'Een Leven Zoals Het...Was' - Broeder Felix

         (foto's: Jan Smets)                 

                                     

Eergisterenavond is heel onverwacht één van de bekendste Mechelaars overleden; broeder van Scheppers: Felix Galmart.   Weinig maneblussers die de man niet hebben gekend...

Broeder Felix werd 86 jaar, en was een vitale senior, die nog steeds in de kloostertuin werkte...  Maar plots knipte het licht uit voor broeder Felix.  Dinsdag zakte hij in mekaar in het Pastoraal Centrum in de Merodestraat.  Géén hulp kon nog baten...

70 jaar is hij kloosterling geweest, en na vier jaar in Burundi te hebben gewerkt, ging hij aan de slag in het Scheppersinstituut.  Méér dan vijftig jaar lang heeft hij daar als opvoeder het beste van zichzelf gegeven.

Broeder Felix is één van de laatste van zijn generatie.  Slechts drie broeders blijven er nog over...

Hij was gekend en geliefd, bij oud-leerlingen, in de buurt..., maar ook bij de minderbedeelden van de stad.  Want, het lot van de armen trok hij zich erg aan.      

                                                

Een paar jaar geleden werd hij nog bekender...  In de VRT-reeks 'Het leven zoals het is: de maneblussers', werd Broeder Felix ook geportretteerd.  Hij kwam er uit als een sociaal bewogen mens.

De foto's die ik bij deze topic plaatste, schoot ik dit jaar en vorig jaar op het 'Sinte-Mettekinderfeest' in Scheppers, dat hij een warm hart toedroeg, en waar hij steeds aanwezig was.

(...aandachtend luisterend naar 'oudleerling' Rudi Demets, voorzitter van het Sinte-Mettegenootschap...)

Volgende week woensdag zal de uitvaart van broeder Felix plaatsvinden in de Begijnhofkerk - om 10 uur.

Scheppers, de Melaan, én Mechelen verliezen een sterke persoonlijkheid...De film is gestopt.  In de 'heruitzendingen' van het geheugen zal hij blijven voortleven...

 

(bron: SvH in GvA)

De Melaan rouwt mee ... onze deelneming.

Persoonlijk heb ik hem nooit gekend,

maar ik zag hem vaak in onze stad, en ook natuurlijk op de televisie.

Het leek me een schone mens.

Rust in vrede

 Jammer dit nieuws te vernemen.

Ik had hem als leraar in de vierde klas van de basisschool.

Ik zie hem nog staan op de speelplaats van Scheppers met zijn winkeltje van frisdrank en snoep. Altijd vrolijk die gast, altijd de juiste woorden klaar. Gekend en geliefd door iedereen. Doodjammer.

Als Scheppers-leerling, begin de jaren 70, kende ik Broeder Felix als de broeder die het winkeltje voor schoolgerief openhield.
Toen ik vorig jaar, zoveel later, op de oudleerlingendag in het Scheppersinstituut rondliep, hoorde ik plots iemand zeggen : "Jij bent hier vroeger nog naar school geweest, Goovaerts, is het niet ?".
Dat was Broeder Felix.
Ondanks het feit dat ik er maar twee jaar school gelopen had, kende hij me nog bij naam, en neen, ik was zeker geen haantje de voorste.
Het ga je goed, Broeder Felix.

 ik ben in 2006 vertrokken in scheppers na 5 jaar. Mij kende hij waarschijnlijk niet bij naam, maar er waren er velen die hij wél kende. Altijd met zijn emmerke op weg naar zijn hofke en zijn kiekens...

rust in vrede

weer een symbool minder in het Scheppersinstituut en in Mechelen in het algemeen.

Vaarwel Broeder Felix! we hebben samen nog uw medebroeder Walter ten grave gedragen woensdag voor acht dagen. Ge zijt heengegaan gelijk ge het gewenst hebt...biddend voor de priesterroepingen in aanwezigheid van het door u zo aanbeden Allerheilgste.

Woensdag wordt ook gij begraven net op het ogenblik dat "Scheppers" op bedevaart gaat naar OLVrouw van Hanswijk......

Broeder Felix... Waar is den tijd zeg...

De mens had wel losse pollekes, vooral naar de jongens toe dan, maar bon, over de doden niks dan goeds neem ik aan...
 

Ik ken Broeder Felix enkel van HLZHI : De Maneblussers.

Toen die moeder hem vroeg wat het haar zou kosten om hare kleine zijn plechtige communie te laten doen, antwoordde Broeder Felix droogjes : "Niks !  Ge moet alleen maar zien dat hem proper is !"

Die uitspraak heb ik onthouden !

:-D

Ik heb Broeder Felix vaak zien wandelen langs de Melaan. Ik heb nooit met hem gesproken tot de laatste Sinte Mette (zie tweede foto van boven). Toen hebben we met enkele gidsen Sinte Mette gezongen, en broeder Felix riep van ver: 'bis, bis !!'

Niet dat we zo een goede zangers (Rudi, Marcel, Frans en ik) waren, maar hij hield van sfeer :-)

@TommyG, uw reactie hier kunnen we wel missen! Broeder Felix was een erg goede vriend van mij en sedert de  Dutroux-affaire dierf hij zelfs geen kinderen meer aanraken of troosten als de ouders wat lang wegbleven na school.... Zo voorzichtig was die man geworden. Wie destijds een kind eens een aai gaf of zo, werd al vlug als p........aanzien!

Ik denk dat Tommy het had over het feit dat hij wel eens een 'educatief tikje' kon uitdelen.

Ik heb nooit een tikje gekregen van Broeder Felix, zelfs geen educatief.
Het was een strenge maar correcte man, waar niks op, aan te merken viel, voor zover ik weet.
Wat mij betreft zou het velen goeddoen, af en toe een educatief tikje, of zelfs een degelijke tik, te krijgen, want de discipline die ons destijds bijgebracht werd door leraars en ouders, is bij de hedendaagse jeugd vaak totaal zoek.
Tegenwoordig moeten opvoeders op eieren lopen.

In ieder geval, Broeder Felix was een graag geziene man in het Scheppersinstituut, ook bij de leerlingen en in een gezonde context.

 En met deze visie van Jan ben ik het helemaal eens.

@Jan G: Ligt de schuld van het ontbreken van discipline bij sommigen van de hedendaagse jeugd niet bij de ouders van die jeugd??

 Felix was een correcte kerel, en ik heb er eens een draai rond mijn oren van gekregen, volledig terecht trouwens. Niks mis mee, alhoewel ik er destijds anders over dacht. :-)

En broeder UFO? Hoe is het daarmee?

@Filip : Ik denk dat de oorzaak een beetje bij beiden ligt, zowel bij ouders als bij opvoeders.
De opvoeders (leraars en leraressen) hebben de kinderen meestal langer onder hun hoede dan de ouders, wat niet wegneemt dat deze laatsten ook hun duit in het zakje moeten doen.
In ieder geval, ik zie de jeugd dingen doen en hoor hen dingen zeggen, waar ik destijds nog niet durfde aan te denken.
Toen waren de opvoeders en ook mijne pa, heel wat strenger en kordater dan nu.
En ik kan erbij vertellen dat ik nooit geslagen ben, noch door mijn ouders, noch door leraars.
Er hoeft niet geslagen te worden om toch met een ijzeren hand te regeren.
Maar allez, deze discussie is hier, in dit artikel, niet aan de orde.
 
Wat de Scheppersbroeders betreft, herinner ik me nog Broeder Guido, Broeder Marc, Broeder Vaganee en uiteraard Broeder Felix, die indertijd een kameleon als huisdier had.
 

 Ja, broeder Guido, altijd met zijn grijze stofjas, zwart baretteke en sigaar.
Hij was enorm bedreven in het scheiden der vechtenden, een toek van uw tegenstander was te verkiezen boven een smeer van de Guido LOL

En den Armand van wiskunde

@TommyG: Ik denk dat je broeder Felix nooit gekend hebt.  Alle kinderen op school,  van het eerste kleuterklas tot het zesdemiddelbaar kenden broeder Felix als een aangename, vriendelijke man. Als er nu één iemand is waar ik mijn hand voor in het vuur durf steken, dan is het wel broeder Felix! Hij zou NOOIT iemand iets kwaad durven doen!

Spijtig genoeg blijven er maar drie broeders over op school. Voor degene die vroeger op school hebben gezeten, zal ik proberen de broeders op te sommen die er in de jaren tachtig rondliepen.

Broeder Juul (directeur), daarvoor had je broeder Koenraad.

Broeder Armand (wiskunde), Broeder Vianée (vierde leerjaar, daarna verkoop chocolade), Broeder Guido (6de leerjaar, daarna directeur (zit nu in Alsemberg), de ziekebroeder Hector, Broeder Oscar,. Dan was er nog een broeder die ook directeur is geweest van de lagere school, maar zijn naam ontsnapt mij.

Broeder Albert (die de schilderijen maakte, die gebruikt werden op de kalenders, die we moesten verkopen. En ik zal er nog enkele vergeten zijn.

Je hebt gelijk, Anoniem, het was Broeder Vianée ipv Broeder Vaganee. (als ne mens een dagske ouder word, haalt hij al eens iets door elkaar he)
 
In 1971 of '72 had je ook Broeder Marc, die toen net ingetreden was en Broeder Koenraad heb ik nog als directeur geweten, nen toffe pee die graag een druppelke dronk en soms wel meer dan eentje :-)
Ik heb later horen vertellen dat deze twee laatsten uitgetreden zouden zijn, maar helemaal zeker weet ik het niet.
 
De andere broeders kan ik me niet direct herinneren, maar ik ben er dan ook maar twee jaar naar school geweest.
 
Van de gewone leraars herinner ik me nog Mr.Redant (Frans), Mr.Foulon (Nederlands), Mr.Verbist (Tekenen), Mr.Van Den Broeck, altijd met dezelfde geruitte jas (Wiskunde) en Mr.Sterckx (muziek).

 In de lagere school:

1a: Lambrechts  (ik lees van an en jan en fik)
2b: Casteels  (parkiet in de klas, kruisboog en valk. hoedje)
3a: Voet (gaf geen huiswerk, hoeraa)
4c: Ghysemans  (een paar maand ziek wegens meniscus)
5b:...............? ( zware zwarte bril, kon niet zingen)
6c: Verlinden  (scherpe neus, streng)

@Jan G: Heb jij ook geen les gehad van De Boosere en Boelens?

als mijn geheugen me niet in de steek laat

4a(?) Verbael

5a(?)  Verstappen (gitaarspeler met ringbaartje)

@ Filip : De naam De Boosere zegt mij nog iets.

Was het niet Claude De Boosere ? En gaf hij geen natuurkunde ,

inderdaad - en het is de vader van mijn oud-buurjongen, weerman Frank Deboosere...

Vader Deboosere was trouwens de gedreven voorzitter van 'Jeugd en Muziek'...

@Jan G: Ik heb van Claude Deboosere geschiedenis gekregen en moet zeggen dat de man dat heel boeiend bracht met video en dia's.

Wilfried Boelens gaf als ik me niet vergis fysica.

We zouden eens op zoek moeten gaan naar oude klasfoto's of foto's van de leraars van toen.

Niet alleen van Scheppers, maar ook van andere Mechelse scholen.

Tijd voor een nieuwe topic ?

Ik heb broeder Felix maar al te goed gekend, ik heb immers 5 jaar op Scheppers gezeten, ik heb alle broeders gekend die in de jaren 90 nog actief waren...
Die van wiskunde met zijne stofjas rookte zelfs sigaren in de klas, en als ik me niet vergis had die ook een postzegelclub, waar ik lid van was...

Ik ga dat ook niet zomaar zeggen hier he  om de mens zwart te maken. Ik ga er niet teveel details over geven, de man is dood en over de doden niks dan goeds, maar ik heb wel degelijk dingen gezien. Gelukkig niet gevoeld, ik was nen brave...
Ik ben niet iemand die leugens gaat verzinnen puur om te stoken.

Boelens idd fysica of chemie. Deboosere heb ik keilang voor geschiedenis gehad met zijn video's, die man liep zijn tijd ver vooruit. Als ik me niet vergis waren die video's zelf ingesproken door zijn zoon, de weerman.

Eindelijk kan ik terug bloggen en kan ik hier mijn "in memoriam broeder Felix" kwijt. Ondanks het feit dat ik ooit van hem een serieuse mot rond mijn oren heb gekregen ( en die had ik met mijn grote mond echt wel verdiend) blijft er een mooie herinnering en ga ik morgen naar de Begijnenkerk. 

Mijn waardering voor de Felix is begonnen toen wij werden uitgenodigd ter gelegenheid van ons 25 jarig afscheid van Scheppers ( ik ben in 1967 daar afgestudeerd). Daar ik ondertussen mijn godsdienst had afgezworen en niet te veel meer te maken wilde hebben met Scheppers had ik aangekondigd enkel aanwezig te zijn na de mis en het diner, dus bij het digestief als het ware. Maar kijk: ook voor mij ( niet betalend) had hij een geschenkje gereed en op de koop toe had hij foto's van mijn vader op een kleine tentoonstelling. Het werd een gedenkwaardige avond tot 1 uur met een aantal "zware gasten" van toen en de Felix in een glansrol als gastheer. Ik ben dan lid geworden van de Oud leerlingenbond. Op een mooie dag kreeg ik het boekje en daarin plakte een "post-it" blaadje  met een mededeling : met dank voor de groet tijdens het gidsen. Inderdaad, telkens hij voorbij kwam groette ik hem uitgebreid.  Ik heb hem ook enkele bezocht en twee jaar geleden heeft het Sinte Mette Genootschap  een mooie koperen plaat met de legende van Sint Maarten van hem gekocht. Die 50€ gingen naar de "armen". Zo was hij nu eenmaal

Sinds het Sinte Mette feest in Scheppers wordt georganiseerd was hij er bij aanwezig met een goeie Carolus (hij lustte wel een biertje) - zie de foto's boven.

Eén goeie wil ik jullie niet onthouden. Zo ongeveer een jaartje geleden kwam ik hem, met een groep, tegen in de Minderbroedersgang op een zondagmorgen, hij kwam net van de mis. "Ja, zei hij tegen mij, ik ben gaan bidden voor je bekering". Dat vond ik echt een goeie en ik vertelde zijn repliek aan de groep. Die schoot in de lach. Enkele weken later, zag ik hem terug en toen zei hij: "mijn reactie moet een plezante geweest zijn, die zondag want die groep moest hard lachen. En of.

Ik heb Felix leren waarderen als een goed mens en inderdaad, een zeer godvruchtig mens, die altijd verwees naar zijn "schepper". Dat hij is overleden in de kapel is dan ook een voor hem "schone dood". Mogelijk is hij dan ook met een glimlach gegaan. Naar waar weet ik niet, maar hopelijk naar ergens waar hij gelukkig is ( als er tenminste een hiernamaals is, maar misschien krijgt ieder het hiernamaals dat hij zich zelf voorstelt?)

 

De Rudi kan het nogal uitleggen, niet ?

Die gaat vast en zeker, na zijn dood, naar de Gidsenhemel !

:-)

Met enige vertraging heb ik dit blog gelezen. Ik was een van de bevoorrechten die deze innemende man hebben gekend als medelid van de postzegelkring "Denkens", waar hij steeds aanwezig was en regelmatig aan een prikje interessante items verkocht (de goede man kende wellicht de juiste waarde niet).  Alhoewel ik niet bepaald een zacht eitje ben, heb ik dit bericht met  tranen in de ogen gelezen.  Rust zacht, Broeder Ffelix!

Roger: broeder Felix kende wel de echte waarde hoor maar het ging hem steeds om geld verkrijgen om naar de missie van Scheppers in Burundi te sturen en daar dan sukkelaars mee te helpen.

Hij zag dat dus anders: beter een gedeelte recupereren van verzamelingen die sommige mensen hem schonken voor zijn goede werken en dat zo vlug mogelijk want één euro bij ons zijn er tien of vijftien maal méér waard in Afrika. 

het was die gedrevenheid van hem voor al die dingen en dat op zijn leeftijd.

in 1988 heb ik in 3A nog meester soors geweten en ook les van gehad die kon gitaar spelen zoals meester verstappen in 5A

dan in 4A meester van bael die leerstof dat je van hem kreeg was nooit saai hij kon echt helemaal goed vertellen enz

broeder felix heb ik vandaag gelezen pas dat hij overleden is het was een correcte man met een hartje van goud en niet alleen voor de leerlingen maar voor anderen naast het scheppers ook

ik zie hem nog op de speelplaats hij gaf altijd aan mij en mijn vrienden een snoepje altijd vrolijk zij hij:'ssssst hier en aan niemand zeggen' waar was die goede tijd gebleven

Broeder Felix was een drijvende kracht achter de Oud-Leerlingenbond. Met zijn overlijden zijn de activiteiten van deze vereninging nagenoeg stilgevallen. Inderdaad is het opportuun even stil te staan bij de persoon van Broeder Felix en enkele heuglijke momenten in herinnering te brengen.

Ikzelf ben gedurende 10 jaar leerling geweest in het Scheppersinstituut waar ik ook met succes ben afgestudeerd, en ik kijk zeker met enige blijdschap terug op mijn herinneringen van toen. Ik heb Broeder Felix erg goed gekend. Destijds was hij erg actief met zijn Procuur, waar hij schoolmaterialen verkocht.

Evenwel was de persoon van Broeder Felix helemaal niet zo onbesproken. Ik kan niet oordelen over het bericht van TommyG die eveneens reeds alludeerde op minder leuke kantjes van Broeder Felix. Ik heb hem nooit ongewenste initimiteiten zien begaan of tekens geobserveerd die suggestief waren in die richting, wat zeker niet kan gezegd worden van een aantal anderen. Ik heb evenwel gedurende diverse keren andere schokkende feiten rechtstreeks geobserveerd. Het meest cynische is zonder twijfel de racistische manier waarop hij uit de hoek kon komen. Dit is bijzonder cynisch omdat hij in Burundi had verbleven, en dit feit door zowel andere broeders regelmatig werd aangehaald als zijn voornaamste success dat zgz. respect afdwong. Ik ben zelf nooit in Burundi geweest en nog minder toen Broeder Felix daar actief was. Dus over zijn activiteiten daar kan ik al evenmin oordelen. Ik was evenwel bijzonder geschokt diverse malen getuige te zijn hoe hij optrad tegen de eerste golf migrantenjongeren in de vroege jaren '70 of anderskleurigen die Belg waren. Zo adresseerde hij deze kinderen steevast met een verwijzing naar hun huidskleur i.p.v. met hun naam, en er was ook duidelijk sprake van een negatieve vooringenomendheid jegens deze jongeren wanneer er een probleem was.

Broeder Felix was ook een bijzonder intolerant man die zichzelf nooit in vraag stelde. Het gebeurde met regelmaat dat ik hem zag uitschieten en iemand beschuldigen zonder dat hij het feit zelf had waargenomen, maar hij twijfelde er nooit aan of hij het wel bij het juiste eind had. Bovendien deed hij er gaarne nog een schepje bovenop wanneer in zulk geval de ten onrechte beschuldige leerling zich probeerde te verantwoorden, door deze dan te beschulidgen van 'tegenspreken' en "onbeleefd zijn", en vervolgens te retallieren door dan nog wat negatieve aantekeningen aan te brengen in de agende van de leerling, die men dan thuis door de ouders moest laten rekenen. Inderdaad in die tijd kon een man zoals broeder Felix zich nog heel wat veroorloven die de dag van vandaag niet meer door de beugel zouden kunnen of door ouders of maatschappij zouden worden getolereerd.

Wanneer men de school verlaten heeft, en zeker als volwassene, betekent dit gelukkig voor de meesten ook dat zij het hebben overleefd, en hopelijk zonder blijvende 'trauma's'. Samenvattend, en de persoon van Broeder Felix herdenkend, kan ik dus eveneens zijn werk voor de Oud-Leerligenbond en voor de vroegere Procuur beamen. Helaas is het mij onmogelijk slechts 'warme' herinneringen over te houden aan Broeder Felix. Een andere reactie hier verwoorde het als volgt: "Het was een strenge maar correcte man, waar niks op, aan te merken viel, voor zover ik weet."  Dit is dus helemaal niet mijn ervaring, en ik spreek toch ook uit een decennium ervaring met Broeder Felix en verschillende feiten die ik in eerste lijn heb kunnen observeren. Wat ik me aan hem het meest herinner, blijven dus helaas zijn intolerantie, maar vooral (zeker in het licht van zijn zgz. 'expertise' in Burundi en Afrika) een schokken racistisch gedrag.

 

Uhu, maar de meesten hier blijven liever naïef, zeker omdat de "goede" man nu in de hemel is...  Ze denken liever dat de personen die hier de negatieve punten aan de kaak stellen de man nooit gekend hebben, aan het liegen zijn om zijn naam door het slijk te halen...

JJ hierboven heeft volledig gelijk. Het zou nu in deze tijd allemaal niet waar geweest zijn...

Een goeie vriend van mij is zelfs buitengesmeten geweest op Scheppers (5 gaatjes in één keer in de studentenkaart) omdat hij de lieve broeder een pets in het gezicht gaf nadat deze lieve broeder aan zijn poep had gezeten. (Relatief onschuldig hoor, aan den buitenkant van de broek als je begrijpt wat ik bedoel, maar toch)

Tommy G. ik denk dat zoiets geen 25.000 euro waard is of zal zijn. Uw vriend zal waarschijnlijkvoor de morele 1 euro gaan, als ge begrijpt wat ik bedoel. Maar ja, we gaan nu dus weer zo een aantal aantijgingen krijgen op onze blog, gezien de roulettafel geopend is:-)

Mijn vriend heeft zijn schadevergoeding al lang gehad in de vorm van die pets op het gezicht van de lieve broeder :-) Dat was voor hem méér dan voldoende ;-)
Ik weet niet of iemand hem dat ooit heeft voor gedaan... Ik betwijfel het...

Misschien ben ik van een oudere generatie, ben eind jaren zestig in het Scheppersinstituut beland en daar meer dan een decennium verbleven. Ja, ik heb al die figuren gekend; van meester Voet die hemel en aarde heeft verzet om mij de 'R' juist te laten uitspreken tot broeder Jozef die voor een zoveelste maal een boekentas wegschopte die op de speelplaats door een onverlaat was neergezet... Van degene die ik gekend heb zijn er weinig overgebleven. De tijd is een moordenaar. En dan de overbesproken persoon van broeder Felix. Ik kan heel wat anekdotes over hem vertellen, maar ik kan niet zeggen dat hij door de leerlingen van het Scheppersinstituut op handen werd gedragen. Met ouder te worden zijn mijn gedachten ook milder geworden en ik geef de man het voordeel van de twijfel... Hoewel druk besproken: ik heb de man niets verdacht weten doen wat mij nu doet beweren dat hij een pedofiel was, dus ik blijf erbij dat deze beschuldigingen meer iets is van horen zeggen en van horen zeggen, heb ik al heel wat leugens vernomen. En ja, hij had iets van een geldwolf, maar laat ons eerlijk zijn: als we alle geldwolven moesten gaan beschuldigen, komen we met een heel leven nog niet toe om alleen de namen op te noemen... Ik geef toe, hij was nogal wraakzuchtig, maar dat deed hij snel en het bleef niet duren. Kortom: al vond ook ik hem niet echt de aangenaamste persoon en doe ik niet mee met slagzinnen zoals "over de doden niets dan goed", zonder echte bewijzen vind ik alle beschuldigingen hier ongepast. Wat mij betreft is hij een deel van mijn herinneringen van mijn jeugd en speelt hij een belangrijke rol in de kwajongensstreken die ik heb uitgehaald.