Slimme meters in Leest en Hombeek

Eandis start volgend jaar in een proefproject in Leest en Hombeek met de plaatsing van slimme elektriciteits- en gasmeters. De bedoeling is tweeërlei; korter op de bal spelen door de consument maandelijks te confronteren met het reëel verbruik, hierdoor zal hij geneigd zijn om zijn verbruik aan te passen, anderzijds is het plaatsen van deze meters een stap in de richting van een slim netwerk, aangepast aan de decentralisatie van de leveranciers.

Bij eerdere tests in Nederland werd een energiebesparing van om en bij de 17% geregistreerd. Eandis wil zelfs tot 20% minder verbruik realiseren en een besparing van honderden miljoenen euros. Omdat de investering nogal lijvig is hoopt Eandis in overleg met de Vlaamse regering een ideale finaciering te bekomen.

De meters zijn interactief en buiten het doorsturen van de meterstanden kunnen zij nog veel meer.

Door het regelmatig doorsturen van de meterstanden kan de maatschappij beter en proactief inspelen op de productie. Door het opslaan en analyseren van het gezinsgebruik kan de maatschappij per meter een verbruiksprofiel opstellen en het is onder andere deze mogelijkheid die de Nederlandse regering doet aarzelen het systeem over het ganse land te laten uitbreiden aangezien er weer enige privacy wordt opgegeven.

Bronnen :

Tja privacy...  Soms wordt dit 'recht' er te pas en te onpas bijgesleurd.  Het lijkt me toch een goed iniatief als je de resultaten bekijkt.  Energiebesparing: toch wel een hoger goed dan privacy in deze materie...

Ik vraag me af in hoeverre je je privacy hier blootgeeft ?
Is het een geheim hoe dikwijls ik mijn ijskast open en dicht doe ?
Mag niemand weten hoelang de tv opstaat ?
Kan men zoiets eigenlijk wel zien met zo'n meter ?
Wat kan zo'n meter eigenlijk meer dan meten, registreren en verzenden van het verbruik ?
Ze mogen er morgen al eentje komen plaatsen :-)

 Zouden ze willen weten wanneer ik de lampen in mijn wietplantage aansteek ?

Het aanmaken van een verbruiksprofiel kan op verschillende manieren gebruikt worden, hier wordt het vermomd met een groen argument. Het is inderdaad interessant als die weg alleen gevolgd wordt maarrrr. .. als men de tools heeft is de bekoring groot om er ook nog andere dingen mee te doen; je gebruiksprofiel kan (en zal) er ook toe leiden de prijzen aan uw verbruik aan te passen, je zet bvb je televisie aan en je koelkast loopt als zot bij warm weer, de ELE mij heeft meer energie nodig dus koopt ze die (hogere vraag op de markt) of produceert ze wat meer, ze rekent jou die meerkost aan.

Er zijn systemen waarbij de ELEmij je op voorhand verwittigt via sms of email, je kan dan kiezen "het nieuws" afzetten, je koelkast uittrekken of meer betalen. Niet echt keuzes toch?
 

Dit is inderdaad slechts een klein beetje van je privacy, eigenlijk bijna zoals een HappyDays of andere koopkaarten waar je vrijwillig een deel van je privacy opgeeft zodat de keten gericht aan marketing kan doen. hetzelfde kan je bekomen met nog slimmere meters die je aangesloten systeem monitoren koelkast, radio, tv, verwarming.... Het geeft de marketeers ook meer mogelijkheden om je bvb een 'persoonlijk' aanbod te doen voor een nieuwe koelkast en zo.

Ik heb in ieder geval geen zin voor nog meer SPAM en reclamefolderkes, ik bedank ervoor en heb ook daarvoor al due puntenkaarten ver weg in de schuif gestopt, alleen kaarten waar je echte korting mee krijgt blijven in gebruik. En of de slimme meteers de consument ten goede zullen komen betwijfe ik ten zeerste, het zullen alleen de grote producenten en de distributeurs zijn die van het voordeel zullen genieten, goed voor hen maar ik hou mijn laatste afrekening in gedachte, Het zal me nog lang heugen.

 

 

Dergelijke meters kosten geld en worden natuurlijk alleen geplaatst als het ook ergens geld opbrengt.

  • het beter beheren van het netwerk als gevolg van de gegevens van deze slimme meters zou geld kunnen opbrengen voor de ELEmij.
  • het 'slimmer' tarieferen zoals Lieven net opmerkt is een andere mogelijkheid om hiermee geld te verdienen.

 Een bedrijf dat zijn klanten leert hoe ze minder van zijn product moeten consumeren?

Toch wel erg geestig eigenlijk als je er 2 minuten over nadenkt ;-))

 Ik dacht toch dat er nog zoiets bestaat als privaat eigendom. Waar halen ze toch het recht om in de woning van de burger in te breken .Daar staan zware straffen op weet u.

Met andere woorden, daar mag toch eerst nog eens een debat aan vooraf gaan dacht ik. Of leven we nu echt in een post communistisch systeem.

Eandis zou beter eerst investeren in hun netten. Een tijd geleden was hetzelfde Eandis aan het klagen dat als er teveel mensen zonnepanelen laten installeren hun netwerk de geproduceerde stroom die teruggegeven wordt, niet aankan.

Louis, ge moet gene schrik hebben, die meterkes komen uw geld niet tellen, zenne :-)

Ik denk dat we eerst eens moeten bekijken wat zo'n meter allemaal kan, en wat de bedoeling is, vooraleer we voorbarige conclsies trekken.

Het lijkt me nogal straf dat zo'n meter kan zien welk toestel op welk moment actief is, dus die reclamefolders voor ijskasten kunnen we wel vergeten, veronderstel ik.

Volgens de info die ik heb dienen de slimme meters in eerste instantie om de meterstanden automatisch door te geven aan Eandis, zodat de kost om de meters ter plaatse op te nemen wegvalt.

De maandelijkse factuur en de te betalen voorschotten kunnen dan ook beter aangepast worden.

Anderzijds zouden de meters een vlottere verrekening verzekeren voor mensen die deels met zonne-energie werken en hun overschot aan energie verderverkopen aan Eandis.

Wat dat te maken heeft met een schending van de privacy, weet ik niet.

 

Wel Jan, De meterkes die ze installeren kunnen zeker niet zien hoeveel koelkasten of teeveetoestellen je in huis hebt, daar voor heb je nog slimmere toestellen (landis+Gyr levert die) nodig en extenties per lijn of per toestel. Maar wat de real-time verrekening betreft kunnen ze 't dan zeker als ze willen.

Iedereen verbruikt op een bepaald moment meer door de wereldvermaarde voetbalmatch van racing of van KV op teevee bijvoorbeeld en dan kan de ELEmij kiezen, een extra (duur) systeem starten of electriciteit importeren, in beide gevallen stijgt de vraag en dus zal de marktprijs ofwel lokaal ofwel internationaal stijgen, die prijs kan worden doorgerekend eventueel verrekend per verbruiker van dat moment. En reken maar dat de consument geen winst zal maken dus koop die aandelen maar al, verkoop ze wel op tijd als je ziet dat het systeem niet aanslaat :-)

 

@filip, het past wel degelijk in het kader om het netwerk in twee richtingen te laten werken, een eerste (of n-de) stap in die richting

Werkende in de energiesector wil ik hier toch even op reageren...

Allemaal zeer leuk voor Eandis natuurlijk, want dat zorgt inderdaad voor een merkelijke kostenbesparing maar voor heel wat mensen betekend dit m.i. wederom wat meer 'miserie'.

De bedoeling ervan is nl. dat (op termijn) mensen maandelijks een aangepaste factuur krijgen op basis van wat deze meters doorgeven. Geen voorschotten meer,  maar maandelijks dus een afrekening van de verbruikte energie.

Zeer leuk in de zomer, want dan komt uw leverancier aankloppen met een factuur van om en bij de 60 euro. Aardgas (het overgrote merendeel op uw energiefactuur - voor mensen die erop verwarmen) wordt dan bijna niet meer verbruikt . Voor een maand als januari 2009 bvb. mag je die factuur makkelijk x 8 doen. Net iets minder betaalbaar dus.

Gedaan dus met de gemiddelde voorschotten, tijdens de winter kan de helft van de bevolking zijn energie niet meer betalen. Of misschien biedt men dat nog wel aan, maar uiteraard wel mits een 'kleine meerkost'...

 

Zo positief is die evolutie m.i. dus niet...

2 opmerkingen :

- de besparingen die Eandis voor ogen heeft, zijn inderdaad besparingen voor henzelf, niet voor de gebruikers; de smart metering komt er in de eerste plaats om een fijnere afstelling van de kostprijs in functie van het afnamemoment (dag, nacht, piek, dal.... voetbalmatch :-) ) mogelijk te maken;

- de proefkonijnen van Leest en Hombeek gaan niks merken hoor; Eandis wil eerst testen of hun netwerk wel in staat is om al die gegevens door te sturen; hun eigen netwerk dus; want als dat niet lukt moeten ze gaan aankloppen bij telenet of andere providers en die zullen likkebaardend hun prijsje berekenen :-) .

Voilà Tim en jansenius, de spijkers op de kop. Voor de banken misschien een opportuniteit voor energiesparen want er zijn inderdaad nogal wat mensen die voor zichzelf de disciplinie niet kunnen waarmaken elke maand iets opzij te zetten. Komt er nog bij dat op termijn al die controleurs geen werk meer zullen hebben met alle gevolgen vandien zoals we tegenwoordig alle dagen in de krant lezen.

 

Technologie is goed in dienst van de mens maar als de mens ondergeschikt wordt aan de technologie dan zijn we duidelijk weer verkeerd bezig.

En toch wil wel zo een meter in huis. Lijkt me interessant om in real time het energieverbruik te weten. Je kan natuurlijk elke maand/week/dag naar de kelder lopen en de meterstand op te schrijven. :-)

De slimsten zijn de intercommunales.  Tot voor enkele weken had ik twee aparte elekticiteitsmeters:  voor nachttarief en gewoon tarief.  Toen zijn ze nieuwe meters komen installeren, zodat ik er nu drie heb ipv van voordien twee.  Eén voor nachttarief, één voor na 21u en een gewone. M.a.w, voortaan zal ik de huur mogen ophoesten van drie meters.  Kassa, kassa!.  Gemakkelijk wanneer je in een monopoliepositie zit.  Ik zou het eerder vergelijken met de term "gangsters".

Dat is sterk Roger, een meter voor tweedelig tarief is normaal toch één bakske met een dubbel telwerk? Daarvoor betaalt ge alleen een hogere huurprijs.

en nachttarief is normaal van 21:00u tot 6:00u

Het zal bij mij waarschijnlijk van die huurprijs afhangen bij welke maatschappij ik me volgende keer aansluit.

Nu ben ik van elektrabel naar nuon omdat nuon een lager tarief had maar wel een hvoeel hogere huurprijs, aangezien ons verbruiksprofiel nu anders ligt (een kindje bij + een ander huis) kan een verandering misschien weer geld opbrengen, regelmatig tellen en berekenen. Misschien moet ik wel weer naar elektrabel.

In ieder geval het zal maar een paar tientallen eurokes verschillen denk ik maar wat het is is het.

De kosten voor zo een systeem zullen integraal voor rekening van de klanten zijn die er geen enkel belang bij hebben, uw electriciteit plus gas zal nog duurder worden. De winsten zullen uiteraard voor de netbeheerders zijn, meer moet daar niet achter zoeken. Ik zal in ieder geval alle medewerking weigeren. Diegenen die geinvesteerd hebben in zonnepanelen zullen mogen betalen voor datgene wat ze op het net sturen en ze zullen ook nog eens betalen wanneer ze stroom afnemen. Volgens mij een groot boerebedrog.

Misschien nog een puntje tegen de slimme meters:

Elektrische auto's zijn aan een sterke opmars bezig. Nog enkele jaren en een elektrische auto is geen zeldzaamheid meer. Deze worden natuurlijk vnl. thuis opgeladen ('s nachts). De overheid loopt hier echter een belangrijk pakket accijnzen en btw mis. Op één of andere manier zal men dit moeten verrekenen. Een slimme meter die weet wanneer je auto aan het net hangt te slurpen kan hier een uitkomst bieden, voor de overheid dan toch.