Dromen ...

met categorie:  

U zag het allicht reeds: tijdens het stadsfestival heeft een belangrijke bank nog wat geld gevonden om de Grote Markt van Mechelen op te fleuren. En u moet toegeven, een blikvanger is het wel. Maar wat stelt het voor ?

Van linksboven naar rechtsonder:

  • Droom=EIGEN ZAAK: Stefan Sanders (23) droomt van het opstarten van een eigen zaak: "Ik wil niet het gevoel hebben dat ik een radertje ben binnen een groter geheel.". Naast hem zien we Wim De Veirman (35), en ondernemer.
  • Droom=DIEREN VERZORGEN: Myrthe De Laet (8): "Later zou ik graag grote dieren verzorgen. Het liefst van al de babygiraffen, want die zijn schattig en lief. (...) Maar hun kaka wil ik niet opruimen. Dat is vies, ik wil alleen het leuke werk doen. Hen aaien en zo". Verzorger Rob De Messemaeker (45), verzorger in Plankendael kijkt toe.
  • Droom=ACTEREN: Sarah van Langendonck (17) wil actrice worden. Sara de Roo (39) wijst haar de weg: "Je enige zekerheid is de liefde voor het vak, Ik heb nooit het gevoel dat ik naar mijn werk ga, en dat is me veel waard."
  • Droom=BALLET:Philippe Lens (15) deed vroeger aan gevechtsporten, maar toen hij zijn zus zag balletdansen viel zijn mond open van verbazing. Zo wilde hij ook kunnen bewegen ! Hij zit nu aan de Koninklijke Balletschool, die werd gesticht door Jeanne Brabants (89).
  • Droom=REGISSEREN:Leila Benama (17) wil gaan regisseren. Frank van Passel (44) praat met haar. Ze zegt:"Soms zie ik een scéne waarin muziek en beeld perfect op elkaar afgestemd zijn. Ik kan daar koude rillingen van krijgen en er nog dagen mee in mijn hoofd rondlopen."
  • Droom=MODEL WORDEN: Nomy Bollen (12) wil model worden, en Louise Maselis (15) is het. Nomy:"Dat alleen reizen zou ik heel spannend vinden. Maar ik denk dat modellen heel jaloers zijn op elkaar en dat er veel concurrentie is".
  • Droom=REIZEN: Wout Neckermann (20): "In België kijken mensen naar de grond en lopen door. Ik zet hier alles wat ik graag doe opzij voor de dingen die je 'hoort' te doen. Dat besef ik door te reizen". Reiskampioen Dixie Dansercoer (46) :"Laatst hoorde ik van een twintigjarige die al aan pensioensparen deed. dat is toch waanzin ? Jongeren worden vandaag bij de hand genomen en tegelijk bij de neus."
  • Droom=DJ-en: TNT (Vincent 'Vince' Degrendele, 17 en Tanakorn 'Tana' Beuelens 18) "We dromen ervan ooit op I Love Techno te draaien. We willen het publiek uit zijn dak laten gaan op onze beats, platen met verschillende snelheden zo perfect mixen dat ze naadloos in elkaar overvloeien.". Naast hen Ed&Kim (39-31)
  • Droom=MENSEN HELPEN: Naast Jeanne Devos (74) zien we Rayen Ghordo (7):"Later wil ik helper worden. Geen gewone helper, een bijzondere helper. Als mensen heel veel pijn hebben door een botsing met de auto en niet meer kunnen staan, dan zal ik ze verzorgen. Als de ambulance in de file staat, zal ik ze vlug naar het ziekenhuis brengen met mijn auto. (...) Ik probeer op de speelplaats ook al te helpen. Als mijn vriendje valt en zijn knie bloedt, dan haal ik vlug de verzorgingsdoos. Ik ontsmet zijn knie dan. En ik deel ook mijn koeken uit."

Stuk voor stuk mensen waar we nog van gaan horen. Grote en kleine dromers.

(Foto's Marco Mertens, Teksten: De Standaard, Lennie Stinissen)

Reclame of niet.

Ik vind het een mooi initiatief. nav 'Stad in Vrouwenhanden' deden ze ook al zoiets.

Allemaal heel leuk en geweldige attenties, maar toch effe oppassen want Life is a Boulevard of Broken Dreams.  Of zoals Borsato het verwoordde : Dromen zijn bedrog.

Dit indachtig moeten deze jonge mensen er wel voor gaan, vind ik, want de Maatschappij heeft Durvers en Dromers nodig, enfin mensen met ID's, want stilstaan is nu eenmaal doodgaan.

Axioma's genoeg in deze wereld.  Regeltjes zijn nodig, maar gelukkig wonen we, hier, in the Free World en mogen we (neen, moeten we) naast de lijntjes kleuren.  Zo ontstaan nieuwe ideeën, inzichten, kunstrichtingen, enz.

"Liever naief dan cynisch"

En als je het mij vraagt hebben we dromers nodig, durvers, ondernmers, doorzetters. En ja Gim, ... ook fantasten.

@ Peter : En centen !  Allez, euro's !

:-)

Ik denk dat dromen belangrijker zijn dan centen. Bvb Dixie Dansercoer:

Voor mijn 27e heb ik geen 'serieuse' baan gehad. Eerst ben ik naar Amerika vertrokken, de mythe van The American Dream achterna. (...) Daarna ben ik twee maal op wereldreis vertrokken. Ik woonde bij mensen in en nam het eerste het beste baantje aan om te overleven. Met tweedehands brood was ik tevreden want ik deed waar ik van droomde: reizen. (...) Reizen geeft je levensvreugde, felxibiliteit en veerkracht. Mijn ouders hebben nooit het nut ingezien van een jaar 'verliezen'. Ze steunden me ook niet financieel tijdens mijn omzwervingen. Daar ben ik heb achteraf dankbaar voor, want het heeft mijn vastberadenheid aangescherpt.

@ Peter :

Ja, maar dat lukt er maar misschien ééntje op de honderd en de 99 anderen komen mogelijk van een kale reis terug.  En die worden, net als velen onder ons, anoniemen in de werkende massa.

De succesverhalen worden paginabreed uitgesmeerd, maar daarnaast zijn er duizenden waarvan we nooit meer iets van zullen horen.  En achter die succesverhalen zitten ook mensen, die er keihard voor werken en hun slaap ervoor laten om succesvol te (kunnen) zijn, maar waar we nooit weet van zullen hebben.

Als misschien dom voorbeeld neem ik hier iemand die iedereen wel kent : Bill Gates.  Succesverhaal tot en met, maar hoeveel liter cola en pizzapunten heeft die niet moeten verwerken en hoeveel uren slaap heeft hij niet moeten missen alvorens zijn ID (voor iedereen een computer) bewaarheid werd en succesvol.

En mijn beste Gim, dat is het belang van dromen.

Een winnaar is een verliezer die niet opgeeft.

:-)

En dat je, om die dromen te laten uitkomen, wat moet doen, dat zie ik geregeld in de stad.  Onlangs zat ik op een bankje en...

Misschien verwoordt Joke van Leeuwen het beter, want dit schreef ze op de vitrine van de Salvator-boekenwinkel :

Foto Gimycko

“En ik zat op een bank in de stad en de stad kwam voorbij.  De drukte had benen en doelen en droeg zware tassen en diep in die tassen geschenken in glimmend papier, die riepen en ritselden : het is hier, hier...”

:-)

Mooi initiatief!

Ik hou van dromers, en dromers die bereid zijn om de prijs te betalen om hun dromen waar te maken (en dan bedoel ik niet zozeer met geld...)

@ Gim,

- Marco Borsato zong, "de MEESTE dromen zijn bedrog", dus we kunnen blijven dromen hé!
- Ik zag ook de tekst bij boekhandel Salvator, en ik vond het geweldig (maar ik dan ook van kindsaf aan een fan van de boeken van Joke Van Leeuwen)

Ja ... erg mooi op het raam van Salvator.

De afgelopen dagen heb ik met mijn gezin wat aan "Stadsvisioenen" gedaan: een avondlijke wandeling langs de licht-kunstwerken van Contour Light en een bezoek aan de Skywalk. 

Vooral Contour Light viel in de smaak; gewoonweg prachtig, sfeervol en verrassend, zelfs voor mijn kinderen (10 en 13 jaar oud).  Ze willen nu àl een tweede wandeling!

De Skywalk was natuurlijk ook de moeite; alleen spijtig dat 2 van de 3 geluidsapparaatjes het lieten afweten.  Kinderziekte van de installatie, zei men nadien aan de balie.  Ikzelf tilde er niet zwaar aan, maar wie als toerist éénmalig naar Mechelen komt, verdient beter.  Ik vond het ook spijtig dat we niet meer op de rondgang van de balustrade konden.  Maar de voor de rest: erg leuk om zien hoe Duitstalige en Franstalige toeristen verwonderd stonden rond te kijken in en op de toren.  Overigens: binnenkort weer in Vlaanderen Vakantieland (de tv-opnames waren bezig tijdens ons bezoek)

Nadien terraske gedaan op de markt en daar de foto's aan de KBC ontdekt, terwijl weer andere Franse toeristen naast ons kwamen zitten.  Ja, het festival 'wérkt'.

Inderdaad Koen, ik deel jouw wrevel rond de audiogidsen.  Toen ik vorige week nog eens de toren besteeg, waren er geen audiogidsen beschikbaar...  Ik zal dit later nog wel eens herhalen - maar ik stel me in de plaats van de toerist...

Maar verder:  ik bezocht de twee tentoonstellingen en deed ook de Contour-wandeling. En buiten een paar kleine schoonheidsfoutjes, was ik zéér tevreden over aanbod en kwalitieit van het aangebodene.  Mechelen scoort goed.  En...ik zag ook al héélwat toeristen in de stad de laatste paar weken...  Iemand van de organisatoren  al een tussentijds resultaat van opkomst?

Mooi ideetje van Koen om de avondwandeling Countour-Light met de kinderen te doen. Alleen de reus in het 't Groen Waterke is iets te angstaanjagend voor een 7-jarige :-)

Aan te raden