Oproep

met categorie:  

(i.o.)

We zijn op zoek naar het atelier van de radiofabriek van de familie Geerts aan of in de buurt van de Antwerpsesteenweg. Naar het schijnt is dat atelier er nog altijd.

Iemand die daar meer over weet ?

Tijdens mijn jeugd woonde ik in de buurt.  Het fabriekje was gelegen tussen de Oude Antwerpsebaan en de Netestraat.  Ik ben al ruim 30 jaar weg uit deze buurt maar het zou mij verwonderen mocht er nog enige productie in het fabriekje zijn.

Beste J.T. kan je het fabriekje wat beter localiseren ? Eventueel een huisnummer ? Alvast bedankt.

 Hoy Peter,gevonden op Google onder :"Belgische Radiomerken"

RGM , Radio Geerts Mechelen.Antwerpsesteenweg (géén nummer)  ca 1944.

@Peter: Speciaal voor de gelegenheid mijn oude buurt nog eens opgezocht Peter.  Ik had zelfs mijn fototoestel bij.  Maar helaas, de gevel van het pand heeft ondertussen enkele aanpassingen ondergaan (de dubbele bruine deur met bovenaan in glas 'RGM' is verdwenen) waardoor er geen enkele aanwijzing meer is dat hier ooit een radiofabriekje was.  Tegenwoordig heeft het pand huisnummer 25

Hartelijk bedankt J.T. we vertellen later zeker waarvoor het moet dienen !

En nu zijn we curieus uiteraard, haha 

Dat is de bedoeling :-)

Leo Van Zeir voegt toe:

Het logo RGM stond in een ovaal in relief op de voorgevel van de burgerswoning, gelegen
aan de Antwerpse Steenweg 189 (destijds, nu huisnummer 25 denk ik). De werkplaats waar
de radio’s gebouwd werden was gelegen zo’n 50 m achter voormelde woning.

Het eigendom (woning + werkplaats) behoorde voordien toe aan de meubelmaker VRANCKX. Vanaf het voetpad tot in de werkplaats liep een soort DECAUVILLESPOOR waarop wagentjes bolden waarop de houten planken werden geladen die aangebracht werden vanuit de zagerij DRIES, Broers & Zusters, N.V., Begijnenweide (te Mechelen).

 

Toen VRANCKX op pensioen ging stond de kwestieuze eigendom te koop. Koper was een zekere HECTOR GEERTS, afkomstig van Sint Antelinks (thans deelgemeente van Herzele) waar hij een pantoffelfabriek(je) had. GEERTS was gehuwd met Maria MICHIELS, een dochter uit de familie MICHIELS, Meubelmakerij aan de Overheide (te Mechelen).

 

Hoe GEERTS overgeschakeld was van pantoffelwerkplaats naar radiofabricage is mij altijd een raadsel gebleven. Feit is dat hij vier techniekers in dienst had. Meestergast was Maurice CASSEUR, die later is weggegaan en als zelfstandige een radiohandel was begonnen, vooraan in de Adegemstraat, kant Korenmarkt. De radiomeubels werden bij MICHIELS (dus familie) gemaakt.

 

GEERTS leverde niet alleen rechtstreeks aan particulieren, maar ook aan het Duits leger. Er zijn daar een flink aantal radio’s naar de Wehrmacht  gegaan.  GEERTS-MICHIELS ontvingen in hun bovensalon Duitse officieren en drankjes en snoepjes waren er op voorraad …

 

Of er na WO II nog toestellen werden gebouwd kan ik niet met zekerheid bevestigen. GEERTS heeft in ieder geval veel geluk gehad dat de buren hem NIET hebben verraden op beschuldiging van collaboratie (leveren aan de vijand).

 

Misschien zou U de vraag kunnen stellen hoe ik de allemaal weet ? Heel eenvoudig : ik woonde als kind NAAST GEERTS ! En kreeg van zijn vrouw Maria, af en toe lekkere chocolade of pralines of koekjes (een zeldzaamheid tijdens WO II) toegestopt.