'De Hemel' kost 39,75 EUR

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

...maar voor dit bedrag krijg je hem ook netjes ingebonden...  om in te lezen, te bladeren, en...na te genieten van de boeiende expo 'De Hemel in Tegenlicht'.

Vandaag bezocht ik dan eindelijk ook de als prestigieus aangekondigde tentoonstelling in Lamot.  En ik moet zeggen: mij wist het getoonde best te bekoren.  De expo bevat zorgvuldig uitgezochte werken, die héél knap werden te kijk gezet - smaakvol, overzichtelijk en boeiend.  De audiogids gaf verhelderende commentaar.  Een pluim voor de organisatie!

Iets minder vond ik (en in datzelfde bedje was de tentoonstelling 'Dames met Klasse' ook ziek...), het soms nogal 'duistere karakter' van de expositiezalen.  En dan bedoel ik het wel degelijk letterlijk.  Het geeft weliswaar een haast mystieke sfeer aan de tentoonstelling, maar sommige werken (vooral schilderijen) werden té weinig belicht (en soms verkeerd...).  Bovendien was het moeilijk om het blaadje te lezen met de getoonde objecten.  Plaatjes met een niet té klein lettertype bij de voorwerpen, zou al véél verholpen hebben.  Maar goed, dit is detailkritiek.  De expo is het overwaard om bezocht te worden.  Héél zéker.  Mis hem dus niet!

Het boek dat werd uitgegeven ter gelegenheid van de tentoonstelling heb ik na het bezoek aangekocht in de 'museumshop'.  Het is bijzonder fraai uitgegeven, telt 280 bladzijden, en is rijkelijk geïllustreerd.  Echt een must voor de liefhebber van kunstboeken.

    

De Hemel in Tegenlicht biedt een intrigerend overzicht van de spirituele en materiële cultuur van het geloofsleven in ons Vlaanderen vanaf 1559.  Het boek ontsluit vele nooit eerder getoonde erfgoedstukken van zowel kerkelijke pracht als volksdevotionele emotie uit het rijke, maar grotendeels verborgen bezit van instellingen en parochies.

In zes essays wordt dit religieuze erfgoed vanuit antropologisch en kunsthistorisch perspectief.

Het boek werd uitgegeven door Lannoo.  En dat staat garant voor kwaliteit.

Euh, ja...

wie liever een kleiner souveniertje koopt in de shop...

wat te denken van een zakje 'livroukes'?   ;-)

                     

                      (foto's: Jan Smets)

Het boek ligt hier op de salontafel, nog netjes ingepakt. En de tentoonstelling bezoeken is voorzien ... een van de dagen.

Eén van de auteurs van het boek was trouwens onlangs op bezoek bij ons, en het was een aangenaam praatje over De Hemel en de Stad, de Visioenen, en het Tegenlicht.

Het was de moeite Peter.  Relatief veel bezoekers ook, én een cameraploeg van VRT - Vlaanderen Vakantieland...  Dus binnenkort komt Mechelen nog eens op TV!

Vrijdag ga ik de andere expo bekijken in de Garage (als die tenminste al niet verdampt is...)

Dit weekend  is Mechelen te zien in Vlaanderen vakantieland.

Vandaag ook de andere expo bezocht: 'All That Is Solid Melts into Air'...

Het was niet steeds mijn ding - al waren er knappe dingen bij - en ook al  waren de locaties en opstellingen de moeite.  Ondanks het feit dat ik niet steeds voeling had met veel van deze 'kunstobjecten', heb ik er toch van genoten, en ben ik blij dat ik er langsgelopen ben. Hopelijk 'verdampt' het nu niet té snel...

(tussen haakjes: ik bezocht vandaag ook de kleinschalige expo over religie in het werk van Ost, in Busleyden, die Peter terecht in de aandacht bracht op deze blog.  Mis dit vooral niet!  De expressivititeit en zinderende tekenstijl van Ost hebben me ook in deze mij minder bekende werken héél erg getroffen.  Nog tot 15 mei!  mis het niet!)

mijn bezoek aan de tentoonstelling heeft me met een fameuze muizenis opgezadeld!

Er werd een filmpje getoond met de bisschopswijding van Emiel-Jozef De Smedt (1950). In de cast was Kard. Van Roey, met natuurlijk zijn ceremoniarius (zijn helper bij het mijter op en af zetten of om deze te vervangen door het calotje en tevens zijn souffleur bij bepaalde teksten en rituelen, want een bisschop dat wijdt je niet alle dagen).

Awel, ik ben de naam van die ceremoniarius kwijt, weg, foetsie!!! Wie helpt me die muizenis kwijt te geraken?  

 

Jokke, bedoelt ge misschien mgr. Leclef (de grootoom van brouwer Charles Leclef)? of hebt ge het over mgr. de  Fürstenberg (de latere kardinaal en plaatsvervangende paus)?

@Marc1: hier één foto van die twee prelaten, maar geen van beiden is de priester die ik zoek!

http://pallas.cegesoma.be/pls/opac/opac.search?lan=F&sele=51&senu=29599