Schoonheid kan de wereld redden

    

(foto's: Jan Smets)

Deze morgen bezocht ik de pas gisteren officieel geopende tentoonstelling in het Aartsbisschoppelijk Paleis aan de Wollemarkt.  Misschien heb je er gisteren in 'Terzake' op TV1  al iets over gezien?

'Schoonheid kan de wereld redden'  

 

In ieder geval: de kardinaal gelooft er in!

Op de expo zijn een zestigtal heel verscheiden kunstwerken te zien - grotendeels privébezit van Godfried Danneels himself.   Het is dus de 'eigenzinnige keuze van de kardinaal'.  En het mag gezegd: de man heeft smaak!

Van Russische iconen,  over realistische werken van Victor Marais-Milton...tot keramiek van May Claerhout; van de persoonlijk favoriet van de kardinaal: Arcabas, tot de gestilleerde sculpturen van Toni Zenz...  Het is een prachtige, héél knappe verzameling van uiteenlopende kunstwerken.

Op de expo mag niet gefotografeerd worden - maar men kan een ronduit schitterend boek aanschaffen over de tentoonstelling - verzorgd uitgegeven door uitgeverij Halewyn, aan de voor dit soort werk, toch wel lage prijs van 20 euro.  Een aanrader voor elke kunstliefhebber!

Wie de tentoonstelling nog wil bezoeken, zal zich moeten reppen!  Want hooguit tot 15 mei kan men hiervoor terecht in het Paleis op de Wollemarkt.  En da's maar één week!

Dus: zo je de expo beslist wil zien, moet je dit toch één van deze dagen doen.  Je dient je hiervoor aan te melden op het Aartsbisdom, waar je een geleid bezoek kan meemaken van ongeveer één uur.

Enkel een telefoontje plegen naar: 015/21 65 01

Bovendien is het een unieke kans om het Paleis aan de Wollemarkt te betreden.  En alleen hiervoor is het de moeite waard...van het strenge witgekalkte claccisistische gebouw tot het gotische pareltje, de aloude Refugie van Sint-Truiden! (met een doorkijkje op het Groen Waterke, vanuit een ongewoon standpunt...)

   

(foto's: Jan Smets)

Jan, weet je of de werken van Arcabas ook te bezichtigen zijn?

We hadden het er enkele jaren geleden in deze topic over

http://www.mechelenblogt.be/2006/10/arcabas

Er zijn inderdaad verscheidene werken van Arcabas te zien!  (evenals sculpturen van zijn zoon, die ook kunstenaar is).

Knap is natuurlijk ook het monumentale veelluik van de Franse schilder, in de vergaderruimte van de bischoppen...  Als je een fan van hem bent, zou ik maken dat je deze week eens langs loopt!  ;-)

 

OK.

Meteen een mailtje sturen naar een tante van Lisette in Nederland, zij is onvoorwaardelijke fan.

Ja, ik zàg die reportage... en ben zéér geïnteresseerd...
Hier moét ik zéker naartoe !!

Bedankt voor de info, Jan!

Schitterende foto van de Schoutetstraat Jan !

@Roger: Niks te Schoutetstraten, Roger. De foto is genomen op de binnenkoer van het paleis, op de doorgeng naar de refugie toe, du nog voor de brug over de rivier Kwai.

@Jan: bedankt voor dit grandioze verslag (zo moet ik niet herhaling vallen). Mijn favorieten waren o.m. de keramiek met de processie in Tourinnes-la-Grosse en het werk van Herregods, maar dat zal wel met mijn barbaarse* opvoeding te maken hebben !

 @allen die deze tentoonstelling nog niet bezocht hebben: reppen, het is meer dan de moeite waard! (en het zal zelfs de meest "ongelovige zielen" kunnen bekeren, oeps, bekoren)

@alle tante nonnekens: neen, al wat daar met een romeinse col rond loopt, is geen bisschop of hulpbisschop, die u de eeuwige absolutie kan bezorgen! Jullie hoeven dus niet die eeuwige blauwe camouflagejas aan te trekken om jullie kenbaar te maken!

*"barbaren" was de term die gebruikt werd door de leraar Grieks, om degenen aan te duiden die het aandurfden Latijn-Wiskunde te volgen in het SRC!

 

Inderdaad Jokke, je hebt gelijk wat de 'Schoutetstraat' betreft...

Het keramisk met de processie was inderdaad knap (met daarin ook de verwijzingen naar het leven van Danneels himself...).  En Herregods (die ook nog pastoor in Leest was, en daar héél mooi en héél persoonlijk keramieken kunstwerkjes maakte voor een paar kapelletjes), is natuurlijk niet te versmaden.

Persoonlijk vond ik de terracotta-beelden van Jo Cleymans één van de bijzonderste stukken uit de expo (weet je wel: de profeet, de monnik...)  én de bronzen beelden in de kapel van Toni Zenz...

Maar ook: het bronzen beeld 'de kardinaal' van Wim Janssens, dat Danneels kreeg voor zijn vijfenzeventigste verjaardag: een ferme knipoog in een sculptuur vervat: een kardinaal met zijn gemijterde hond, die de bisschopstaf in zijn muil draagt... (zie foto hierboven)

en: de ouwe Sint-Franciscus van Rik Van Schil, gezeten op een afgesleten stukje steen van de OLV-kathedraal van Antwerpen...  De kardinaal kreeg het als hij afscheid nam van het bisdom Antwerpen (zie bovenste foto rechts...).

Ieder zal zo wel zijn favorieten hebben.  Maar het is inderdaad een knappe tentoonstelling.  Wil je hem nog bezoeken?  Dan moet je hééééél snel moeten zijn!

Mea maxima culpa... Ik dacht ook al dat de Schoutetstraat breder was,  maar ik heb dus geen flauw benul waar dat "gangske" mag zijn.  Tot wanneer is die tentoonstelling nog te bezichtigen?

...tot en met 15 mei...  Dus...

(telefoonnummer in topic hierboven). 

Ik heb enorm genoten van deze mooie tentoonstelling en ga vast nog meer opzoeken van deze kunstenaars. Gelukkig heb ik het boek om nog wat na te genieten.

Het was niet enkel een streling voor het oog maar ook de gids ( Gerrit ) wist ons te boeien met een mooie uitleg en af en toe een pittig détail.

Bedankt Mijnheer de Kardinaal voor uw gastvrijheid en u allen die ervoor zorgden dat deze kunstwerken zo fijn gepresenteerd werden.

Ook de processie van vorige zondag was enig....Zo mooi en verzorgd. 

Samen met mijn dochter en twee vriendinnen stapten we mee in de groep van de moeders met hun kinderen die Jezus opzochten. Samen waren we het eens: "Volgend jaar gaan we weer van de partij zijn."

 Veel dank aan al de vrijwilligers en vooral zij die verantwoordelijkheid dragen voor deze unieke processie.