Kunst in glas

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Zaterdag bezocht ik de schitterende tentoonstelling  van de glaskunstenaars, in het IKA (weet je wel: het Instituut voor Kunstambachten, aan de Veemarkt...).  Het werd een heuse 'openbaring'.  Op een werkelijk fascinerende manier hebben deze kunstenaars de intimiteit van de gekende 'Besloten Hofjes' opnieuw gestalte gegeven in eigentijdse, heel persoonlijke ontwerpen...

De vroomheid van de zestiende eeuw kristalliseerde in verbazend creatieve werkstukken: héél artistiek, en technisch hoogstaand uitgevoerd, in verschillende technieken, en soms in combinatie met andere materialen dan glas...

Het basisidee om deze tentoonstelling op te zetten sprak me al van in het begin aan.  Mooi thema!  Ik maakte er dan ook in maart  een post over.

Tijdens het Openingsweekend van Stadsvisioenen, wou ik dan ook de expo reeds bezoeken.  Maar skywalk en andere festiviteiten maakten de dag toen zo eivol, dat ik het geplande bezoek moest schrappen.  Gelukkig planden de initatiefnemers drie opendeur-weekends, zodat zaterdag het me wél lukte!

  

Het was ook boeiend.  M'n verwachtingen werden overtroffen.  En mooi was het zeker, als je hier en daar nog wat uitleg kreeg van één of andere kunstenaar. 

Genieten...

Ook het thema past wonderwel in het grote idee van Stadsvisioenen...  Het IKA heeft dan ook, héél goed gezien - zijn wagonnetje vastgeklonken aan dit Culturele Stadsfestival...

De twee toptentoonstellingen van het festival zijn zeker de paradepaardjes van deze 'Mechelse culturele lente'.  Zoveel is zeker.  Maar in de marge van het gebeuren, zijn ook vaak héle boeiende dingen mee te maken en te zien...

Waaronder dus deze tentoonstelling.

  

  

Was je ook nog niet op deze tentoonstelling?   Dan zou ik beslist proberen om in het geplande derde weekend langs te lopen.  Zéker doen! 

De inkom is gratis, enne... misschien voel je wel wat voor een workshop glasblazen?

                           

                          

                          

Laatste kans om deze expo te bezoeken:

23 en 24 mei van 11 uur tot 18 uur

www.ikamechelen.be

Jan, ik ben blij dat je ervan genoten hebt. Aan alle anderen, je hoort het nu van iemand anders ,het is echt de moeite om onze glazen creaties te komen bewonderen!!!!

Deze tentoonstelling paste niet alleen uitstekend in het thema van de Stadsvisioenen, maar ook in dat van de Erfgoeddag: vriendschap. Dit laatste werd uitstekend gedemonstreerd door de glasblazers. De grote objecten die in deze workshop gecreëerd werden kunnen alleen tot stand gebracht worden in het teamwerk van de kunstenaar en zijn helper.

Zoals JanS hierboven in zijn mooi gedocumenteerde topic aangaf: wie het vorig weekend het te druk had met van alles anders: mis die laatste kans op 23 of 24 mei niet!

Ik ga alvast nog eens terug kijken!

 

Ik moet er langs gaan !

Schitterende topfoto trouwens Jan !!