Muizen

met categorie:  

Je komt wel eens wat tegen, als je surft op dat wereldwijde web.

Hier Muizen, bij Mechelen

Enjoy

Muizen Brug over de Dijle

Muizen Dorp

Muizen Elektrische Spoorwegbrug Vaart

Muizen Fabriek van Rataue

Muizen Kasteel van Betzenbroeck

Muizen Klooster der Zusters Annonciaten

Muizen Leuvensesteenweg

Muizen Nieuwe kerk Sint-Albertus

Muizen Huis Elsen-Stevens

(Foto’s vermoedelijk ook te vinden op de Beeldbank)

Niet te geloven die foto van de Leuvense stwg...  Moesten die mensen van toen kunnen terugkomen...

Bizar wat de spoorwegbrug betreft.  Alhoewel er: " Elektrische Spoorwegbrug Vaart" onder staat, zie ik nergens enig spoor van een bovenleiding.  Er stond in die tijd in elk geval een leuk optrekje naast die spoorlijn.

Voor zij die meer willen weten, hier een linkje ivm de Annonciaten en ivm Fabriek Rateau (stond blijkbaar verkeerd vermeld op de foto hierboven), dat blijkt oa te gaan over een... duikbotenoorlog in Muizen (go figure !), want als je effe googlet vind je dit (en meer) :

“...In de strijd tegen het fascisme pleegde Frans Storms in de periode 1942-1944 enkele indrukwekkende aanslagen. Zo was er die op Rateau aan de Leuvensesteenweg. "Wij deden er de volledige fabriek ontploffen. Tien turbines voor de duikboten van de Duitsers maakten wij zo onklaar", vertelt Frans...”

@Roger Kokken:

 "Alhoewel er: " Elektrische Spoorwegbrug Vaart" onder staat, zie ik nergens enig spoor van een bovenleiding."

even opgezocht:

Lijn 27B Weerde - Muizen - St-Katelijne-Waver

Lijn aangelegd in 1907 samen met lijn 25A  (Mechelen   Antwerpen-Zuid)
Werd een onderdeel van de goederenlijn Charleroi - Brussel - Antwerpen .
Dubbelspoor, geëlektrificeerd in 1950.

De conclusies laat ik aan u over!

Ja, tijden veranderen inderdaad...Muizenbrug is nu wel even anders al blijft het mooi en rustig wandelen langs de Dijle. Wie tot in haacht wandelt komt aan de gerestaureerde  Hansbrug en die lijkt enorm veel op deze vroegere Muizenbrug....?

Hier de ongekuiste foto met de originele tekst.  Misschien was het de brug die elektrisch werd geopend en gesloten ?

Gimycko,  die spoorwegbrug ligt er nog en ze ligt hoog genoeg boven het water zodat ze niet geopend dient te worden.

Vermits de foto duidelijk van vóór 1950 dateert en rekening houdend met Jokke's aanvulling, vrees ik dat van een elektrisch spoor toen weinig sprake zal geweest zijn.

Met de aarde die gebruikt werd voor het maken van de taluds is het meer van Hofstade ontstaan.

  Vroeger was het precies mooier ...


Mijn overgrootmoeder heeft naar het schijnt nog een snoepwinkel gehad naast dat klooster en dat hebben ze toen moeten afbreken omdat ze wilden bijbouwen aan de Sint-Lambertusschool, nuja ik klaag niet want ik heb van die infrastructuur mogen genieten, nog voor de laatste verbouwingen daar en ik ben niet eens zo oud.

spijtig dat Muizen zo'n onpersoonlijk dorp is geworden, zeker aan de Leuvensesteenweg (waar ik woon).
Maar dat is natuurlijk overal waar een grote baan doorloopt.

Speciaal voor Bosvos...

Enjoy

Awel, op de foto hierboven, in de straat in't midden van de eerste foto, ben ik die van ons gaan halen :-)

@ JanG :

En zijt ge uw madam tegengekomen op de Breugelfeesten in Muizen ?

:-D

(Zat... dat ik daar ooit geweest ben - LOL)

Dan moet "ons madam"  nu toch al stokoud zijn :-)

Dat valt mee Roger, ik ben ze daar pas in de jaren 80 gaan wegplukken :-)

@Jan Goovaerts: in het midden van de eerste foto? Dat is toch die met de Muizenbrug op hé? Een verdere verklaring zou hier niet misstaan! Want op die brug  zie ik niet zoveel begroeing zodat er van "wegplukken" geen sprake kan zijn! :-)))

 

:-D

@Jokke : Ik had het niet over de foto's in de hoofdposting, maar over de bijgeplaatste reeks foto's, meerbepaald die van de "Hoek der dorpsplaats".

Hoe de straat in de tijd van de foto heette, weet ik niet, maar heden ten dage heet ze de August Lenaertstraat.

Mijn madam is dus niet van den trein gevallen en ze groeide ook niet in de berm :-)

@ JanG : De Jokke is nog niet goed wakker !

:-D

@Gimycko: nu we toch aan het zeveren zijn: ook voor Jan Goovaerts moet het nog dag worden, want de eerste foto is die van de brug over de Dijle en niet die van de trein over de vaart!

Allez, voor de bewonderaars, fans en bewoners van Môôze Deurrep, ier nog enkele aove beelekens, maar dan is 't vat veurloepig af.

Enjoy

Super, die afbeeldingen van Muizen.
Hoe meer hoe beter! :-)

 

Hans van Muizen :-p

@ An (Oniem) / Hans van Muizen :

Graag gedaan !

:-)

En nu is het uwen toer, zenne !

ASAP (As Soon As Possible) en AMAP (As Much As Possible)

van de Muizen Elektrische Spoorwegbrug Vaart gesproken , ik heb ooit eens gehoord dat die in de oorlog is gebombardeerd  en dus mss is vervangen

ik meen mij een verhaal te herinneren van mensen die ik ken

ze waren daar destijds aan het zwemmen en van de brug aan het duiken , en ineens kwam er iemand niet meer boven water na een sprong, na enig  paniek zijn ze dan iemand gaan roepen , en vervolgens het lichaam gevonden in het water

wat bleek er nu , dat hij tijdens het van de brug springen onderwater met zijn hoofd een ijzere petrell( of hoe schrijf je dat ? :) )  geraakt heeft  die nog in de grond stak van tijdens het bombardement 

 

 

Inderdaad dit ongeval is gebeurd. Ik weet niet meer in welk jaar precies, maar het was rond 1965.

Het slachtoffer was een jeugdvriend van mij - François Cabuy - Hij was de kleinzoon van de toen zeer bekende frietkothoudster Paulien, die haar frietkot hield op de Schoenmarkt.  

François is toen (een dag in de zomervakantie) bij het duiken van de ijzeren spoorwegbrug met zijn hoofd op het onderwaterstaand gedeelte van een meerpaal terecht gekomen, met een open schedelbreuk en later zijn overlijden tot gevolg

maar is die brug nu eigelijk gebombardeerd of niet

Van 1967 tot 1991 woonde ik in het koetshuis van het chateau de Betzenbroeck. Het kasteel werd kort na de tweede wereldoorlog afgebroken als gevolg van beschadigingen door de bombardementen op het arsenaal. Sinds een 10-tal jaar staat het huis leeg en de eigenaars laten het pand volledig verkrotten. Momenteel woont er een kraker in die al het houtwerk van de hoeve sloopt voor zijn verwarming! Eigenlijk erg dat zo'n mooi kasteel met hoeve en park met vijver compleet verkommeren. Ik heb er zeer mooie herinneringen aan...

@ Rudi : 

Heb je foto's van het koetshuis ( van vroeger en van nu ) en wil je die hier met ons delen ?

Just an ID

@ gimycko

Hoe kan ik foto's op deze pagina plaatsen? Ik kan ze niet invoegen in dit kader.

Rudi

Foto van het kasteel de Betzenbroeck door mezelf ingekleurd.

Foto van het koetshuis een tiental jaar geleden, nadat mijn vader de gevel voor de laatste maal gerestaureerd had.

 

Toegangsweg koetshuis kasteel de Betzenbroek in de jaren '80. Het kasteel stond ter hoogte van het bosje berken in het midden van de foto.

@ Rudi DM : Heel mooi.  Meer van dat !

:-)

Info Château de Betzenbroeck

De foto's van het kasteel de Betzenbroeck en koetshuis staan hier wel onder de rubriek 'Muizen', maar in werkelijkheid stonden beide wel op grondgebied 'Mechelen' (zoals ook op de postkaart hierboven aangeduid). De provinciebeek die door het bos loopt bepaalde de grens Muizen-Mechelen. Onze toegangsweg tot het koetshuis lag in de Dellingstraat naast het voormalige textielfabriek Loos/Draps. Het oorspronkelijke domein de Betzenbroeck was oorspronkelijk een stuk groter en grensde aan de Leuvense vaart. Op oude kaarten kunt u ook zien dat de oorspronkelijke straat (huidige Dellingstraat) vlak naast het oude kasteel de Betzenbroeck liep en aansloot op de Leuvensesteenweg ongeveer ter hoogte van het huidige Malcot hotel.

Rudi De Meyer

Een klein beetje geschiedenis :

De plaatsnaam Betzenbroek is een samenstelling van bets (=beek) en broek (=moeras).  Beide ingrediënten zijn in het domein aanwezig : de Hanswijkbeek, die er de grens tussen Muizen en Mechelen vormt, en een strook langsheen de beek, die eerder drassige grond is.

Op die plaats stond reeds in de eerste helft van de 13e eeuw een hoeve, het “Hof van Betzenbrokke”, rond 1275 bewoond door kanunnik Willem van Haren, pastoor van Muizen en Hanswijk.  Wanneer in 1289 Hanswijk van de parochie van Muizen wordt afgescheiden blijven de pastoors van Muizen daar wonen, totdat de kerkelijke overheid in het begin van de 16e eeuw dit omwaterde hof met grond en toebehoren uitwisselde voor een eigendom op de Ven.

Het domein veranderde de daaropvolgende eeuwen nog dikwijls van eigenaar (meestal door vererven), tot “het speelgoed met hof, bos en landerijen” (3 ha groot) in 1823 werd aangekocht door een telg van de familie de Meester.

In 1846 werd de oude hoeve afgebroken en vervangen door een landhuis.  Wellicht hield dit ook verband met het eerste traject van de spoorlijn Mechelen-Leuven, die in 1837 doorheen het domein was aangelegd tussen de hoeve en de Leuvensesteenweg.

De nieuwe eigenaars haalden ook de plaatsnaam uit de vergetelheid, die ze van 1885 af officieel aan hun familienaam mogen toevoegen : de Meester de Betzenbroeck.

Rond 1870 werd het landhuis omgebouwd tot een kasteel. Niet toevallig werd, rond die tijd, ook beslist om het traject van voormelde spoorlijn vanuit Muizen via Hanswijk de Brecht te verleggen (omdat het eerste traject de noodzakelijke uitbreiding van het Arsenaal belemmerde).

De oppervlakte van het domein werd daarna nog uitgebreid tot 62 ha, de landbouwgrond uit de 18e eeuw, zal tot bosgrond evolueren.  In 1912 werd het kasteel nog verruimd met een neogotische kapel.

Zwaar geteisterd door de bombardementen van april en mei 1944, uitgevoerd door de Geallieerden op het Arsenaal en het Vormingsstation (getuige daarvan zijn de talrijke met watergevulde bommenkraters), werd het kasteel in 1954 afgebroken.  Alleen prentkaarten bewaren de herinnering aan de vergane glorie. In het park staat nu nog een vervallen koetshuis en een brug met datumsteen uit de 18e eeuw.

De twee stenen leeuwen die aan de trappen van het kasteel lagen doken later nog op aan het baanrestaurant Ravenstein in Boortmeerbeek.  Geen kat die weet waar ze nu heen zijn.  

Artikel (PDF)

Ik dacht dat de leeuw en de poema (?) aan het Jagershuis stonden en niet aan restaurant Ravenstein

 

Deze foto is waarschijnlijk nieuw voor de lezers van deze blog! Hij komt uit een boekje over het kasteel de Betzenbroeck dat we van meneer De Meester gekregen hebben. Hij kwam jaarlijks enkele malen wandelen om herinneringen op te halen. Deze foto toont het eerste kasteel langs de andere kant van de vijver. Rechts in de hoek ziet u de straat waarover ik in vorige reactie sprak. De poort met brug links was de toegang vanaf de Leuvensesteenweg. Helemaal rechts staat het oudste deel van het koetshuis, waarin ik gewoond heb! Ik ga het boekje eens helemaal inscannen en bijwerken, zodat ik er terug een mooie afdruk van kan maken... 

Rudi De Meyer

@ Roger Kokken

Idd. die leeuwen stonden op de parking van dancing het Jagershuis bij "Tony Geys" 

Zij zouden zijn opgekocht door een Nederlandse antiquair bij het afbreken van de dancing. 

 

Het Jagershuis en Rocco Granata, meer moest dat in onze jongen tijd niet zijn. We kwamen er vaak en altijd zonder veel ambras. 

Voor G.L.

Jagershuis

@ gimycko

Die leeuwen waren geen stenen leeuwen maar wel......bronzen leeuwen

@ Iene : Als gij het zegt zal het zo wel zijn.  Alleen stond het zo in het artikel.

BTW :

Als iemand zot is van stenen leeuwen - van nen dikke meter hoog - om in zijn voorhofke te zetten, één adres : Nieuwstraat Mechelen - op het kruispunt naar Bonheiden (klik hier).

Gim, wat een goed gevoel.-) 

@ Gim

Ik zou dat van die leeuwen nooit geweten, maar als wij vroeger de dancing verlieten mochten wij niet naar huis zonder dat wij eerst op die leeuwen eens gezeten hadden.

Het was 's nachts aanschuiven om te mogen "Simbarijden"

Zo ben ik te weten gekomen dat het bronzen beelden waren die na het stoppen en het afbreken van de dancing in de handen zijn gekomen van een Hollandse antiquair 

Rare jongens, die gasten van de Beurght !

;-)

 Dat dacht ik ook Roger

 Mijn overgrootmoeder Virginie heeft nog een kruidenierswinkeltje gehad op de Leuvense steenweg, later voortgezet door de 2 ongehuwde zussen van mijn grootvader.

Zelf woonde ik in de Rateaulaan. En in het huisje op de hoek van de statieberg en de Leuvense steenweg naast het klooster woonde de pastoor, wij kregen daar nog catechese toen;

 

@ Erna : 

Kunt gij ons meer vertellen over de fabrieken van Rateau ?

Muizen - Fabrieken van Rateau

 Over de fabrieken van Rateau kan ik niet veel vertellen, alleen dat het soms verschrikkelijk stonk. Ons moeder zei dat het was als het metaal moest afkoelen, of dat ook echt zo was weet ik niet. Dat de huizen die aan de rechterkant stonden van onze straat waren gebouwd voor de ingenieurs van de fabriek werd ook verteld.

Over de Leuvense steenweg, waar ik tot mijn 7 jaar heb gewoond, kan ik meer vertellen. Toen was er nog leven op de steenweg. Vanaan 'den Engelse winkel' (nooit geweten waarom dat gebouw zo noemde) tot aan Rateau waren er 3 herbergen, 2 beenhouwers, 1 bakker (met de lekkerste astridjes die ik ooit heb gegeten), 3 kruideniers (waaronder het winkeltje van mijn groottantes Bertha en Marie),  1 viswinkel, 1 klerenwinkel, 2 tabakswinkels, 1 schilderswinkel, 1 electriekwinkel, een biersteker en 2 balzalen, en dan verder op, bijna aan het klooster, was er een hoedenwinkel en een schoenenwinkel; waarschijnlijk ben ik nog één en ander vergeten, ik was nog klein en ben naar Mechelen vertrokken toen ik 20 jaar was. 

Een grote gebeurtenis was ook de aanleg van de macadam, evenals het eerste rode buske dat daar reed.

Ik weet wel dat ik er graag woonde en als ik de steenweg nu terug zie is het een zielloze plek geworden.

 

 

@ Erna :

Weet gij misschien nog de namen van die 2 balzalen ?

Leuvensesteenweg in Muizen

Leuvense steenweg een zielloze plek. Inderdaad. Eens een levendige Mechelse invalsweg zoals zovele anderen ten offer gegaan aan ... Ja aan wat ???? 

gimycko : als ik mij niet vergis is die balzaal links op de foto het café annex balzaal van biersteker 'de Sus', hoe die zalen noemden kan ik mij niet meer herinneren, ik zal het eens aan mijn vader vragen. De zaal schuin hier tegenover is later een wasserij geworden en is nu in fel roze-rood geschilderd. Zaal Eldorado 'bij de spuiter' was recht over het klooster en is onlangs afgebroken.

Ik heb nog foto's gevonden, genomen in september 1921, van mijn overgrootmoeder voor haar winkeltje, dat was iets verderop dan de foto van die zaal op jouw foto. Het winkeltje is blijven bestaan tot eind jaren '50 en werd toen uitgebaat door haar 2 ongehuwde dochters, mijn groottantes dus. Het was in die tijd een gekend beeld in Muizen van die 2 oude vrouwtjes die met een stootkar groenten gingen halen op de vroegmarkt in Mechelen, daarbij werden geholpen door mijn grootvader.

Zou jij me kunnen zeggen hoe ik die foto's hier geplaatst krijg aub?

Trouwens het eerste kindje dat gedoopt werd in de St Albertus kerk was mijn grootnonkel Albert, broer van mijn grootmoeder.

@ Erna : Join the Blog.

De Bloggers zullen je, met alle plezier, helpen om jouw foto's hier op de blog te krijgen.

:-)

ter info: De foto met "Muysen - electrische spoorwegbrug" dateert van 1929, dus bijna een kwart eeuw vóór dat de lijn geëlektrificeerd werd.

 

@ Erna en Gim

Die balzaal links is "ZAAL FLORA"

Gewoon "De Flora" in de Muizense volksmond

@ Rudi : Dat koetshuis, zou dat dit gebouw kunnen zijn? Spijtig genoeg heb ik geen foto's van de voorkant, maar als jij daar zo lang gewoond hebt mag dat geen probleem zijn... Ik had geen idee dat daar tegenwoordig een kraker zat... Amai, als die elke dag over dat gammele brugje moet waar ik ben overgeweest om deze foto's te maken... ;-)

http://www.digitalviolence.be/Gallery/Urban/farm/

Zit ik hier wat onnozel te googlen op de naam "zaal flora muizen" en... bingo !

Op 2dehands.be vind ik het boek "Kroniek van een Muizense familie" van Annie van Bosstraeten.  Hier de bijhorende tekst :

"Kroniek van een Muizense familie door Annie van Bosstraeten 1e druk jaartal uitgave 1993 * Er zit een brief bij van Annie 1 december 1993 over haar publicering van haar boek - Zij is de stadsgids van mechelen * Telt 128 blz * Afm 21.50x13x1cm * De familie Lewis * De buren * Moeder Lewis en haar kroost in de oorlog 1914-18 * Mijn vader * Het leven te Muizen vanaf de 19e eeuw * Het toneelleven * De stoeten * Muizen kermis * Muizen Sinksen * Het leven te Muizen rond 1918-1925 * Mijn schooltijd * Pastoor Ghyssels en zijn parochie * Het zwaantje * De huisjes en de buren * De pottefeer * De venters * Bijnamen * Veel z/w fotos van personen van Muizen * Lewis en haar jongste zoon Sjang * De Leuvensesteenweg met het café het Zwaantje en zaal Flora * Frans Wellens, de fiaat * Leuvensesteenweg de zaal Alhambra * Anna Schauvaerts dochter van Peit Minet * Louis van Bosstraeten * Pastoor Ghysels * Enz"

Boek in prima staat * Slappe kaft

 Dat ziet er een plezant boekske uit, ik herken veel namen van mijn grootmoeder toenertijd.

Annie zelf heb ik ook nog gekend.

Welkom op de Blog, Erna.

:-)

In de jaren 60 denk ik ... was er ook een fietsenwinkel op de Leuvensesteenweg, tegenover nu bakkerij Kristof en 2 of 3 huizen naast de Beenhouwer Vaganee geweest, de winkel was van mijn grootvader, heeft er iemand foto's van fietsenwinkel Ducaert ???
En ik ben ook gaan lopen op de steenweg, maar ik zou Muizen nooit onpersoonlijk willen noemen, ooit keer ik terug ik blijf geboren en getogen Muizenaar ...

Ik woon eveneens in Muizen; maar eigenlijk ben ik een inwijkeling.

Graag zou ik enkele vraagjes willen beantwoord zien...

Weet iemand wat er gebeurd is met het beeld dat een Belgische soldaat uitbeeldt? Het stond op het dorpsplein. (cfr. foto hierboven) Ik heb horen vertellen dat het vernield werd door de Duitsers.

Is er nog iemand gaan winkelen bij Jeanneke in de Sint-lambertuslaan? Die was altijd zo vriendelijk.

Mijn overgrootmoeder is in Muizen geboren in 1868. Haar naam is Maria Theresia Sprengers.

Ik vind over haar niks terug. Heeft iemand een tip?

 

Met dank.

Pacini.

 

Bij Jeanneke zelf gaan winkelen niet, maar Jeanneke is een volle nicht van ons moeder.

Ik hoop haar te mogen ontmoeten op een familietreffen ergens eind augustus

En lief is ze nog altijd.

 

 

Ik heb Jeanneke Van De Zegel gisteren nog gezien. Ze is nog altijd even vriendelijk en even behulpzaam als vroeger

@ Pacini

Volgens oude (nog levende en echte) Muizenaars is het standbeeld door de Duitsers in de Dijle gekieperd terhoogte van "den Dijlenberg"