Ze zijn er weer, en ze zijn met vier ...

met categorie:  

De nieuwe slechtvalken op onze toren. De Mechelse duivenpopulatie zal het geweten hebben ...

(Foto Nick Vanhaute)

(Foto Nick Vanhaute)

Ondertussen zijn de beestjes al wat groter geworden en krijgen ze hier en daar donkere pluimpjes. Ik was donderdag op de torentrans en kwam aan toen ma (of pa) slechtvalk een duifje aan het pluimen was voor de kleintjes. Ik hield me stil, maar binnen enkele tellen zag de grote vogel me staan, keek me met zijn grote ogen brutaal aan, ritste de duif met één poot mee en vloog krijsend weg. Schittererend  tafereel

De onschuld van dat jonge witte dons aan de ene kant, maar van onder toch al de scherpe contouren van het toekomstig moordwapen... mooi contrast !

ja, Jansenius, leuke fotos dacht ik zo ... Het krijsen van de slechtvalk is weer in de lucht, en ... 's nachts slapen ze :-)

Knappe foto's Nick!

 Ferm dat die beesten onze toren hebben uitgekozen als woonst, hoewel het geen onlogische keuze is, is bij deze bewezen dat ze toch goeie smaak hebben :-)

Hopelijk overleven ze het alle vier. Die kans zit er wel in, het valt mij op dat je de laatste jaren toch meer roofvogels ziet in het algemeen.

Soigneren die kerels!

De duivenpopulatie zal het geweten hebben, maar ik denk niet dat de duivenmelkers daar echt blij mee gaan zijn.
Zo'n valk kijkt niet eerst of de duif in kwestie een ringske draagt of niet.
Ik weet niet of er nog veel duivenmelkers zijn tegenwoordig, maar je prijsduif zal maar opgefret worden door die slechtvalken en de bedragen voor prijsduifkes zijn tegenwoordig niet mis.
Ik zou toch ook voorzichtig zijn onder den toren en op de Wollemarkt met chiwawa's, yorkshire's en andere mini-honden. :-)
Mijn schoonmoeder is net geen meter vijftig, wie weet is er nog hoop :-)
 
In ieder geval staan er aan die beestjes, zoals Jansenius zegt, serieuze klauwen.

 Slechtvalken vangen uitsluitend vogels in volle vlucht. De beestjes van Jan Govaerts lusten ze niet.

@Rudi: dus ik moet daar niet gaan wandelen met mijn schoonmoeder :-)

 @ Rudi

Jammer dat die slechtvalken enkel prooien slaan in volle vlucht. Goed voor hen want dan zijn ze zeker dat die duiven geen TBC of andere smerige ziekte onder de pluimen hebben. Voor de klanten op de Mechelse terrasjes blijft nog steeds de vraag: jaag ik die ratten met vleugels weg door wat met mijn krant te wapperen of vraag ik de uitbater om met een tweeloop het bestand van deze rotbeesten te decimeren of volledig uit te roeien. Misschien de GAIA-baas om raad vragen? De stadsdiensten blijven ondertussen oost-indisch doof voor de klachten van de horeca.

2 praktische vraagjes: Is er nu ook weer een webcam op het nest gericht - zoals vorig jaar ?

Kan iemand ook zeggen aan welke kant ze dit jaar zitten ? ...

 

Misschien ben ik met Nick aan het verkeerde adres, maar de webcam op St-Romboutstoren die op de Grote Markt gericht staat laat al een tijdje, sinds 10 maart, met een freeze frame van toen.

Het was nochtans tof om af en toe eens een blik op de Grote Markt te kunnen werpen.

Kan je dat ding eens laten nakijken, of er een klopke op geven, aub ?

Alweer onderhoud ... schijnt moeilijk te liggen in Mechelen.

@ Jef Van Ransbeeck: al een geluk dat koeien niet kunnen vliegen.  Je zal op de Grote Markt op een terras maar van je Duvel zitten te genieten als er net een zwerm koeien komt overgevlogen :-)

De Mechelse duiven krijgen het nu wel echt zwaar te verduren.  Want naast de slechtvalken hebben we nu, hier in Mechelen, ook nog eens een horeca-uitbater die duiven wegjaagt met... een waterkanon !  Go figure !

Hier het artikel.

Het grappige aan dit verhaal is dat die horeca-uitbater eigenaar is van restaurant Stuffed !

;-)