De Botermarkt

Dit is een oude postkaart van de Botermarkt in Mechelen, met in de achtergrond de vorige versie van de pas gesloopte Euroshopping.
Koning auto regeerde nog niet, want er stonden geen parkeermeters en er waren geen parkeervakken geschilderd :-)
Het cinemagebouw, nu Paris-XL en Blokker, was blijkbaar nog niet gebouwd en op de muur van het gebouw links prijkt reclame van, als ik me niet vergis, Parein koekjes.
Deze foto, met de lantaarnpaal, had ik nog niet eerder gezien en daarom zette ik hem toch maar even op Mechelen Blogt.
 
 
 

Schitterende foto Jan!  Die heb ik nog nooit gezien.  Schone lantaarnpaal trouwens..

Idd, dit plein heeft vooral na 1964 (met de bouw van de Inno) en met het verdwijnen van cinema Eldorado begin jaren 70 een grondige metamorfose ondergaan want van de meeste huizen schiet er niet veel meer over.

Wat Parein betreft kan je de geschiedenis zo volgen: de firma Parein werd in 1890 gesticht en het klinkt logisch dat zij op dit vernieuwde plein ( groentenmarkt ongeveer 1870 ) met alle potentiële kopers, zijnde de groentenverkopers en - kopers. ter plekke wilden verleiden. In 1912 opende de familie Lamon ( ... jawel, dié familie ) de cinema Kursaal in het gebouw waarop de reklame voor parein stond en het was uit met de pret. Dus, datering van de foto: tussen 1890 en 1912 en waarschijnlijk eerder richting 1900 vermits de centrale lantaarnpaal nog niet vervangen was door verlichtingspalen op de trottoirs ( voor mijn part omdat die centrale paal in de weg stond voor de marktkramers).

Hier ook in kleur...

En hier een klein beetje dichterbij...

Hieronder zie je dat Parein verdween voor de Kursaal reclame.

En nu is het nog effe wachten op de foto's van de Cinema uit de Jaren 70-80 (of zelfs nog vroeger) van de vorige eeuw.

:-)

@ jan goovaerts

Telkens ik in Frankrijk op vakantie ga vallen mij in de centra vanaf een 15.000 zielen de markthallen op waarin men alle levensmiddelen kan terugvinden in de per soort ingedeelde kraampjes of winkelruimten. Als ik de veelheid aan groenten, vlees, fruit en vis, om de kazen niet te vergeten en de bloemenstandjes langs de zijgevels zie, dan vind ik het steeds spijtig dat ik in die streek op hotel ben en niet een vakantiewoning heb gehuurd waarin ik in de keuken daarvan al die ingrediënten van de streek zelf zou kunnen klaarmaken.

In Mechelen hebben wij tweemaal de boot gemist om die hallen te behouden in de functie waarvoor ze bestemd waren. Wij moesten de moderne trend volgen en van deze voedingstempels en plaatsen van sociaal omgaan met elkaar, zonodig schoenwinkels en textielpaleizen maken om nog maar te zwijgen van de GSM shops die in overtal de Bruul bezetten. De gelukkig maar, nog bestaande prachtig gerestaureerde Vleeshalle dient nu een ander doel. (Iets met TV-opnamen of programmas's). Probeer als Mechelse aap maar eens aan een verse banaan te geraken tussen de Grote Markt en het Centraal Station. Enkel bij delicatessen Gina zal je enig broodbeleg kunnen versieren. Dan ben je al vlug 600 meter Hollandse winkelketenpuien voorbijgedrenteld.

Genoeg gezeurd over de goede oude tijd. Wat ik als anecdote even kwijt wou is dat ik als teenager nog getraind en gespeeld heb in de groente- en zuivelhalle van de Botermarkt. Als, om reden van de Mechelse Handelsfoor, ons basketballterrein gedurende de opbouw, het plaatsvinden van het evenement en de afbraak ervan bezet was, dan konden we voor een drietal weken terecht in die Botermarkthalle om er te trainen en een wedstrijd te spelen. De basketballdoelen werden dan door een supporter die over een stevige vrachtwagen beschikte over en weer van de Goentenhalle op de Zandpoortvest naar de Botermarkt gereden. Gratis!  Dat waren nog eens toegewijde supporters! Maar ja. Dat gebeurde allemaal in de jaren vijftig.

Wat zo'n prachtige foto al niet aan herinneringen naar boven haalt. Die fantastisch mooie verlichtingszuil doet mij even wegdromen naar mijn prille kinderjaren waarin ik de man die 's avonds de gaslantaarns kwam aansteken zijn werk zag doen. Ik heb dat nog slechts één jaartje bewust meegemaakt. dan kwam den Elentriek. En dat licht was veel helderer.

Dank je Jan.

@ Jef :

In de Jaren 60-70 wilde elke stad sitopresto en zonodig nen eigen City2, zoals in Brussel. 

Als je foto's te zien krijgt van het oude Brussel, dan zie je geweldige esplanades die later onder de betonnen kantoorgebouwen zijn begraven.

"Moderne tijden", noemden ze dat dan !  Go figure !

@Jef, dan hebt gij ook nog geweten dat in een deel van de groentehal een aantal praalwagens van de Ommegang stonden stof en vuil te verzamelen. En inderdaad tijdens de Hemobeurs speelde Mechelen Basket daar; of was het Pitsemburg met Marcel Smets enz. Hier in de Veluwestraat kom ik regelmatig ook een ex-speler tegen!

Ik heb halverwege de jaren 70 nog gewerkt bij de beenhouwer op de Zandpoortvest en daar werden elke maandag-, woensdag- en vrijdagvoormiddag pistolets met gebakken witte of zwarte pensen verkocht, voor de kramers van de groentenmarkt.
De beenhouwerij was gevestigd waar nu een frituur is en op de plaats waar Mechelburger is, was een bijhuisje van Bakkerij De Cock uit de Hanswijkstraat.
In de café's op de Zandpoortvest kon je vanaf 's morgens vroeg al koffie met cognac drinken en de tassen stonden vooraf reeds opgestapeld met de cognac er al in :-)
Eén cafénaam schiet me nog te binnen en dat was Café Schriek.
 
Op de Botermarkt herinner ik me nog een café met een orkestje, de Moulin Rouge en de Stardust bij Mille en Jeanneke en parkeerplaatsen langs de kant van de Stardust, maar dwars op de straat.
Er was ook nog een drogist en natuurlijk de Cinema Eldorado, de Rex en de Calipso, waar ze Reclam van Van Dam speelden voor de film met een reclamefilmpje met maffiosi die pindanootjes gingen pikken. (wie heeft dat filmpje nog ?)
In het voorbijwandelen kon je naar de beelekes van de cinema gaan kijken.
 
Ik herinner mij ook nog een automaat met een apenorkest, aan de ingang van den Bazaar, denk ik.
 

 

@ JanG :

"...dat komt nooit, nee, nooit meer terug..."

:-D

(Uit "Ach Margrietje" van onze Louis Neefs)

Dat moet ook niet terugkomen he Gim, toen was toen en nu is nu en vroeger was alles altijd beter en plezanter, waarschijnlijk omdat we ons alleen de goeie dingen herinneren en ze dan ook nog eens verbloemen.

Mijn kleinkinderen vinden hun ouders saaie mensen, catapulteer die ne keer terug naar de jaren 60 of 70, die vervelen zich steendood :-)

Jan,  Het caféke met dat jazzke op de Botermarkt heette "In de Boterwaag".  Het bestaat nog geloof ik. 

Om de puntjes op de i te zetten: de reclame in de cinema was van VanDam KH... :-) en dat (oorspronkelijk Franstalig) filmpje van die notenvretende maffioso was in het Nederlands gedubd.

@ JanG : We worden oud !

:-)

Helaba Gim, spreek eens voor uw eigen he seg :-)

Hahaha...

:-D

Wa moet den deize, die da-d-al twie kiere ouvergroetvader is, dan wel zegge?

@ Roger,

Dat caféke met jazke was niet de Boterwaag, maar de "Bierwagen" en dat bestaat inderdaad nog.

De Boterwaag is verdwenen met de bouw van de C & A. De uitbaters Rozeke Cavens en Rik Van Giel namen toen café Salvator op de Grote Markt over.

@ Eddy Luyten,

Pitzemburg heeft bij mijn weten NOOIT in de Botermarkt moeten spelen. Wel Racing Mechelen zoals Jef Van Ransbeeck het reeds schreef. Hij kan het weten want hij was één van deze ploeg welke op dat ogenblik furore maakte in het Belgisch Basket.

De ploeg die ik mij nog herinner : De gebroeders Maes (Albert en Jaak), Mille Van der Auwermeulen, Maurice Lauwers, Jimmy Geens en Fernand Grauwels. Ik weet niet dat Gommair De Laet en Jan Van Daele er toen al bij waren? Dit was +/- begin jaren 60. 

@JosNys: een fragmentje uit mijn voorgaande foto's.

intrigerend!

@ Jos Nys,  g'èt geloak.  Het was "den Beerwagen" die da'k  bedoolde.  'k ben er oeit ma iene kie gewest en toon spelde da e koppel mè nen trekzak en een batteree.

Ik zie hier namen staan van oude cinema's (Eldorado,Rex,Calipso).

Waren daar geen cinema's bij van Leon Bijloos?

De man had als ik het goed heb ook fabriek(en).

Is er iemand die dit weet?

@Danny: ik heb alleen weet ( na WO I ) van de familie Lamon en de familie Bams, Leon Bijloos heb ik niet teruggevonden.

@Roger Kokken: Als dat koppel op harmonica en batterie twee vrouwen waren, waren dat meer dan waarschijnlijk de gezusters De Boeck.

Jeanne en Stien De Boeck waren afkomstig van de Tervuursesteenweg.

 

 

Ik dacht dat het Rex-Calypsocomplex  van de familie Smets was.

@Jan.G:Jeanne en Stien was nog familie van mij.(men moeder noemde ook De Boeck) 

@nen echte : Dan zijn wij begot familie van elkaar, want mijn moeder heette ook De Boeck en Jeanne en Stien waren nichten van ons moeder :-)

Inderdaad de jaren 70 en 80. Toen was Carl Smets de baas, zijn moeder was

mevr. Lamon. Later zijn de zonen, meer bepaald de oudste zoon, Patrick Smets zaakvoerder.

Deze heeft nu een BMW garage in Lier.

Inderdaad de jaren 70 en 80. Toen was Carl Smets de baas, zijn moeder was

mevr. Lamon. Later zijn de zonen, meer bepaald de oudste zoon, Patrick Smets zaakvoerder.

Deze heeft nu een BMW garage in Lier.

 Beste Eddy

Ik ben bezig met een onderzoek over een woon comlpex in Tervuren, Vierwindenbinnenhof

Ik ben opzoek naar de aannemer van dit project, zijn naam is Marcel Smets, uit Mechelen.

Ik wou vragen wat was de beroep van Marcel Smets die u kende?

Hartelijk dank

Vahid

Kan er mij iemand bevestigen of ontkennen dat er voor cine Rex nog een cinema met een andere naam in het zelfde gebouw gevestigd was ? Het gaat hier om een discusiepunt met mijn vader , waar ik graag het fijne zou over willen weten !

@Eric: cinema Rex opende zijn deuren in 1951, voordien droeg de reeds bestaande cinema de naam van Kursaal. 

De naam "KURSAAL" staat nog altijd bovenaan de gevel.

Die pistoleekes met een pens herinner ik me  nog goed, ze waren nog te koop in de jaren 80. De vrouw van de beenhouwer was de zus van Lutje van de kaderwinkel op de Steenweg. En datzelfde Lutje was, voor zover ik me kan herinneren, de eerste "hedendaagse" uitbaatster na de "eeuwenoude" Net van 't Bergske oop de Hogeweg in Battel, op een steenworp van mijn ouderlijk huis.

@Wieland : Inderdaad de laatste uitbaters van de beenhouwerij waren de zoon van de vorige eigenaar en de DOCHTER van de kaderwinkel op de steenweg.
Waarschijnlijk heeft haar zus later de kaderwinkel verdergezet, maar dat heb ik niet meer geweten.
 
Ik heb in de beenhouwerij een leercontract gedaan, eerst bij de vader, daarna bij de zoon.
De vader, Frans Van Ranst, was afkomstig uit Zaventem en is naar Mechelen verhuisd om er een commerce te beginnen.
Hij was gekend voor zijn witte en zwarte pensen.

 

Ik heb vandaag een versleten maar oh zo schattig koekendoosje van Parein gevonden en ben enorm nieuwsgierig naar de geschiedenis van Parein. Het enige wat ik kan opmaken uit de gegevens die ik vind op het internet is dat Parein begon in 1890 en failliet ging in 1912. Ergens anders las ik dat Parein een nieuwe fabriek heeft opgericht in 1963. Wat Is correct? 

Hopelijk kunnen jullie me helpen, Dankje!

@ Annelore: in 1963 richtte Parein idd een nieuwe fabriek op.  Voor meer info omtrent Parein:  http://www.lu.be/swf/geschiedenis_nl

Mooie documentatie Roger.