De wraak van El Nek'r

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Deze avond was ik op vraag van enkele organisatoren  van Stadsvisioenen, in Lamot, waar ik foto's nam van bezoekers van de nocturne-uitgave van de  tentoonstelling 'De Hemel in Tegenlicht', met neon engelvleugeltjes of dito duivelhorentjes (een kunstwerk van Frederic Van Overschelde), toen ik plots merkte dat het levendig begon te worden op de Haverwerf...

Ik merkte dat een eenvoudig podium opgesteld was, met daarachter een speels spandoek met de geheimzinnig aandoende titel: 'De wraak van El Nek'r'...

Enigszins benieuwd liet ik m'n fotowerk in Lamot even voor wat het was, en ging tussen de toeschouwers staan...

En wat daar als hedendaags 'wagenspel' werd opgevoerd, was een méér dan aardig kijkstuk - amusant en schitterend gebracht, door acteurs van Mechelse theaterverenigingen.

Het slechts twintig minuten durende stuk is gebaseerd op de aloude gekende Mechelse legende van de waterduivel Nekker, die zijn territorium had in de moerassen van Nekkerspoel, en de Mechelaars danig de daver op het lijf wist te jagen!

Speels en met een knipoog naar hedendaagse toestanden, wist de aanstekelijk acterende bende het publiek in de ban te houden.

De regie mag op naam geschreven worden van Vital Schraenen.  En de Maneblussers die het wagenspel op de planken brachten, zijn: Kathleen Barwell, Lucas Cuyvers, Jef Du Bun, Greet Gossens, Toon Pepermans, Bruno Neuville, Marie-Jeanne Seymons, Staf Soli, Jan Van den Wijngaert, Peter Van Tongelen, Josiane Verstraeten, Maria Verstraetn, Laurens alias Tumult, Vianney, Tannick, Jimmy Malfait, Koen Claes en Vital Schraenen...

  

Een burgemeester, Mechelaars van allerlei pluimage, een watergeest met zwemvliezen en snorkel,een agent, een Rombout die de kwelduivel met zijn paraplu te lijf ging...  Het passeerde allemaal de revue in dit door en door Mechelse toneeltje.

Echt de moeite om mee te maken!

Enne, als je de acteurs ook nog eens aan het werk wil zien, kan dit nog!

Morgen treedt het gezelschap op tijdens de plantenbeurs in Hombeek (om 11 en 12 uur, en om 15 u en 16 u op het Koning Albertplein).

Op 23 mei zullen ze 'de wraak...' spelen in de Bruul, om 11 u en 12 u.

Op 24 mei is de Veemarkt aan de beurt.  En dan moet je aanwezig zijn om 15 u en 16 u.

Tenslotte zal het wagenspel nog éénmaal voor het voetlicht worden gebracht op 13 juni, tijdens de Rederijkersstoet.  Mis het vooral niet!

ook dit lichtvoetiger stukje cultuur is een initiatief van 'Stadvisioenen', dat nu wel helemaal op kruissnelheid is gekomen...

www.stadsvisioenen.be

Hierzie. Onzen Toon.

(Foto's Gimycko)

:-)

mooie reportage Jan,

de andere speeldata staan genoteerd in onze agenda onder de rubriek "Net Gemist" !

Zaterdag stonden die mannen trouwens op de Grote Markt aan den Opsinjoor en hadden wel wat bekijks van de marktgangers;

Ik heb ze bezig gezien op de markt en 't was een prettig verpozen. Het mocht niet langer duren, zo was het goed.