Eric Vandamme exposeert op de Haverwerf

met categorie:  

  

(foto's: Jan Smets)

De sympathieke Mechelse kunstenaar (en leeftijdsgenoot van mij...), Eric Vandamme, exposeert in de gloednieuwe galerij Actionfields op de Haverwerf...

Nog niet  in  een zo  erg grijs verleden, was dit nu zo schitterend opgeknapte historische huis een trefplaats voor Mechelaars van een, euh, ander pluimage... Maar buurman Jules Candries (jawel, de echtgenoot van Connie Neefs), restaureerde het pand.  De Haverwerf oogt er alvast héél wat aantrekkelijker uit nu ook dit onroerend goed met zoveel zorg is gerestaureerd...

Maar goed - het gaat nu wel om een tentoonstelling die in deze galerij wordt gehouden - tot 5 juli.

Nee - de expo is écht niet zo groot - maar ze is het bezoeken écht wel waard.  Vandamme weet  met zijn wel heel aparte vorm-en kleurentaal, de bezoeker vast te boeien.  Ik kende zijn werk al een tijdje, en op 'Kunst op het Groot-Begijnhof', kon ik een paar jaar geleden zijn werken al bewonderen.

Nog tot 5 juli (en da's echt niet meer lang - dus mis het niet!) toont hij werken onder de titel 'False-color'.

(foto: Jan Smets)

Op dit grote triptiek (olie op linnen)  bijvoorbeeld, gaat Eric in dialoog met de zogenaamde 'pronkschilderijen', die erg populair waren in de 17de eeuw, en waarop schedels, gedoofde kaarsen, verwelkte bloemen, rottend fruit, zeepbellen, zandlopers, enz. werden afgedbeeld...  Ze symboliseerden de eindigheid van ons bestaan...

In deze 'Vanitastriptiek' (Lat.: ijdelheid, vruchteloosheid...) wordt deze symboliek eigentijds uitgebeeld.  Het toont de ijdelheid, de tijdelijkeheid en zinloosheid van al het aardse...

Boeiend is het alvast...  deze werken die onze fantasie prikkelen, én ons doen nadenken...  Kunst met een grote 'K'!

Wie de werken van Eric Vandamme wil bewonderen, dient zich te reppen...

Open: woensdag, zaterdag en zondag van 13 uur tot 17 uur ( en dit zoals al gemeld is: tot 5 juli)

Wil je nog graag meer weten over deze Mechelse kunstenaar?

www.eric-vandamme.be

Ik ben alvast fan!

Echt tof zo'n nieuwe gallerij in Mechelen! Daar was echt wel nood aan want behalve het "houten huizeke" in de Hanswijkstraat en "de cellekens" aan de Minderbroedersgang was er eigenlijk geen mooi aanbod meer.....maar of dat nu onder een "engelse" naam moet?

Dat prachtig gerestaureerde pand heeft toch een naam die best als uithangbord kon dienen voor de gallerij (misschien te simpel). Waar is de Vlaamse fierheid van de families Candries en Neefs?

WIl best ook wel eens gaan kijken, voor de kunst EN om het huisje een keer van binnen te bezichtigen.

Zag al vorige week de deur uitnodigend openstaan, maar mijn kleinzoon was niet al te best van humeur (had honger...)!

Zal er vandaag zeker binnenlopen!

@marc1: Of het per definitie een galerie en dus blijvend is, weet ik niet. Feitelijk is het momenteel een tweede ruimte, (al dan niet voorlopig) in gebruik genomen door Vincent Verbist, galeriehouder van de Brusselse galerie Actionfields. De families Candries Neefs zijn wel eigenaar van dit prachtige pand, maar dus niet de galeriehouders.

Inderdaad, zoals Eric aangeeft: een Brusselse galerij met (tijdelijk?) bijhuis in Mechelen...

www.actionfields.be

Maar laat ons hopen dat deze ruimte ook in de toekomst de functie van galerij zou kunnen behouden.  Locatie is schitterend.

 

PS: een paar jaar geleden leerde ik het werk van Eric kennen op 'Kunst op het begijnhof', waar hij exposeerde in de Cellebroedersstraat...

(foto: Jan Smets)

In november vorig jaar stelde Eric ook tentoon in de nieuwe Entree van het Cultuurcentrum. Hij was de eerste die de tentoonstellingsreeks 'Made in Mechelen' mocht openen.

Zaterdag 27 juni om 12u00 opent alweer een tentoonstelling in deze reeks. Ditmaal stelt Jeanne De Buyser, leerling van de academie haar werken tentoon.

Daar ga ik zeker naar toe.  De schilderijen spreken mij aan en tevens wil ik eens zien welke verandering het pand 40 jaar na "den Herten aas" heeft ondergaan.