatiestunt.

Hopelijk zal de stad ook zijn duit in het zakje doen met het onderhoud van het openbaar domein. Maar daar gaan we binnenkort een keer een post over maken denken ik. Onderhoud blijft een zorgenkind naar mijn bescheiden mening.

Vroeger kuiste onze moeders niet alleen de gang en de dorpel, maar in één beweging het stukje voetpad voor het huis, den borduur en de goot proper met ne grove schuurborstel.  En al dat vuile water ging dan in één ruk het rioolputteke in.

Nu zijn er in verschillende straten geen voetpaden meer, want alles geëgaliseerd, en ligt de goot in het midden van de straat.  En de auto's staan, als het al is toegestaan, op nog geen meter voor de vitrine.

Je kan me natuurlijk na-aperij verwijten maar we hebben wel een stadsicoon dat gerust ' differente ' kleren kan verdragen. Wij hebben toch onze Op Sinjoor; niet het stanbeeldje op de Grote Markt want dat leent zich niet goed tot verkleedpartijen. We hebben waarschijnlijk wel kilo 's kopietjes van onze smijtpop. Wanneer één van deze namaakpoppen ergens op aan openbare plaats ( UItinMechelen? ) geplaatst wordt, dan kan die gerust een kleedje Sinte Mette, Wesp, en-wat-weet-ik-nog-allemaal verdragen. Onnozel? Misschien wel maar het is weer een uitdaging voor de voorbijganger / toerist om zich vragen te stellen over onze mechelse micro-cultuur.

Kan er iemand niet zo een automatisch opwerpsysteem ontwikkelen ?  Een aantal haken, in een ronde, die automatisch een zeil opentrekken of zoiets.  Dan kan je erin leggen wat je wil : zakskes chips, schortjes, kabels, enz.  Zet dat af en toe dan eens op het midden van de Grote Markt en je "ludieke" actie trekt direct een pak volk.  En voorzien met een pak safety-matten of bumpers heb je er ineens een kermisattractie bij.

Allez, just an ID

:-)

Gimycko: maak eens een tekeninkje van het "just an ID" dat je microweefde op donderdag 11/06/2009 zowat rond 10:46.

Zodoende kunnen de briljante geesten die hier op de blog af en toe ronddwalen, daarover, in een besloten commissievergadering,  hun licht laten schijnen!

@ Jokke : Allez, oemdagget zoe vriendelijk vraogt (iel provosoir)...

Dat ze die zak chips maar over de vadderik zijne kop trekken daart is hij misschien meer op zijn plaats.

@ Lieven : Geen slecht idee...

:-)

 Gim, wa edde daa noa wé gebasteld, da versteunnek niks van en wa mut Jokke noa zitte.

@G.L.: als je denkt dat ge geestig bezig bent, dan krijg je van hetzelfde laken een broek:

@Gimycko: voor dien bal is de "kop van Jut" misschien te gebruiken? ;-))

Il had het wel over een besloten commissievergadering, hé!

G.L. en Jokke: Blijf waardig aub.