Waar willen de Bloggers naartoe ?

met categorie:  

Beste allemaal enkele vragen om te weten wat jullie ideeën zijn rond MBLOGT.

 • wat verwachten jullie van de topics zelf (grootte, originaliteit, ...)
 • moet anoniem posten blijven kunnen ?
 • is MBlogt de plaats om persoonlijk boodschappen met elkaar uit te wisselen ?
 • wordt er niet te veel en te snel gepost ?
 • wat verwacht u van een medium als dit ?
 • trekken we maar beter de stekker uit ?

Alvast bedankt.

(deze topic wordt gemodereerd, dingen die niet ter zake doen, gaan er uit)

Wie zijn de moderators ?

Just2know

Goeie vragen Peter!

Het moment is (voor mij althans) gekomen om dringend een aantal vragen te stellen omtrent het voortbestaan van Mechelenblogt, over inhoud, en over 'ethiek' (om het met een hoogdravend woord te benoemen.

Sinds enkele dagen ben ik zwaar gefrustreerd over een aantal dingen die hier aan het gebeuren zijn.

Samen met anderen heb ik gepoogd om Mechelenblogt van bij het begin, tot de stadsblog te maken die hij tot voor kort was.  Voortdurend werd er geschaafd, gerestyled, verbeterd, bijgevoegd...  En we mogen gerust stellen dat ondanks sommige uitschuivers, stijlfoutjes e.d, Mechelenblogt een vrij kwalitatieve stadsblog geworden was - met een mooie mix van thema's, en een (meestal) 'beschaafde' discussie in de reacties. 

Maar wat de laatste tijd aan het gebeuren is, stoort mij in erge mate.  Een hele tijd heb ik geprobeerd het met de mantel der liefde toe te dekken - niet té veel te reageren op een aantal 'misstappen', en proberen voort te doen, zoals ik denk dat het moet.  Maar de frustratiedrempel is (voor mij) nu écht wel bereikt.  Zélfs in die mate dat ik er nu aan twijfel of ik mijn engagement op dit voor mij tot kort geleden (erg) geliefde medium, wel wil voortzetten.  Het zal afhangen van de koers die men wil varen.  En deze koers bepaal ik niet, of Floris niet, of Peter niet...  Hoe we verder willen, hangt gewoon af van alle bloggers en de discipline die ze zich kunnen of willen opleggen.  Daar hangt het vanaf.   Kan dit niet: dan zeg ik met de woorden van Walschap: 'Saluu en merci'.  Dan is voor mij een grens bereikt. (en ik wéét dat vele bloggers en lezers zich hier achter mij scharen.  De laatste tijd zegden velen mij dat Mechelenblogt hen sterk begint te storen, en dat ze véél minder of niet meer willen reageren of posten, omdat het de 'verkeerde kant' opgaat...)

Concreet: wat me stoort:

- het steeds opnieuw (na herhaalde vragen om dit niet te doen), haast alle topics met partijpolitieke standpunten te besmetten.  Wie het schoentje past, trekke het aan.  Het gaat er niet om dat politiek niet mag besprokenworden, of dat er steeds kritiekloos moet omgegaan worden met 'Het Stadhuis', als wel om een zekere 'propaganda' en opdringen van standpunten op een agressieve manier.  Of dit nu vanuit rechtse of linkse hoek komt!

-het totaal respectloos omgaan met de 'andere' blogger.  Het aanvallende, platte en vulgaire...  Vul zelf maar in...  Het stoort mij mateloos.  Ieder mag zijn visie en mening hebben.  Discussieer er over, maar doe dit met respect voor de eigenheid van de andere blogger.  Of...zoek een andere manier om jouw frustraties 'vorm' te geven.  Maar blijf hier weg als je het niet 'deftig' kan...

-het anoniem bloggen wijst vaak (niet steeds natuurlijk) op 'laf' gedrag.  Blog met open vizier.  Val géén mensen aan in anonieme reacties, zonder bewijs... Géén insinuaties, valse beschuldigigen, stemmingmakerij...).  Kom uit voor je eigen mening, onder je eigen naam.

-Post onder je eigen naam, en niet steeds onder andere 'pseudoniemen'.  Flauwe plezanten die menen dit te moeten doen, moeten maar elders proberen aandacht te krijgen.

-Leg de lat hoog (of probeer althans).  Ik wéét dat ik véél artikels post - maar ik poog althans de kwaliteit hoog te houden.  Ook ik maak hierin fouten - ik wéét het.  Maar vaak wordt hier maar gepost om te posten... Ergens van het net een fotootje of berichtje  plukken, en om de blog 'smijten' - soms met een (héél vergezochte) link naar 'Mechelen'...

-Probeer geen mensen of groepen van mensen tegen mekaar 'op te zetten', door verhitte discussies aan te zwengelen.  Schep geen plezier hierin.  Dit stoort mij, en met mij velen. Ik noem géén namen van de (vele) lezers die me de laatste tijd hierover aanspraken.  Maar geloof me vrij: het gaat niet om enkelingen.  Ik hoop dat deze mensen nu ook willen reageren en hun grieven op tafel leggen.  (let maar eens goed op welke bloggers je de laatste tijd niet meer 'ziet'...)

Ik hou me een tijdje op de vlakte -en zie wel wat het wordt.  Het is aan jullie, het is aan iedereen nu om Mechelenblogt gestalte te geven.  Elke stad krijgt de stadsblog die hij verdient (om het met de woorden van Peter te hebben).   Ik hoop dat Mechelen de juiste keuze maakt.  

Dit is een democratie, en ik heb het misschien niet bij het rechte eind.  Als jullie vinden dat het op deze manier verder kan: mij goed.  Maar dan is het zonder mij.

Het is vijf voor twaalf.  Als ik me niet kan verzoenen met de 'stijl' die deze blog gaat krijgen, dan wil ik er niet langer mee geassocieerd worden. Ik blijf dus waakzaam, en mijn engagement staat voorlopig op waakvlam.  Tot...

@Gim: Wie modereert er ? Dat lijkt me logisch, de mensen die er hun tijd in steken om dit draaiende te houden. Met name Floris en ikzelf, die mensen die op straat worden aangesproken over wat er nu weeral op Mechelen Blogt staat, en die zelfde mensen die de klachten emails krijgen.

Heb jij ook een visie op het inhoudelijke van deze post ?

Een huis-, tuin-en keukenblog is leuk, maar ook een beetje saai. 

En omdat er in de omgeving positieve, maar ook negatieve, dingen gebeuren moeten die zaken niet onder de mat geveegd worden.  Dat die issues dan vooraf of achteraf worden gerecupereerd door bepaalde politieke partijen, dan is dat maar zo.

Ik moet Jans gelijk geven dat het niveau, de laatste tijd, serieus gezakt is.  Vooral bepaalde cartoons, het afgeven op rand-gemeente-inwoners, dat Uber/Untermenschengelul, schijtwijven-en stronDgezever.

Daarom heb ik nou effe mijn aandacht terug verlegd naar MechelenMapt en hoop ik hier een meerwaarde te kunnen betekenen voor de Mechelaar en meerwaardezoeker.  En voor de fotofreaken is er gelukkig nog altijd de Flickr-website.

@ peter: Ik moet me helaas bij jans aansluiten. Ik ben al enige weken/maanden niet meer zo frequent op de blog gekomen omdat er mensen zijn die maar posten om te posten en regelmatig in andere post proberen om de discussie te verzieken.

Hoe sommige mensen er in slagen om bijna iedere post te veranderen in een schelditem over politieke zaken is mij een raadsel want soms moet ik toch serieus nadenken vooraleer ik het politieke in een post zie. Misschien ligt dit aan mij en ben ik niet meer zo mee met de actualiteit in Mechelen?

Maar als het verder de richting blijft uitgaan die het nu aan het uitgaan is, hoeft het voor mij ook niet meer.

Ook ik sluit me volledig aan bij Jans.
 
De laatste dagen speel ik met de gedachte om de boel hier de boel te laten, maar langs de andere kant zou dat zonde zijn, want MBlogt is een prachtig medium dat, wanneer sommigen zich zouden onthouden, uitermate interessant is.
 
Ik heb er al meermaals voor gepleit om mensen die de boel verzieken, gewoon de mogelijkheid tot posten en reageren te ontnemen dmv ip-blokkering.
Dat kan bvb gebeuren na twee verwittigingen en/of na meerdere klachten van andere bloggers.
 
Anoniem posten of anoniem reageren zou onmogelijk moeten zijn.
Wie onder eigen naam schrijft, is meestal voorzichtiger.
Anoniem voelen sommigen zich sterker.
Ik pleit dus voor geregistreerd bloggen en reageren, alleen via geldig e-mailadres.
De drempel ligt dan iets hoger, maar zich inschrijven is op het internet dagelijkse kost geworden en iedereen heeft dat ondertussen wel onder de knie.
 
Wat politiek betreft, moet dat zeker niet vermeden worden en we mogen, zoals Jans stelt, kritisch zijn tov het stadhuis, maar er is een levensgroot verschil tussen kritisch zijn en tussen mensen bekladden.
 
De Blog sluiten is volgens mij geen optie.
Men sluit de school niet omdat er een paar stoute kinderen in de klas zitten.
Men zet die kinderen in de hoek en als ze daarna nog niet luisteren, worden ze uit de school gezet.
Zoals eerder gezegd : een verwittiging, dan een tijdelijke ip-blokkering en daarna definitief buiten.
Dat heeft helemaal niets te maken met vrije meningsuiting, maar wel met het weren van oproerkraaiers en onrustzaaiers.
 
Wat de onderwerpen van de postings betreft, mogen die volgens mij vrij breed gaan, als het maar Mechelen gerelateerd is.
De lengte doet er niet toe en mag zich wat mij betreft soms zelfs beperken tot alleen maar een foto met kort onderschrift.
Ik heb een doos vol oude foto's en postkaarten van Mechelen, waaruit ik af en toe gewoon een oude foto wil publiceren, waarrond dan in de reacties een schat aan informatie en dikwijls ook andere foto's van dezelfde plek geplaatst worden.
De lengte van een post doet er niet toe, als het maar interessant is.
 
Ik hoop van ganser harte dat de blog snel opgekuist wordt, want het is broodnodig.
 

 

Wat onderwerpen betreft zou ik dat het liefst beperkt zien tot het grondgebied Mechelen ( niet alleen Mechelen-stad ) of items die sterk met Mechelen te maken hebben. Over het anonieme bloggen lig ik niet echt wakker als ik ervan uitga dat dit meestal ééndagsvliegen zouden zijn. Persoonlijke boodschappen zijn hier niet op hun plaats wegens genoeg alternatieven. De frequentie van de posts kan soms te hoog liggen zodat de posts vlug op pagina 2 belanden en dus minder bekeken worden ( misschien is het formaat van de eerste foto wat aan te passen zodat je meer posts op pagina 1 kan houden ).

MBlogt is als een nest, iedereen mag kwekken zoals hij wil zolang het nest maar proper blijft. Het nest vervuilen is verwerpelijk en dus te vermijden. Wie bewust vervuilt wordt daar door de andere bloggers meestal op gewezen. Indien die vervuiling blijft, is het risico groot dat het nest verlaten wordt door bloggers, wat niet de bedoeling kan zijn. Dus de vervuiling moet aangepakt worden. Wanneer door mezelf ervaren wordt dat dit niet gebeurt dan zal ikzelf de vervuiler een virtuele draai rond zijn oren geven. Tot enkele maanden geleden hadden we een proper nest en nu niet meer. Er zijn voor de ' positieve ' bloggers twee mogelijkheden: zij verlaten het nest en dat is spijtig of zij gaan in het verweer en dan kan het stinken. Het nest verlaten en overlaten aan vervuilers die rustig kunnen verder doen onder de naam MBlogt is voor mezelf geen optie. Het Mechels eergevoel draag ik niet alleen op straat rond maar ook hier.

Technisch moet het mogelijk zijn ( hoop ik ) om vervuilers de toegang te ontzeggen vanuit hun ' adres '. In ieder geval hoop ik de sereniteit van een jaar geleden terug te vinden. 

Wat ik verwacht is dat MBLOGT de vinger aan de pols houdt voor wat er in Mechelen en onder de Mechelaars leeft.
Een medium dat Mechelaars samenbrengt en dat inhoudelijk -historisch en cultureel- diepte geeft aan onze stad.
Een plaats ook waar zij die ver weg vertoeven toch nog even online kunnen thuis komen in hun stad om hun band te versterken.

Wat MBLOGT mij in die vier jaar gegeven heeft, is een bril om op een andere manier naar Mechelen te kijken. Door het artikel over De Sterre, blijf ik even stil staan toen ik voorbij het gebouw reed. Door Koen zijn tip heb ik de Contour Light avondwandeling met de kinderen afgelegd. Door de prachtige fotos van Jans en andere Flickrs ben ik op een zonnige namiddag de lichtinval in de OLV kerk kerk gaan bewonderen. En ik heb het nu enkel over wat ik de laatste 10 dagen in het echte leven heb gedaan als uitloper van deze blog. Laat staan het genieten van prachtige historische verslagen of kleurrijke fotoreportages op de blog.
En dat, beste bloggers is niet minder dan een verrijking van mijn leven. Is er een mooier geschenk dat we als Mechelaars aan elkaar kunnen geven?

En verder enkele toffe mensen leren kennen en mijn beeld over anderen moeten bijstellen. Glimlachen om Jans donquichotachtige strijd om Job zijn mesthoop de juiste plaats te geven. Een brok in de keel bij het afscheid van Jos-van-den-hoek.

Ik begrijp dat mensen genoeg hebben van artikels die enkel als schaamlapje dienen voor politieke propaganda of erger nog, om haat te zaaien.
Ik begrijp ook dat mensen genoeg hebben van het trolleske gedrag van de ene of de stijlfiguren van de andere.

Net als een spookhuis zijn residentiele spoken heeft, heeft een beetje blog zijn eigen kwelgeesten. De ene zijn kwelgeest is de andere zijn heiland. En weet je wat, dit maakt Mechelenblogt tot Mechelenblogt.  Een blog moet niet altijd peis en vree zijn, soms zo rauw als het leven zelf, soms op het ranzige af, maar dat is nu eenmaal des mensen. In die zin is het een -weliswaar scheefgetrokken- weerspiegeling van Mechelen, alleen dat in het echte leven mensen minder gemakkelijk een grote mond opzetten. En dit brengt me op het volgende topic:

Anoniem posten moet kunnen, dit werkt drempelverlagend en mensen hebben het recht om hun privacy af te schermen.
Wat het modereren betreft, voor mij hoeft het niet. Topics bloeden na een tijdje toch dood. How many times can one beat a dead horse?

Zolang het aantal interessante artikels een stuk hoger ligt dan die enkele keren waarop iemand zijn duivels ontbindt of ellenlange jeremiades afsteekt dan heb ik daar geen probleem mee. Ook niet als het niet halal is (lacht)

Maar waarom een post schrijven terwijl buiten de zon schijnt?
Ik ga de zon opzoeken en ik raad jullie aan om hetzelfde te doen :-)

Politieke of architectonische correctheid is niet hetzelfde als maatschappelijk juist of goed.  Als je, als seculier (van huis uit of nadat je bent gaan samenwonen), je afkomst moet bewijzen omwille van een bord tomatensoep met balletjes, tsja...

En als die dingen hier, op den Blog, niet meer kunnen gezegd worden, om welke reden dan ook (met pro-en contrareacties), dan zal het hier, na een tijdje, sowieso doodbloeden tot dat... anderen misschien de fakkel overnemen.

@ JanG :

Inderdaad, de foto's in sommige artikelen kunnen een pak minder (gelukkig is er nog altijd Flickr om je ei kwijt te geraken).  Gewoon een linkje inbouwen is zo gedaan.

:-)

Blijft er nog het feit van de cartoons... 

Er waren tijden dat ik dagelijks of meermaals per dag de blog volgde, ik schreef toen ook met een grote regelmaat een artikeltje. Dat de frequentie ervan naar beneden is gegaan heeft jammer genoeg ook te maken met redenen die Jans al schetste en die door anderen bevestigd werden. En ik ben zeker dat nog mensen in dat geval verkeren...

Als keer op keer een post moet ontaarden in steeds weer dezelfde (soort) discussies of zelfs scheldpartijen: of als steeds weer dezelfde onverlaten het nodig vinden de boel te verzieken...  tja...  Een en ander heeft er in elk geval toe geleid dat ik alvast nog maar sporadisch iets post, op een topic reageer en dat ik de blog niet meer dagelijks en soms zelfs een hele week niet lees/volg.. 

Maar, laten we ons inderdaad vooral concentreren op mogelijke oplossingen of verbeteringen, en daarom vind ik Peters laatste optie in het rijtje (voorlopig) niet aan de orde ! De stekker er dus niet uittrekken, maar kijken hoe het anders en/of beter kan...

- persoonlijk ben ik ook géén voorstander van ongebreideld anoniem posten, toch zeker niet als het leidt tot misbruiken. Al zie ik er ook wel de voordelen van in (zie Omars post mbt. drempelverlaging enzo)..

- misschien moeten we toch een vorm van moderatie instellen of zelfs:

-  bepaalde gebruikers te toegang ontzeggen na herhaaldelijke inbreuken ? (ik weet dat klinkt erg hard, maar misschien is het toch wel nodig...) 

Voor mij mag iedereen bloggen, en de lat mag hoog liggen, maar zeker ook niet te hoog, het mag het voor mij ook wel eens wat luchtiger zijn.

Belangrijk is wel, en daar wringt nu al een hele tijd het schoentje: laat andere bloggers in hun waarde, respecteer elkaars standpunten en wees een heer (of dame) in het internetverkeer. Misbruik topics niet om kost wat kost keer op keer je grote gelijk te halen, ook al gaat de post die je ervoor aangreep over totààl iets anders..

Een echte oplossing, behalve dan toch een strengere moderatie enzomeer héb ik ook zo niet meteen in één twee drie... Maar het zou dus véél helpen mocht de rede en het respect voor elkaar hier meer heersen: en elkeen die heer en of dame in dat internetverkeer zijn..

Ik hoop alleszins dat verbetering en meer respect voor elkaar mogelijk is, want ik zou niet graag deze blog zien doodbloeden (niemand van ons toch?) ....Verder sluit ik me dan ook aan bij de woorden van Jans: het is inderdaad vijf voor twaalf, maar ik leef in goede hoop dat het beter kan..

Hopelijk zullen de feiten dat snel bewijzen...

Wat mij betreft is moderatie wel een must vooral wanneer het de prikkende onderwerpen betreft, maar dit moet niet weer in handen vallen (op eerder op de kop vallen) van de mensen die het technisch vernuft achter de site onderhouden. Het modereren moet door de persoon die de topic plaatst worden gedaan, de persoon die een topic schrijft is verantwoordelijk voor het vervolg ervan en moet tijdig de conclusies trekken en zonodig de gepaste maatregelen treffen,

helaas zijn de tools er niet. zoals

 • een antwoord verbergen, Peter en Florid, ik denk hierbij dat wissen geen goed idee is maar verbergen zodat wie het wél wil lezen de tekst eventjes open moet klikken.
 • Ook het sluiten van een topic zou door de poster zelf moeten kunnen.

Ik weet het, het is niet de fout van de site dat er lastige vliegen op komen zitten maar ze zitten er nu eenmaal en dan heb je een vliegemepper nodig (sorry GAIA)

IP blokkering is mijn gedacht nog steeds uit den boze omdat overal nog dynamic IPs worden gebruikt.

Ik ben voor anoniem schrijven maar met de recentste ontwikkelingen begin ik me er toch ook vragen bij te stellen.

Een blogger die zich aanmeld moet dit mi inderdaad ook in eigen naam doen en geen alter ego gebruiken tenzij in het profiel duidelijk de echte naam vermeld staat.

Het heen en weer babbelen vind ik persoonlijk vrij storend, dat kan je op cafe doen of via msn , telefoon per email.

Ik hoop dat de blog kan blijven bestaan en zal ook opnieuw proberen om maandelijks mijn bescheiden steentje bij te dragen aan het leveren van content.

 

groeten

@gim: "Politieke of architectonische correctheid is niet hetzelfde als maatschappelijk juist of goed."

Het gaat niet over juist of fout, het gaat over de manier waarop.

Een andere mogelijkheid en misschien eenvoudiger is alleen de anonieme posts te modereren. Wat niet ter zake doet komt er niet op het resterende komt er op maar kan wat langer duren.

De overige (niet anonieme) posts kunnen zowieso worden gemeden door 'het zwaard van damocles' dat elk moment de toegang kan ontzeggen wegens niet conform de geldende afspraken.

WDYT?

Ik ben niet echt actief hier maar 'den blog' gaat me toch aan het hart. De verslagen, erfgoedinfo, ouw foto's etc .. Over het algemeen ben ik erg tevreden over de inhoud van MB.

Een vorm van modereren is zeker nodig.  Zelfs strafpunten of een (tijdelijke) ban voor onbetamelijk gedrag (en dan heb ik het niet over het verkondigen van meningen maar de manier waarop) moeten kunnen. (Schelden, persoonlijke aanvallen, ...) Ik was ooit erg actief op een nederlands forum. Dat is tenonder gegaan aan een gebrek aan moderatie.

Voor degenen die graag met elkaar héén en weer leuteren kunnen mss een apart topic krijgen. Een soort 'Café Parole' ofzo. En dat hoeven ze dat niet meer in de andere topics te doen. :-)

Enfin. Ik denk maar mee.

Voor mij mogen alle onderwerpen die met onze leefmilieu, kwaliteit, maatschappij of stad en land van mechelen te maken hebben gewoon verder aan bod komen. zoals Wout het zegt "zonder schelden en persoonlijke aanvallen, ik heb het trouwens  al meermaals behamerd dat het gewoon een kwestie van respect en tolerantie voor mekaar is.

dus heel eenvoudig op te lossen als we beleefd en hoffelijk met mekaar omgaan.

De oude versie van Mechelen Blogt was mijns inziens een stuk interessanter, daar had je de mogelijkheid om op je eigen posts de kraan dicht te draaien of beledigende commentaren er uit te zwieren, zo 'modereert' iedereen z'n eigen posts. Destijds werd er van die mogelijkheden geen misbruik gemaakt en toen werkte het zeer goed. Wat je toelaat op je eigen post zegt misschien veel over jezelf, en dat kan ook leerzaam zijn.

Wat mij persoonlijk het meeste stoort zijn posts die niet meer zijn dan een paar foto's met slechts één onbenullig zinnetje erbij, maar goed, ieder zijn ding, ik heb niet de pretentie de fans van het genre hun ding te willen afpakken..

@ Christophe :

Soms zijn enkele woorden genoeg om een heen-en-weer op te starten (Bv Artikel Zoutwerf) en andere uitgebreide artikelen worden wel gelezen maar amper op gereageerd.

Misschien kunnen we er een "Rate-the-Article" op nahouden, maar eigenlijk heeft dat weinig nut en zou het wel een verrassend anders kunnen uitpakken.

 Ja, gimycko, ge hebt gelijk.

@ Christophe :

We kunnen misschien de artikels voorzien van een "intelligent label" of nen Tag of zoiets.  Want we moeten een Kunstmagazine ook niet gaan verwarren met nen Dag Allemaal.  Verschil moet er zijn, niet ?

Dus kunnen we misschien de Kunstzinnige artikelen, interessant voor Kunstliefhebbers en Kunstpausen, voorzien van de letter K.  En voor de artikelen, interessant voor het Klootjesvolk, gebruiken we dan een...

(shit)

:-D

Alice Nahon schreef toch dat innig mooie gedichtje "Het is goed in eigen hart te kijken...." ,wonderwel van toepassing op sommige medebloggers. Hou het beschaafd en met respect voor ieders mening (ook al is die soms wat ongezouten!), dan zijn we al een heel stapje verder. Persoonlijk reageer ik niet op sommige bloggers die gewoon een uithaal denken te moeten doen naargelang wie wat heeft geplaatst. Wie het schoentje past... Tevens zou het aangewezen zijn dat ieder onder zijn volledige identiteit schrijft; ook dat zou een en ander verbeteren. Voor uw mening uitkomen is nog altijd voor iedereen gratis. Dat heeft met hoge of lage drempels niets te zien!

En tenslotte beste mensen: GEEN CENSUUR!!! In welke richting dan ook, want daar is nog niemand ooit beter van geworden!

Ik probeer het zo simpel mogelijk en zonder lange teksten:

- er wordt veel gepost om toch maar te kunnen posten 

- iedereen moet zijn mening kunnen verkondigen zonder de anderen uit te schelden

- de kampioenen van de scheldpartijen mag men voor mijn part direct buitenzwieren

Ik ben er redelijk van in het begin al bij,

- ik heb via deze blog persoonlijke vrienden leren kennen, en ontzettend veel meerwaarde over onze stad geleerd,
- in de eerdere jaren hadden we leuke blogmeetings om de mens achter het scherm wat beter te leren kennen,
- de laatste jaren kwamen er opeens meer bloggers bij - uiteraard leuk - maar die inderdaad, zoals honderdduizend keer in topics gezegd is, constant met politiek afkwamen en niet met de concrete reacties over het leven en de geschiedenis van Mechelen.
- Mechelen blogt is niet meer zoals het was bij de opstart, en ik vind het zo jammer dat door de voorbije jaren, en vooral de afgelopen maand mensen zijn afgehaakt of willen afhaken. Dat is de bedoeling niet.
- ik hoop net zoals velen, dat dit terug de blog wordt waarvoor het oorspronkelijk bedoeld /was is!
 

 

@ Gim

Uw reactie op Christophe slaat nergens op. Ge verplaatst uw gedachten naar opmerkingen die ge bij een ander meent te lezen.

het zou al simpeler zijn als gij eens zou zeggen wat ge eigenlijk wilt zeggen. Rekent ge uzelf tot het 'klootjesvolk'? En is dat dan een belediging of een geuzennaam? Nooit zeg je wat je wil zeggen. Je maakt een punt, wacht tot iemand reageert en dan projecteer je er je eigen vooringebouwde idee op. Hoogst irritant.

Gebruikt ge de term 'politiek correct' om te voorkomen dat anderen u kunnen verwijten er een aantal gedachten op na te houden? (Wat uw goed recht is. Maar kom er dan ook voor uit.)

@ Wout :

Het moet hier allemaal niet te serieus worden.  Het is maar een blog, zenne !  Geregeld een beetje down-to-earth kan geen kwaad.  Daarvoor ben ik teveel realist.  Of een gimmick.  Of een lid van het klootjesvolk (blue collar).  Maar dat zoek je maar zelf uit.

Intussen heb ik al 2 van mijn laatste artikels getagged met een intelligent label (K), zodat niemand zich nog kan vergissen.

<KNIP>

@Gim: je opmerking over ' het is maar een blog ', vind ik niet echt correct. Ik ga ervan uit dat wat iemand hier op de blog stelt ook door de blogger in casu verdedigd wordt, zoniet zijn we bezig met een kleutertuin. Wat je ' By the way ' betreft, dat moet je desnoods maar in een aparte topic steken maar niet hier en als ik een suggestie mag doen dan zou ik die labeltjes maar laten waar ze voordien zaten. Eenieder zal wel uitmaken waarin hij / zij zich wil mengen of het aan zich wil laten voorbijgaan. Het tijdperk van de witte vierkantjes op het scherm is voorbij. ;-)

@gim, Ik kan wout wel volgen hoor. uw laatste antwoord geeft alleen meer vragen en geen antwoord;
"het is maar een blog zenne", wat  is dan uw idee van een blog?

"Een beetje down to earth"; wat bedoel je daarmee? is dat een verwijt aan het adres van andere bloggers?

"Een gimmick"; moeten we dan niet aux serieux nemen?

"label K"; de K van Cultuur of die van Klootjesvolk?

<KNIP>

En wat me persoonlijk van het hart moet is dat ik graag af en toe een fotoke zie op de blog als hij wat meer toegelicht is in plaats van een dropje in een item en we zien wel wat eruit komt.

Ik wil u hiermee echt niet kwetsen  maar dat stoort me wel ferm, zo kan iedereen wel drie of meer topics starten per dag, dat doet de meer interessante items (van mijn standpunt gezien dan) op 1-2-3 op de achtergrond verdwijnen.

En als nu elke blogger maximaal 1 topic per dag kon starten dan hebben andere zaken ook wel een kansje om gezien te worden.

@ Lieven :

Om het effe bij die "enkele-foto-artikelen" te houden bv ivm Plaisancebrug :

Ik loop er deze namiddag voorbij - zie dat alles dicht is - vindt het jammer

En wat blijkt ?  Het gaat volgende week terug open !

Dat het een tamelijk gekende pub is op een tamelijk gekende plaats laat ik dit weten aan de hand van enkele foto's en that's it.  Ik weet niks van het gebouw of de mensen, maar hoop dat er, aan de hand van dit feit, iets beweegt.  Ik ga over dit alles niet eerst een week diepgravend opzoekwerk doen om meer te weten, want de feiten zijn luchtig, dus kort en bondig (de kleine K).

Voor  serieuse dingen zijn anderen misschien veel beter.  Stijl musea, geschiedenis, gebouwen, enz.  Ze lezen misschien betere of andere boeken dan ik (de grote K).

<KNIP>

En al dat down-to-earth wordt hier geregeld wel bereikt want soms krijgen we het verwijt dat we hier aan den toog zitten.

In feite zouden topics niet mogen gesloten worden, want dan straf je ook de mensen die op een serieuze manier over het onderwerp willen praten.
Er moet volgens mij gewoon korte metten gemaakt worden met mensen die hardleers zijn en zich niet aan de netiquette kunnen houden of alleen maar de boel op stelten willen zetten.
 
Een foto zonder tekst kan volgens mij ook best, als het interessante foto is, die interessante reacties kan uitlokken, waardoor we bvb wat kunnen bijleren over de plaats waar de foto genomen is.
Ik heb onlangs zelf een foto geplaatst van de Botermarkt met de lantaarn, waarop heel interessante reacties gekomen zijn.
 
Ook de cartoons van Christophe moeten kunnen, vind ik.
Niet iedereen hoeft ze grappig te vinden, maar Christophe is een Mechelse cartoonist en zolang een cartoon niet kwetsend is, moet het kunnen.
 
We krijgen de laatste tijd ook meer postings, maar er zijn dan ook een groot aantal bloggers bijgekomen.
Posten om te posten is uit den boze en kwaliteit gaat nog altijd boven kwantiteit, maar misschien is het haalbaar om het aantal artikels per bladzijde te verdubbelen, zodat de artikels langer op de eerste blogpagina blijven staan.
 
 

 

@ Gim

Wanneer gaat gij eens echt antwoorden op een vraag aan U gesteld

<KNIP>

 Daar gaan we weer.Zou de moderator willen akte nemen.

<OK>

 Mijnheer Jan Goovaerts,

                                             met uw redenering over de cartoons van Christof zijn we precies daar waar we moeten zijn.We zijn allen grote mensen en geen kwezels denk ik.Dus uw mening dat het moet kunnen is OK.Maar iemand anders mening dat het er over is, is evenwaardig.

<KNIP>

 

De geschiedenis herhaalt zich …
 
 
Geplaatst door peter op ma, 29/10/2007 - 12:11.
@allen: We zitten hier blijkbaar weer met een trol. t Was weer even geleden.

Geplaatst door eddy (niet gecontroleerd) op ma, 29/10/2007 - 12:27.
Ik schuim nog al wat fora af. Dit is in de eerste plaats voor mij ontspanning. Ik lach en zever graag, afgewisseld (natuurlijk) met wat ernstige ‘gesprekken’. Wat mij op deze ‘blog’ stoort is de angstvalligheid waarmee gespeurd wordt naar politiek afwijkende meningen en naar ‘harde’ oppositie. De toon hier MOET zeemzoet, positief en in een niet duidelijk omschreven, maar daarom niet minder vereiste ‘bepaalde sfeer’ gezet worden. Het vermanende vingertje is nooit veraf … Dat verveelt mij, ik let namelijk nooit zorgvuldig op mijn woorden, ik kraam eruit wat ik verlang. Spijtig genoeg stel ik vast dat in onze maatschappij meer en meer de tolerantie tegenover ‘het vrije woord’ verdwijnt … Goed, voor mij niet gelaten. De ernst zal onverwijld terugkeren op deze site, verheug U op de blijde boodschappen in het door U gewenste genre. Deze troll zal U niet langer storen …
Nog véél succes gewenst met uw blog

 
Nog veel succes gewenst met uw blog …

@allen: Het gaat hem niet eens over zeemzoet. Maar het gaat hem over ope een respectvolle manier met elkaars mening omgaan. Alle meningen kunnen aan bod komen, en ik hoop dat de 2000 artikels dit bewijzen.

Ik zit  te denken aan:

 1. De schrijver van de topic zijn eigen topic te laten modereren. Ik ben ook te vinden in het feit dat een mening in een topic door de poster onderschreven wordt en verdedigd.
 2. De posters geen twee opeenvolgende posts te laten schrijven, kwestie van anderen ook een kans te laten. 

 @ Peter, met alle respect maar het is niet omdat het orkest vals speelt dat de partituur moet herschreven worden.Het enige wat hier moet ingevoerd worden is de Fair Play.En ga nu eens a.u.b. kijken in het verleden van deze BLOG en hou dan eens de spiegel voor aan diegene die hier Fair Play hatend zijn opgetreden.U zult verschieten wie u allemaal tegenkomt.

@gl. Ik schiet niet op mensen. Ik hoop dat iedereen zijn best doet om wat aan Fair-Play te doen. Maar dat is blijkbaar te moeilijk. Zaak is dat heel wat mensen afhaken, om bovenvermelde redenen.

Wat er ook van zij. Ik ga dat hier niet modereren, daar heb ik noch de tijd voor, noch de zin in. Dan trek ik nog liever de stekker uit. Ik heb geen zin om dit medium verder te onderhouden ... op de manier zoals we nu bezig zijn. Vandaar mijn vraag. Wat verwachten jullie, etc etc etc

@g.l.: de vraag in deze topic is: wat willen de bloggers? Vermits jij ook blogt had ik graag ook uw antwoord op de vragen van Peter gelezen.

@ Peter: de laatste drie pagina's hebben een capaciteit van 8 topics, is dat het maximum? Of heeft het iets met foto's te maken. Ik verkies wel een fotootje bij de eerste regels van een topic maar het hoeft ook geen kanjer te zijn. Die kunnen dan weer in de topic zelf geplaatst worden.

 

Sommigen willen het écht niet begrijpen, en weigeren aan zelfonderzoek te doen.  Ofwel blijft men er een karikatuur van maken met dwaze bokkensprongen (down-to-earth, klootjesvolk, grote en kleine K....  Zucht.)  Zie post Gim 21u55.

Anderen schuiven hun verantwoordelijkheid steeds af...  'De anderen' hebben het gedaan...  Nogmaals zucht.

Als we niet ALLEN eerlijk ons doen en laten op deze blog onder de loupe durven nemen, is het zielig gesteld, en vrees ik voor een constructief verder werken.  Sommigen blijven hardnekkig volharden in de boosheid, en beseffen niet eens (?) dat ze zélf de doodgravers van deze blog zijn!

Enfin, ik heb  met 'deze evaluatie' m'n nek uitgestoken, en het ijs gebroken.  Omdat ik vond dat het dringend nodig was.  De kritiek (en het geruisloos verdwijnen) van vele bloggers kon niet meer genegeerd worden.  Ik hoop dat uit een 'crisissituatie' nieuwe groeikansen ontstaan.  Dan is een crisis nuttig te noemen.  Maar dan moeten we wél samen onderzoeken waar het misloopt, en waar wij allen (ook ik!) fouten maken.  Wie deze zelfevaluatie blijft ondersneeuwen met allerlei 'onozelheid', en leutig verderdoen of er niks aan de hand is, of...de beschuldigende vinger blijft uitsteken naar de 'andere stouterikken', neemt zijn verantwoordelijkheid niet.  En...als het ooit 'slecht' afloopt met deze stadsblog, dragen zij, en zij alleen de verpletterende verantwoordelijkheid hiervoor.

Ik zal beginnen met mezelf te 'onderzoeken'.   Maar je mag me hierbij helpen hoor.  Opbouwende kritiek kan ik best verdragen. 

 

(concreet ideetje: ik zou de eerste pagina terug 'groter' maken, zoals vroeger, zodat topics niet te snel opschuiven naar de tweede bladzijde, en langer in de belangstelling blijven)

Het voorstel van Peter daar kan ik mij volledig in vinden.

Ieder modereert z'n eigen topics, en geen 2 na mekaar, of maximum 1 per dag.

Verder:
Om ervoor te zorgen dat de onderwerpen niet te snel 'van het blad vallen' zou het misschien interessant zijn om per onderwerp enkel de titel en drie regels inleiding te laten zien, als dat de interesse wekt zullen mensen doorklikken. En als het toch persé een beeld moet zijn: met een maximumhoogte van 120 pix.

In deze optie kan je nog steeds op je eigen posts zoveel onzin en kul toelaten als je zelf wil, alles hangt ervan af hoe je jezelf wil profileren,  dus in wezen verandert er weinig en doen we niet aan censuur. Hoe het nu moet met anoniem posten, wel, zoals reeds iemand zei: het zijn toch meestal maar eendagsvliegen, dus laat ze maar.

Akkoord met de stelregel van Cristophe: 'ieder modereert zijn eigen topic, geen twee na mekaar, of maximum 1 per dag'.

Ik opteer niet voor het voorstel van de 'drie-regels'-topic.  Ik zou de creativiteit van de blogger in deze niet te erg in enge schema's dwingen.  Wél: best niet té grote artikels in de 'inleiding', met meerdere foto's. (best 1 'sprekende', of een paar kleintjes, of...).   Moderatie en mogelijkheid tot afsluiten van de post, door poster van de topic: goed idee.

Anoniem posten mag van mij blijven.  Zolang...géén personen worden 'aangevallen', of insinuaties worden gedaan die mensen in discrediet kunnen brengen.  Die reacties moeten verwijderd worden, mijn inziens. 

Herhaaldelijke en veelvuldige klachten over een blogger die weigert zich aan de afspraken te houden, moeten kunnen leiden tot (definitieve) uitsluiting op Mechelenblogt. 

 

NB: ik zou het fijn vinden mochten méér bloggers zich uitspreken over deze evaluatie van de gang van zaken op Mechelenblogt, zodat we een bredere kijk hebben op de zaak.  Ik kan natuurlijk moeilijk zélf schrijven wat anderen me de voorbije tijd vertelden wat hen zo stoorde aan deze blog.  Het was toch niet alleen MIJN frustratie hé mensen... 

Dankjewel om dit eens even te bekijken, en je mening te geven.

Mijn antwoord hebt ge al voor :

    Ieder modereert zijn eigen topics

en voor

    beperking van aantal opeenvolgende posts in de tijd

Inkrimping van de inleiding zou misschien wel handig zijn als daardoor zoals jans zegt de creativiteit niet wordt beknot,
een alternatief zou kunnen zijn dat er buiten de top lijst van aantal posts ook een top10 lijstje komt van bijvoorbeeld "Meest gelezen de laatste 2 of 3 maand"

 En zo kunnen we nog uuuuuren doorgaan...................

 Liefst NIET anoniem !

Wie een trol plant zal trollen oosten. (G.Gezelle?)

nen echte Mecheleir ( Jackie Maes)

Kan me net als Jan, Christophe en Lieven, vinden in het voorstel van Peter:

- elk modereert zijn eigen topic
- beperking van opeenvolgende posts in de tijd

En ook Christophes idee om 'de eerste drie regels' te tonen en dan door te klikken, en ook op te letten naar de grootte van de foto's toe.

Verder, en dat heb ik ook al in mijn eerste reactie gezegd, en Peter heeft dat in een van zijn recente posts ook nog gezegd: laat elkeen in zijn waarde !

Zoals ik al eens eerder aangaf, in principe moeten alle soorten topics aan bod kunnen komen, wat mij betreft wel liefst mét een link naar Mechelen, ook alle standpunten moeten kunnen, zolang het niet kwetsend is en zolang dat op een waardige manier met respect voor elkeens mening gebeurt..

"Meest gelezen de laatste 2 of 3 maand", wat Lieven voorstelt, lijkt me ook geen slecht idee.

De belangrijkste opdracht voor ons allemaal om de Blog leefbaar te houden, en dan herhaal ik opnieuw mijn zinnetje uit mijn eerste post hierop: "wees een heer of dame in het internetverkeer". Dus laten we ons allen aan de netiquette houden..

Maar inderdaad: er zijn nog heel wat bloggers wiens inzichten hier nog niet gehoord/ gelezen werden, laat jullie "horen", allez... lezen.

 

Is het een optie om de vraag van Peter ook te stellen aan allen die reeds afhaakten d.m.v. een mailtje? Het lijkt me heel waardevol om ook van hun te horen op welke voorwaarden ze zouden willen terugkeren.

Mijn reactie kan volstaan met volgend citaat, geplaatst door koen op do, 09/04/2009 - 12:22.

"Jongens, dit wordt echt wel te bar.  Ik stel voor dat de tooghangers als GL, Luc en co ergens afspreken in Hombeek en daar hun puberale discussies verderzetten.  

Ik krijg zin om te vragen aan de beheerders van deze blog (Florisla?) om de kraan een tijdje toe te draaien en te wachten tot de hormonale lente-opstoot onder deze bloggers voorbij is.

En ik weet wel : ze zijn eigenlijk de moeite niet waard om op te reageren.  Inderdaad, maar zijn ze ook de moeite waard om ze toe te laten tot deze stadsblog?  Een blog die tot nog toe poogde een zekere kwaliteit na te streven, inhoudelijk én formeel.  Dat is de laatste tijd vér te zoeken. 

Als ik de afgelopen weken naar deze site surf, word ik bijna dagelijks geconfronteerd met banaliteiten, onnozelheden en andere nonsens.  Het lijkt er soms op dat deze site voor de helft bevolkt wordt door trollen met een teveel aan vrije tijd, die er alleen maar op uit zijn om mekaar de duvel aan te doen en ongegronde reacties te geven die dan weer aanleiding zijn voor nieuwe al even irrelevante tegenreacties.  En wat erger is, meer en meer 'gewone' bloggers laten zich op den duur meeslepen en vervallen tot eenzelfde niveau. 

Ik roep iedereen met een beetje gezond verstand en verantwoordelijkheidszin op (en ik neem aan dat die begrippen ook al tot in Hombeek zijn doorgedrongen) om een minimum aan zelfdiscipline in acht te nemen en twee keer na te denken vooraleer je iets neerschrijft op deze blogsite.

Hopend op een betere toekomst..."

Einde citaat.  En sorry jongens, ik heb het vandaag te druk met andere zaken om me verder in deze discussie te mengen.

Ik houd me normaal meer op de achtergrond, maar hier wil ik toch even iets kwijt.

Ik vind vooral dat sommige mensen gewoon veel te veel en te snel posten, banaliteiten, onbelangrijkheden enz...
Kijk gewoon eens naar de indexpagina en zie welke blogger je het meeste tegenkomt.

Van de 8 items op de voorpagina zijn er maar liefst 5 van dezelfde persoon, en dit op een periode van maar 4 dagen, dat is er fel over... Moesten al deze posts nu nog interessant zijn, tot daar aan toe, maar dat is verre van het geval.
Een eigen website zou een optie zijn voor deze "blogger"... Er is al veel commentaar op gegeven, maar het blijft gewoon hetzelfde, ik heb zelfs de indruk dat het erger wordt...

Dus, waarom geen limiet invoeren, max. 1 post elke 2 dagen per blogger. Indien die blogger toch iets dringend te melden heeft dan kan hij dit kenbaar maken aan een moderator die dan beslist of het al dan niet de moeite is om dit te publiceren. Kan er alleen maar beter op worden.

Groeten,

Tommy

Een blog hoort te zijn zoals een stad. Een stad met mooie hoven, mooie gebouwen, mooie buurten maar eveneens (sluik)stortplaatsen, kroten en achterbuurten waar de criminaliteit tiert. Als burger van die stad kan ik dit aanvaarden of ik kan ageren. Ik kan verhuizen, ik kan politiek bewust stemmen, ik kan mij daadwerkelijk inzetten om de mindere (duistere) kanten van de stad te helpen verbeteren. Ik kan ook mijn ogen angstvallig dichthouden voor het vuile en slechts de positieve kanten bekijken. Hiervoor kunnen verschillende verklaringen zijn;  ik kan mij bijvoorbeeld afwenden door onverschilligheid maar ik kan mij ook afwenden door angst. Dat hoeft echter niemand te weten, ik kan mijn angst verborgen houden onder het mom van meerwaardigheid.  IK ben véél te hoogstaand om mij met de duistere zijde te bemoeien; dat is voor het tuig …

Een stadsblog hoort representatief te zijn. In tegenstelling tot de stad, waar ik als burger ‘mede-eigenaar’ ben, is mijn plaats op deze blok slechts ‘gast’ Vermits ik géén intellectueel ben, vermits ik géén uitstekende opvoeding genoten heb, druk ik mij graag uit in ‘mijn’ taaltje, verstaanbaar voor iedereen maar verwerpbaar voor hoogstaanden. Niemand hoeft echter ‘mijn’ posting te lezen; het staat iedereen vrij om mij te negeren, zo simpel ligt dat. Ik heb, op deze blog,  ervaren dat mijn tussenkomsten de goedkeuring van de meerderheid absoluut niet  dragen. Dat was voor mij géén enkel probleem. Wat mij wel stoorde was de terugkerende bereidheid van de bloggoden om, na welmenende raad van enkelen, de topic dan maar te sluiten. De eveneens steeds wederkerende  commentaar van enkele andere hoogheden luidde dan onveranderlijk dat ‘ze’ terug dringend ‘het niveau van deze blog’ gingen optrekken! Welk niveau? HUN niveau natuurlijk. Omdat ik niet dadelijk en altijd de boodschap doorhad en verder bleef posten, werd ik dan maar ‘trol’ bestempeld. Toen heb ik die boodschap goed begrepen: UW blog dient te draaien zoals U het wenst. Zoals eerder vermeld ben ik gast en (zoals het hoort) gedraag ik mij zoals een gast: ik respecteer UW beslissing. Ik bleef (als actieve inzender) en blijf hier voortaan weg vermits er nog niet te veel veranderd schijnt te zijn. Als lezer kom ik nog wel eens piepen want er zijn inderdaad (heel) veel waardevolle artikelen en bijdragen  in deze blog terug te vinden. Daarom zou (ook ik) het spijtig vinden wanneer de bloggoden beslissen om te stoppen. Mijn eerder geformuleerde wens: ‘nog veel geluk gewenst met deze blog’ is oprecht gemeend. Ik vrees echter dat, indien jullie volharden in eigen verhevenheid, en de slechten (zageventen, ruziemakers en verzuurden) blijven veroordelen, de stadsblog zal beperkt blijven tot een ‘stads evangelie’, met relatief weinig deelnemers en enthousiastelingen. Voila, mijn gemotiveerde kijk op huidig gebeuren. MVG  

 

@anoniem: Bedankt voor uw input. Enkele opmerkingen:

 1. Zageventen, verzuurden en dergelijken zijn altijd welkom en altijd welkom geweest op Mechelen Blogt.
 2. Een trol is geen uitvinding van Mechelen Blogt. Het bestaat in elk forum, en heeft al meerdere fora be-eindigd.
 3. Een aantal vrijwilligers steken hier tijd en moeite in, als deze vrijwilligers het nut er niet meer van in zien, dan stopt het, zo simpel is dat, en met hen de waardevolle artikelen en bijdragen. Ik persoonlijk zie het nut er niet van in waarom ik een site zou onderhouden waar ik niet meer achter kan staan.

hier wordt veel hetzelfde gezegd in elk van de reacties -maar eigenlijk weinig konkreet. Zijn we niet allemaal anonym ? Ik ken de werkelijke identiteit van niemand, die hier blogt, ook al tonen ze een klein foto'tje van hun. Herken ze maar op straat, en dan nog. Er zit blijkbaar iemand tussen met een hoed, maar meer kan ik er niet van uitmaken. :-)

Wat mij een beetje afschrikt van aktiever mee te doen (werd zelf eens aangesproken hierover van Floris) is het feit, dat het eigenlijk om een klein kliekske vrienden gaat die mekaar dagelijks blijken tegen te komen (of net niet) en daarna een tijdje in minutentakt grappige opmerkingen naar mekaar toe "pingpongen". Ik heb eerder de indruk dat het nu deze mensen zijn die zich 'gestoord voelen' door anderen

Ik 'durf' er bijna niet meer tussenkomen of een ander tema aanspreken en voel me een beetje een buitenstaander. Dit is gewoon hoe ik de zaak aanvoel en het gaat hier niet om kritiek. Wie ben ik om te "bepalen" hoe het moet, ik geef gewoon mijn mening weer.

Ik had eerlijk gezegd een beetje meer gehoopt op politiek, op kritische opmerkingen - slechts kritieke geesten veranderen iets aan de wereld en/of Mechelen. Zonder kwetsend te zijn kan men zo ook aan de heren schepenen laten zien wat in Mechelen de mensen bezig houdt of wat ze van hun beslissingen vinden, een beetje basisdemocratie bedoel ik.

De goede dingen aanprijzen (zoals het stadsvisioenen-festival) is natuurlijk ook een goede zaak maar inderdaad zitten er ook te veel belangloze dingen tussen over cafés etc. alsook insiders grapjes die men slechts begrijpt, als men elkaar persoonlijk kent.

@RenR:

 • Deze kritiek is terecht. Mensen gebruiken dit medium al te veel voor persoonlijke boodschappen (zie mijn puntjes hier bovenaan), en dan krijg je dergelijke zaken.
 • Politiek e.d. kan hier wel, maar niemand wil nog een serieus politiek getint onderwerp aansnijden, en sommigen willen dan weer alles politiek misbruiken. We hebben het hier nog gezien, zo net voor de verkiezingen krijgt MBLOGT een andere toon. Nadien verdwijnt de interesse en gaat het weer gewoon verder.
 • Maar iedereen, die wat persoonlijke inbreng geeft is welkom. En ja, daar kruipt tijd in, om kandidaat bloggers op de hoogte te brengen van hoe het hier werkt.

ik ben geen regelmatige blogger, maar ik benhier in de loop van de jaren al veel interessante dingen over Mechelen te weten gekomen. In die zin ligt Mechelen Blogt mij dus na aan het hart. Maar de jongste weken ben ik afgehaakt door de manier waarop sommigen hier van alles een politieke kwestie maken en de blog misbruiken om hun - ik blijf beleefd - ietwat primaire denkbeelden door te drukken.

Helaas is dat precies wat ik enkele jaren geleden al heb voorspeld, toen de zogenaamde 'burgerjournalistiek' op het internet opgang maakte. In de echte journalistiek bestaat er namelijk zoiets als 'feiten checken'. Dingen die niet onderbouwd zijn, komen niet in de krant, tv, radio,... Niks daarvan in de burgerjournalistiek, iedereen kan om het even wat schrijven en dat aan de hele wereld als 'waar' verkopen.

Hetzelfde geldt voor opinies. In een professionele redactie worden die gefilterd; beledigende en volkomen van de pot gerukte insinuaties halen de krant, tv, radio doorgaans niet. Is dat censuur? Nee, dat is gewoon een kwestie van beschaving en van het debat een beetje helder te houden. Doe je dat niet, dan wordt de lezersrubriek binnen de kortste keren overgenomen door professionele zageventen - al dan niet georkestreerd en met een verborgen agenda.

Op een blog kan iedereen alles zeggen en beweren, en wat meer is, de hele wereld kan het lezen. Dat is nergens goed voor. Uiteindelijk (en dat is wat nu met Mechelen Blogt gaat gebeuren en wat ik jaren geleden heb voorspeld) zullen de bloggers met enig gezond verstand het opgeven om telkens weer dezelfde strijd te moeten leveren, in een volgende fase zal Mechelen Blogt ermee stoppen (of een gesloten forum worden) en zullen de professionele zageventen verder hun ding doen op de website van Het Laatste Nieuws.

Ik zal dat heel jammer vinden, maar zo zal het gaan en daar is niks aan te doen, alle goede bedoelingen van de initiatiefnemers ten spijt

Helaas, ook ik ben daarom al geruime tijd niet meer op de  blog gekomen. Ik ga hier geen lang epistel schrijven maar ik sluit me volledig aan bij de eerste reacties van Jans, Peter, Filip, Markec en Jan Govaerts. 

Ik vind wel dat anoniem posten en reageren onmogelijk zou moeten gemaakt worden. De stekker uittrekken is natuurlijk helemaal geen optie,  dat  zou verschrikkelijk jammer zijn, voor een blog die zo schitterend is begonnen en dat ook lange tijd is gebleven.

Hopelijk vinden julllie toch snel een gepaste oplossing,  ik wens jullie veel succes!

 

@Sooike : Ik heb in het verleden ook al diverse fora en nieuwsgroepen teloor zien gaan door wat jij daar aanhaalt.
Op een nieuwsgroep sta je daar volkomen machteloos tegen, maar op een forum kan je dit grotendeels voorkomen, door een ip-blokkering.
Dat kan leiden tot een vorm van censuur, maar niet als men pas blokkeert na meerdere klachten.
Een eerste blokkering kan tijdelijk zijn, een tweede voor een langere tijd en een derde definitief.
 
Iedereen mag een mening hebben en iedereen mag die ventileren, maar op een beleefde en volwassen manier, zonder daarbij mensen te kleineren of te beledigen.
Wanneer dat niet gerespecteerd wordt, moet er ingegrepen worden.
Als iemand na twee uitsluitingen nog niet wil inzien dat hij/zij verkeerd bezig is, dan is dat zeer spijtig voor de persoon in kwestie, maar kiest hij zelf voor een definitieve verbanning.
 
Wie een blog wil waar Mechelaars en anderen elkaar uitschelden, moet er dan zelf maar één beginnen.

Kijk, ik ben dus weeral even op MB komen lezen, interessant onderwerp trouwens, maar alnaargelang ik de reacties lees zie ik de sfeer weeral grimmiger worden, iets dat blijkbaar al velen hier opgevallen is. Na een tijdje geef het het gewoon op om dat gekibbel te blijven lezen, en kom je gewoon niet meer op de blog ... vandaag ben ik dus toevallig nog een keer, na een hele tijd van afwezigheid.

Mijn voorstel iover dit onderwerp s heel eenvoudig, laat voortaan alleen geregistreerde bloggers berichten schrijven én reageren. Worden er dan nog ongehoorde reacties en onhebbelijkheden geschreven worden ze meteen verwijderd.Op de blog van diverse kranten kan je ook niet zomaar iets neerpennen. Dit heeft niets met censuur te maken maar gewoon met het feit dat iemand hier de touwtjes in handen moet houden. Zo gaat het in onze maatschappij tenslotte al jaren ...

Het lijkt misschien niet zo tof, maar het is zo ver gekomen door de houding van sommige mensen die dit, andere mediums misbruiken.

Ik lees hier zelfs een reactie dat geregistreerde bloggers dan nog onbekend zouden zijn,  omdat je ze tenslotte alleen maar met een fot kan zien, en dat er zelfs één met een hoed op de foto staat, en dat ben ik dan waarschijnlijk. Ik draag toevallig dikwijls een hoed in de winter, da's lekker warm als je zelf niet veel haar meer hebt, maar het is zeker niet om mij te verstoppen hoor ... Als ik er zo over nadenk ben ik zelfs nog veel herkenbaarder door mijn hoed som ;-)

Dus wat mij betreft, doe gewoon voort met de blog maar reageer sneller op misplaatste reacties en verwijder ze meteen.

<KNIP>

Ik was even op vakantie en kijk ik kom terug en het zit er bovenarms op. Reden :een heikel halalonderwerp, maar dat is eigenlijk een onderwerp dat wel op zijn plaats is op deze blog. Alleen weer eens dezelfde twee rechtsreeks tegenover elkaar staande kampen die het verbrodden. Geen wonder dat ik al ettelijke weken veel minder actief ben op de blog en zelf minder reageer. De analyse van Sooike is hard maar juist. Ik deel ook de mening van Garda die dan weer de mening van diverse anderen steunt. Maar... de blog stoppen is nu net het laatste dat men moet doen, want dat is kapituleren voor het platvoerse en laag bij de grondse. En daar mag men niet aan toe geven. Dat is de handdoek in de ring gooien. Dus, doe wat je wil, maar laat die bende(s) niet triomferen...

<KNIP>

En ja, ik ben er ook nog. Had al een hele tijd afgehaakt (in de zin dat ik het verspilde energie vond om een reactie te geven) maar bleef wel de verschillende discussies op deze blog met toenemende ergernis volgen. Ik heb geen enkel probleem met afwijkende meningen, maar de wijze waarop sommigen een "afwijkende" mening steeds opnieuw aangrijpen om de man ipv de bal te spelen is wat mij betreft er ver over.

Het opdoeken van MBLOGT zou ik wel betreuren; het is voor mij een belangrijke informatiebron over wat er leeft in Mechelen. Maar strengere regels zijn duidelijk nodig aangezien een aantal bloggers op zich niet volwassen genoeg zijn om een aantal logische beperkingen op te leggen.

Concreet denk ik dan aan:
1) enkel geregistreerde bloggers (wat dan ook een sanctioneringsmogelijkheid impliceert);
2) beperking van het aantal -dikwijls- onzinnige posts (zoals hierboven al een aantal keren voorgesteld: max. 1 post per dag per blogger);
3) sneller ingrijpen en een ondrwerp laten afsluiten door de poster ervan (en in echt uitzonderlijke omstandigheden door "een" moderator;
4) verdachtmakingen, beschuldigingen kunnen enkel getolereerd worden als er ook het nodige bewijs voor geleverd wordt.

Tot voor kort vond ik MBLOGT een aangename verademing in vergelijking met de platvloerse demagogische koek die je kan lezen op vele forums; hopelijk lukt het om dat vertrouwen te herstellen.

En tot slot: zeker nog een pluim voor Peter en Florisla die ondanks alles tot nu toe de boel hier draaiend weten te houden.

Ik neem met dankbaarheid de opbouwende kritiek aan.  Er staan nuttige en bruikbare tips bij.  Wat me véél plezier doet is toch de sympathie die doorklinkt in vele reacties van bloggers die in de loop der tijd zijn afgehaakt, of minder frequent op bezoek komen.  Ik lees toch waardering hierin voor wat Mechelenblogt ooit was.

Ik hoop van ganser harte dat Mechelenblogt in die goeie traditie zich kan verderzetten (mét de goeie raadgevingen van positief denkende bloggers in overweging te nemen...)

Ik hoop dat Mechelenblogt zich terug op de rails kan zetten.  Ik hoop dat 'ouwe' bloggers terug de weg weten te vinden.

Hoe kan je ons nog steunen?

- door weerwerk te bieden in positieve zin.  Anders lukt het niet.  Ik heb géén zin (en ik heb een vermoeden dat andere trouwe bloggers dit ook niet hebben) om alléén tegen de bierkaai te vechten. 

Ik wil me best verder engageren, maar doe dit alleen in een positief klimaat, en met bloggers die zich samen engageren om zich aan de afspraken te houden.  Dus: voorlopig wacht ik af, en volg nauwlettend de reacties af...  Ik hoop dat Mechelenblogt deze crisis te boven komt, want het ligt me nauw aan het hart.

Bedankt voor de interessante opmerkingen. We moeten kijken wat en hoe en of we dingen kunnen implementeren.

 

Wat verwachten jullie van de topics zelf (grootte, originaliteit, …) ?
Ik verwacht van de topics op MechelenBlogt dat ze 100 % authentiek zijn (cfr. de cartoons van Christophe, het verslag van Jans “moskeebezoek”, … ). Afkooksels van artikels die reeds in DeMorgen, DeStandaard, het Nieuwsblad, GVA, HLN verschenen of gevulgariseerde afkooksels van de persberichten van stad Mechelen of stemmingmakende afkooksels van kwaliteitsvolle websites ("Dossinkazerne.be") en copies van de Nieuwsbrieven van Stadsvisioenen zal ik – en kan iedereen die dat wil - wel in de originele versie lezen. Afgeleide producten en vooral de overdosis aan reacties erop wekken alleen maar ergernis op. Reageren op het originele artikel kan trouwens meestal op de sites van voornoemde media en moet dus absoluut niet hier gebeuren.
 
Moet anoniem posten blijven kunnen ?
Jazeker. Dit dient de norm te zijn.
 
Is MBlogt de plaats om persoonlijke boodschappen met elkaar uit te wisselen ?
Met de auteur van de topic kan eventueel contact opgenomen worden. Aan de auteur om al dan niet te antwoorden op opmerkingen van de lezer.
 
Wordt er niet te veel en te snel gepost ?
Er wordt veel te veel en veel te snel gepost. Waarschijnlijk is dit gedrag ontstaan door de vaak nietszeggende topics (cfr recent nog de “Halal”) of stemmingmakende topics (cfr. recent nog de “Speakers’ Corner”) en is dit snelle reageergedrag dan ook gemeengoed geworden bij topics die wel authentiek zijn en wel inhoud hebben. (cfr. recent “het moskeebezoek”)
 
Wat verwacht u van een medium als dit ?
Dat het artikels voorbrengt die toch een meerwaarde betekenen naast de reeds aanwezige overvloed aan prulmedia. Naast “in primeur” GVA, “in nuance” HLN en “in uitgesteld relais” HN zou Mechelen blogt gemakkelijk een kwalitatieve “anders bekeken” kunnen worden. Met “anders bekeken” bedoel ik o.a. de verslagen van jans over zijn moskeebezoek, de cartoons van Christophe, het verslag van gymicko over de kanokoers, … kortom dingen uit het niets of dingen die bvb in GVA ed werden aangekondigd maar die er niet werden verslagen zouden stijlvol op MechelenBlogt kunnen verschijnen.
 
Trekken we maar beter de stekker uit ?
     Ja. Momenteel is “Mechelen blogt” geen blog maar een ordinair forum en zoals meestal bij een ordinair forum vervalt dit gauw in een varkensstal die dan op zijn minst volledig van een google search afgeschermd moet worden. Empathie en inlevingsvermogen zijn mij immers niet vreemd en dus ben ik zo mogelijk momenteel zelfs een van de grootste varkens alhier aanwezig. Begrijp dat dit gedrag louter een gevolg is van een context waarin ik me na een google search op zoek naar deftige info soms ongewild zelf aantref … op Mechelenblogt ! Begrijp ook dat het varken uithangen -“Trollen” zoals dit hier door de locals ook wel eens wordt genoemd- mij weinig moeite kost en dat ik dit in die omstandigheden mogelijk ook periodiek zal blijven doen.
     Neen. Maar maak er dan wel een blog van met enkel gedegen auteurs en kwalitatieve artikels waarbij een reactie zo goed als overbodig wordt.
 
 
Hopend met dit schrijven niemand beledigd en/of gekwetst te hebben groet ik iedereen genegen.

bedankt voor de reactie super-Mark-Tourlouse (?)

Maar sta me toe, bij de overigens nuttige tips, toch een paar bedenkingen te hebben bij de manier waarop je hier dacht de 'varkensstal' periodiek te moeten   frequenteren.  Was het een manier om keet te schoppen of om de 'locals' op deze manier tot andere inzichten te brengen?  Het is natuurlijk een manier - maar naar mijn bescheiden mening heb je hiermee toch ook wel geholpen om de boel nog méér te verzieken.  (enfin, dit is mijn persoonlijk gedacht).

Wat ik wél wil 'meenemen' in deze evaluatie is het streven naar dat 'persoonlijk' karakter van een topic (bedankt voor de appreciatie van mijn 'moskee-bezoek-artikel' - Maar zo zijn er wel méér van mij, én van andere bloggers hoor).  Een flauw afkooksel brengen van een nieuwsbericht is inderdaad niet aangewezen voor Mechelenblogt - Maar als ik dit doe, probeer ik er toch wel steeds een eigen toets aan te geven.   En dan is daar niks mis mee volgens mij.  Wat in kranten komt, is nu eenmaal iets wat in Mechelen plaatsgrijpt - en is aldus ook hier 'aanwezig'.  Maar inderdaad: niet netjes 'overpennen', zonder meer.  Hierin volg ik je.

Maar misschien wil je in de toekomst ook wel best op een 'kwalitatieve' manier meewerken aan dit tot nu toe 'ordinaire forum'.   De beste stuurlui staan immers aan wal.  De bootslui proberen al jaren het schip een goeie koers te laten varen - en zwalpen hierbij af en toe wel eens de verkeerde richting uit.  Nu we dreigen schipbreuk te lijden is het natuurlijk gemakkelijk om te zeggen: 'zie je wel - altijd gedacht!'.  Misschien had je in het verleden al eens best aan de scheepsbel getrokken en ons tips gegeven...   ;-)

Ik ben niet beledigd en nog minder gekwetst door uw kritiek - en pik er de nuttige dingen uit .  Bedankt.  Over jouw manier van bloggen in het verleden blijf ik toch mijn vragen hebben.  Ons vooruit geholpen heeft het (mijn inziens) zéker niet.  Je hebt de mogelijkheden, het talent en de schrijfstijl om Mechelenblogt te verrijken. Je hebt deze gaven gemeend te moeten aanwenden op een vaak nogal vulgaire manier ( sorry als ik je hiermee op de tenen trap - Maar da's dan ook mijn hoogst persoonlijke mening. )

ook genegen,

gewoon een link naar een nieuwsartikel mag niet kunnen vind ik. Indien er zoals Jan aanhaalt een eigen toets wordt aangegeven moet dit wel kunnen. Voor de nieuwsartikels an sich kijk ik wel op de desbetreffende sites.

IP blokkering is geen optie. Bijna iedereen heeft immers een dynamisch IP. Dat wil zeggen dat het IP adres van de gebruiker bij elke aanmelding bij de internet provider een ander IP adres krijgt.
Je kan dan wel IP ranges gaan blokkeren maar dan blokkeer je niet enkel de betrokken user maar een heel deel users bij dezelfde ISP, en dat is dan weer niet eerlijk naar die andere users toe.

Stekker uittrekken mag geen optie zijn! Een stap in de goede richting zou zijn om registratie om comments te posten verplicht te maken. Duid een aantal moderators aan en laat die de boel modereren. Een goeie moderator kan zelfs checken of een bepaalde gebruiker gebruik maakt van meerdere accounts en vervolgens blokkeren. Het is natuurlijk nooit 100% waterdicht.

Veel horen jullie mij hier niet, maar desondanks ligt deze site mij toch erg nauw aan het hart, het zou zonde zijn moest dit allemaal verdwijnen.

Bedankt voor de tips Tommy.  Het doet me deugd dat ondanks alles deze site jou toch nauw aan het hart ligt!  (en da's de teneur van vele reacties...)

Uit een crisis groeit vaak iets beters... Misschien vinden sommigen dat we leuteren - maar een grondig 'onderzoek' is écht wel nodig.  Als we willen verder doen met Mechelenblogt, is deze evaluatie nuttig en op zijn plaats.

Ik heb alleszins al véél geleerd -

Als we iedereen z'n eigen posts laten modereren ( wat volgens mij trouwens de beste oplossing is ) zou het misschien wel interessant zijn om, wanneer er klachten zijn over een post of een reactie, de lezers via een email-link bij dezelfde post de mogelijkheid geven om rechtstreeks bij de auteur/moderator van het artikel hun opmerkingen voor te leggen.
Dat heeft een paar positieve gevolgen:
1: Rechtstreeks contact zonder tussenpersonen is het duidelijkst en minst frustrerend voor beide partijen, wat ook de  opmerkingen zijn.
2: Verantwoordelijkheid! ( we zijn toch allemaal volwassenen of niet? ) Wie eender welke (on)zin post staat nu op de eerste rij om te zien welk positief of negatief effect hij of zij bereikt. Want dat is het uiteidelijk he: Verantwoordelijkheid..."Tralalalala, ik kan schrijven wat ik wil en wanneer ik wil, ik trek mij dat niet aan want ik hoef niet verantwoordelijk te zijn en als er klachten zijn is dat niet bij mij maar altijd bij dezelfde twee of drie pipo's tralalalala, niemand kent mij wat plezant!" 
3: Zo valt niet alles in de nek van die 2 of 3 personen.

Anoniem reageren moet blijven kunnen, dat is drempelverlagend, wie post daarentegen kan niet anoniem blijven, als je mening oprecht is en je staat er zelf volledig achter mag je naam eronder staan. Een foto en een adres hoeft niet, gewoon voornaam & achternaam.

En voor de rest kan ik alleen maar herhalen: 1 post per dag per persoon maximum met een beperking van geen twee na mekaar of met een totaal maximum van 5 per week. Zo krijgen we zeker geen overstroming van posts.

Waar we naartoe moeten en waar we gaan uitkomen dat kan ik helaas niet zeggen, net zoals de meesten weet ik pas achteraf alles van tevoren (lacht)

Ik heb de vele commentaren slechts vluchtig doorgelezen en zal dus wellicht een beetje in herhaling vallen of overlappen met wat er al gezegd is.

Maar laat ik beginnen met te zeggen dat ik het jammer zou vinden dat deze blog verdwijnt, alleen is het inderdaad nodig dat er een en ander terugkeert naar de oorspronkelijke sfeer die ik hier vond: toffe blogs, interessante weetjes over Mechelen en haar geschiedenis, leuk stadsnieuws, mooie foto's, ... Ik geef ook grif toe dat ik me de laatste tijd meer en meer ergerde aan de "posts om de posts" en vooral de negatieve sfeer die er hing.

Ik weet dat het een dunne lijn is over toelaten tot waar men "monitort" en wat men toelaat, maar anonieme posts moeten toch wel een beetje gescreend worden, vind ik. Iedereen heeft recht op zijn eigen ideeën en mag die ook uiten, maar de manier waarop dat gebeurt is uitermate belangrijk. Respectvol, met verdraagzaamheid voor andermans ideeën en vooral: zonder op "de man of vrouw" te spelen.

Ik hoor niet tot een politieke strekking en wil daar eigenlijk ook niet toe behoren, want ik hou niet van hokjesdenken. Maar ik hou van een open wereld waar er plaats is voor iedereen. We leven nu eenmaal in een interculturele wereld en: get used to it! Dat zal alleen nog maar meer het geval zijn in de toekomst!

Uiteraard moet kritiek kunnen, ook al komt die soms uit een hoek die onze eigen denkwijze niet covert, maar laten we volwassen mensen blijven en die op een respectvolle manier uiten. Het platvloerse, vulgaire van de commentaren de laatste tijd kan ik missen als kiespijn!

Het mag ook geen blog worden van een elitair groepje intellectuelen (wat het niet is!, begrijp me niet verkeerd!), iedereen moet op zijn/haar manier een zegje kunnen doen en heeft het recht mee te praten over de onderwerpen. Maar nogmaals: de manier waarop, dat mag toch een beetje in de gaten gehouden worden.

En als dat dan betekent: alleen nog posts toelaten van ingelogde deelnemers, dan is dat zo. Of mits een beetje screenen van anonieme posts. So be it!

Kwaliteit van deze stadsblog is toch wel belangrijk. Voor andere praat zijn er meer dan genoeg andere kanalen op het internet!

 Wel EvaM? Bedankt voor uw wijze woorden.

Mij lijkt dat er een voorzichtige ommekeer bezig is op Mechelenblogt.  Ik ben erg blij met de vele reacties en tips - en de wens om Mechelenblogt voort te zetten op een 'betere' manier.

 Ook de discussie in de topic over het Arresthuis wordt 'beschaafd' gevoerd, met luisterbereidheid enzomeer...  Mooi teken aan de wand.

Ik hoop dat deze tendens zich doorzet - Maar de hoop op een 'beter Mechelenblogt' heb ik hiermee toch wel gekregen. 

Kan het zo verder...?

Hoewel ik geen echt heel erg actieve en regelmatige blogger ben, wil ik toch graag reageren.

Ik deel zeker de mening dat het hele erg jammer zou zijn moest Mechelenblogt gesloten worden.  Ik vind ook niet elk artikel even goed of even interessant maar interesses verschillen.  Ook in de krant, op een forum, in een tijdschrift lezen we niet alles.

Wat de toekomst betreft kan ik me aansluiten bij zaken die hier al gezegd zijn.

Moderatie of wissen van ongepaste reacties zou me niet storen, dat gebeurt op veel plaatsen.  Ik beschouw dat niet als censuur.  We hebben het recht op vrije meningsuiting, maar we moeten ook de rechten van anderen respecteren.  En die anderen hebben het recht om sereen en respectvol behandeld te worden.  Het meest haalbare lijkt me ook dat de inzender van een post de reacties op zijn eigen post modereert.  De ganse blog modereren lijkt me te veel werk, tenzij je dat met een uitgebreid moderatorenteam kan doen.

Ik heb het erg moeilijk met de persoonlijke aanvallen, de scheldpartijen en de cliché politiek getinte reacties.  Dat houdt me op dit moment ook tegen om soms te reageren.  Ik heb er geen zin in om op een blog publiekelijk voor schut gezet te worden of uitgescholden te worden.  De beleefdheid vraagt ook dat je zoiets niet doet met anderen trouwens.  Wat niet wil zeggen dat een stevige discussie storend is.  Discussies kunnen verrijkend zijn, meningen mogen verschillen.  Ik zeg altijd tegen mijn leerlingen: "Je mag altijd je mening zeggen, je mag altijd zeggen dat je niet akkoord bent, maar het moet op een beleefde manier.  Ben je onbeschoft, dan leg ik je het zwijgen op".  Dat is misschien een regel die hier ook gehanteerd mag worden.  Wie onbeschoft wordt, die gaat eruit.

Er mag wat toezicht zijn op de inhoud, relevantie en het niveau van de ingestuurde artikels, al moeten het inderdaad geen eliteschrijfsels worden.  Een eenvoudig artikel van enkele lijnen of een mooie foto met een korte bedenking eronder kunnen even waardevol zijn.  Zo lang de relevantie voor de stad Mechelen bewaard blijft stoort me dat niet.  De laatste tijd was de link met de stad bij sommige artikels er soms wel wat bijgesleurd naar mijn gevoel.

Ik vind het ook jammer dat artikels soms snel naar een volgende bladzijde verschuiven.  Misschien kan daar wel een oplossing voor gevonden worden.  Dat lijkt me eerder iets voor de mensen die de zaak technisch onderhouden.

Een beperking op het aantal artikels per dag dat je als inzender mag posten is natuurlijk ook een optie, maar ik weet niet of dat een 'must' is.  Misschien heeft iemand wel 2 of 3 interessante zaken te schrijven die dag.  Waarom kan dat dan niet?  Ik kan me voorstellen dat de zeer sterk geëngageerde Mechelaar meer dan één interessant feit op een dag te melden heeft.

Ik denk dat we mogen stellen dat deze blog met heel veel inzet, liefde en toewijding onderhouden werd de voorbije jaren.  Het opzetten ervan, de vernieuwing een tijd geleden, ... het vraagt zeker heel veel werk.  Mensen die dit in hun vrije tijd willen doen: chapeau!  Ik vind het dan ook erg jammer dat het net deze mensen zijn die met een kater moeten achterblijven.  Zij verdienen een applaus voor het goede werk en nog meer dan dat de medewerking van ons allemaal om deze blog op niveau te houden.

 

 @ Jans

               natuurlijk kan het zo verder wanneer iedereen eerst twee keren nadenkt voor hij het schot laat afgaan.Maar lachen en eens een uitschuiverke moet eveneens kunnen.Het mag hier geen werken worden denk ik zo.

Bedankt voor deze héél toffe en 'wijze' reacties van twee bloggende dames onder ons!   Inge en Eva: méér vrouwen van jullie slag op Mechelenblogt zou het 'beschavingspeil' omhoog kunnen krikken!   ;-))

'Stad in vrouwenhanden'?  Voor mij mogen er dus ook wat méér actief worden op deze blog!

Alle gekheid op een stokje: dankjewel voor het reageren en meedenken.  Er staan veel bruikbare tips in.

@ GL: ik ben blij dat je er ook zo over denkt.  We hoeven het met mekaar niet steeds eens te zijn - maar dit hoeft ook niet, zolang we maar 'deftig' met mekaar kunnen communiceren.  Enne...ik zou de 'uitschuiverkes' toch maar proberen te beperken...  ;-)

@ Jans

Pas op wat je zegt.  Vrouwen onder mekaar die discussiëren, dat is niet altijd even beschaafd :-)

Bwah... valt nogal mee!   ;-)  Ik vertoef al een half leven in vrouwelijke milieus (studeerde verpleegkunde, en werk in een team met énkel  (!) vrouwen.  En thuis ben ik de enige man, met vrouw en twee dochters...  Enne, ik voel me goed tussen 'de madammen'!  Vaak zijn ze toch sociaal intelligenter...

Vrouwen en mannen voeren discussies inderdaad soms anders (wat een cliché) - maar méér vrouwen op Mechelenblogt zou ik alleszins toejuichen).

Zolang jullie mekaars ogen maar niet uitkrabben, bijten of aan mekaars haren trekken! 

;-)))

(sorry - wéér zo'n seksistisch cliché)

Ik zou het niet beter kunnen zeggen dan EvaM !

Aan Al the bloggers,Ik weet echt niet wat ik hier wil zeggen,maar toen ik ,een paar jaren geleden MBLOGT gevonden heb was het een groot plezier om alles te lazen,Grapjes ,vele zaken van het verleden,hetwelk altijd een glimlach op mijn gezicht bracht,en mij terug bracht  naar MIJN Mechelen van vroeger,de plezierige tijden,zelfs de droevige oorlogstijden.Tegen woordig zie ik niets anders meer dan Politiek (daar ken ik toch niets van)als ik het politieke nieuws wil weten,click ik aan VTM ,hetgeen ik kan zien 3 maal per dag,Wat er met Mblogt zal voorvallen weet ik niet,maar ik hoop dat het niet verdwijnt,Het is een speciale link voor mij om met de Mechelaars van nu in contact te blijven.Ik hoop dat ik het in de toekomst terug een plezier zal worden om al de reacties te lezen,en ik hoop dat ik hier niemand mee gekwetst heb.Louis Wyckmans van Amerika.

Maar misschien wil je in de toekomst ook wel best op een 'kwalitatieve' manier meewerken aan dit tot nu toe 'ordinaire forum'.   De beste stuurlui staan immers aan wal.  ...

@ jans : Ik denk er over na, vriend. Weet wel dat ik mezelf slechts in staat zie om slechts om de week één kwalitatief artikel te produceren (niveau Christophe en het beter janswerk) voor een stadsblog en absoluut niet gediend ben met eventuele hierop gepubliceerde reacties van "janneke en mieke". Ik zal u nu op de Facebook een vriendschapsverzoek sturen dan kunnen we daar verder klappen. ;-)

Als je op déze manier wil meewerken aan deze blog, dan juich ik dat toe.  Hoe frequent je posten wil?  maakt me niet uit.  Als het kwalitatief is, dan is het echt wel OK.  (mercikes voor het compliment voor het 'betere janswerk').

Als in de toekomst nieuwe lijnen voor gebruik zullen uitgetekend worden, waarop bloggers misschien meer zélf moderator kunnen 'spelen' voor hun eigen topic, is het misschien wel een idee  om de mogelijkheid om het posten van  'jannekes en miekes-reacties' uit te schakelen op jouw posts, in te stellen. 

Bloggers die géén commentaar wensen op hun zelfgebrouwen posts, moeten dit kunnen volgens mij.

Enfin, we gaan hier nog allemaal 'vriendjes' worden op Mechelenblogt.  ;-))  

Technisch is het geen enkel probleem om de commentaar uit te zetten van een geposte topic.

(vraag me wel af of dit wenselijk is)

Misschien niet steeds wenselijk...  Ik overweeg het alleszins niet.  Maar ik kan me indenken dat sommige bloggers dit wél (eens) willen, om één of andere reden. 

Vanuit een (mogelijk) arrogant denken, dat 'Jan-met-de-pet' of een ander 'Mieke' géén kwalitatieve meerwaarde kunnen geven aan een topic met deze of gene reactie, zie ik het niet als argument.  Toch niet voor mij.  Maar goed - ik kan er inkomen.  Misschien zijn er ook andere redenen?

@Jans, ge hebt gelijk. Het is toch niet de bedoeling om hier een "elitair" zaakje op te bouwen, zonder Janneke en Mieke. Iedereen mag zijn woordje plaatsen of eitje leggen. Maar het dient wel beschaafd te gebeuren en met het nodige respect, zoals ik reeds stelde.

En als een blog of blogger U niet erg aanstaat, doe dan zoals ik: niet reageren!

Wat KMT betreft, wel Jans ge kent het sprrekwoord totg nog : als de vos de passie preekt, Jans let dan op uw ganzen:-))

@ jans : love is in the air ! :-)

@ jans en peter : inderdaad, vanuit een (arrogant) denken. Het valt me op dat er onder de geregistreerde bloggers een groot aantal werkelijk over alles "een mening" heeft en die dan ook nog eens om ter snelst hier verkondigt. Nu, ik wil ook niet volledig contraire zijn - of juist wel - en daarom zou ik misschien graag hebben dat enkel niet-geregistreerde gebruikers op mijn artikels kunnen reageren. Is dit mogelijk ?

Uit studies is immers gebleken dat geregistreerde gebruikers zowat de vaste tooghangers op een blog/forum zijn en dat 'anoniemen' vaak de experts zijn die wel slechts sporadisch reageren. Zie ook dit topic : de 'anoniemen' leveren volgens mij de interessantste reacties.

@ Eddy Luyten :

"als de vos de passie preekt... of wil de snoodste stroper nu plots mee het bos beheren ?  :-))

@KMT, het Vlaams bosdecreet maakt het beheer ervan nogal ingewikkeld -))

@Peter: reeds 1500 keer gelezen; wat is het record voor één bepaalde topic?

@luc: Het is géén populariteitswedstrijd, maar het zijn wel 1500 verschillende IP-adressen. :-)

De (relatief) weinig  gekende stadsverhalen (bvb. de witte meutte;  het begijnengat,  Mozes met zijn hoorns enz …) behoren tot de ware schat van ons volk. Deze sage’s, legendes, hagiografieën van afgedankte heiligen en andere parels, overleven de tand des tijd  in het  volksmilieu. De gebruikte volkstaal stoort nog al eens  zelfingenomen (en zichzelf benoemde) elitairen. Hoe onze stad genoemd werd (voor wij maneblussers waren, is een bijna onbekend verhaal. Enkele jaren geleden (toen ik nog enthousiast deze blog volgde) meende ik dit verhaal te moeten plaatsen. Om de hedendaagse blogadel niet op stang te jagen,  zal ik hier en nu onze vorige onwelriekende spotnaam niet herhalen. Ik weet wel dat ik toen door de blokgoden gedemoniseerd werd en dat er, na mijn postings, steeds weer dezelfden aankondigden dat ‘zo iets’ niet hoorde, en dat ‘zij’, de elite dus, terug door hun berichten het hoge intellectuele peil zouden herstellen. Sommige gebruikte ‘verboden’ woorden in mijn tekst, werden in een zeer recent verleden, lustig van kop naar kop geslingerd door opposanten op deze blog. Dit werd, terecht overigens, veroordeeld.  Ik denk welk dat er een duidelijk verschil bestaat tussen oude volkstaal en, ondanks het gebruik van dezelfde woorden,  wederzijds gescheld. Ik ben nog altijd, om het in mijn taal uit te drukken, in mijn gat gebeten omwille van het hooghartig gedrag, de duidelijke minachting voor mijn persoon toen, en het verwijt dat ik deze blog om zeep wou helpen; een trollengedrag dus!   Ik weigerde in te gaan op de ‘uitnodiging’ van een blogger om in discussie te gaan met een (beroemde) gediplomeerde stadsgids en dat was dan weer voldoende om mij als quasi ongeletterde  betweter te bestempelen. Dit gezegd zijnde, blijf ik (buiten deze topic) mij verder onthouden van medewerking want, ik lees tussen de regels door, dat er nog steeds, door enkelen dit soort berichten als laag bij de grond beschouwd wordt. Ik zou, indien ik nog eens met dit hooghartig gedrag geconfronteerd werd, sommige pilaarbijters van weerwoord dienen. Vermits ikzelf tamelijk goed gebekt ben, zou dit weer tot verhitte discussies en gescheld leiden. Jullie oprechte goede bedoelingen om deze (overigens goede blog) te behouden zouden dan terug zwaar gehypoticeerd worden. Dat wil ik vermijden, maar indien jullie forumcoryfeeën,  minder ‘hoogstaande’  berichten blijven verwerpen, zal ook deze ‘ernstige’ blog schade oplopen; de geschiedenis herhaalt zich, zoals ik vele postings hierboven ook al vermelde.

MVG


 

Op zaterdag 25 april 2009 - 14:15 uur was dit blog-item 1608 keer gelezen, en steekt daarmee met kop en schouders boven de posts van de laatste weken en maanden.

Een signaal misschien, een teken dat er écht wel interesse bestaat, dat de mensen echt wel begaan zijn met MechelenBlogt.
Fervente antwoorders en stille lezers: het maakt niet uit.

Feit is dat iedereen vindt dat er iéts moet veranderen, dat er 'iets' minder goed gaat.
De hamvraag is "wat is dat iéts" ? Is het makkelijk definieerbaar, kunnen we zonder twijfel iemand of iets met de vinger wijzen ? Ik denk niet dat het zo eenvoudig  is.

 Een blog (en blijkbaar zijn de meesten het daar op een of andere manier over eens..) is een mix van these, antithese en -hopelijk- synthese.
 Een blog is -alweer hopelijk-, de spiegel van de 'mechelaar'.

Beste lezer, wat me bevreemdt is dat iedereen deze stelling onderschrijft, en het toch oneens is...

Heeft u zich al eens afgevraagd of de 'inhoud' misschien wel tamelijk klopt, maar de 'verpakking' misschien niet deugt?
Misschien zeggen/schrijven we wel acceptabele dingen, maar op een onacceptabele manier.

Elk gesprek, in welke taal -in welke cultuur dan ook-, is onderworpen aan een expliciete of stilzwijgende etiquette.
De gangbare normen (binnen de context van persoon en cultuur) en het zgn "savoir vivre".
Wat voor mij normaal is, is misschien voor u stuitend en omgekeerd. (de romeinen wisten al dat je over smaken en kleuren niet kan redetwisten, laat staan over emotionele dingen).

We kennen allemaal de verkeersregels: niet altijd even aangenaam, maar iedereen zal het met me eens zijn (hoop ik van harte..) dat die regels onontbeerlijk zijn voor het functioneren van het verkeer.

Wel, communicatie (oftewel data-verkeer) heeft ook regels nodig, broodnodig zelfs.
Niet om iemands overtuiging te beknotten, wél om te zorgen dat diezelfde overtuiging op een neutrale manier kàn geuit worden.

Met interesse heb'k  de mening van de andere bloggers gelezen (hoewel ik nu nog steeds niet weet of ik bij de miekes,jannekes, coryfeeën hoor...of gewoon mezelf mag zijn).
Ik hoop dat ik met het oplijsten van m'n éigen set 'regeltjes' mee kan werken aan het harmoniseren van deze blog. 
Soms in de vorm van een mening, soms in de vorm van een vraag.
 Ik verwacht niét dat iedereen het er mee eens is,  wél dat het een aanleiding is tot (her)overdenken...

- een post met een mooie grote foto is leuk, en we weten allemaal dat die foto bedoeld is als 'eye-catcher': misschien de eye-catchers beperken tot 1 titel (zonder foto) je hebt dan meteen véél meer posts opgelijst op 1 scherm, wat de beperking van 'x' posts per persoon misschien overbodig maakt. (graag bij elke lijn de naam van de poster en het trefwoord ivm de inhoud...), het grote aanbod blijft verteerbaar, en ieder kan lezen wat hij/zij wil of het nu gaat over jannekes/miekes of het zgn 'elitair' niveau.
De ene leest graag voetbal, de andere musea; goddank voor deze diversiteit !

- een 'harde regel': off topic = off Mechelenblogt. Stelt u zich in de plaats van de mechelaar die moeite heeft gedaan om een post te maken, en iedereen daarna gewoon over iets anders begint. Niet echt nétjes vind ik. Commentaren die géén onmiddellijke betrekking hebben op de inhoud van de post weren.

- anoniem posten ? schrijf met open vizier, gebruik voor mijn part een pseudoniem, zolang je identieit maar bekend is bij de organisatoren van MechelenBlogt...

-anoniem commentaar geven ? misschien drempelverlagend, maar evengoed een uitnodiging tot "doe rustig je zin, ze kunnen je niet ter verantwoording roepen. Ook hier zie ik liever 'open vizier'. U niet ?

-tot slot: voor de commentaarschrijvers die met elkààr willen praten: mail elkaar, zoek een chatbox,msn of wat dan ook. 
Wat mij betreft, mag Mechelenblogt een mini chatboxje hebben
waar iedereen z'n ding in kwijt kan: het is een ander (maar gelijkwaardig) medium, een 'ontmoetingsplaats zonder topic', een virtuele terrasje voor de mechelaar.
 Ik weet niet of het technisch kan, maar het zou wél leuk zijn...een meerwaarde zelfs voor MechelenBlogt.
(noem het voor mijn part 'Mechelentéttert... ;-)

U ziet het, beste lezer: een beetje technisch aanpassen (aan Florisla & Peter: vergeef me dat 'beetje': ik weet best dat het een pak werk en moeite is), een beetje etiquette en afspraken, en "Mechelenblogt voor iedereen" kàn best...
 

 met vriendelijke groeten,
Leyander
(voor de kritische lezer: dit is idd een pseudoniem, maar naam, telefoon, adres en gezicht zijn bij de redactie gekend)