Het gedicht M

      

  (foto's: Jan Smets)

Het eerste 'schrijfsel' van nieuwbakken 'stadsartiest' Pat Donnez is op papier gezet - én gedeclameerd door dichter himself op onze Grote Markt!  Gazet van Antwerpen, die trouwens in een artikel van Sven Van Haezendonck, het stukje poëzie in haar papieren editie afdrukte,  laat het  gebeuren ook 'zien' op http://www.gva.be/antwerpen/mechelen/stadsartiest-lanceert-zijn-eerste-gedicht-m.aspx

Daar gaan we dan:

Deze stad die mij bekeerde tot losbandigheid en leerde hoe je in donkere kroegen kunt blijven hangen

Lichtjaren lang

 

Mij wees langs welke spleten en

      gaten geruchten zich over haar

      gehuchten spreiden

- 't Schijnt dat de burgemeester

      reptielen kweekt

-Allez!

-Zijn wijf is een serpent

-Echt?  Wat een vent

Deze stad hoe ik haar haat

Het geblaat van straatkakkerlakken

Ratelende makakkenbakken

Haar vuile maniertjes

Vette labradordrollen in de

strooiweide aan de Kerkhoflei

Het achterlijk geklaag over een

    uitheems liggende kassei

Deze stad wat heb ik haar

    ongeneeslijk lief

Wanneer Malinwa naar derde

    degradeert

Veertienduizend man you'll never

    walk alone

zigzagzingt en in eerste revancheert

Of als we badend in het zweet met

    beschonken ogen naar een paar

    ebben benen kijken wadend door

    de Dijle

Hoor mij ijlen

Deze stad, mijn heidens, onkuis en

    teder deken

Ik kruip onder u, dek me toe

Straks wil ik weer verhuizen, u

    verguizen

Maar nog even niet, nog lange niet...

 

Dat was het dan.

De kop is eraf.   En wat denk je zélf van deze wel aparte ode aan ons Mechelen?  Sijpelt door deze verzen, de liefde-haat-verhouding -   de verknochtheid  door? 

Of...wil je het even laten bezinken, en het laten binnendringen in de diepste vezels van ons Mechels gevoel, om er dan iets over te zeggen?

MOET er trouwens iets 'gezegd' worden?  is immers het gedicht niet de allerpersoonlijkste uitdrukking van een 'gevoel' - en hoort hierbij enkel het absorberen? 

 

Ik zag het gisteren op het internet, en ik was er erg blij mee. Knap gedaan Stadspo-eet !

Na stadsradio M (www.stadsradiom.be ) nu stadsgedicht M.

Hij mag wel wat kritiek verwachten op zijn woordkeuze vermoed ik! Of de straatkakkerlakken en de makakkenbakken "dichterlijke vrijheden" zullen blijven, is af te wachten. In alle geval als start zit het geod in mekaar. Nog van dattem.

Ik denk dat Pat over deze woorden zelf ook wel zal nagedacht hebben, het zijn geen woorden die ik zou gebruiken, maar ik gun iedereen de dichterlijke vrijheid om zich te uiten.

 Nu begin ik volgende tekst uit het jaar 1164 te begrijpen.

Naer Oostland willen wij rijden

naer Oostland willen wij mée

al over die groene heiden

frisch over die heiden

daer isser een betere stée

Maar G.L. ge gaat het moeilijk hebben om een beter stee te vinden zulle.

Oeijejoei en Pat Donnez wijdt geen enkele versregel aan de Racing??? Hallo, de Jan Van Cantvrienden!

 

    Fijn 'schrijfsel' ... nog van dat !!!

Ik ben fan ! Goed Pat !

@ eddy Luyten :

"makakkenbakken" is toch een echt cool woord zeker ! Vanaf nu zal ik het hier op den blog dan ook niet meer over "de allochtone Mechelaar" of "de Mechelaar van noordafrikaanse origine" hebben; de stadsartiest werd aangesteld om het culturele veld nieuwe impulsen te geven, awel, laat ons de dingen dan ook gewoon noemen zoals ze zijn of zoals we ze voelen ! 

'Nigger' was vroeger een belediging in Amerika  terwijl het nu een ware geuzenaam is geworden en in Londen zijn de Paki's ondertussen ook stilaan fier op hun initiële scheldnaam. Wanneer gebeurt dit eindelijk ook in ons dorp ?

Daarom stel ik voor dat indien er nog eens een supersexy en net van haar handtas bestolen toeriste uit Utrecht aan u vraagt : "Wie zijn toch die bruine apen met hun Malcolm X klakken ?" om dan gewoon te antwoorden : "In hun ratelende bakken ? Dat zijn van die makakken !"

@Ubermensch, die handtas van die eventuele U-te-rechtse dame zal wel door de "straatkakkerlakken" meegedragen zijn. Er is echter één probleem, nl. dat dichterlijke vrijheden vermoedelijk uitsluitend aan de dichters zullen toegestaan worden. De opvolger van paterke El Mandi ligt op de loer.....

@ Eddy Luyten : "U-te-rechtse dame"  Geweldig ! :-)

 Ik vin da sins me diene stadsartist in hôôs geult emme, het poal van de diskusses fors es gestege.Mier van da.

 nog iet vergete, die geft nogal veuzette seg.

Enne die van de Malniwa dragen nu fier de naam "kakkers". En Pat Donnez, ene van die kakkers, had sinds zaterdag tijdens de eerste speakers corner met de Jan Van Cantvrienden ( en ook door ondergetekende) wel door dat er nog wel wat groen-wit bloed door vele Mechelse aderen vloeit. Hij had dat begrepen zie hij me en vandaar dat hij in zijn toespraak de Racing niet vergat en Rik Wouters een groot Racing supporter noemde ( wat klopt trouwens) die meer aandacht zou moeten krijgen in zijn geboortestad. Iets waarmee ik direct kan akkoord gaan. Zoals ik ook aanhaalde op de speakerscorner - waar is het beeld van huiselijke zorgen naar toe?

 

'Huiselijke zorgen' van Wouters?

even terzijde van deze post:

http://www.mechelenblogt.be/2008/10/waar-nel-gebleven

@Ubermensch, als ge eens in de buurt van Utrecht komt (mooi stadje) en een knap blondje langs de weg ziet staan, vraag haar dan eens "hoe kom ik in U -terecht". Succes gegarandeerd:-)

Eddy, die gaat dat niet snappen. In NL jij-en en jou-en ze, en dan nog blond erbij ... ;-)

@ Eddy Luyten : Fijne stad, I know. Lekkere kippen ginder. En weinig makakken ook. Wanneer Mechelen me weer even te achterlijk blijkt vlucht ik al wel eens een weekendje naar Utrecht. Er wonen trouwens ook vele JVC vrienden in Utrecht. The perfect experience dus. Tot op heden deed ik het daar dan steevast met de klassieker. "Kom je hier vaak?" Doch vanaf heden zal ik ze aldaar versieren middels de Eddy Luyten suggestie : Ubermensch : "Hoe kom ik in U trecht ?" Lekkere kip : "Wat zeg je me nou, knapperd ?" Ubermensch : "Euh, ik zag u daar zo wat staan en ik vond niet echt een openingszin maar jij hebt, zo dacht ik, wel een opening en ik heb echt wel heel veel zin !" ...

@ jans en Rudi : Rik Wouters heeft in ons dorp dan nog een straatje dat naar hem vernoemd werd, dacht ik doch de Herman De Coninck prijs wordt ... in Antwerpen uitgereikt ! Onvoorstelbaar toch dat dit niet in ons achterlijke dorp georganiseerd wordt ? Alhoewel, Mechelen zou de allure van een stad krijgen en dat kan toch nooit de bedoeling zijn hé. ;-)

Laat ons misschien een commiteit oprichten om de mensen H. De Coninck en R. Wouters, twee genieën van deze tijd én Mechelaars een plaats te geven in onze openbare ruimte.

Want verdorie, naast een beschimmelde gedenkplaat van R Wouters in de (jawel !) Rik Woutersstraat (onze politieke voorvaderen wisten beter) en een zoekgeraakt beeld van hem en een verdoken gazettewinkel aan de Plaissance-brug, met letterkes in de grond en aan de gevel hebben we geen (en ik herhaal) geen enkele verwijzing naar deze twee genieën.(tenzij een gedicht aan het Groen Waterke)

:-) Zelfs Jan Van Cant (hoewel een held van het vaderland) verbleekt bij de intelligentie van deze twee helden RW en HDC. :-)

(Moest ge nog iemand zoeken voor een standbeeld, nadat de stad eerst het standbeeld van JOB terug heeft gezet, dan de Wijnants' moeder heeft teruggezet op de binnenplaats van het stadhuis, én het topstuk van RW, huiselijke zorgen een plaats heeft gegeven, kies dan voor RW himself en vooral voor HDC)

@ peter : "Jan van cant verbleekt ... ???????????????????????,

(morgen om 5 uur aan de poort)

Ik hoop dat de kindjes (Eddy en G.L.) zich amuseren. Jullie niveau wordt echt ranzig.

Maggoe. We moeten wat begrip hebben voor mensen die op verstandelijk vlak wat achtergesteld zijn zeker?

Ook verstandelijk gehandicapten hebben een plaats in onze maatschappij!

Tenandere, het is nét de aanwezigheid van onze twee huisdommekloten die onze eigen intelligentie sterker doet uitkomen, zij zijn als het ware een referentiepunt, de nul op de stadsthermometer die Mechelen.blogt wel is. ;-)

 Wie heeft die twee tuinkabouters nu al buiten gezet ?

Q.E.D. :-)) 

Hier is iets voor de schtroumphkes: felix qui potuit rerum cognoscere causas!-) Misschien iets te hoog voor het IQ....maar proberen gaat mee. Op de Olympos wist men het al : het is belangrijker van mee te doen, dan te winnen:-)

Of : Winnen mag niet, als we maar meedoen :-)

Plots is in het kabouterbos alles rustig....Grote Smurf heeft zopas zijn grote toverboek bovengehaald om .... latijnse woordenschat te doceren. 't Is blijkbaar nodig want het blijft heeeeeeeel stillekes in de paddestoelhuisjes. Of zijn sommigen op zoek naar hun IQ????

Pogen te winnen mag dus wel, en meedoen is nog steeds niet verboden.....

@Eddy Luyten: Azraël is waarschijnlijk met al de melk weg!

Milleke, melleke, mol... doe de glazen nog eens vol!

 

@ Eddy: Omdat sommige bloggers zich op Flickr graag uiten in de taal van Shakespeare maar misschien niet de volle zin van je latijnse spreuk  begrijpen, voor hen dus: “Fortunate the one who was able to learn the causes of things" 

Als Latinist heb ik geen problemen met het gebruik van Latijn, zolang we het Tweede Vaticaans Consilie maar niet te niet doen, en/of in het Latijn beginnen bloggen.

@Roger, dat verdient dus een tien op tien...om te zien? Het latijn was slechts bedoeld om het niveau van twee gediplomeerde kritikasters te testen (W en C), die steeds met hun betweterij klaar staan, om niet te zeggen "onderschatting van de tegenstander".

Hun zwijgzaamheid in casu duidt misschien hun intellect. Schelden begint steeds waar geen argumenten zijn....

A bon entendeur, salut!

Roger, 't is toch plezant as ge zôô wa tale kent gelak as goa en den Eddy hé.Daa kunne er hie en diel e puntje an zoage.

 

Wel, liefste Eddie, op latijn scoor ik inderdaad nul, dat komt voornamelijk omdat bij De Nayer in Katelijne, mijn laatste (hoge)school die ik met succes bezocht, latijn niet in het lessenpakket zat.. althans niet in mijn richting die, logisch gezien, eerder van technische aard was, net zoals latijn niet onderwezen werd in SITO waar ik mijn humaniora afwerkte.

Maar toch tof om te lezen dat jij het latijn gebruikt als maatstaf om het intellect van de honderdduizenden mensen met een technische opleiding te bepalen. Voor een politicus zou ik zeggen: way to go, ouwe rakker! (lacht)

Een latijns zinnetje opsnorren in google kan iedereen, daar verspil ik mijn tijd niet mee... maar goed, leuk te zien dat je met zoekmachines overweg kan.

Net zoals ik aan uw kul verder ook geen tijd ga spenderen, en de conclusies die je er verder uit trekt, laat die maar aan je reet roesten, daar is hun plaats.

Dadaaa :-)

 

 " Liefste Eddie " , amaai de siroop lupt er af ma ik gaan het toch ma an den titularis overlate veu zenne repliek.

@g.l.: ik zou toch maar oppassen als ge aan het zuigen bent.:-)

Jongens, dit wordt echt wel te bar.  Ik stel voor dat de tooghangers als GL, Luc en co ergens afspreken in Hombeek en daar hun puberale discussies verderzetten.  

Ik krijg zin om te vragen aan de beheerders van deze blog (Florisla?) om de kraan een tijdje toe te draaien en te wachten tot de hormonale lente-opstoot onder deze bloggers voorbij is.

En ik weet wel : ze zijn eigenlijk de moeite niet waard om op te reageren.  Inderdaad, maar zijn ze ook de moeite waard om ze toe te laten tot deze stadsblog?  Een blog die tot nog toe poogde een zekere kwaliteit na te streven, inhoudelijk én formeel.  Dat is de laatste tijd vér te zoeken. 

Als ik de afgelopen weken naar deze site surf, word ik bijna dagelijks geconfronteerd met banaliteiten, onnozelheden en andere nonsens.  Het lijkt er soms op dat deze site voor de helft bevolkt wordt door trollen met een teveel aan vrije tijd, die er alleen maar op uit zijn om mekaar de duvel aan te doen en ongegronde reacties te geven die dan weer aanleiding zijn voor nieuwe al even irrelevante tegenreacties.  En wat erger is, meer en meer 'gewone' bloggers laten zich op den duur meeslepen en vervallen tot eenzelfde niveau. 

Ik roep iedereen met een beetje gezond verstand en verantwoordelijkheidszin op (en ik neem aan dat die begrippen ook al tot in Hombeek zijn doorgedrongen) om een minimum aan zelfdiscipline in acht te nemen en twee keer na te denken vooraleer je iets neerschrijft op deze blogsite.

Hopend op een betere toekomst...

Daar gaan ze weer. 

Laat ons bij deze dit item sluiten op hoop voor beterschap.