Olé Pistolé

met categorie:  

    

(foto's: Jan Smets)

Vandaag vierde de Chiro in Vlaanderen haar vijfenzeventigste verjaardag.  En ook in Mechelen hingen de feestvlaggen uit.  En we zullen het geweten hebben!  Van Muizen tot in Heffen, en van in Coloma tot in Battel, schoven leden en ouders en buurtbewoners aan voor het grootste en tofste ontbijt van het land: onder de swingende naam: 'Olé Pistolé'!

In mijn eigen wijk, Coloma, ging men rond de tafel zitten in feestzaal 't Kranske.  En...men feestte daar nog lekker verder met een brunch.

Elke Mechelse afdeling kleurde de dag persoonlijk in.

Zélf was ik te gast in Chiro-Battel, waar mijn dochters in leiding 'staan'.  En 't moet gezegd: 't was een toffe bedoening aan de lange ontbijttafels...

(foto's: Jan Smets)

De sportiefsten van de groep startten de dag supergezond met een aerobic.  En ondertussen kwamen bleek en met kleine oogjes, de anderen uit hun tenten gekropen na een onwaarschijnlijk korte nacht...  Zaterdagavond werd immers gefuifd, en dan werd in échte bivakstijl onder het tentzeil gekropen...  Van slapen zal er niet veel in huis gekomen zijn...  ;-)

(foto: Jan Smets)

Mijn vader (bouwjaar 1934) - ooit ook actief in de Battelse afdeling - herkende zichzelf in een foto uit de jaren vijftig, in een wel...héél apart Chiro-uniform...

 

(knappe foto's van leider, Joren Van Utterbeeck...)

Pure nostalgie...  Aan de wanden van de zaal hingen foto's uit een grijs en minder grijs verleden...

     

(foto's: Jan Smets)

Na de innerlijke mens versterkt te hebben, kon men zich uitleven met typische Chiro-activiteiten, én andere, zoals volksdans, volksspelen, een tekenwedstrijd, een voetbaltornooi, een schminkstand...

De weergoden waren de grootste jeugbeweging van ons land niet bepaald gunstig gezind vandaag, maar het druilerige weer had géén vat op het enhousiasme!

(foto's: Jan Smets)

Wat is nu eigenlijk dat aparte 'Chirogevoel'?  Iedereen die ooit in Chiro was, zal dit op een andere manier vertalen - maar Vincent Vangeel, de vriend van mijn dochter Nele, en tot vorig jaar groepsleider in Battel, schrijft het zo neer in het voorwoord van 'Dubbelpunt', het blad voor en door leiding:

                      

(foto: Jan Smets: Vincent Vangeel)

'De Chiro bestaat 75 jaar.  En dan komen allerlei zaken boven.  Mensen vinden plots nog een oud uniform in hun kast, of een echte Chirovlag die ze vroeger meenamen op bivak.  Of van die schriftjes met spelletjes in, van jaren geleden.  Ze wanen zich heel even Jommeke en vinden een schat op zolder.

Ik ben niet iemand die alles bijhoudt.  Daar ga ik me echt niet mee bezighouden.  Maar zo af en toe is er wel ens iets dat ik niet wil weggooien.  En dat belandt dan ergens tussen een stapeltje papieren of in een doos.  En elke keer wanneer ik opruim, kom ik dat dan tegen en vraag ik me af of het geen tijd wordt om dat in de vuilnisbak te kieperen.  Want zeg nu zelf: wie heeft er nu nog wat aan een gele sheriffster van stof?  Ooit heb ik dat ergens gekregen en ooit was dat erg leuk, maar ligt het nu niet alleen maar in de weg?  Maar ik ben er van overtuigd dat ik die lelijke ster binnen een jaar of twintig nog eens zal terugvinden en er dan wél iets aan zal hebben.  Want dan zal ik mij herinneren dat die ster het aandenken was van mijn Chirobivak in 2006.  Omdat het bivakthema toen Lucky Luke was.  En in het thematoneel heb ik toen Lucky Luke gespeeld.  Dat was het tweede jaar dat ik in leiding stond.  Toen was het erg slecht weer op bivak.  Hoe heette die bivakplaats ook weer?  En was het ook niet daar dat ik mijn huidige liefje heb leren kennen?

Man toch, even terugmijmeren naar een tijd die ver achter mij zal liggen. Dan zoek ik nog wat foto's op uit die tijd en ben ik volledig vertrokken voor een klein uurtje nostalgie...'

Vincent

 

Bedankt voor de puike organisatie Chiro-Battel - voor de gezelligheid en de vriendschappelijke sfeer!

Gelukkige verjaardag gewenst aan alle Mechelse Chiro-afdelingen, en proficiat voor de jarenlange inzet!

(foto: Joren Van Utterbeeck)

 

 

:-) Mooi Jan !

Mooie reportage Jan !!!!
Mechelen Blogt op z'n mooist.

Dankjewel!  Het was een deugddoende 'warme' ervaring op een grijze dag.  Ik bewonder jonge mensen (of ze nu scout zijn of in Chiro zitten, of ik welke jeugbeweging ook...), die zich inzetten voor kinderen en jongeren - gewoon zonder meer.  Hartverwarmend toch dat engagement.

Heel leuk verslag om te lezen en bekijken met die foto's.

Doe er nog is 75 jaar bij. ;-)

Wij waren ook bij het ontbijt van Chiro-battel waar onze dochter van 10 één van de enthousiaste leden is.  Hoewel ikzelf jààààrenlang een fervente scout was en wij traditiegetrouw "die van de Chiro" maar flauwe kakkers vonden :-), ben ik héél blij dat mijn dochter bij deze jeugdbeweging is aangesloten. 

De meerwaarde die ze meekrijgen bij zo'n groepering, samen met het onbetaalbare amusement, dragen ze mee voor de rest van hun leven, of het nu Chiro, Scouts, KSA of iets anders is.  Ikzelf heb er alleszins onvergetelijke herinneringen aan over gehouden.

Chiro, proficiat en op naar de volgende 75!

scouts rulet zoizo!!!!!!!!

Mooie reportage, Jan!

Ik ben nooit bij de Chiro geweest, destijds was ik eerst bij de VKSJ (Roodkapjes) in Merksem, later ben ik overgestapt naar de scouts, eerst bij de gidsen en daarna was ik nog enkele jaren welpenleidster in Berchem. Maar inderdaad of het nu Chiro is of een andere jeugdbeweging, dat maakt niet veel verschil. Het aanbod van allerlei interessante en leerrijke activiteiten met goed amusement is heel belangrijk.

Proficiat Chiro !