Tactiele toren

met categorie:  

Vanmiddag betastte ik onze mini St Romboutstoren, geplaatst naast zijn grote broer en na mijn eerste opwelling van plaatsvervangende vreugde voor onze medemens die een visueel stuk van ons Mechelen moet missen, dacht ik:

 • bedankt voor die serviceclub die effe de taak van de stad overnam om onze stad meer ' visueel ' toegankelijk te maken. Een hellend vlak voor een ingangsdeur is uitermate belangrijk maar ' zich een beeld ' kunnen vormen van een stad of zijn monumenten is, mijn inziens, bijna even belangrijk.
   
 • zo een metalen schaalmodel kost hopen geld, maar ik vind het spijtig dat men de rest van onze kathedraal niet naast de toren kon plakken om zich een volledig overweldigend beeld te kunnen vormen over dit Mechels monument. Rotary had misschien de rest van het schaalmodel kunnen sponsoren?
   
 • veel van deze initiatieven voor onze medemensen, met minder mogelijkheden, worden genomen vanuit een standpunt dat getuigt van  niet weten. Geen enkele slechtziende of blinde kan zich iets voorstellen van onze toren als hij / zij geen schaalverhouding voor zich heeft om een idee te hebben hoe hoog die toren wel mag zijn!!
   
 • Dus las een metalen staafje van ( in schaal ) 1.70 m als gemiddelde lengte van een Vaming naast het schaalmodel en de bezoeker / ' bezichtiger ' zal zich pas dan een realistisch beeld kunnen vormen over het vlume van onze toren ( in extenso onze kathedraal )
   
 • Ik wil niet spreken over een gemiste kans maar over ' alles kan beter ' en iedereen die geld teveel heeft: ik was gisteren in het domein Alden Biesen waar men een soortelijk tactiel schaalmodel heeft maar dan voor de ganse oppervlakte van de commanderij.

Een erg mooie tactiele toren, en een aanzet tot meer ? Wie weet.

prachtinitiatief!  een héél knap model!  (en ik kan de opmerking van Luc wel begrijpen.  Een héle kathedraal zou mooi geweest zijn.  Al ben ik toch al héél blij met deze realisatie.  Bedankt voor de initiatiefnemers!)

Zélf heb ik er tot hiertoe nog géén foto van.  Stel je voor!  ;-)   Maar ik publiceer hier graag een foto van Chris Nyssen:

@In de Antwerpse O.L.Vrouwkathedraal staat eveneens een maquette ter beschikking van blinde bezoekers.Daar is dat natuurlijk een volledige mini-kathedraal geworden! Deze werd geschonken door een Antwerpse Marnixring! Een initiatief dat dus Mechelse navolging kreeg en hopelijk nog elders wordt gevolgd.

Gisteren de maquette bekeken: knap werk en héél nuttig voor de bewuste doelgroep, maar ook leuk voor iedereen.  Hopelijk blifjt het verstoken van graffiti-spuiters.

En nu nog geld inzamelen voor een nieuwe maquette van de nooit voltooide torenspits.  De oude, die vroeger binnen in de kerk stond, was ooit het doelwit van vandalen.

Wel Koen, ik hoop dat ervaringen van ' de bewuste doelgroep ' even positief zijn. Voor vingertoppen die zo fijngevoelig moeten zijn om brailleschrift op papier te moeten kunnen lezen, weet ik dus nog niet op de aanrakingsoppervlaktes op de maquette even zacht aanvoelen. Ik hoop van wel.

Wat je bedoelt met een maquette van de torenspits, neem ik aan dat je het hebt over een schaalmodel voor zienden in andere materialen. Voor blinden heeft die spits geen waarde wegens onbestaand.

Luc, ik zie niet in waarom deze maquette niet zou 'werken' voor blinden?  In de Jubelparkmusea te Brussel staat een "blindenmaquette" van de héle Sint-Romboutskathedraal, vervaardigd in stevig hout.  Wel niet zo mooi afgewerkt...

En met de torenspits bedoel ik inderdaad de maquette die er vroeger stond voor ziende toeristen.  Vvoor mijn part mag die ook voor blinden bruikbaar zijn, als ze in een stevig materiaal wordt vervaardigd.

Koen, jij en ik zijn niet blind dus onze voel-ervaring is gekleurd omdat we de maquette zien. Neem de proef op de som: neem enkele blinden mee naar de maquette en vraag hun mening. Ik ben niet a priori overtuigd dat ze het goed gaan vinden. Ik hoop van wel en ik hoop dat het uitgetest is geweest en dan kan je mijn commentaar vergeten maar ik heb al andere ervaringen meegemaakt vanwaar mijn ( gezond ) scepticisme.

Dit is misschien een start om van een aantal andere Mechelse monumenten ook zo een schaalmodellen te maken zodat onze "niet-ziende' toeristen kunnen voelen hoe het gebouw eruitziet.

@ Filip: een zeer goed idee.

Ik ken enkele steden waar verschillende van zulke "tactiele maquettes" staan; bijvoorbeeld in Ieper waar de Hallen met Belfort en de beroemde Menenpoort in brons zijn uitgevoerd ten behoeve van de blinden (met uitleg in braille).  Ook in Brugge staat er vlak voor de Halletoren zo'n schaalmodel.

Ik kan me voorstellen dat ons stadhuis en het schepenhuis zeker ook in aanmerking kunnen komen voor een bronzen model; uiteraard ook de complete kathedraal, maar dat is misschien wat teveel van het goede.

 

Buiten deze nieuwe maquette heeft een blinde nog enkele gewaarwordingen als hulpmiddel om zich een beeld te vormen van het echte torenvolume. Wanneer de klokken luiden kan je aangeven op het schaalmodel vanop welke hoogte het geluid komt. Onder de toren is altijd een tochtgat vanwege de aangezogen lucht rond de toren. Als je op een voormiddag op een vijftigtal meter, weg van de toren, ergens in de schaduw van de toren gaat staan, dan kan je je ook een idee vormen van de lengte van de torenschaduw / hoogte van de toren.

Waarom zetten ze die hoge gebouwen (zoals onze toren) toch altijd op plaatsen waar veel wind is ? :-)

 

Vraagje, welke stukken stad zijn er verder nog aangenaam te beleven door blinden ? Met andere woorden, welke attracties doet een blinde toerist in Mechelen ?

Ik heb zo een vermoeden dat één van die gebouwen die moeilijk ' te bevatten ' zijn, de Brusselpoort is. De twee torens met hun ultradikke muren en hun miniem doorgangetje is moeilijk uit te leggen als je de toren niet ziet.