Lloyd Cole: akoestisch & ingetogen

Lloyd Cole - collage (c) Markec

 
Vrijdag 15 mei beëindigde Lloyd Cole zijn UK/Europe Tour in het auditorium van het Cultuurcentrum Mechelen. De sympathieke Brit doet het nu al twintig jaar zonder zijn Commotions en zou Mechelen een mix presenteren van eigen werk en oude klassiekers van 'Lloyd Cole & The Commotions'.

Het was een redelijk goed en ingetogen optreden. Misschieningetogen en relaxed.

Cole kwam op, speelde een aantal nummers en leek helemaal niets te zullen zeggen, totdat er een eerste keer "thank you" weerklonk. Daarna stak Cole de loftrompet van Mechelen: "wat een gezellige stad". Later in de show zou hij wat meer 'loskomen' en kon er ook nu en dan een grapje af...

Maar over naar de muziek. We kregen een ingetogen, 'braaf' optreden van Cole. Dat was gewoon goed  maar had nooit echt dat ietsje meer. Te braaf, zojewil. Eén man, één (akoestische) gitaar: het kan nochtans ook 'vonken' geven, power hebben (voorbeelden: Luka Bloom, Declan de Barra, Elliott Murphy). Cole deed zijn ding en deed dat goed. Met soms onhandige ('Rattlesnakes') maar meestal gewoon goede versies van de liedjes. Maar: nergens een kippenvel- of 'waauwmoment' - in mijn ervaring dan toch.

Maar Cole speelde een foutloos parcours en deed zeker zijn best, al was ik, toegegeven, op geen enkel moment écht onder de indruk. Het was me allemaal 'te ingehouden' en ik miste die eerder genoemde power. Er kwam maar geen (echte) vaart in het optreden, al leek dat met een uitstekende vertolking van "Are You Ready To be Heartbroken?" (Lloyd Cole & The Commotions), waar Cole de tweede set mee opende, wel te beteren.

Aan knappe liedjes zeker geen gebrek, getuige de setlist. Al bleken de akoestische jasjes niet alle nummers, en vooral dan de Commotions-nummers, goed te passen...

Al bij al toch genoten van liedjes zoals "Man overboard", "Old enough to know better", "2CV" (Lloyd Cole & The Commotions), "Late Night, Early Town"", "Lost Weekend" (Lloyd Cole & The Commotions) en vooral het eerder vernoemde "Are you ready to be Heartbroken?" (Lloyd Cole & The Commotions), alsook de bevlogen versie van "Undressed". ("Er komt schwung in" dacht ik, maar dat was dus het laatste nummer....)

In de pauze en achteraf bleken de meningen verdeeld. De ene was enorm enthousiast over een "geweldig goed" optreden en dus meer dan tevreden. Ik hoorde iemand zeggen: "wow, wat je met één stem en één gitaar al niet kan doen". Méér, vond ik. Anderen, waaronder ondergetekende, hadden een 'close but no cigar-gevoel'.

Voor mij was de afspraak met een van mijn muzikale jeugdhelden er een beetje een van 'mixed emotions'. In die zin dat ik er veel meer van verwacht had (misschien wel té veel!)... Slecht was het natuurlijk nooit, en ben wel blij Cole aan het werk gezien te hebben. Nee: gewoon goed, maar niets meer.

Maar er waren zeker nog héél wat Mechelse melomanen die het een fantastisch optreden vonden en mij kilometers ongelijk zulen geven. En dat is ook ok!

Laat jullie horen! ;-)


Nog iemand van de aanwezigen Lloyd Cole tegengekomen in het Mechelse nachtleven?
 Cole wou namelijk nog gaan stappen. Voor hij aan de bisnummers begon vroeg ie of er in de buurt pubs waren die tot laat open waren.... We hebben hem naar "De Gouden Vis" gestuurd. Vraag is of hij er echt is aanbeland? 


> SETLIST (behoudens vergissingen):

FOOL YOU ARE
TOWER OF SONG (Leonard Cohen)
RATTLESNAKES (Lloyd Cole & The Commotions)
EVERYSONG
DON'T LOOK BACK
BRAND NEW FRIEND (Lloyd Cole & The Commotions)
OLD ENOUGH TO KNOW BETTER
THAT BOY
MAN OVERBOARD
NO BLUE SKIES

= pauze =

ARE YOU READY TO BE HEARTBROKEN? (Lloyd Cole & The Commotions)
JUST DON'T KNOW WHAT TO DO WITH MYSELF
CUT ME DOWN (Lloyd Cole &The Commotions)
BUTTERFLY
LATE NIGHT, EARLY TOWN
NO MORE LOVE SONGS
HEY RUSTY (Lloyd Cole & The Commotions)
DON'T TELL ME HOW THE STORY ENDS (Kris Kristofferson)
THE IMPOSSIBLE GIRL
LOST WEEKEND (Lloyd Cole & The Commotions)
PERFECT SKIN (Lloyd Cole &The Commotions)
THE YOUNG IDEALISTS
UNHAPPY SONG

# Bis
2 CV (Lloyd Cole & The Commotions)
UNDRESSED

Er ontbreken nog enkele nummers... maar dat wordt nog wel aangevuld..
 

Wat vonden de andere aanwezige Mechelse melomanen ervan?

Met dit verslag bewijs je eens te meer dat je dé 'muziekreporter' bent van Mechelenblogt!  Méér van dat, Mark!

Maar ik heb de man niet gespot gisterenavond...   ;-)  

 Heb 'm niet gezien in de Vis, maar heb er ook niet op gelet, dus heb ik wel meer mensen niet gezien gisteren ;-))

Een goed overzicht van het concert.

Ook de aangehaalde hoogtepunten staan bij mij bovenaan.

Toch kon ik mij helemaal vinden in zijn keuze om niet spectaculair uit te pakken maar eerder de intensiteit op te zoeken wat in enkele nummers verbazingwekkend goed lukte. 

2CV was er inderdaad een van en dit zorgde bij mij wel voor een wauw moment.

De scherpte en concentratie op zijn zang vond ik steeds zeer genietbaar.

In het kort heb ik dezelfde mening al ging ik toch met een sterkere indruk naar buiten.

Mooi verslagje Marc.