Opensleufdag Euroshopping/Het Clarenhof

Tijdens het derde feestweekend van Stadsvisioenen zal Mechelen in handen zijn van al wie jong is van hart. Ook de stedelijke dienst Archeologie deelt in de feestvreugde, want naast muziekoptredens, beiaardconcerten en nocturnes is op zondag 24 mei de site Euroshopping/Het Clarenhof uitzonderlijk toegankelijk voor jongeren én ouderen met een hart voor archeologie!

Je krijgt de unieke kans om onder begeleiding van de archeologen de site te bezoeken en samen de geheimen van deze oude leerlooierswijk te ontrafelen. Jongeren en kinderen kunnen aansluiten bij de actieve workshops van JCW en leren zo enkele basisbeginselen van de archeologie! Daarnaast zal een middeleeuwse schoenmaker demonstraties geven over leerbewerking, kan je een middeleeuws geldbuideltje maken of kan je de mini-tentoonstelling bezoeken. En natuurlijk houden onze archeologen zich paraat voor het beantwoorden van al je vragen!

 
 
 
Rondleidingen en workshops vinden doorlopend plaats op zondag 24 mei van 14u tot 17u, op de site Euroshopping/Het Clarenhof aan de Blaasbalgstraat.
Voor meer info: www.stadsvisioenen.be of via archeologie@mechelen.be
 
Meer over de voorlopige resultaten van dit onderzoek vind je tevens vanaf volgende week in nieuwsbrief 13.
 
Kan iemand vertellen wat er op de site te zien is? Zijn er zaken gevonden en blootgelegd? Of zal er gewoon te zien zijn hoe men te werk gaat?

Welkom aan boord bij Mechelen Blogt, archeologen ...

De site bevindt zich op de plek van de middeleeuwse leerlooierswijk, zoals reeds in de tekst werd aangegeven. Archeologen hebben al twee van de drie werkputten blootgelegd en zullen waarschijnlijk op 24 mei aan de derde werkput begonnen zijn.

Tot op heden zijn er, buiten verschillende huisresten van 13de tot 19de eeuwse huizen, talrijke uitzonderlijk goed bewaarde voorwerpen teruggevonden, gaande van intacte ceramiek, over beeldjes, etensresten, een lepel, glasfragmenten, tot zelfs een haast intacte leren schoen. De voorwerpen zelf zullen te bezichtigen zijn op de tijdelijke mini-tentoonstelling naast de site. Op de site zelf zullen de archeologen tekst en uitleg geven bij de bodemsporen, huisresten, kalkputten en andere zaken die een gemiddelde bezoeker  alleen niet zo gemakkelijk herkent én leggen ze uit waarom je kan concluderen dat het hier inderdaad om een leerlooierswijk gaat.

Op de Opensleufdag zelf wordt er niet opgegraven. Iedereen die onze archeologen en arbeiders aan het werk wil zien, is welkom om tijdens de week een kijkje te komen nemen aan de zijlijn.

Ik kom zeker langs!

mij ga je er ook zien, die dag.

Lijkt me zeer interessant om daar ook een kijkje te komen nemen

Het was ook de moeite ! Maar er komt vast wel een volgende gelegenheid en zeker een nieuwsbrief.

En 't was zeer goed weer, zodat je niet tot aan je knieën in 't slijk stond.

 

Dank aan allen die de site bezocht hebben!

Er was een mooie opkomst, oprechte belangstelling en een leerrijke uitwisseling van informatie.

Wat ons betreft, voor herhaling vatbaar...

We houden jullie op de hoogte!

@stedelijke ....: graag een seintje wanneer een nieuwsbrief of, nog beter, een ' huidevetterspublicatie ' verschijnt. Indien onze burger na de verkiezingen nog wat centen wil overhouden dan kan hij ze daar in investeren. Nogmaals proficiat!

Wisten jullie dat er een heuse kraan werd gebruikt voor het archeologisch onderzoek ? Archeologisch onderzoek wordt (terecht) hoe langer hoe meer au serieux genomen in onze stad.