Zout

met categorie:  Foto Gimycko Today

Het is er een echt zootje, een echte werf !

En schiet het ook een beetje op ?

Vandaag nog langs geweest en ik hoop ook op verdere afwerking. Maar ook de Katelijnestraat aan de kerkschijnt nu oo al verder opgeschoten, dus hoop doet leven. Trouwens, ik wil nu niet ambetant doen, maar sinds die bomen weg zijn  (denk aan de vorige topic over voor of tegen bomen) heb je een schitterend uitzicht op de zoutwerf vanaf de Hoogbrug. Indrukwekkende gevelrij, maar liefst zo snel mogelijk een restauratiebeurt voor "de zalm".

@ Rudi :

Toen ik er daarstraks langsliep zag ik, aan de overkant van het water, de dansliefhebbers serieus van jetje geven in Dansschool Devos !

:-)

Rudi, ik kan je volgen, ik gids 'de Zalm' nu vanop het Dijlepad ... en ik zag collega Paul Dieltiens daarstraks het zelfde doen.

Ik ben wel benieuwd naar het uiteindelijke zoutwerf-resultaat ...

Zo was het ooit...

Het schiet inderdaad erg op...  En inderdaad, zonder terug te willen naar de polemiek van laatsleden over de bomen: de façades komen nu véél beter uit.  Ik denk, euh, sorry, dat het niet zo slecht is zo...

Hopelijk schiet het iets sneller op dan bv het Ziekenliedenstraatje, want dat ligt ook al een hele tijd open.

En wanneer wordt eindelijk het Schaalstraatje eens aangepakt ?

Ik gidste deze week en ging langs de zoutwerf naar De Zalm. Ik verontschuldigde me voor de kwaliteit van de bestrating, waarop iemand uit de groep lachtte: "welke bestrating ?" :-)

Hier nog eentje, van nog niet zo lang geleden...

Als we de oude foto (begin 1900) bekijken zien we dat er toen ook geen bomen stonden en als we de werffoto bekijken valt me op dat de zoutwerf er zonder bomen een stuk ruimer uitziet.

De Zoutwerf in 1916...

@ Gim,

de twee foto's vanuit hetzelfde perspectief vind ik zo boeiend, mercikes!

Zonder bomen is het dichter bij de historische situatie. Probeer maar een keer een schip te lossen met al die bomen er tussen ...

@Peter: lossen gaat ook eenvoudiger als er geen auto's in de weg staan hé!

Dat ze nadat de zoutwerf is heraangelegd maar rap dat zogenaamde dijlepad opruimen.

Die oude foto's bewijzen mijn stelling dat bomen daar niet thuis horen. Wel in een park of plantsoen.Een vergelijkbare situatie is de graslei in Gent, prachtige panden en geen boom te zien. Andere bedenking. De meeste van die vroegere huizen ( bijna allemaal wat zeg ik) zijn beschilderd en geen blote baksteen. Die blote baksteen is een fout., een modeverschijnsel want dat doet zo lekke ouderwets aan. Maar huizen waren vroeger beschilderd/gekaleid/bezet als bescherming van die baksteen. Gelukkig is er de laatste tijd een schuchtere terugkeer naar de oude situatie, maar helaas nog niet genoeg... Maar we timmeren aan de weg zeker, meer kleur en minder baksteen zou ik zo zeggen?

 

Niet voor iemand op zijn paard te zetten, maar denk eens na wat een mooi plein de Wollemarkt zou zijn zonder die enorme bomen. Bijna nergens ter wereld staat een kathedraal, zoals de onze, langs bijna al zijn zijden open. Nogmaals niet kwaad bedoeld, maar voor mij een Wollemarkt zonder ´vaste grote´ bomen. Er moet natuurlijk vooral groen zijn maar alles opkuizen en dan verstopt achter groen?

Zonder bomen is het dichter bij de historische situatie. Probeer maar een keer een schip te lossen met al die bomen er tussen ...

peter, maar er worden geen schepen meer gelost hee :-) . En als je het dan echt historisch wil gaan bekijken, dan moeten er op al die plaatsen die naar vee verwijzen - ik denk aan de biest, de heembeemd enz - ook andere voorzieningen getroffen worden : Probeer maar eens een koe te laten grazen op de heembeemd of varkens te laten scharrelen op de betonvlakte Biest/Veemarkt.

Overigens gaan de voorstanders van een boomloos Romboutskerkhof nog ferm verschieten hoe lelijk dat dat plein eigenlijk is : het groen verdoezelt voor een groot stuk de mottige eenheidsworst die aan de oostkant van het plein werd opgetrokken... Remember The Melaan : conservatorium en Scheppers.... brrrr.....

Over de kathedraal zou ik mij geen zorgen maken, die steekt er toch bovenuit :-) , daar kan geen boom tegenop zenne...

 

Er worden geen schepen meer gelost. Das waar :-) Maar de historische omgeving refereert wel naar schepen, en naar visvangst (Waag, Steur, Zalm, Kordewagenaars) en niet naar de beemden ... :-)

Deze is ook nog van uit de Prehistorie, want staat hier Bloemmolen Nielsen nog niet op ?

@gim: kijkt ne keer goed naar die toren achter de steur en de waag: Nielsen!

@ Luc :

De kwaliteit is niet geweldig, maar kom...

Wacht wat, ik zal wat helpen:

Hallo !  Klasse, zenne !  Geweldige foto !  Meer van dat, Luc !

:-)

Ik heb het dat complex in 1964 (dacht ik) nog zien afbranden.  De gensters vlogen tot over de Botermarkt.

 Roger, was dat niet in 1944 die gensters ?

...Anno 1961 : Lamot koopt de afgebrande gebouwen van de Bloemmolens Nielsen N.V. aan de Zoutwerf om er de bedrijfswagens te parkeren...

Uit de geschiedenis van Brouwerij Lamot.

Om even terug te komen op wat ik hierboven zei ivm de bomen op het Romboutskerkhof : het ziet er misschien toch minder slecht uit dan ik vreesde.

In het verslag van wijkraad centrum van 18/03 (aanwezigheid van Karel Geys) staat  :

 Sint-Romboutskerkhof

- 132 ondergrondse parkeerplaatsen.

- Alle bomen blijven behouden (met uitzondering van de vier centrale, waar 10 nieuwe voor in de plaats komen.

- Aanvang werken maart / april 2010.

- Einde 2011.

@jansenius: Geen illusies koesteren, de archeologisch dienst loopt nu al hardop te dromen van een kapvergunning misschien is ze zelfs al afgeleverd. Binnenkort een jaar opgravingen en 4000 (!) skeletten !

Is er eigenlijk in de ondergrond van de Zoutwerf gespit door al die archeologen ?

Want misschien zitten er nog wel zilveren of gouden dukaten in de grond die door de Buyldragers van de boot werden gehesen en door de Cordewagenaars naar de winkels zijn vervoerd.

Petit Cash, bij wijze van spreken.

:-)

Zeker wel op de plaats waar nu de appartementen staan ... wat verderop aan de zoutwerf. Enfin kijk anders ook een keer op: http://www.mechelen.be/archeologie/

Als dat waar is, dan is straks ook Karel Geys een "leugenaar" (grijns) ....

Maar ik moet toegeven, de archeologische dienst zou wél de ideale bliksemafleider zijn... de mensen gaan makkelijker slikken dat er voor de nobele archeologie bomen moeten sneuvelen dan voor de marginaal bijkomende parkeerplaatsen die finaal de nettowinst van  van de firma Vinci moeten veilig stellen.

Maar goed, tot bewijs van het tegendeel is Geys dus onschuldig :-) .

Let wel Jansenius, voor je hier in hoofdletters gaat schreeuwen dat iemand een leugenaar is: ik weet alleen dat er bomen gaan sneuvelen, en erg binnenkort, alleen niet hoeveel ....

Maar men verwacht wel degelijk 4000 skeletten te vinden.

Zeg Peter, zou je nu eens eindelijk kunnen ophouden zodat andere mensen ook hun mening kunnen kwijt raken.Het lijkt wel een ohne man schouw met u.

'ohne man schouw'   of   'zonder man schoorsteen'

 

@ Jans :

Of in het Plat Fonetisch : Ne Wan Men Sjow

:-D

@peter, voor alle duidelijkheid : mijn provocerend taalgebruik was natuurlijk een vet ironische knipoog naar dat andere blogartikel waarin dat woord gebruikt werd :-) ....

Ik begrijp uit het verslag vd wijkraad dat er inderdaad kap zal toegelaten worden van de 4 centrale bomen, maar dat de rest zou blijven staan.

Overigens zou ik niet graag zien dat je schoorsteen zou stoppen met roken of het zou hier wreed stillekes worden :-) :-) :-) !

 

gim, zeg het dan helemaal zjuust he, dan is het "sjauw", net als "klauwn" ;-)

Da komt ervan als de boerekes frans willen klappen he :-))))

Allez, de Nieuwe Zoutwerf staat al onder ’t water...

Hallo,

Kan iemand mij concreet vertellen van de functies waren van de huizen op de zoutwerf?

Leuk beeldmateriaal!