Keldermansvest wordt groen

   

(foto's: Jan Smets)

Voor alle liefhebbers van méér groen in de stad: de Keldermansvest aan de afleidingsdijle wordt binnenkort mooier en groener!  Of...zoals de Gazet van Antwerpen, bij monde van Sven, blokletterde: 'Stad bouwt aan groene boulevard'.  Klinkt mooi - zeg nu zelf... 

Méér details?

De stabiliteitswerken aan de kademuren die al aan de gang waren sinds 2006, zijn bijna achter de rug.  Voor dit werk zorgde Waterwegen en Zeekanaal.

En nu liggen de plannen voo de herinrichting van de vest zelf, op tafel. 

Er komt een breed voetpad van 1,75 meter aan de huizenkant.  Het wegdek krijgt een nieuwe laag asfalt.  En aan de oversteekplaatsen worden plantvlakken geïntegreerd.

De bewoners zullen kunnen beschikken over 120 parkeerplaatsen.

Maar het mooiste volgt nu: langs de kademuren komt er een wandelpad in drie verschillende tinten beige betonstraatstenen - mét ledverlichting.  Enne: er komen tachtig lindebomen!  Deze keer kiest men niet voor jonge en schriele exemplaren (zoals op de Melaan...), alswel voor flinke bomen met een stam tot 45 cm diameter.  Dat kost een tien keer meer dan de dunne boompjes, maar...het oogt alleszins beter.

Op termijn zal de 'groene boulevard' verlengd worden over de Frans Halsvest, tot aan het Nekkerspoelstation.

Het kostenplaatje?  1,25 miljoen euro wordt hiervoor uitgetrokken.  Na de bouwvakantie steekt men de handen uit de mouwen.

groen voor de deur

maar een zwarte blokkendoos aan de overkant

En daarbovenop nog eens een knappe wandelbrug over de Afleidingsdijle naar het ongelooflijk fraaie doch nog op te richten museumgebouw aan de overkant van de Afleidingsdijle... Die mensen zijn daar echt wel met hun gat in de boter gevallen !  

 Vandaar de slogan : " door de bomen den bunker niet zien "

@mannekens: niet zeveren, er is geen weg ( ' no way ' ) dat zulk een hoge mastodont maar een schijn van kans heeft om een bouwvergunning te krijgen wegens veel te hoog. G.L., en Untermenschen zouden hun literair ' raison d' être ' nu beter besteden richting Blauwen Burger om te zeggen dat ze dat ding niet hoeven. Er is een serieuze kans dat we het halen!!

 

Luc: ik vrees ervoor hoor want er is al in Brussel beslist dat dat ding er hoegenaamd gaat komen.....misschien dat ze wel eventjes gaan wachten tot na de komende verkiezingen.

 

De Vanonderuit protestactie tegen de sloop van het arresthuis waarvoor via de pers een grootse oproep werd gedaan was inderdaad tot de verbeelding sprekend : inclusief organisatoren toch een dikke 15 man en 2 paardenkoppen aanwezig ! Dat is 10 man en 1 paardenkop meer dan ik had voorspeld. 

@amigo's: zoals altijd is niemand Sant in eigen land. Voor ge een mechelaar fysisch in gang krijgt voor het verdedigen van eigen goed ... daar moet ge ne straffe voor zijn. Het is ook daarom dat ne mechelaar zo een dankbaar slachtoffer is waar het gaat om toe te geven op zijn eigen desiterata. Onze bloggers, en in extenso de andere mechelaars, zijn heel straf in het vergodveren en her vervloeken van, maar als het er op aan komt lezen we de resultaten in Sven-gazet en daar blijft het bij. Een groot mechels dichter zal ooit mogen stellen over zijn stadsgenoten: ' Voor het sterven lieten zij een kreet, maar sterven deden zij zonder gemor!! '

Laat het ons ne keer van de positieve kant bekijken.
Als er ergens 4 bomen uitgedaan worden, schreeuwt iedereen moord en brand, maar als er 80 bomen geplant worden, direct met een behoorlijk stammeke, dan rept niemand er ook maar met één woord over.
Als het goed is, moeten we het ook durven zeggen, vind ik.
 

Ja, erg goed, maar denk eens wat je met het geld zou kunnen doen door gewoon zoals over kleine boomkes te zetten. Een stad heeft per definitie veel tijd en moet kleine boomkes zetten, denk ik.

Vijfentwintig cm diameter heeft men ooit ook beloofd aan de Melaan, maar het was eerder 25 cm omtrek. Eerst zien dus :-)

@supports: laat nooit de grond voor je woonst vergooien  voor een pruts. De Keldermansvest kan meer dan een stompje van een stam verdragen.

Na het bouwverlof al, grappig!

Nu ja, de werken vorderen hoor. Dit weekend had men reeds op 8 plaatsen een gat in de muur geslagen (zo'n metertje eruit telkens), en afgedekt met betonplaten. Een hele vooruitgang als je weet dat het er 3 weken geleden nog maar 2 waren! Doe dit maal circa 37 (de 8 hé :-) ) en je hebt dan wel zowat heel de muur gehad. Uiteraard moet erna dan nog even snel de nieuwe muur worden geplaatst (uiteraard na het maken van nieuwe gaten naast de gaten..) en dan is men al klaar.

Nu ja, ik geloof best dat de stad dan nu wel ergens een of ander veldje gevonden heeft waar men alvast 80 lindeboompjes heeft geplant. Tegen het einde van de werkzaamheden (huidige schatting 2017-2019) hebben die bomen makkelijk hun diameter van 45cm gehaald.

De extra kosten (circa 1 miljoen euro) zijn begroot voor de aankoop van roze korrel!