Posse Leest

Nu Zondag en Maandag is het weer zover. De deuren van Posse Leest gaan weer open voor het groot publiek. Voor Leestenaars, Hombekenaars, Heffenaars, Mechelaars en mensen van waar ook ter wereld.Voorwaarde om te mogen komen is gewapend zijn met goed humeur en aanpassingsvermogen want het kan er druk zijn en de nachten lang.Een paar dagen volksfeest zonder geleuter over visioenen, bunkers, groene boulevards, skywalks en wat weet ik veel. Mensen kunnen er opnieuw mens zijn bij een goeien braadworst en een stevige pint ver weg van de grote stad.

De boerenbuiten op zijn best verwacht u.

 

Hahaha !  G.L. is in form !

:-D

Welkom als blogger G.L., en weet je wat, misschien kom ik wel af :-)

 Graag gedaan en Welkom Peter.

"Mensen kunnen er weer mens zijn" = nog eens goed het varken uithangen ? Ik ga er zeker naartoe met ... mijn slettenbak ! ;-)

 Gim, bedankt voor de goede opleiding.Fotokes nog een beetje beter dimensioneren en dan lukt het me wel.

@ GL : Geen dank. 

Misschien best de kleine foto bovenaan zetten, dan een break tussenlassen en dan de grote foto inlassen.  Dat scheelt een pak plaats in de lijst van artikelen maar doet geen afbreuk aan het artikel zelf.

:-)

 Ja meester

Ondanks het feit dat ik het 'Visioen-geleuter' van de 'grote stad' hoogst genietbaar kan vinden, zak ik maandag héél graag af naar het toffe en gezellige Leest.  Posse-Leest: wil ik  écht niet missen!

Mooie eerste post GL.  (sorry, maar ik heb het formaat van de grote foto wat aangepast - ik hoop dat dit OK is voor jou?  De kleinere foto kan ik niet meer terugvinden?...  Kijk je eens na?)

 Dit is dik in orde Jan.

 @ SMT,

               sech, da es mè oa dik in orde zenne.Ik hem oa late inschroave veu de lut mé den beir ma ge mut wel oa doktoroat van ubermensch veulegge en oa schoene oat doen an de Zennebrug.Tot den destag den hé.

@G.L. gad hoembeek nau iniens reklam make vu Liest?

vergeet dan ook maar niet volgend groot evenement tijdig aan te kondigen:

  op 26 april 2009 (zondag)

* Nationale Plantenbeurs te Hombeek.

 Jokke, goa verget rap zenne, ik ben iene van achter de zen.En veu de rest alles oep zoanen toad zé moa groetvoader altoad.Goa wilt lôôpe veu da ge kunt stappe goa.

@G.L. nu dat ik u eens wilde helpen ........

ik hem oek ma liere loepen oep blokken, hé! Ma, de lintjes zen der al lank ôôt zelle!

 

 

G.L. en as ge SMT wilt ontvange, zee dan ma da g'e paar bakke beer in ôôs et.

Allez Roger, hoe kom je daar nu bij ? Hooguit 1 keer in de week begin ik te drinken en wanneer dit dan - uitzonderlijk - voorvalt dan duurt dit maximum 7 dagen. Een beetje redelijk blijven hé, Kokken !

Mechelen een grote stad?

Ik ben niet meer mee vrees ik. :-)

@ Wout: wees niet bevreesd, Mechelen is een achterlijk dorp ! Zij die de wereld gezien hebben en door vergissing terug in Mechelen zijn komen wonen kunnen het u in alle ernst bevestigen : Mechelen is een achterlijk dorp. Het zij zo.

Waarom ben jij er dan komen wonen ?

Jan, soort zoekt soort he  ..

Leest is er klaar voor.

Toch nog een belangrijke informatie voor diegene die met de auto komen.Vanuit Mechelen via Hombeek is Leest niet te bereiken.Ofwel via Zemst en Hombeek Heike naar Leest.Ofwel via Battelsesteenweg, Gentsesteenweg tot Heffen of tot Blaasveld.Parkeerplaatsen zijn aangeduid en de politie schrijft.

 

 Alleen een beetje jammer dat het programma nergens te vinden is, ook niet op de website want die gaat op mijn computer niet open... de meeste info vind ik nog op de site van GVA maar dat is ook maar een opsomming van de activiteiten, om hoe laat wat begint vind ik nergens.

Heel lastig als je iets wil plannen met het gezin

 @ Pros,

                geen probleem, eenvoudig komen en het wijst zich alles vanzelf.In Leest zijn de mensen creatief weet ge.

@GL

Met kleine kindjes ligt dat toch iets anders hoor :-) dan is planning erg belangrijk, zeker als het er vier zijn. Maar een planning hebben we ondertussen wel: wij gaan naar het zeetje

tja ... wie maakt de website posseleest.be voor volgend jaar ?

Vrolijk Paasfeest.

Peter, als ik even mag toch een kleine rechtzetting maar de inrichters van Posse Leest hebben zich wel degelijk moeite nog tijd gespaard om  een WEBSITE  aan te maken .Op te vragen bij GOOGLE onder " POSSE LEEST" zelfs met de vermelding van het te gebruiken programma. Dat hier geen progamatie a la carte kan gegeven worden is toch normaal denk ik.Spijtig voor Pros want die zal al onderweg naar zee zijn denk ik.

http://www.posseleest.be/ bestaat dus :-)

De website gaat inderdaad niet open als je met een Mac werkt. Ik heb de organisatie een mailtje gestuurd en zij hebben mij het programma opgestuurd.

Goede service dus.

Wel zou ik hun aanraden om de volgende keer een site te maken die op alle computers opengaat, ik heb destijds beroepsmatig zelf nog websites gemaakt en ik zou zelfs niet weten hoe je een site maakt die niet op Mac opengaat, soit, ik heb wel de indruk dat de site grotendeels gemaakt is in Shockwave, en ook daar zou ik willen aanraden: Als je veel mensen wil bereiken, maak je site dan in html. en ga ervan uit dat niemand een goeie computer heeft of iets van internet kent en met een heel klein scherm zit, en dan nog kan je erg mooie dingen maken. Zeker als het voor een evenement is dat de grote massa moet aanspreken. Mijn moeder bekijkt die site ook niet, reden: de boodschap 'download flash player 8' is latijn voor haar, zij weet niet van een .swf document is, vertrouwt het zaakje niet ( virussen hé meneer ) en haakt af.

In ieder geval; ik ga sebiet eens kijken zie in Leest, het weer zit toch al mee.

Zo is het, Christophe. Tevens heb ik dhr Willy De Nies( organisator) hiervan in kennis gesteld, maar hij kon de webmaster niet bereiken ! Het viel me op dat alle politieke partijen goed vertegenwoordigd waren in het vooruitzicht op de verkiezingen.De gezellige bedoening werd naar , jaarlijks gewoonte, ontsierd door het wegslepen van voertuigen die  met 2 banden op de openbare weg( Aabeek-Juniorslaan) waren geparkeerd.Een beetje muggenziften, maar een mooie bijverdienste voor de opgeroepen takeldiensten.

Pros, weer naar zee geweest met de kindjes ? Ook deze keer was het hardstikke leuk in Leest. Proficiat aan de inrichters en dank aan alle bezoekers. Wit, bruin, zwart of geel als ze maar begrijpen dat het hier bij ons op den boerenbuiten nog zo slecht niet is om leven. 

Beste mensen van binnen en buiten Mechelen, dit weekend is het weer zo ver. Posse Leest in alle pracht en glorie met als uitsmijter maandag de grootste open markt in het Mechelse.

Iedereen is er welkom. 

@ GL : 

Hoeveel kans heeft de bezoeker om zijne velo of zijne auto te parkeren ?

Of moeten we maar beter de bus nemen ?

Just2know

@Gimycko:

Hieronder vindt u omleidingsberichten over uw lijn(en).

Lijn 4: Leest - Battel - Station

markt, festival, braderie, koers, ....

Vanaf 08/04/2012 tot 09/04/2012

Plaats en reden voor de omleiding:
Leest: Posse Leest
Van 8 april 2012 tot en met 9 april 2012
Niet-bediende haltes richting Mechelen Station: Leest - Europawijk, Dorp, Mechelen - Zennebrug
Alternatief: tijdelijke halte op Leestsesteenweg ter hoogte van Voorendonkstraat
Niet-bediende haltes richting Leest: Mechelen - Leestsesteenweg, Pennemeesterstraat, Zennebrug, Leest - Dorp, Europawijk
Alternatieven: tijdelijke halte op Leestsesteenweg ter hoogte van Voorendonkstraat, halte "Mechelen - Leestsesteenweg" van lijnen 286 en 287 op Gentsesteenweg.

 

Gym, zeg nu nog dat ik niet goed kan delegeren.-)  

En deze keer ( morgen dus ) zijn het niet de eerste de besten die op bezoek komen. Uit Antwerpen speciaal voor u Filip De Winter en ons allerliefste Anke Van der Meersch. Allen daarheen dus.

Alvast een ding moet men de boerenbuitenorganisatoren nageven: zelfs met een late Pasen komen de vijgen er na. Soms wat overdreven, want de website Posse Leest stelt: "Op 1 april is het weer Posse Leest."
Op Paasmaandag 2013 wél ja, want slechts het logo blijkt aangepast voor 2014. Met wat sjans denken Sinjoren nu dat ze enkele weken geleden verwacht waren en blijven ze als het tanende vaklui past, bij hun leest.

Straks krijgt Anke Van der Meersch een bekroning als mooiste vaars...Maar welke prijs De Winter gaat halen kan ik moeilijk voorspellen...

@ G.L. Morgen hoog bezoek in Leest. 't Is te hopen dat ze meedoen met de prijskamp van de "Vetten Os"

Btw : Gisteren (20/4/2014) was er nog iets te vieren. Vergeten ?

Wieland, Jos en Some, ook ne zalige pasen.

@ Jos Nys,  hij heeft wellicht in beslotenheid sereen een kaarske gebrand onder het prevelen van HH.....

@Jos enz. "vieren" is veel gezegd, het is meer "herdenken". Daarom laat mijn familie jaarlijks een jaargetijde opdragen; vroeger in de Heilig Hartkerk en nu in Hanswijk...en gevolgd door champagne en een aspergediner; maar ge moet er verder niks achter zoeken:-).

Ook een zalig paasfeest, GL. Welke uiteenlopende vorm dood en verrijzenis in jouw en mijn levensbeschouwing ook mogen innemen (ik ben niet zo gelovig), hoop op een betere toekomst maakt er altijd deel van uit. En dat we nog veel, in respect en vriendschap, van mening mogen verschillen - of verrast ontdekken dat we over bepaalde dingen elkaar dan toch vinden.

Oei wat een kerstsfeer... Als 't niet van voor mijn tijd was zou ik nog acht dagen aftellen om een herdenkingskaarske te branden en verder van Allerheiligen ware amper denkbaar. Hoop op een hemelvaart gaat niet minder ijdel zijn dan vertrouwen op een verrijzenis gebleken is. Deo gratias. Deze laatste heeft dan toch iets goed gedaan, zou zelfs een atheïst bijna toegeven.

Leest kennende . Zoals ieder jaar opnieuw een enorm succes. Met dank aan de inrichters. Spijtig dat de pers weer iets te vroeg vertrokken is.-)))))

En weer is een jaar voorbij. Posse Leest is weer aan de beurt en ditmaal met een website op punt. Voor diegenen die er iets moesten achter zoeken, Filip en Anke die zijn op visite bij onze vriend Hassad en laten groeten. Verder zoals ieder jaar oppassen geblazen want de takeldiensten staan paraat en " glaasje op ", ga langs de Zennedijk te voet naar huis. Verder iedereen goed weer gewenst en tot in Leest. 

Toch chique hoe die dorpen reclame maken voor elkaars evenementen.

:-)

Toch mooi Gim hoe die dorpen bewijzen dat ze die stad niet nodig hebben.

@ G.L. : Hou Hombeek dorps !

Bedenk dat De Grote Boze Stad altijd honger heeft naar uitbreiding en voor je het weet wordt Hombeek een Wijk.  Quartier Hombecque, als het ware.  Met alle voordelen maar ook nadelen dat zoiets met zich meebrengt.

Voorbeeld : GVA - Het Grote Wijkenrapport

G.L. en Gimycko, jullie hebben allebei groot gelijk. Het zijn nu de stedelingen die de deelgemeenten broodnodig hebben. Daar kan ook het dik pak volk dat niet bots in hartje-binnenstad woont, nog uitstappen voor bankverrichtingen. Daar ook, vinden ze nog winkels voor de echt nuttige dingen. In de stad is nu gelukkig wel Turkse en Marokkaanse kleinhandel maar overigens bleven alleen de commerçanten van de bling-bling, chi-chi en eddemegezeen.

Zo krijgt het dorp de belangrijkste stadsfuncties en zal de parkeerfaciliteit daar wel iets op achteruitgaan. Maar er zijn veel dorpen en er blijft toch altijd veel meer plek dan in of vlakbij de binnenstad. Behalve maandag in Leest. :0

Ge zag het ook in bijv. Parijs, London en NY waar onooglijk dorpjes, vlakbij de Stad, veranderden in wijken en uiteindelijk in naamloze en bestuurloze banlieues met naamloze en bestuurloze appartementmastodonten waar veel niet-koosjere dingen het levenslicht zagen.  Dit alles met een districtshoofd (vroeger noemde men zo iemand een burgemeester-vant-deurrep) die eigenlijk weinig in de pap te brokken heeft want zijn "gebied" ligt mijlenver van (om maar iets te noemen) het "Schoon Verdiep".

Eenzelfde zie ik ook in bijv. Mortsel.  Een onooglijk dorpje, gelegen op meer dan een boogscheut van Antwaarpe Stad, waar ene Lieven Gevaert zijn fotofabriekske neerpootte tussen de bomen, de weien, de koeien en de vlinderkes.  Decennia later werd het dorp verrijkt met extra woonstraten rond de fabriek waarna het naadloos aansloot bij de Grote Boze Stad en alzo opging in het Groot-Agglomeraat Antwaarpe.  Het dorpje betitelde zichzelf, enkele jaren geleden, tot Stad.

En geregeld kwam het tot een burentwist dat een fabriek eigenlijk niet in een woonzone hoorde.  Doch wat was er eerst : de fabriek of de woonbuurt ?  En de bouwgrond was daar, decennia geleden, nog spotgoedkoop.

BTW : 

Binnen een klein _20_ 10 jaar verrijst hier de spiksplinternieuwe woonwijk Zorro 2.  Na het droogleggen of overkappen van de vlietjes verschijnt hier een mix van "goedkope" doorzonwoningen en appartementsblokken voor jonge gezinnen.  Netjes gelegen tussen Mechelen Stad en Bonaaje Deurrep.

Posse Leest was een jaarmarkt met tot voor kort een uitgebreide nog authentieke rommelmarkt. Niet te veel overheerst door professionele tweedehandshandelaars, ondanks door vele jaarlijkse hernemingen een beperkte nieuwe lokale aanvoer van afdankertjes. Het had zijn charme, de gesprekken tussen plaatselijke verkopers en kopers die mekaar kenden. De externen konden tussen hopen bucht nog wel eens een echt koopje vinden.

Ik stond op drie minuten gaan gratis geparkeerd maar wie met de auto vanuit de stad naderde, werd weer naar onontkoombare parkings van 3 euro gedirigeerd. Ook die voor fietsen was aardig gevuld. Er zouden wel niet veel wachtenden voor u geweest zijn bij het eventueel laten labelen en registreren door stadswachters.

Het voor paasmaandag aangekondigde weer was niet bemoedigend, maar de kans op regen was klein. Van een rommelmarkt viel nochtans niet veel te bespeuren: Een paar professionals met boeken en strips en enkele meer met postuurkes of vazerij, maar slechts drie of misschien toch vier particulieren. Helemaal niets te doen in de zijstraten. Een jaarmarktje van dertien in een dozijn. Zelfs de verkopers van nieuwe prullen waren nauwelijks opgedaagd, maar dat viel niet erg op.

Want de helft of meer van de stands, boden meteen te verorberen fastfood en/of drank. Nooit eerder zag ik op tweehonderd meter VIER karakollen- of escargotskramen, als nu in een stukje van de Dorpstraat. Vietnamese loempia, braadworst, phat thai, braadworst, durum, Antwerpse pens, pita, braadworst, hamburgers, braadworst, hotdogs, braadworst, wafels, braadworst, smoutebollen, braadworst, oesters & champagne [of zo, dat ging ik niet na], pils, cocktails, pils, speciaalbier, pils, cola, pils, koffie...  en zowat al die soorten kramen in meervoud. De helft van de overigen verkochten Aalsters gebak, aardbeien, mattetaarten, harde kazen, tot bierpralines.

Deze identieke zwarte chocoladeblokjes van 70% cacao in bedrieglijke Gooikse fabriekspresentatie met dubbelhoge doos alsof er een 2de laag onder de door de blister zichtbare 20 zou zitten, was mijn enige aankoop en die valt echt mee: Op mijn argwanende vraag had de verkoopster eerlijk geantwoord en 8,50 euro voor de vermelde en thuis nagewogen 225 gram netto is 'slechts' 45% duurder dan Leonidas. Nu nog van 18 te genieten...

Bij een me bekende bereidster uit Leest van Aziatische warme specialiteiten, toch één koppel al enkele jaren gemiste vrienden uit Tisselt tegen het lijf gelopen. Maar veel meer van de oude Posseleestsfeer, ervoer ik niet meer.

Och ja, toch: Het Kouterkruispunt constant bezet door onverstoorbaar ongeneerde groepjes, waar de massa's wandelaars zich in ganzenpas tussendoor moeten wurmen. Ook de dorpskermis en wat pony's en ander schijtgraag, want Leest is landelijk...

En gefusioneerd. Dat heeft het nu al breeduit ondervonden. Gimycko had het over goedkope bouwgrond. Eerst was er de Kerkenblokweg. En van de omgeving Vink- en Roekstraat zullen veel bewoners de voorbije vierentwintig jaar rond Posse minder in Leest geweest zijn dan ik. Schandalig, hoe laks de Braziliaanse Overheid optreedt tegen de Wilden en het geciviliseerd kapitaal uit São Paulo die stukjes Amazonewoud inpalmen, nietwaar.

Mooi stukje ouderwetse proza Mon. Ja op den buiten is het nu eenmaal vre... en zui... naar aloude oer Vlaamse gewoonte. Nu het fotoverslag nog en we kunnen Posse Leest 2015 weer naar de archieven verwijzen. En, en, en binnen een week of zoveel is Hombeek weer aan de beurt. Snel afspekken dames en heren want het zal daar niet anders zijn. Hombeek kennende.