Hoog Huys !

met categorie:  

(Bron GVA)

( Foto: Tijl Vereenooghe)

Het zwaar verwaarloosde Hooghuys in de Drabstraat, vlakbij de Melaan, krijgt een nieuwe toekomst als architectenbureau, advocatenkantoor en woning. Onder andere François De Keersmaecker, voorzitter van de Belgische voetbalbond, neemt er zijn intrek.In het najaar start de restauratie.

(...) “Voor de renovatie van de school en de nieuwbouw hebben wij de plannen getekend”, zegt David Driesen van dmvA Architecten. (...)

“Wij hebben net onze toezegging voor subsidies van de Vlaamse overheid. Ook de stad en de provincie dragen bij. Op iets meer dan een miljoen euro is dat veertig procent van het bedrag. Die steun maakt er een haalbaar project van. In totaal ramen wij de kosten op 1,6 miljoen euro”, geeft Driesen aan.

Het gebouw dateert in hoofdzaak uit de 16de eeuw. “Het staat leeg sinds 1985  (...) De zusters van Lorette hebben destijds bijvoorbeeld een trap uit beton in het huis laten plaatsen. Die vervangen wij door een houten trap”, legt de architect uit.

In 2006 nam ik op de zolder foto's van een toen nog steeds aanwezige tredmolen, stijl St. Romboutstoren maar een maatje kleiner. Schepen legden hier aan de Graspoort aan en losten hun goederen om ze vervolgens te laten optakelen op de ' serieuze ' zolders van dit Hooghuis. Een onderzoeksverslag over dit huis en zijn geschiedenis is iets waar ik naar uitkijk. Als ik mijn foto's terugvind dan volgen ze hier.

Het is dus geen tredmolen maar een uit de kluiten gewassen takel. Links zie je het hoogste tipje van de voorgevel en bovenaan van links naar rechts de nok van het dak. Je merkt ook de slijtage op de dwarslatten van de takel die door het grote zeel werd veroorzaakt. Al bij al is dit wiel wel een paar meter breed. Hopelijk blijft het behouden.

Ik ben razend benieuwd. Zou RIM, of misschien die architect zelf, of misschien de een of andere stadsgids uit de directe buurt (:-) ) , hier geen rondleidingen organiseren voordat de renovatie van start gaat ? Desnoods op beperkte schaal. Het verhaal van zo'n oud pand is meestal aanschouwelijker voor dan na de restauratie...ik spreek uit ervaring ...

In het artikel van GvA lees ik ook dat de architect denkt dat hij het wel tegen najaar 2010 geklaard zal hebben. Daar heb ik zo mijn meer dan gegronde twijfels bij (grijns), maar ik wens hem wel veel succes, en dat is niet sarcastisch bedoeld.

Tja, eigendomsrecht is erg hardnekkig ...

RIM organiseerde samen met KVNS in 2006 een dag over ' bouwblokonderzoek ' en in dat kader zorgden onze stadsarcheologen voor de toegang in gans dat Loretten-complex. Nu dat er werken rondom het Hooghuys bezig zijn, zit voor RIM er geen officiëel bezoek meer in. Ik vermoed dat je het best rechtstreeks in contact treedt met de architect om iets trachten te versieren.

Iemand fluisterde vandaag in mijn oor dat dit pand zal open staan tijdens de Open Monumentendag (OMD) op zondag 12 september 2010.

Allen daarheen, en misschien komen we elkaar daar wel tegen.

(Foto Peter Meuris)

(Foto Lerak Sremos)

(Foto Lerak Sremos)

Volgens deze informatie krijgt het een nieuwe bestemming als architectenbureau, advocatenkantoor en woning.