Alhoewel ik van 1974 tot 1991 op den Hanswijkenhoek (Parochie Coloma) heb gewoond, zegt dit me helemaal niks. Maar als je de telefoonnummer bekijkt, is het blijkbaar van een tijdje geleden.
Nu dacht ik altijd dat de Stenenmolenstraat een woonstraat was (huisje, tuintje, autootje) met weinig of geen commerciële activiteit. Maar misschien heb ik het verkeerd voor en weten die oude Hanswijkenhoekers hier wel meer van.
Vets
Door gimycko geplaatst op 7 april 2009
met categorie:
De nu buiten Mechelen gelegen bekende en grote zaak Vets, begon ooit als klein buurtwinkeltje in de Stenenmolenstraat. Maar da's (erg) lang geleden.
(in lang vervlogen tijden waren hier wél een aantal café's, een viswinkel...)
Maar als je 'kerjeus' bent naar de geschiedenis van de familiezaak, moet je maar zelf eens bij (de) Vets aankloppen. Veel weet ik er niet over te vertellen, en ik weet ook niet of bloggend Mechelen hier nu wakker van zal liggen... ;-)
@Jan,de ouders van DE Marcel Sterckx waren de uitbaters van die viswinkel.
Ik denk dat er in de Stenenmolenstraat, vlakbij de Acaciastraat, wel een soortement klein privé-kapsalon is gevestigd. Geen winkel, maar ik dacht iets in een privéwoning (correct me if I'm wrong) en op de hoek Stenenmolenstraat / Tervuursesteenweg had je de fietswinkel met werkhuis (later, geloof ik, nachtwinkel) en aan den overkant nen bloemenwinkel.
En stond die Stenen Molen niet ergens langs den andere kant van de Jubellaan, lang voor de Jubellaan er lag ? Tussen Jubellaan en Spoorweg / Brusselse Steenweg ?
Foto Gimycko - Deel van de Stenenmolenstraat, richting Jubellaan
Gim, was daar ook geen steenkapper in de straat. Die leverde arduinen drempels voor woningen als ik mij niet vergis.
Is dit dan achteraf de gekende supermarkt Vets geworden in Sint-Katelijne Waver (ondertussen Delhaize, en daarvoor nog even Cash Fresh)?
Als ik effe Vets Mechelen in Google opzoek en enkel voortga op de 015/-telefoonnummers krijg ik volgende namen :
-Dakwerken Vets in Putte Peulis
-Bouwmaterialen Vets uit Itegem
-Carrosserieherstellingen Vets uit Heist od Berg
-Algemene Bouwonderneming Vets ook uit Heist od Berg
De steenkapper is er nog altijd ( of hij moest onlangs zijn deuren gesloten hebben). Een 10 tal jaren geleden heb ik het werkblad van mijn keuken daar opmaat laten maken. Ik denk dat Vloebergh zijn naam is. Verder woont Marcel Sterckx schuin over mijn deur en ook ik heb hem in Scheppers als leraar muziek gehad. Als opvolger van de Heer Schroyens. Wie kent die nog?
@ Rudi : En doet de naam of firma Vets nog ergens een belletje rinkelen ?
Hier is dan een foto van 'bekende Mechelaar' Marcel Sterckx, en ook van zijn zoon Rudy Sterckx (ook muziekleraar in conservatorium). Deze foto's nam ik ter gelegenheid van de voorstelling van de CD 'Mechelse liedjes', vorig jaar, waar ook Marcel Kocken en Ferre Uytterhoeven aan meewerkten.
(NB: Jan G.: , zoon Werner Sterckx is al vele jaren geleden overleden...)
(foto's: Jan Smets)
De 'marmelier' was inderdaad Vloeberghs.
En de straat is inderdaad genoemd naar een vroegere stenen molen die er stond, nabij de Brusselse Steenweg. De Stenenmolenstraat is één van de oudste straten van de Hanswijkenhoek.
Toen er tijdens de jaarlijkse kermis op Tervurensteenweg nog een kermiskoers werd gereden was Vloeberg-Rens de voornaamste prijzensponsor. In de Stenenmolenstraat was ooit nog een klein legummewinkeltje "bij Mieke van Lier", haar zoon leeft nog. Er waren twee kapsalons en Alkemade van het bloembollenkraam op de markt heeft er een stek. Dat van de viswinkel klopt en een café was er ook (wellicht meer dan een, als je bedenkt dat er ooit negen cafés waren vanaf Colomabrug tot aan de kerk). Op de hoek van de straat met de steenweg was een linnen en lingeriewinkel voor er de huidige bloemenzaak kwam. De andere kant was fietsenwinkel voor er de nachtwinkel kwam. Werd de Stenenmolenstraat ooit niet gesneden door een een gelijkvloerse spoorweg?
Laat er ons nog eens even Hendrik Diddens bijhalen, die in 'Mijn kinderjaren in de Hanswijkenhoek', de wijk alzo beschrijft:
'(...) Voor de aanbouw van de Huizen-van't-stad en de Huizen-van't-syndicaat in de jaren '22-'23, was de Hanswijkenoek nog een aaneengesloten gemeenschap rond de dubbele huizenrij van de Tervurensteenweg tussen de Withuisbrug en het Beekske (huidige Dennenstraat). De parochie telde toen nagenoeg 2000 zielen. Van de zijstraten was de Stenenmolenstraat de voornaamste en dichtst bevolkte. Nabij de hoge 'route', lag nog het puin van een oude stenen windmolen. Dan kwam de Sint-Jozefstraat met de langs één kant bewoude Acaciastraat en de halfvoltooide Vredestraat. Dat was de kern. In de Kruisveldstraat, de Lindenstraat, Halfgalg, de Wilgenstraat, de Voetbalstraat en op Geerdegemvaart stonden slechts enkele huizen. Van de Wilgenstraat af, naar Hofstade toe, was de steenweg terug ietwat dichter bewoond met o.m de typische kleine huisjes van de achterbuurt Het Fort, neven de herberg van Marie van Wannes. (...)'
(Stenenmolenstraat... foto: Jan Smets)
Allez vooruit, de Sterckx, destijds nog les van gehad in Scheppers.
Hopelijk ging hij met z'n eigen kinderen beter om.
Ach, zo zit dat in mekaar
@ Denherman :
Blijft de vraag of toendertijd de (stoom)treinen eenzelfde traject volgden als nu vandaag (langs de "nieuwe" Brusselsesteenweg vandaag versus langs de Oude Brusselsesteenweg toen) en dwars door de velden van den Hanswijkenhoek. Met die "Oude Brusseselsteenweg" bedoel ik dus wel de Tervuursesteenweg (zie ouder artikel).
Misschien is het traject van toen, over de jaren heen, een aantal honderden meter opgeschoven, maar your guess is as good as mine.
Station van Mechelen - Stoomtrein
BTW : Loopt de Stenenmolenstraat niet nog een beetje verder, aan de andere kant van de Jubellaan, tot aan dat spoorwegbruggeske ?
Potverdekke Gim, welke vieze manne steun da noa veu den bareel in doane Mercedes ? De Jef Van Ransbeek zoa da kunne wete want die wunde da in de gebure.
't es persies de makkette veu de niev stase.
Idd Gim, De Stenenmolenstraat liep door tot op de Brusselse steenweg. In 1969 werd ze bij de aanleg van de Europalaan in twee gesneden en werden alle huizen die "in de weg stonden" afgebroken. De ijver van de slopers was destijds zo groot dat ze zelfs 3 huizen, die mochten blijven staan, mee hebben afgebroken (heeft nog in de krant gestaan). De foto met de oude stoomtrein dateert van rond 1919-1921.
@ Jans:
Indertijd waren er (bij mijn weten) 4 marmerbewerkers in Mechelen:
Vloeberghs - Stenenmolenstraat
Jefke De Swert - Hoek Moensstraat (thans Immo Simonis)
Van Kerckhoven - Lakenmakersstraat (bestaat nog dacht ik)
Kokken - Kon. Astridlaan.
@ Denherman: indien het spoorwegtraject nog hetzelfde is (wat ik vermoed) als in het begin, is het onvermijdelijk dat de gelijkgrondse spoorweg ooit de Stenemolenstraat sneed, wat later met het aanleggen van de talud door de huidige brug werd opgevangen.
@ JanG :
Als ge de Geerdegemstraat helemaal uitrijdt en bijna aan den Brusselsesteenweg zijt, dan rijdt ge onder die 2 hoge spoorwegbruggen (Sorry, heb er nog geen foto's van). Die bruggen zullen er al een tijdje liggen, maar vermoedelijk gebouwd in een latere fase dan ten tijde van de stoomtreinen.
En lag daar even verderop (hoek Geerdegemstraat / Brusselsesteenweg) geen Quick-restaurant ? Maar dat is blijkbaar ook al een tijdje opgedoekt.
Foto Gimycko - Hoek Brusselsteenweg / Geerdegemstraat
Omdat ik familie heb wonen in Heist-op-den-Berg weet ik dat in het (grellig) Plat Heists Dialect de Spoorweg wordt uitgedrukt als "de Roet" en dat gelijkt op "de Rut".
Ik noem dat dialect grellig, want ge krijgt er serieus kiekevlees van, zeker als ze beginnen over : de Joste en den Twodde (den eerste en den tweede) of Grien Gès (Groen Gras).
En blijkbaar is dat dialect van Bjeizel (Beerzel) nog een pak grelliger (zeggen die van Heist) - LOL
Die Zemstbaan was de oorspronkelijke Brusselse steenweg. Mijn grootvader noemde ze dan ook nog "den oaven Brusselse stiewèg" Die kasseiweg begon waar nu het viaduct naar de E19 is en kwam terug samen met de "nieuwe Brusselse stwg aan den "Ara" (drie benzinepompen die ter hoogte van het huidig benzinestation van de Carrefour stonden).
De foto van Gimycko toont m.i. de Abeelstraat.
Uit dezelfde periode vermoed ik:
Eigenlijk kunnen we ons aan de hand van deze reclameprenten een idee vormen van de winkels in een straat.
We zouden hier bij "Merckx Match" kunnen vermoeden dat de winkel nog steeds bestaat, maar op een andere plaats.
De Spar op de Hombeeksesteenweg, die een tijdje geleden verhuisde naar de Brusselsesteenweg, draagt als tweede benaming "Voeding Merckx", dus de kans is groot dat de kruidenierszaak te klein werd en verhuisd is naar een toen nieuw en groter pand op een drukkere lokatie.
Of de tweede benaming op de Brusselsesteenweg ook nog "Voeding Merckx" is, kan ik niet met zekerheid zeggen, maar op de Hombeeksesteenweg was dat zeker het geval.
@Roger : De foto van Gimycko is niet de Abeelstraat, maar met zekerheid de Geerdegemstraat.
Rechts zien we de parking van de kledingzaak op de hoek van de straat, waar vroeger een tankstation van Shell was.
In den tijd dat je nog cadeau's kreeg bij de benzine, was ik steeds van de partij als mijn vader ging tanken, want je kreeg er munten van Belgische sportmensen, van de geschiedenis van de ruimtevaart of zelfs schelpjes bij de naft :-)
Idd Jan, ik dacht eerst dat het richting Zemst genomen was, met rechts de "Achtste dag", maar nu zie ik dat het richting Mechelen getrokken van ergens aan Vandenborre.
Die Merckx Match duidt voorzeker op reklame op een steksendozeke voor zijn winkel (Match=lucifer).
En ja, begin jaren 70 werd men in elk tankstation om de oren geslagen met gratis "cadeaukes"... (Secabons, zjatten en talloere bij BP.....)
Ik geloof dat Merckx op de Brusselsesteenweg nu "Spar" heet, of "noemt" voor sommige die hards :-)
Ik woonde op de Leuvenstesteenweg vlak bij de overweg (den bareel) en achter ons liep ook een "rut" naar het arsenaal. Dat woord komt vermoedelijk van de "route". Of hier dus de spoorroute (spoorbaan). En hier in de lindestraat, vlak bij jubellaan en andere stenenmolenstraten hoor ik 's nachts lawaai van de werken aan de "rut". Soms meer lawaai dan de rammel :-)
@ Rudi :
En zijn de stadsgidsen ook op de hoogte van de geschiedenis van het Land van Mechelen extramuros (buiten de stadsmuren) ? En dan heb ik het (nog) niet over de randgemeenten.
Hanswijkenhoek, Brôôn Krôôs, Montréal, Nekkerspoel, Caputsteen, Grote Nieuwendijk, enz.
:-)
@ beste RUTmensen
Rut komt gewoon van de uitdrukking "La route du chemin de fer" ofte "den ijzeren weg". Wijselijk door de Mechelaars af- en ingekort tot "de rut".
@gymicko : in principe zijn we niet zo onderlegd in de randgemeenten, maar ik denk dat we hier en daar wel collega's hebben uit die gemeenten en wijken die er meer van weten. In de boeken van De Noter vind je trouwens regelmatig afbeeldingen van kapellen en/of kastelen die buiten de stadsmuren lagen. Een lokale geschiedenis zouden we bij een soort heemkringen moeten zoeken. Hombeek heeft er een en die doet goed werk....
@ Rudi :
Hopelijk kan ik mijn steentje bijdragen om de Geschiedenis van het Land van Mechelen en de Stad te beschrijven en verspreiden via de Mechelse Wikipedia. Het omhelst niet alleen een grote hoeveelheid vierkante kilometers, maar eveneens een pak eeuwen, een hoop gebouwen en ook een grote hoeveelheid families en mensen allerhande, van brouwers over kunstenaars tot buitenlui. Dus, voor de volgende jaren zitten er nog wel een pak verhalen in de pijplijn.
:-)
@ Jan G. Is het soms deze kapel die men kan zien staan vanop de parking van de Lidl in Zemst?
Voor meer uitleg over dit kapelleke : zie blog "De verloren zoon" dd. 1/5/2006.
Idd Roger, dat is de Kapel van Het Hammeke.
Je had in den Hanswijkenhoek toen in kind was (ben van 1949) inderdaad twee viswinkels. Ene was dde viswinkel van Berreke Verniers op Tervuursesteenweg over de Sint Jozefstraat en dan was er ook nog een klein viswinkeltje in de Stenemolenstraat. Ik meen me nte herinneren dat dat in het begin van het straat was den werd opengehouden door een dame op leeftijd want ze was toen al helemaal grijs.IK dacht dat het links was als je komt van Tervuursesteenweg. Ik weet spijtig genoeg niet de naam.