Helpt Mechelen de digitale kloof te dichten?

Het IT-huis is een nieuw initiatief dat met de steun van Telenet Foundation en de POD Maatschappelijke Integratie de digitale kloof wil helpen dichten in Vlaanderen.  Het initiatief startte in Gent, maar zoekt uitbreiding in de rest van het Vlaamse land.

Niet iedereen kan de razendsnelle evolutie volgen. Volwassenen zien hun kinderen en kleinkinderen met de computer experimenteren, maar hebben zelf soms weinig kennis van het internet. Het IT-huis wil volwassenen vertrouwd maken met de informatie- en communicatietechnologie, en tonen hoe ICT uw levenskwaliteit kan verbeteren.

Ook voor Mechelse scholen en organisaties kan het IT-huis een goede samenwerkingspartner zijn. Het IT-huis bewandelt verschillende trajecten, waarvan het traject iSCHOOL ook voor Mechelse scholen van betekenis kan zijn.
Heel wat Vlaamse scholen maken reeds werk van een nascholingsaanbod op gebied van ICT voor ouders van leerlingen. Ook in Mechelen bestaan enkele initiatieven. Scholen die een inspanning leveren wat betreft nascholing aan ouders van leerlingen uit kansengroepen, kunnen terecht bij het IT-huis voor extra ondersteuning. Daarnaast is het IT-huis ook op zoek naar praktijkvoorbeelden. Organiseert je school nascholing rond digitale middelen en ICT voor ouders van leerlingen uit kansengroepen en ben je bereid je ervaringen te delen via het IT-huis?  Neem dan zeker contact op.

Een ander traject dat zowel voor scholen als voor organisaties die werken met kansengroepen nuttig kan zijn is de iBIB. Scholen of organisaties die nascholing geven rond ICT aan volwassenen uit kansengroepen kunnen beroep doen op laptops en een videocamera van het IT-huis mits een gemotiveerde aanvraag. In de toekomst kan het aanbod aan materialen nog uitbreiden.

Mechelse scholen en organisaties die nascholing geven aan volwassenen uit kansengroepen kunnen ook terecht bij het IT-huis voor het traject iTHEMA. In samenwerking met KlasCement zal lesmateriaal uitgewerkt worden rond ICT, speciaal aangemaakt voor kansengroepen. Organisaties en scholen die eigen lesmateriaal ter beschikking hebben en dit willen delen, kunnen dit door contact op te nemen met het IT-huis. Organisaties die materiaal willen downloaden moeten nog even geduld hebben. Het materiaal is in ontwikkeling.

Een oproep dus aan de Mechelse scholen en verenigingen:

  • Heb je een mooi praktijkvoorbeeld dat je wil delen?
  • Heb je nood aan ondersteuning bij je nascholing rond ICT aan volwassenen uit kansengroepen?
  • Heb je lesmateriaal of wil je mee werken aan de uitwerking ervan?
  • Heb je nood aan ICT-materiaal om je nascholing te realiseren?

Surf snel naar het IT-huis of neem contact op met peter@ithuis.be.  Ik zie hier een prachtige kans om ook in Mechelen nog wat extra aandacht te besteden aan de digitale kloof.

mooi initiatief!  Bedankt voor de vermelding Inge.

Dit lijkt me een enorm nuttige zaak en erg zinvol ! Tof !
Ben eens benieuwd naar het 'materiaal in ontwikkeling'... Maar 'k surf alvast naar IT-thuis...

@ markec

Er wordt materiaal aangemaakt, maar dat moet uiteraard groeien.  Tegen september zou er zeker al wat moeten zijn.