Weet je nog die tijd van vroeger ?

met categorie:  
Een week of wat geleden hadden we het nog over de Coloma- of Withuisbrug, nu zakken we af richting Hofstade en we komen terecht op de Tervuursesteenweg, tussen de Elf-Novemberstraat en de Leliestraat.
 
 
Deze foto situeert zich iets eerder, maar ik heb de steenweg zo nog gekend in de late jaren 60 en de vroege jaren 70, zij het dan wel met asfalt, maar nog wel met het verhoogde fietspad dat, als ik me niet vergis maar tot aan de Bosstraat (heden Grensstraat) liep.
Op deze foto liep het duidelijk nog verder.
 
We zien op de hoek van de Leliestraat de woning van wijlen Dr.Gobien en rechts op de foto was destijds Bakkerij Victor Jannes en een bijhuis van Beenhouwer Borms, de paardenbeenhouwer uit de Geitestraat in Mechelen, vroeger ook speler van Racing Mechelen.
Nadat de beenhouwerij gesloten werd, kwam er een frituur in dit pand.
 
De zoon van Victor Jannes, de bakker, heette Albert en was trainer bij Sporting Mechelen aan de Jubellaan.

Waar dat fietspad op de foto eindigt (ik geloof dat aan de overkant een BP garage was) heb ik in 1961 een brommer herleid tot invalidenkarretje (de wielen stonden zowat naast elkaar).  Met gezwinde spoed afkomend van de inmiddels al lang verdwenen cafés die destijds over de ingang van de plage stonden (Swing City, Rock & Roll) en waar later op die plek alles werd afgebroken om de Schumannlaan naar de E19 aan te leggen) had ik niet in de gaten dat het fietspad niet meer doorliep maar dat aan de overkant van de Leie(?)straat een redelijk hoge borduur van het voetpad was.  En daar knalde ik dan tegenaan....  Brommer voor 't schroot, mijn broek naar de vaantjes en mijn voet serieus geschaafd.  Ik weet het nog, "die tijd van vroeger" :-)

Ik ken de wijk niet maar ik ga mijn duit in het zakje doen met een oudere postkaart. Misschien herkennen jullie nog huizen.

Het huis van Dr. Gobien is een mooi pareltje van interbellum architectuur. Ik mocht er graag komen.

Ik vind dat de nieuw aangelegde tervuursesteenweg mooier en komfortabeler is dan wat we op deze mooie nostalgieke postkaart zien......rij maar eens met de fiets over zo'n kasseiweg zeg......leve de nieuwe fietspaden! 

@ Luc

Het meesterwoning aan de linkerzijde met de erker werd jarenlang betrokken door dokter Symons.

De kaart zelf moet minstens van uit het interbellum dateren. Er waren toen zelfs nog geen voetpaden te bemerken. Als we nu de infrastructuur van de nieuw aangelegde straten bekijken stellen we vast dat alles terug naar het oude gaat. Géén voetpaden meer!

@ Roger

Fietspaden hadden toen en hebben soms nu nog de onhebbelijkheid dat ze plotseling ophouden te bestaan en jagen de fietsers dan door het drukke verkeer naar de overkant van de weg. Jij hebt toen de pech gekend om zo'n pad op je weg te vinden...  of omgekeerd?

De auto die je ziet is allicht van Dr. Gobien. Hij had als eerste van de buurt een auto.

Zit de JanG in een nostalgische bui ?  Mist hij den ouwen Hanswijkenhoek ?

:-)

BTW : Ik denk dat de Roger de Leliestraat bedoelt (niet Leiestraat)

Het plezierige aan die heel oude postkaarten is dat de portrettentrekker van dienst altijd belangstelling had van kinderen en omwonenden. Wanneer ik naar de kasseien kijk dan zagen die er heel geschikt uit om met de merrebollen te spelen!

@ Luc :

Ja, toen hadden ze nog géne Playstation, ne Wii of ne PC.

:-)

Allee Roger, dan zat gij al as jonge snotter bij Anneke in de Rock & roll, ik geloof dat die haar moeder zelfs nog leeft. Niet vergeten bij den Jaak van de Nova (ook afgebroken, en nu ergens anders???) Nog ne goeie zondag. Trudo

Merrebollen !! Mijn etymologisch gemoed schiet vol... hoe ze van merbels (> marbre) en de vorm van het ding dan merrebollen maakten... een zuiver en onbezoedeld staaltje volksetymologie !! (zoals bv. ook "stilâns" : > silence & stillekes aan).

@peter : dat huis van Gobien, welke nr. is dat ? En Gobien = vader van de tandarts ?

@jansenius: sterkte gewenst in dit moeilijk moment! ;-)

En zo tekende Herman Muyldermans (de vader van onze bloggende Eef) mijn oude vertrouwde Hanswijkenhoek:

Idd, Gim, het moest uiteraard Leliestraat zijn.  Ik wist het wel maar om het in jouw taal te zeggen: "just a slip of the finger" :-)

@ Trudo: jonge snotter?  Tja, ik was toen bijna 18 jaar, maar ik ben er slechts één maal geweest en dan nog in de namiddag.  In zulke oorden van verderf zou ik me 's avonds nooit gewaagd hebben...  Wie die cafés openhield heb ik nooit geweten, ik weet enkel dat Jaak er één opengehouden heeft, maar dat heeft hij me jaren later zelf verteld.

 

@Jans : Het lijkt wel of de tijd heeft stilgestaan op die tekening.

Ik zie rechts de nachtwinkel en links het Schuttershof :-)

@Jansenius: De broer (weliswaar een pak ouder) van de tandarts. Het is het vijfde (zesde ?) huis van rechts voor te tellen, op de hoek.

Leuk dat de tekening van mijn vader hier opduikt!

Voor JanG...

Foto Gimycko

Eén van de weinige café's op de Tervuursesteenweg dat al enkele decennia dezelfde naam heeft.
Ook Café Rotterdam heeft al jarenlang zijn naam behouden, maar de anderen zijn al (meerdere keren) van naam veranderd.
 
Café Breugelhof is nu een frituur geworden, maar was halverwege de jaren 70 één van de topcafé's.
Achteraan was een zaal, waar de fanfare repeteerde en waar tijdens de toen nog druk bezochte kermis gedanst kon worden.
Cafébazen toen waren Constant en Mariake (van de Giraud), als ik mij niet vergis, broer en zus.
 
Op de hoek van de Wilgenstraat had je het Rozenhof, een biljartcafé.
Ondertussen heette dit al de Harlekijn en het Vagevuur.
 
Op de punt van de steenweg had je Café Sporting, tegenwoordig Ambience.
 
In de Abeelstraat was er ook nog Café Dahlia, met als cafébaas Julien.
 
Ik vermoed dat er in de Elf Novemberstraat, op de hoek met de Goudbloemstraat, ook een café geweest is, te zien aan het gebouw, maar da's voor mijn tijd geweest.

 

Er waren er ooit nog véééééél meer!  ;-)

Lees mijn oude post uit 2006 hierover:

http://www.mechelenblogt.be/2006/03/van-dardanellen-tot-gerotste-gevel

@ Jans :

Over die Dardanellen, daar heb ik nog een tekeningetje van...

Uitleg dat er bij zat :

Olieverfschilderij van de Mechelse schilder Willy van Eeckhout ( uit 1963) met de titel "De Dardanellen", naar de naam van een herberg op de Tervuursesteenweg in Mechelen.

De figuratieve periode van mijn oud-klasgenoot Willy Van Eeckhout (en later in de RMS regent tekenen van mijn jongste zoon).

(foto R. Kokken)

Voor meer info over deze Mechelse kunstenaar:

http://users.telenet.be/willyvaneeckhout/nl/bio.html

 

 

@ Jan Goovaerts:
Inderdaad op het hoekje van de Elf Novemberstraat en de Goudbloemstraat was er een café van de brouwerij Jacobs. De juiste naam ontsnapt mij nu effe maar voor ons (vroegere bewoner vd Elf Novemberstraat) was dat "de ronde hoek"
Typisch voor de brouwerij Jacobs toenertijd waren café's met eigen huisstijl, meestal gelegen op een hoek. Het waren modernistisch getinte hoekgebouwen meestal met afgeronde hoek, opgericht in baksteen in combinatie met met zwarte tegelbekleding (vnl gelijkvloers) luifel boven inkomdeur (hoek) en metalen ramen voorzien van o.m. glasramen waarop Bieren Jacobs stond vermeld soms twee mannen met bierglas.
Ik meen dat er in de Goswin De Stassartstraat  (hoekje Jodenstraat?) nog een voorbeeld staat en op de hoek van de Nattenhofstraat met de Auwegemstraat (niet zeker)
 
Verder wil ik nog signaleren dat er vroeger een café was op het hoekje van de Vredestraat en de Kruisveldstraat, café "De Vrede" bij de Nolle.
Café Rozenhof was bij Treske en Fons (jaren 50 tot midden 70) voordien bij den Trel.
 
De winkel links op de foto naast bakkerij Jannes is m.i. niet die van den beenhouwer maar wel van kleermaker Van Steen, die van den beenhouwer was iets verder richting Elf Novemberstraat.
 
Buiten den bakker Jannes en dr. Gobien hadden we tussen de Dennenstraat / Wilgenstraat en Leliestraat/ElfNovemberstraat in de jaren 50/60/70 heelwat handelszaken o.m.kant dr. Gobien hadden we kleermaker Van Steen, coiffeuse Liliane Schepens (schoonzuster van Marcel Sterckx)  Beenhouwerij Borms voorheen Rikske de Coiffeur later verhuisd naar waar het Postje gevestigd was, apotheek Somers, beenhouwerij Wouters, bakkerij Rombouts, den brouwer Bischop (juiste schrijfwijze?) voor mijn tijd een café geweest , Liezeke De Paepe een klein knoppen- & garenwinkeltje, Van Den Branden de fotograaf en kruidenier Sente (andere hoek Elf Novemberstraat.)
Aan den overkant hadden we toen kruidenier Den Bol of Bols (hoek Dennenstraat nu een bank) dan een Radio/TV winkel (over Jannes), vervolgens de sigarettenwinkel van Devisé (meer een gewoon huis), nog een café waarvan ik de naam niet meer ken vervolgens de cinema (nadien nopri ), de stoven winkel van Vinus De Win, kruidenier Geets om te stoppen met café Rozenhof.
 
Met heel veel plezier denk ik terug aan mijn jeugd, den Hanswijkenhoek en den Tervurensteenweg met zijn kasseien.
 
 
Ik herinner mij nog goed dat we vroeger onze filmkes ter ontwikkeling gingen binnenbrengen bij Theo Vanden Branden, de grootvader van het vermiste jongetje Liam.
Er werd dan een datum gezegd wanneer je je foto's mocht afhalen en meestal waren ze niet geleverd zodat er nog een week wachttijd bijkwam.
Niet dat het een slechte winkel was, maar zo ging het nu eenmaal destijds :-)
Time was nog geen money, kwaliteit prefereerde toen nog.
 
Je had ook de Gazettenwinkel van Rik Buls, waar je prentjes op vellen kon kopen voor 't school en Matchboxkes in doosjes.
Gazetten en boekskes interesseerden ons niet als kind.
 
Ik herinner me ook nog, vooraan op de steenweg, rechttegenover de Colomakerk, een winkeltje in schoolgerief, Het Drukkertje.
Het winkelpand is nog steeds onveranderd, maar het is me nog niet gelukt om er een foto van te nemen, omdat er, dag in dag uit, een camionette voor geparkeerd staat :-(
 
Meer achteraan op de steenweg had je de TV-winkel van Juliaan ? De Boeck, die voor de kermismuziek zorgde, je had de Meubelfabriek Goossens-Kroon, de beenhouwerij van Marcel De Prins, de Centra-winkel (kruidenierswaren) bij Rudolf en Agnes en net ernaast Esso-garage De Boeck.
 
Verderop, aan de hoek van de Gandhistraat, toen nog een veldweg, was de fietsenwinkel van Van Boxem en de kruidenierswinkel bij Roza en Marcel.
Enkele jaren geleden heb ik enkele foto's gehad van deze twee winkels, maar ik ben ze na een computercrash helaas kwijtgespeeld.
 
 

De Dardanellen, aan het schilderijtje te zien, is dat precies op de hoek van de voetbalstraat ?

allemaal souveniers, mijn pa en ma hadden de winkel op de hoek van de sint-jozefstraat !