Op het dak van Mechelen

met categorie:  

 

(Foto Peter Meuris)

Ik weet het wel, de sky-walk was reeds eerder in het nieuws, maar het is nu eenmaal wereld-erfgoed. En het is gewaaaaaldig. Daarom deze post.

(Volgens GVA)

In nauwelijks twee weken tijd heeft de skywalk 1.500 bezoekers naar de Mechelse Sint-Romboutstoren gelokt.

(...)

Met het panoramisch platform hopen de maneblussers jaarlijks 30.000 toeristen te lokken, en als het even kan zelfs 50.000.

Naar het schijnt is de skywalk dus een succes. Het voorstel om elke Mechelaar gratis een ticket te geven is weggestemd in de gemeenteraad.

Wat denken de Mechelaars hier van ?

 Waarvan Peter, van dat gratis ? Gratis bestaat niet.

' Elke Mechelaar gratis een ticket geven is weggestemd '?  = ' Eigen volk gratis ' weggestemd? Wie doet nu zoiets? ;-)

Efkens denken. 80000 inwoners elk een ticket? Dan zitten de volgende 2 jaren al volgeboekt voor alleen de Mechelaars. Wat dan mert de toeristen? Sorry, de toren is voor jullie (mensen buiten Mechelen)maar pas open voor vanaf 2011.

het lijkt me interessanter om kansengroepen, voor wie die 5 € echt een drempel is, of voor wie de toren op zich een drempel is, de mogelijkheid te geven om, evt. ondersteund door erkende organisaties, toch betaalbaar de toren te laten bezoeken. 

Ik begrijp dat, de kostprijs indachtig, er inderdaad niet voor gekozen wordt elke Mechelaar een gratis ticket te geven./

 

Ik vind de skywalk een voltreffer op toeristisch gebied, en ben blij dat die er is gekomen.  Het zicht is fenomenaal op een mooie dag (alhoewel, ik hoop dat de gegidste toeren op de trans ook nog kunnen in de toekomst, want dit geeft wel fraai(ere) beelden van de omgeving direct onder de toren...).  Maar ook de hele 'tocht' door de toren is méér dan boeiend te noemen. 

Ik hoop dat de beoogde bezoekersaantallen worden gehaald.  En daar twijfel ik een beetje aan (maar ik hoop ongelijk te hebben...).  Nu is het mooi weer, en in de zomermaanden komen voldoende toeristen langs - maar of de winter ook mensen de toren kan op lokken?  50 000 klimmers is veel, lijkt mij...    (ik zal blij zijn als het blijkt dat ik te sceptisch ben geweest hierover...)

Eén gratis inkomticket voor de Mechelaars?  Lijkt een sympathiek voorstel - maar dit hoeft voor mij niet écht.  De inkom is best betaalbaar  (gezinskaarten wel overwegen misschien...).  En...gedurende drie maanden kunnen volwassen toch aan het gunsttarief voor 5 euro de toren op...

Mooie website trouwens:

 

www.romboutstoren.be

Blijkbaar hebben ze in Mechelen nog altijd niet door dat die politiek betreffende 'gratis dit en gratis dat' enkel plat populisme is !

Dat wordt zowiezo betaald hoor !

Dat een Van Butsel dat nog niet door had was te verwachten, (enkele jaren terug toen ik er professioneel mee samenwerkte heb ik die gast spijtig genoeg beter leren kennen, dat zo iemand in Mechelen verkozen raakt  8-)))   ) , maar de doorsnee Mechelaar zou beter moeten weten ! 

Aan een bezoek aan de toren an sich zijn geen kosten verbonden, dus in dat geval is gratis echt gratis.  Alleen neem ik aan dat ze de kosten van de skywalk en audiosets willen compenseren door bezoekers wel te laten betalen, dus in dat geval lijkt het me wel logisch dat dat voorstel voor gratis voor Mechelaars is weggestemd.

Toch even opmerken dat vroeger, voor de skywalk, en met begeleiding van een gids de toren ook niet gratis was. So what ? En inderdaad, laat dat platte populisme nu eens vallen en dat geldt niet alleen voor Karel Van Butsel. Het dreigt weer hetzelfde te zijn : in het buitenland direct betalen voor één of anere attractie, maar oh wee als je dat eigen stad (land) moet doen.

iedereen gelijk voor de wet. Zij betalen? dan wij ook betalen! *grijns*

Jongens het is een koopje, voor 5 of 7 euro op bezoek in het knapste monument van de streek ! UNESCO werelderfgoed, een goed verhaal, twee volledige beiaarden, en een schitterend zich van op de top ...

Ik schat dat die 7 euro zwaar onder de prijs zitten, 11 euro was me dunkt logischer ... :-)

peter, voor 11 euro gaan er veel afhaken denk ik. Doe dat eens voor een "gemiddeld" gezin van 4? Met het verschil kan je de plaatselijke horeca weer verblijden he ;-)

ja, ja, een famliekaart is hier op zijn plaats.

Misschien wel goed dat het voorstel om iedere Mechelaar 1 gratis ticket te geven werd weggestemd. Het stadscentum zou anders worden overspoeld door rammelende makakkenbakken. Die 5 of 7 euro is een goede drempel om vandalisme in de toren tegen te gaan. 

Ik ben vanmiddag voor 5 euro ten hemel gestegen maar de mensen rondom mij konden alleen maar vragen waarvoor die ' koptelefoons ' dienden. Het antwoord was ' als ze opgeladen zijn dan kunt ge daarin luisteren ' . Een twintigtal van die dingen hingen daar ' leeg ' te hangen. Een opladertje bijzetten? Je weet maar nooit dat bij zo een weer als vandaag dat er meer dan 20 bergbeklimmers komen. Alles kan beter.

 Peter, als ge Dominique nog eens moest tegen komen moet ge toch eens vragen dat hij in de kelder gaat kijken.Daar zijn precies een paar wieltjes uit de horloge gevallen.

Waar haal je dat GL?

(foto: Jan Smets)

Ha Nick heeft het daar wel onder controle, en dat is maar goed ook. De torenwachter en uurwerkmaker weet wel waar de klepel hangt hoor G.L.

 Jans, het verschil tussen de historische beelden en de huidige is toch flagrant.Waarover wind u zich dan op.Is toegeven dan zo moeilijk ?

 Peter,

            uw zeer genuanceerd antwoord kan mij voldoening schenken.En voor mijn part mag onze klokkenluider , pardon onze torenwachter nog jaren rond lopen met zijn buske olie.

@ G.L.

Wat ziet u dan op de historische foto wat u op de huidige foto niet ziet?

Welke stukken ontbreken er volgens u. Het is trouwens een slecht voorbeeld van foto. op deze foto is al te zien dat er een elektrisch opwindmechanisme is aangebracht met fietskettingen. Als het dat is wat je vandaag mist op het uurwerk dan kan ik enkel zeggen dat dit een toevoeging was uit de jaren 30 en het historisch gezien niet verantwoord is om deze terug te plaatsen. Die oude opwindinstallatie was trouwens al verwijderd in 1980.

Verder moeten de tuimelaars nog terug geplaatst worden die de klokjes (schellen) in de kathedraal bedienen. Boven het orgel?

 

@g.l.: spring gewoon ongenuanceerd naar beneden, we lezen het wel in de gazet morgen, succes!

Luc, dat is wel sluikstorten he .... ;-)

Heeft er iemand eigenlijk een idee of de terugplaatsing van de torenuurwerken aan de buitenzijde - zoals tijdens de Monumentenstrijd door de vzw De Bruistablet werd voorgesteld op termijn - gerealiseerd gaat worden (nu het uurwerkmechanisme zelf terug functioneert)?

Er bestaat al enkele jaren een mooie website over de Sint Romboutstoren.

Volledig gemaakt door Mechelaar Chris Frederique.

De site vind je hier