Tijd voor een visioen!

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

De lente is dit weekend bescheiden, maar toch al heel erg duidelijk, ingezet.  De maand maart start vriendelijk en hoopvol.  En op 21 maart, als de kalender dan ook officieel de start aangeeft van dit nieuwe seizoen, zet Mechelen al zijn verbeeldingskracht in om deze stad opnieuw... 'te dromen'...

Het grootse cultuurevenement 'Stadsvisioenen' komt er aan!  En in deze laatste sprint tekenen de lijnen zich steeds scherper. 

De affiches die de goegemeente naar onze stad dienen te lokken, spotte ik al in veel spoorwegstations...  Want deze lente moeten binnen-en buitenlanders spoorslags naar de Dijlestad!

De blauwe en rode vanen die het festival aankondigen, hangen overal in 't Mechels straatbeeld, en in de kerken van de stad trekken de vlaggen met '450 jaar Aarstbisdom' de aandacht.

                

De al fel besproken 'skywalk' wordt deze dagen op zijn plaats, op het topje van Sint-Rombouts gehesen.  Net op tijd. 

De organisatoren maken zich klaar voor het grote openingsfeest, en de twee toptentoonstellingen wachten op het grote publiek.

Deze 'licht-chauvinistische' Mechelaar (hm) maakte al flink wat publiciteit in Brugge, waar ik meedeed aan een 'Photowalk' van Flickr, om promotie te maken voor 'onze visioenen'.  

Het komt eraan! zijn we er klaar voor?

Burgervader Somers weet het zo te verwoorden:

'Visioenen vormen het uitgangspunt voor het festival. (...)  Dromen van, over en voor de stad.  Want dromen zijn noodzakelijk.  Als een stad zichzelf niet voortdurend opnieuw verbeeldt en nieuwe ideaalbeelden koestert, krijgt ze geen adem meer.  Het is de verbeeldingskracht van bewoners, bezoekers en bestuurders die de toekomtst van een stad mee veilig stelt.  Die verbeeldingskracht biedt de onontbeerlijke garantie voor een voorspoedige ontwikkeling en groei van de stad'

Dromen maar...   ;-)

www.stadsvisioenen.be

Felle jongen, die Jans !

:-D

Laat maar komen ! 

De Flickrfotografen zullen hun lol niet op kunnen, de volgende maanden !

Meer van dat !

 Beste Jans,

                      ben nu eens openhartig, hoeveel krijgt gij betaald voor die soap in rood en blauw ?

Een beetje burgerschap is altijd op zijn plaats G.L. Ik neem aan dat u niets doet zonder betaald te worden, maar er zijn nog steeds mensen met burgerschap.

Ik ben erg benieuwd naar het openingsweekend.

Mijn beste GL -  sta me toe eens 'ferm' te lachen met uw paranoïde opmerkingen.  Ik heb niet de minste geringste 'aandelen' in deze 'soap'.  Ik ben zo onafhankelijk van élke kleur als maar zijn kan - en wens dat zo ook te houden.  Ik ben alleen een trotse Mechelaar, die puur uit fierheid om mijn stad dit item post, en mijn stad graag positief voorstel aan de buitenwereld.  Niet meer en niet minder.  Maar als jij natuurlijk me weer graag in een hokje wil plaatsen, is dit jouw goed recht.  Maar ik heb medelijden met jouw verkrampte visie.

Ook ik heb over bepaalde aspecten van dit festival mijn vragen gehad (en ik heb die ook geuit aan de personen die hiermee bezig waren...).  Maar nu is het zover.  En ik wil dat het festival slaagt.  Ik zit niet met leedvermaak te wachten op 'fouten'.  Niet alles is even duidelijk - maar zo 'onduidelijk' is het dan ook weer niet.  Een beetje verrassingselement mag wel.

En de evaluatie volgt achteraf.  Niet op voorhand.

(en wil je écht weten wat ik verdien aan deze 'promotie'?  Maar niet verder vertellen hé!  250 euro, een weekendje Parijs, een etentje in een Mechels restaurant naar keuze, een grammofoonplaat van Charel Janssens, het laatste kunstboek van Kocken, en ...een paar plastieken 'biccen'...   Daar kan je al eens voor achter het klavier kruipen hé.  Jammer dat JIJ dat niet wist.  Je had best ook  een graantje kunnen 'meepikken' uit de stadskas)

Sorry GL, nog wat vergeten:  Bart en Caroline betaalden me ook al een Gouden Carolus.  (in de brouwerij die me ook al een kratje Whiskey toestopte om me te bedanken voor mijn topic over het brouwen van de Cuvée van de Keizer, waar aan hetzelfde tafeltje Sven zat, die me een jaarabonnement van zijn krant cadeau deed voor het feit dat ik soms citeer uit zijn Gazet...)

Oei Jan, daar gaat over geklapt worden :-)

Voor alle duidelijkheid, hier wordt niemand betaald en het insinueren hiervan, door iemand die nog nooit een artikeltje heeft geschreven op deze blog, is wel erg laag.

...zegt de man die een plooifiets ten geschenke kreeg voor zijn posts over 'autodelen'!  ;-)))

(en waarom vertel je niet over onze riante premie voor ons werk op den Blog.  Eerlijk is eerlijk.  En het gaat toch uitkomen!  Beter het nu vertellen dan het ontkennen?  denk je ook niet?  Wie gelooft het nu anders dat dat je dit louter uit plezier doet?  Zoiets kwam alleen voor in de tijd van vergeelde postkaarten.  Nu toch niet meer?  GL heeft een realistische kijk op de zaak.  Da's tenminste duidelijk en klare taal!)

En nu - terug naar de topic zelf:  Stadsvisioenen.   Wie droomt mee?

Shhht Jan, ik ben aan het dromen ...

Oef, ik dacht al dat ik de enige was: we zullen maar zwijgen over het pretpakket dat ik  (in discrete verpakking) ontving n.a.v. mijn reactie op deze post?

Is het nog niet genoeg dat jullie de maatschappij verzuren, dat je nu ook nog een mooi initiatief als Mechelen Blogt moet komen verkl*ten.

Hopelijk sluiten ze niet alleen de baan tussen Hombeek en Mechelen af, maar ook de internetverbindingen, zure pee !

Toch grellig, die grote mensen !

:-D

Schitterende reply, Jans !  Meer van dat !

Jan, you made my day!!! 

G.L.: zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten zeker he.

Gim, niet iedereen over dezelfde kam scheren he! ;-)

Ontopic weer: ondanks kritische bedenkingen zie ik in de programmatie van Stadsvisioenen een heleboel zaken opduiken die mijn nieuwsgierigheid prikkelen. En mij ook weer confronteren met het feit dat ik er veel zal van moeten missen wegens mijn nogal bizarre werkschema. Laten we gedurende de volgende maanden regelmatig de activiteiten die we zelf kunnen bijwonen, recenseren op deze blog. Dat leidt tot een interessanter discours dan hetgeen hier de laatste maanden teveel gevoerd wordt. Vooruit dan maar!

Toch nog even off topic, ik ben blij en gerust gesteld dat ik niet de enige ben die het op zijn zenuwen krijgt van die verzuurden hier...  Hopelijk hebben ze het op een dag zelf ook door dat hun "gespam" heel veel sites die het goed bedoelen verkloot....  Ze mogen dan zelf wel klagen hoe anderen "onze maatschappij" verkloten, maar zouden beter eens in eigen boezem kijken.

 

@ Blog doe zo voort!

Met veel plezier en genot lees ik de blogs over onze prachtige (multi) culturele stad, enkel de reacties die erop volgen sla ik tegenwoordig liever over.  Nieuwsgierig naar de "skywalk" en naar de culturele Lente...

Voor al wie tijdens Stadsvisioenen eens zou willen uitrusten tussen de evenementen door is er de Bar-o-droom, waar wij (jazzzolder) o.a. elke zondagnamiddag een concertje mochten programmeren.

Afspraak elke donderdag- (film), vrijdag-, zaterdagavond, en zondag vanaf 16u in de Bar-o-droom, KHM afd. Interieur en Design, Zandpoortvest 16 te Mechelen (rechtover jeugdherberg).

@erre, wilt ge uw mond ne keer spoelen, dan raakt ge misschien uw "testiculaire" praat kwijt. En verder verwart ge een multi-etnische stad met een multi-culturele; dat is wel wat gans anders! Trouwens het moderne woord is nu: DIVERSITEIT!!!

Jenny, ik zal nog wel eens reageren wanneer de blog zich er toe leent want ik ervaar wel degelijk multiculturaiteit.  Maar laten we "on-topic" verder gaan ,want het was niet mijn bedoeling om verder af te wijken.

 

En als mijn taalgebruik je stoort wens ik me daarvoor te excuseren, maar de steeds negatieve toon zit me erg hoog.

 Amaai, t'  is hier weer ambras in 't kiekeskot. 

Beste Jans,

                     uw bewering dat ge kleurloos bent geloof ik niet. Kleurloos betekend voor mij dat gij - als de kampioen van de thema 's hier op den blog - er zou mogen toe komen om alle strekkingen in de Mechelse bevolking aan bod te laten komen.Dit gebeurd dus niet.Het is de algemene ziekte van de media die u te pakken heeft.Dan wild om u heen slaan wanneer deze bewust genegeerde mensen  zich teweer stellen is niet fair.

Dit staat dus in schril contrast met de meeste van uw thema 's waarvan iedereen dus wel weet te genieten.

 

Miljaarde zeg, wij moeten toch weeral het geluk hebben dat ze zowat het achterlijkste wat extreem-rechts ooit heeft voortgebracht in  Vlaanderen op een hoop hebben gekapt.
In Oostenrijk daar vliegen ze met hun zatte kloten tegen 150 uit de bocht terwijl ze onderweg waren om zich eens in hun hol te laten pakken, de Hollanders hadden Fortuyn en hebben nu Wilders, lachen gegarandeerd als die op tv komen of kwamen,  Le Pen in Frankrijk had zoveel maitresses dat hij de tel kwijt was, en in Italië hebben ze Berlusconi, die aan de lopende band buitenlandse staatshoofden beledigt, met de maffia heult en belooft dat er meer ferme wijven op tv gaan komen.
En met wat zitten wij hier in Mechelen? Een ouwe boerenknol uit Hombeek met stront tussen zijn tenen, hahahaaahaha. Allez, komaan zeg, wanneer gaat dat VB nu eens met wat meer boeiende figuren bovenkomen? Vlaanderen verdient het!

 Xstofke,

                ge moet de verkiezingsuitslagen van vorige zondag in Salzburg en Karnte eens lezen en aan een of anderen hollander vragen hoe het met Wilders zit.Kom dan terug.

Awel, ouwen bompa, zie dat ge even goed doet he! :-))

Ik stel voor dat wie een boom wil opzetten over politiek nu de zaal verlaat of anders terug over stadsvisioenen commentariëert.

Zijn er dan écht mensen die van Stadsvisioenen reeds op voorhand Stadsnachtmerries willen maken? Dan kan er misschien beter een "Mechelen kankert" opgezet worden.

Laat jullie nu niet op een zijspoor zetten.

Stadsvisioenen gaat ook over het geloof van vandaag. Wat betekent katholiek zijn de dag van vandaag ? Hoe gaan we tegenwoordig om met ons religieus erfgoed, is dit ouderwets, oud of antiek ?

Maar Stadsvisioenen gaat ook over de toekomst. Welke uitdagingen zijn er in onze schone stede ? Kan kunst de wereld redden ? Kan het ons doen nadenken ?

GL: ik ga het wat minder 'plastisch' uitdrukken dan Christophe (ieder zijn stijl) - maar ook al is het buiten topic - Ik denk dat jij wel de knuppel in het hoenderhok hebt gegooid met uw insinuaties.  Ik wou er niet meer op antwoorden, maar aangezien dat jij toch graag nog even met mij 'een klappeke' wil doen, wil ik dit toch nog even verderzetten;  Ik ben absoluut niet 'kleurloos' - dat beweerde ik niet.  Ik zei alleen dat ik met onafhankelijk wil opstellen van elke (politieke) kleur.  Maar da's hélemaal iets anders dan 'kleurloos' zijn.  Da's jouw interpretatie.  Uiteraard heb ik een maatschappelijke visie.  En die ken je.  En uiteraard zal die ook in stemgedrag worden 'omgezet'.  Maar in het stemhokje doe ik mijn zin - en dat gooi ik hier niet op Mechelenblogt.

En...ik post natuurlijk alleen wat me zélf boeit.  Mag dat?  Da's typisch aan een stadsblog.  Ik ben géén journalist.  Ik hoef niet te wikken en te wegen of ik alle visies en gedachtengangen des burgers evenwichtig aan bod laat komen.  De verscheidenheid van visies en interresses komt er alléén als andere bloggers 'vertellen' over 'hun' Mechelen.  Vertel in een post over 'jouw Mechelen' - en het 'evenwicht' is hersteld.  Dan hoef je niet te jammeren over 'de ziekte van de media' die in mijn posts geslopen is.  Ik wacht op jouw eerste topic. 

En nu terug naar Stadsvisioenen.  Ik kijk uit naar de twee toptentoonstellingen, en ook de kanselgesprekken zeggen me wel wat...  Ik pluis het programma nog wel eens na, om de zaken die ik niet wil missen, te verankeren in mijn agenda.

 Het openingsfeest wil ik zeker niet missen, en de rest zien we wel als het komt.
Nu ik het programma zo eens snel doorgenomen heb blijken er toch wel een paar dingen tussen te zitten die mijn aanspreken. De rode draad is misschien minder obvious dan bij Dames met klasse, maar het geheel komt toch wel gevarieerder en interessanter over me dunkt.
Het oordeel volgt eind juni.

 @GL

..Alle strekkingen aan bod te laten komen?

Dat moet ge zelf doen he, dom kalf! Miljaarde zeg, hoe achterlijk kun je nog zijn, hallooo? Is er daar nog iemand wakker in uw bovenkamer?? Dat is nu juist het concept van een blog he, ouwe knar, je zou verwachten dat je dat stilaan zou moeten doorhebben: als je wil dat jouw strekking aan bod komt dan maak je zelf een artikel aan over wat je zelf interesseert en wat je eigen visie erop is he. Voilà, c'est simple comme bonjour. Meer is er niet aan.

Tenzij ge te lui of te dom zijt uiteraard, of zelf geen uitgesproken mening hebt, of van de personen die u verplichten uw tijd hierin te steken geen toelating hebt gekregen om zelf een artikel op te stellen omdat ze de mening toegedaan zijn dat ge niet slim genoeg zijt om een serieuze text te brouwen die de partij niet schaadt, of een andere reden,... kan allemaal he?

Kunnen jullie nu eindelijk zélf eens een blog opzetten om daar verder hier niet ter zake doende onzin te spuien, in plaats van hier de boel te verzieken? Dank u.

Kan kunst de wereld redden? .... nnnneu .. dat lijkt me nogal ver gaan. Kan kunst ons doen nadenken? Jazeker wel. Kunst kan een manier zijn om mensen iets van een andere kant te laten zien.

Christophe: een beetje niveau aub want uw woordenschat is allebehalve. ook uw uitlatingen zoals "in zijn hol laten zitten" zijn beledigend voor vele medemensen en bovendien dicriminerend en strafbaar. en wat excessen betreft (cfr. Le Pen en Berlusconi) zijn er in ons land voorbeelden genoeg die nota bene ongestraft rondlopen (agustamiljoenen bijv, creditkaartengesjoemel à la Lizin bijv). we zullen maar eerst voor onze eigen duer vegen zeker?

Voor mezelf zijn er twee rode draden in de stadsvisioenen: de kerkelijke overheden als opdrachtgever om kunstwerken te laten maken en de wederzijdse invloeden tussen kerkleiders en kerk-volgelingen of kerk-afvalligen. Een geluk voor onze kunstenaars dat we die opdrachtgevers hadden zodat zij hun vakmanschap konden tonen en nog een groter geluk dat ' het volk ' en ' de soldaten ' in de loop der eeuwen nog een gedeelte gespaard hebben zodat wij er nu ook nog van kunnen genieten. En wat die wederzijdse invloeden tussen kerk en volk betreft, die zijn uiteraard minder zichtbaar in artefacten maar daar bestaan boeiende verhalen over en die zullen dan ook wel duidelijk gemaakt worden.

De insinuaties van G.L. waar hier alles mee begonnen is was erg ver onder de gordel. Ik neem aan dat iedereen dat hier wel ziet.

Wordt er hier aan politiek gedaan door bloggers die een onderwerp posten ? Neen. Ze hebben misschien wel een mening over de maatschappij, maar ze verkondigen die in eigen naam, als hun mening. Ze steken hun nek uit om een onderwerp te maken, en nemen daar dan ook de gevolgen van.

Wordt er hier aan politiek gedaan door G.L. ? Heel duidelijk wel. hij neemt elke topic te baat om de mening van de partij waarvoor hij is gekozen te verkondigen, door mensen te jennen. Gaat hij de discussie aan ? Neen. Hij weigert zelf artikels te posten over thema's die hem aangaan, en daarmee de verantwoordelijkheid van zijn meningen te dragen op deze blog.

In plaats van te beledigen of te vegen, zou ik het hier over stadsvisioenen willen hebben.

Uit de Wikipedia :

Visioen

In de religie bestaan visioenen uit inspirerende gewaarwordingen, over het algemeen van een toekomstige aard. Door aanhangers van een godsdienst worden zij verondersteld van een godheid te komen, direct of indirect (via profeten). Tevens wordt verondersteld dat visioenen dienen om te inspireren of worden zij door gelovigen uitgelegd als deel van een goddelijke openbaring.

Visioenen hebben over het algemeen meer duidelijkheid dan dromen, maar traditioneel minder psychologische connotaties.

 

Dus... ieder zijn visioen en misschien is GL's (dorps)visioen, oftewel zijn inspirerende gewaarwording naar de toekomst toe, wel  compleet anders dan de (stads)visioenen van (vele) anderen.

 Beste marc, ten eerste is de strafbaarheid van mijn schrijfsels nul komma nul en ten tweede zie en lees en hoor ik zelf net zoals iedereen elke dag dingen die mij kunnen beledigen, en dat kunnen dus ook meningen van anderen zijn, net zoals mijn mening beledigend kan zijn voor die anderen. Maar daar ontwikkel je nu eenmaal een soort van pantser voor, doe je dat niet, dan ben je gedoemd te leven in constante staat van beledigdheid voilà. Gelovigen en politici zijn het meest gevoelig voor andere meningen -of beledigingen zoals u wil- omdat zij graag een monopolie op de Waarheid hebben.

Kunnen we nu verder met Stadsvisioenen?

Ik droom van een stad, waar we elkaars mening kunnen respecteren, op een respectvolle manieren erover kunnen discussieren en dan aanvaarden dat we er nog steeds andere meningen op na houden. Ik droom van een stad, waar politici steeds voor iedereen de beste oplossing kunnen vinden.

Mijn grootste droom is al meer dan 30 jaar uitgekomen:

Wonen in een stad, waar het aangenaam vertoeven is.

Sta me toe mijn twijfel over het slagen van stadsvisioenen uit te drukken. Akkoord, we moeten afwachten wat het in werkelijkheid gaat worden maar ik stel wel enkele zaken vast: In tegenstelling met de evenementen over Keizer Karel en de twee Margareta's lijkt niemand te weten waarover het eigenlijk gaat.   In 2000 was de kapstok de expo met de Los Honores tapijten en in 2005 de expo van "Dames met klasse". Wat is de "kapstok" vandaag waaraan je iets moet ophangen? 450 jaar Aartsbisdom, maar in hoeverre is dat geweten? De tentoonstelling in "tegenlicht" is een warrig samenraapsel van kunstwerken ( nergens een blikvanger) die men probeert in een verhaal van vernieuwing via het concilie van Trente en een aantal nieuwe stromingen van de 19de eeuw te plaatsen, gecombineerd met volks-en bijgeloof . Eigenlijk niks over de geschiedenis  van het aartsbisdom. In hoeverre kan men daarvoor veel mensen lokken? Met wat er wordt aangekondigd lok je helaas niet de massa naar Mechelen en dat mag toch de bedoeling zijn gezien de kosten voor het evenement. Er is verder ontzettend weinig gecommuniceerd en buiten affiches, vlaggen en een overvol en onoverzichtelijk programmaboekje is er niks voorhanden en heb je nergens houvast aan. Wat staat er te gebeuren? Geen mens die dat exact kan zeggen. De reacties op het evenement zijn dan ook bedroevend gering en de verwachte volkstoeloop is er zeker niet. Ik werd gisteren aangesproken door een restauranthouder die (gelukkig voor hem) al wel diverse reservaties had van groepen maar geen enkele voor "stadsvisoenen". Iedereen in de "branche" spreekt van een gemiste kans. Het evenement is uitgewerkt door mensen die zichzelf een hoog cultureel gehalte toedichten en iets uit de grond hebben gestampt voor een culturele elite, die van mij gerust hun meug mogen hebben, maar waarmee je nooit de massa zult lokken. Te hoog gegrepen met andere woorden. Akkoord, ik lees het al, die massa is dat nodig? Ja, die is nodig want de kosten mogen hopelijk wel deels gerecupereerd worden. Een expo die meer open staat voor de "gewone" burger zou veel meer in beweging zetten maar dat is vermoedelijk te laag bij de grond voor intendanten en bepaalde ambtenaren. Dat de intendant niet de minste banden heeft met Mechelen is ook al geen pluspunt.... De groepen van Okra, de zilveren passer en andere KAV-ers zie ik niet direct in groten getale naar Mechelen komen de volgende maanden. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat ik hier een te zwart toekomstbeeld heb geschetst, maar mijn verwachtingen zijn niet al te hoog.

 @Rudi: Een oordeel over het geheel vellen zal ik doen als het gedaan is, maar wat je hier aanhaalt vertolkt ook een beetje mijn vrees eerlijk gezegd, ik hoop ook dat we ons vergissen.

De communicatie is tot nu toe echter niet zo denderend en het blijft allemaal wat in het vage, misschien is dit de bedoeling, dat weet ik niet, maar is het niet wat vaag voor de grote massa? En daar heb je gelijk: de grote massa hebben we nodig.

@ Rudi :

En wat zegt (of vindt) onze Minister van Cultuur (B.A.) ? 

"De zfeer is goed", misschien, of "Ze ebben plezier, als de konijn op de plein"

:-D

Helemaal mee eens Rudi. Ik heb deze bedenkingen trouwend veelvuldig ge-uit in de aanloop van stadsvisoenen (toen er nog wat aan te veranderen was), bij de betrokkenen. Ik vrees ook dat het een gemiste kans is, en de organisatoren zullen een eventuele lage opkomst wel op de crisis steken zeker ?

Zelf heb ik heel wat letterkes gefret, en heb ik een academische titel, maar ik erger me aan een ivoren toren mentaliteit, en het verlicht despotisch gehalte van de aanpak. De Mechelse basis werd veel te weinig geraadpleegd.

Maar ik wil er het beste van maken ...

(en dit is mijn persoonlijk standpunt)

Ik wil er ook het beste van maken, ik heb me trouwens kandidaat gids gesteld. Het thema interesseert me echt wel, dus proberen goed te verkopen zeker?

Verder : de expo van het Museumvan Moderne Kunst wil ik ook wel zien hoor.

Afwachten en realistisch blijven zeker?

 

 

Misschien hebben (of hadden) de Stadsvisioenen wel een Visioen nodig... of een ID.

:-)

Ik ben nog maar eens door het programmaboekje van Stadsvisioenen gelopen en ben blijven hangen bij het voorwoord van onze burger. Ik ga hier wat zinnen aanhalen en binnen vier vijf maanden wat vragen stellen.

' ... Maar het meest van al bouwt de stad een feest voor de Mechelaars zelf .... om zich samen goed te voelen met en in hun stad. Hun actieve deelname is dan ook de belangrijkste waarborg voor een geslaagd feest. .... Het is de verbeeldingskracht van bewoners, bezoekers en bestuurders die de toekomst van een stad mee veilig stelt. ... Aangespoord door een inspirerend stadsfestival vragen we iedere stedeling om zijn of haar fantasieën kenbaar te maken.'

Ik heb geprobeerd om niets uit zijn verband te rukken en ik onthoud enkele belangrijke dingen: 1. Stadsvisioenen is voor de Mechelaars; 2. Men rekent op de verbeeldingskracht van diezelfde Mechelaars en 3. Men verwacht dat de Mechelaars hun verwachtingen omtrent de toekomst van hun stad, kenbaar maken. In die context mag onze burger zich verwachten aan een aantal prangende vragen indien de Mechelaar ' wakker ' genoeg is om zijn ' visioenen ' te uiten.

Een mailadres, voor die ideeën ' heeft hij er echter niet bijgevoegd. ;-)

Ik kan Rudi en Peter volgen in hun reactie...  Ik kan me erg vinden in hun kritiek op het wat 'vage' en elitaire van de organisatie.  Ik hoop op een succes, maar ben toch wel wat 'banger' dan drie jaar geleden met onze 'Dames met klasse'...  Zoals ik in een vroegere reactie reeds stelde: 'ik heb ook bepaalde vragen gehad bij de organisatie, en heb die ook geuit naar personen die betrokken waren bij de organisatie;  maar nu is het zover, en ik wacht niet met leedvermaak op 'fouten'...!'  En ik wéét dat Rudi en Peter er waarschijnlijk ook zo over denken.  Niet?

Laat ons er het beste van maken.  Ik ga er alleszins proberen van te genieten, en zoveel mogelijk van mee te pikken (evenals van de vele randactiviteiten zoals daar zijn: 'Besloten hofjes in glaskunst', 'Nacht van de Open Kerken'..., enz...)

En als het dan toch (laat ons hopen van niet)  niet zo'n succes wordt: laat ons dan leren uit de fouten, en na een grondige evaluatie, er binnen drie jaar (?) terug te  staan met bijsturing van de 'missers'.

Maar zover is het niet.  Laat ons het vel van de beer nog maar niet verkopen voor hij geschoten is.  De balans wordt na 21 juni gemaakt.  Vooruit maar: op Stadsvisioenen!  ;-)

Eigenlijk is het al begonnen met een weinig inspirerende benaming van het ganse gebeuren. De oorsprong is het 450-jarig bestaan van het aartsbisdom, waarom dan de naamgeving van "stadsvisioenen"??? En daar heeft Rudy zeker een punt, kwestie van bepaalde groepen aan te trekken.

Verder wordt hier in onze stad werkelijk een "elitair" (sic!) kunstbeleid gevoerd, waarschijnlijk geïnspireerd door zogenaamde kunstpausen ttz. personen die denken te mogen/moeten bepalen wat de doorsnee burger goed/mooi moet vinden.

Inderdaad Jans, afwachten, de prijzen worden aan de eindmeet uitgedeeld!

NB. Ik hoop dat dit weer niet als "verzuurd" ervaren wordt.

Niks verzuurd Eddy, objectief en to the point.

Klopt Eddy, maar laat ons toch onze kleuren verdedigen

:-)

Wat ik het meeste mis in Mechelen is een ruimte waar plaats is voor een paar toptentoonstellingen per jaar, zoals degene waar ik noodgedwongen de verplaatsing moet maken naar het SMAK of  het BOZAR én op het gebied van galerijen scoren we eigenlijk ook wel ondermaats, zeker als je op zoek bent naar een werk van een hedendaagse kunstenaar (bv. een Panamarenko om ineens een der bekendste te noemen) denk ik dat je met wat geluk op 1 plaats terechtkan
Dus.. misschien hebben we niet echt een traditie op dat gebied? Het leeft wel op kleine schaal, dat zeker, maar het betere werk zien we hier weinig of niet.
Dat men Mechelen bijgevolg niet snel zal associeren met een cultureel evenement van topniveau is toch ook een hindernis denk ik.

Doch dit volledig terzijde

 Peterke,

                beseft gij wel wat een onzin gij hier uitkraamt.Nu hebt ge mij hier reeds ettelijke keren beschuldigd dat ik te foul zou zijn om hier een artikel te plaatsen.Wel, nu mag heel den BLOG het weten dat mij daartoe tot nader orde geen toelating word gegeven.De zo hoog geprezen democratie verlangt van mij duidelijke vermelding van wat ik eventueel zou willen opstarten.Zal ik er getuigenissen bijhalen.In hoeverre jij hiervoor mee verantwoordelijk zou kunnen zijn, daar heb ik geen zicht op.Dus Peter van hooggeleerde academieker zoals u heb ik geen lessen te krijgen.Daarvoor is mijn titel van selfmademan ( verontschuldiging voor de engelse uitdrukking ) veel te waardig.Kalm blijven Hombeek.

Geachte Heer Goovaerts,

  1. Ik behandel u met respect, waarom doet u dat dan niet met mij ? Mijn naam is Peter.
  2. Ik heb reeds een post moeten laten schrappen die al te persoonlijk tegen u gericht was, en daar heb ik mijn nek voor moeten uitsteken. Wil je hiervan getuigenissen ? Die zijn er voldoende.
  3. De procedure bij het aanmaken van een nieuwe blogger is bij IEDEREEN, dat er wordt gevraagd wat de achtergond is van de blogger, en waarover hij/zij zal gaan bloggen. Iedereen die meeblogt is langs de zelfde procedure gepasseerd.
  4. U hebt hierop tot op nader order nog niet geantwoord, dus neem ik aan dat u geen artikels wil plaatsen.
  5. Ik neem aan dat in plaats van beschuldigingen naar mij adres hier enkele verontschuldigingen op zijn plaats zijn.

Zie hier de email waarop u nooit antwoordde:

---------- Forwarded message ----------
From: Floris
Date: 2009/2/11
Subject: Re: Account Blogt
To: L.G.

Hallo beste Louis,

Voor we iemand de nodige toegangsrechten geven, horen we graag
waarover hij/zij zoal wilt bloggen, en wat de band met Mechelen is.

Dit onder andere om te vermijden dat de site wordt vervuild met
commerciele boodschappen.

Kun je ons een korte beschrijving geven?

Vriendelijke groeten,

Floris voor Mechelen Blogt

Dit  antwoord van Peter ondersteun ik ten volle.  Ik kan getuigen dat het er  op deze eerlijke manier aan toe gaat.  Of Mijnheer Goovaerts dit nu wil geloven of niet.  Deze beschuldiging is dan ook erg grof, en samen met de insinuatie van enkele dagen geleden tegenover mijn persoon (weet je nog - de insinuatie of ik misschien iets 'verdien' aan het posten van bepaalde topics...) - waar ik natuurlijk ook geen verontschuldiging voor kreeg - geven me een bevestigend antwoord van het beeld dat ik reeds een hele tijd had van GL.  Deze persoon blijft volharden in het verzieken van Mechelenblogt.  Maar nog meer begin ik veel medelijden te krijgen met iemand die zo weet te volharden in zijn Eigen Grote Gelijk en negativisme.  Jammer om zo door het leven te moeten gaan...

Zucht!! Hij heeft het laken weer naar zich toe getrokken. :-(

Tja, maar hij is dan toch maar 'in beeld' geweest.  Laat ons verder maar geen woorden vuil maken aan deze persoon.  

Maar!  wat ik wel jammer blijf vinden, is dat andere bloggers hierdoor wel afhaken, door minder of géén topics meer te posten.  Alleen omdat ze de 'negatieve toon' van Mechelenblogt niet leuk meer vinden.  Bedenk wel dat de overgrooooooooooote meerderheid wel correct, positief en opbouwend met dit medium omgaat.  Natuurlijk valt zo'n stoorzender erg op.  Maar door achter de coulissen te kruipen, geef je zo'n heerschap méér eer dan nodig is.  Daarom doe ik een warme oproep aan alle onze bloggers: geef hier een positief antwoord op.  Geef tegengewicht.  Post aub over jouw Mechelen!!    We hebben méér posts nodig van méér bloggers. Laat Mechelenblogt niet in de steek, en kruip achter het klavier.  Doen!  bedankt voor de steun!

Enne...tussen die velen die dagelijks Mechelenblogt aanklikken en lezen: wie durft het aan om mee te bloggen over en voor deze boeiende stad.  Een eenvoudige aanvraag met motivatie is voldoende om mee te doen!

Jouw Mechelse stem is belangrijk om gehoord te worden!

[on-topic]: Zoals we allemaal weten is de 450e jarige verjaardag van het oprichten van het aartsbisdom maar een aanleiding van dit gebeuren. We belanden middenin de 16e eeuw, waar er wereldschokkende dingen aan stonden te komen.

De culturele waarden (lees dan vooral godsdienst) lagen onder vuur, en nieuwe wereldbeelden drongen zich op. Eigenlijk was er veel gelijkenis, met wat we tegenwoordig kennen. Hoe zou zo een 16e eeuwer naar de wereld kijken ? Wel, hij gaat vaak naar de mis, en de hemel en de hel zijn realiteiten voor hem.

En het is de plaatselijke pastoor die hem voorleest uit de bijbel, want de boekdrukkunst was nog niet verspreid. Omstreeks het midden van de 15e eeuw begint Gutenberg de technologie te verspreiden van de boekdrukkunst en hij kan onmogelijk inschatten welke enorme gevolgen dat zal hebben !

De bijbel wordt nu veel toegankelijker (ook voor niet-pastoors), en mensen beginnen na te denken over de teksten. Nieuwe stromingen ontstonden, wederdopers, ... maar ook protestanten, die het bestaande wereldbeeld in vraag stelden.

En zoiets gebeurt vandaag de dag opnieuw. Het internet maakt van de ganse wereld een dorp (the world is flat), tussenhandelaars zoals banken, reisagenten, verzekeringsmakelaars krijgen het moeilijk. Informatiebronnen zoals wikipedia zijn overal en voor iedereen toegankelijk, en we zullen wakker worden in een nieuwe orde. Informatie op zich wordt meteen minder waard, maar wat je er mee aanvangt des te meer !

Of zoals Bart Peeters zegt: Het is niet wat het is, maar wat je er mee doet.

Hoe gaan we hiermee om ?

Daar gaat volgens mij stadsvisioenen ook over. Het is maar een ID !

Dit is een mooie kijk op het gebeuren, en deze parallel geeft stof tot nadenken...   Boeiend toch wel! 

Ik wil even verduidelijken dat de persoon die aangesproken wordt met "Heer Goovaerts", de persoon is die schrijft onder de initialen GL, wat staat voor Goovaerts Louis, gemeenteraadslid in Mechelen voor het Vlaams Belang.
Het slaat dus voor alle duidelijkheid niet op mij.
Ik distancieer mij ten volle van deze persoon, die geenszins familie van mij is, en die ik ook niet in mijn familie zou willen hebben.
Ik ken hem niet en ik wil dat ook liever zo houden.
 
Ik zal zelfs meer zeggen, ik heb er reeds meermaals op aangedrongen om mensen die de sfeer op Mechelen Blogt komen verzieken, eenmaal aan te manen zich te gedragen en wanneer daar geen gevolg aan gegeven wordt, volledig te blokkeren.
Peter heeft zich altijd tegen deze maatregel verzet en krijgt nu het deksel op zijn neus.
 
Wat mij betreft blijf ik voorstander om mensen die er op uit zijn om de blog te schaden en/of kapot te maken, er gewoon uit te gooien.
Dat het bovendien gaat om persoonlijk politiek gewin, maakt het allemaal des te erger.
 
Het heeft voor mij totaal niks met politieke kleur te maken, maar wel met elementaire beleefdheid.
Wie zich niet normaal kan gedragen op een voor iedereen aanvaardbare manier, hoort hier niet thuis.
 
 

Ik begrijp jouw standpunt Jan.  Ik ben absoluut niet voor censuur of mensen weren, maar steeds opnieuw het boeltje proberen te verzieken, en valse insinuaties spuien, enz, enz...  Daar begin ik me toch ook vragen bij te stellen.

Is er wel een goeie oplossing? 

Het verwijderen van zo'n personen kan ook een 'martelaar' creëeren:  zo'n 'slachtoffer van censuur, politieke correctheid en de vrije meningsuiting' - weet je wel.  Ik zie de vette koppen al gedrukt...

Gewoon de reglementen volgen en persoonlijke aanvallen verwijderen, na een eenvoudige klacht. Hierboven staan er twee.

@Bloggers, we hanteren best een beetje Voltairiaans inzicht, ttz. "Ik ben helemaal niet akkoord met uw stellingen, maar zal er blijven voor vechten dat ge vrij uw mening kunt zeggen!"

Als men met iemands tussenkomst niet akkoord gaat, is  aan ieder de keuze om daar op te reageren of niet. Maar ik blijf erbij dat iedereen het recht heeft zijn mening kenbaar te maken; liefst wel terzake.

@eddy: niet akkoord want je eerste stelling is anders dan je besluit. Iedereen mag en kan een gefundeerde stelling of antwoord formuleren maar geen flauwe zever, halve waarheden of verdachtmakingen zoals we gewoon zijn van G.L.. Een tussenkomst moet terzake zijn anders is het 'luchtvervuiling'.

Eddy: het gaat me niet om een 'andere mening'.  Hier worden regelmatig reacties geuit waarmee ik het niet eens ben.  Da's helemaal niet erg - integendeel.  Het kan me verrijken, doen nuanceren, doen begrijpen...  Ik juich het zelfs toe.  Op deze blog zijn rechtsen en linksen, gelovigen en niet-gelovigen, 'oude' en 'nieuwe' Mechelaars...  En met vele heb ik een tof contact - ook al zijn ze 'andersdenkend' dan ikzelf.  Ik sta voor wat ik sta - zonder de pretentie te hebben te denken dat ik de waarheid in pacht heb.  En met iedereen die deze 'grondhouding' heeft, kan ik fijn in dialoog gaan.

Maar hier gaat het niet langer om alleen een 'eigen mening' hebben, en die willen uiten - Hier gaat het om 'doordrammen', steeds opnieuw alles in een welbepaalde politieke hoek willen duwen, om insinuaties die kant noch wal raken, om waarheid geweld aandoen, om aanvallende reacties.... 

Eddy, ik ervaar dit bij jou (meestal)  niet - ook al staan onze maatschappelijke visies vaak lijnrecht tegenover mekaar.   Je zal best begrijpen waar het in essentie écht om te doen is.  Het zou me verbazen mocht je me hierin niet kunnen volgen...

@Eddy : Mijn vraag voor het blokkeren van GL heeft totaal niks te maken met politiek.
Het gaat hem veeleer om het wangedrag van een volwassen persoon en de manier waarop hij zijn waarheden aan de man probeert te brengen.
Ik ben het niet eens met het gedachtengoed waar GL voor staat, maar hij moet dat mogen en kunnen uiten.
Zolang dat op een beleefde en waarheidsgetrouwe manier gebeurd, heb ik daar hoegenaamd geen problemen mee.
Er is ook een hemelsbreed verschil tussen het uiten van een mening en het bekladden van mensen op de blog of collega-politici van een andere partij met als doel er zelf electoraal beter van te worden.
Eigenlijk zou je aan de schrijfsels van de gemeenteraadsleden niet overduidelijk mogen merken dat ze in de politiek zitten, noch van welke strekking ze zijn.
Als Bart Somers, Caroline Gennez, Karel Van Butsel, Marc Hendricks, Greet Geypen, enz ....
ook hun politieke pamfletten zouden komen strooien en mensen zouden beledigen, zou ik precies hetzelfde reageren.
 
Wat mij betreft moet het gewoon leerrijk, gezellig en plezant blijven, niet meer niet minder.

@Luc, mijn reactie effe terug lezen. Ik wil maar zeggen dat ik, zoals Voltaire, ieders mening respecteer, zonder ermee akkoord te zijn! En er zijn hier op de blog meningen waarop ikzelf dus niet reageer. Waarover ik dus, ter verduidelijking, niet wil polemiseren.

@Jans, ik versta U zeer goed!! Maar ja, elk vogeltje zingt zoals het gebekt is zeker?Er zijn af en toe mechelse "waterslagers" bij, en spijtig genoeg ook "kwetteraars".Ik volg dus!

 

Bedankt voor dit duidelijke antwoord.  Als ik het goed volg, heb je het ook niet begrepen op de manier van doen zoals aangehaald.  Dit lees ik perfect tussen de lijnen door.  Het gaat niet om links of rechts, maar om een 'stijl' die niet te tollereren valt.  (hier gaat het duidelijk om iemand die bij jouw gedachtengoed aanleunt, maar het kan evengoed gaan om bloggers die meer bij mijn visie aanleunen - Blijft gelijk.  Wat fout is is fout, uit welke hoek de reactie ook komt)

Met deze reactie van jou weet ik genoeg.

Grellig toch, die grote mensen !

:-D

Enfin, het wordt nog eens tijd voor een visioen (of een ID).

:-)

 Gim,

          ik heb u dat nogal zien zeggen " Grellig " .Behoort dat tot het Mechels dialect ?

@ GL :

Blijkbaar wel.  Dat is oa bevestig door de Bloggers hier, want ik dacht eerst dat het een uitdrukking was, dat enkel gekend was in Heist op den Berg.

Ik zou GL laten doen. Ik vind "censuur" uit den boze. Meestal reageer ik niet als hij weer eens begint door te drammen. De laatste interventies die ik gedaan heb waren eigenlijk om mee in de bres te springen na reacties op andere bloggers. Voor de rest probeer ik hem te negeren, al is dat soms moeilijk. Maar de man heeft inderdaad het recht om zijn mening te hebben maar zou die dan liefst op een wat gematigder manier moeten doen. Als we dat nu met zijn allen doen, raken we er misschien van af. Maar hij is een illustratie van de diversiteit die er isop deze blog. Bijna de .... multiculturele samenleving. :-)))

Ik moet zeggen dat ik in het begin ook het gevoel had dat de stadsvisioenen een visioen zouden blijven.  Ik heb net de site nog eens bezocht en ik moet zeggen dat de programmatie nu toch wel duidelijk geformuleerd is.

Ik vind niet alles even interessant, maar smaken verschillen zeker!

@ Rudi,

               wat jij over mij denkt is uberhaupt van geen tel.Wat u hier andere mensen aanraad is voor mij het bewijs dat ik goed bezig ben en ik ga in de verste verte niet vertrekken.Waar haalt ge dat ?En nu tot de grond van de zaak.Die engelstalige soapreklame aan de pausmobiel op de markt bevalt ons Vlamingen niet.

Wat die censur betreft, probeer het eens platbroek.

amai Gymicko, ik ga u gelijk geven ... zéér grellig! Sommigen toch ....

:-D

Hallo Jans,

                     ik denk dat ze u dringend nodig hebben want als we de nationale radio mogen geloven liggen er serieuze haren in de boter.Naar het schijnt zou Danneels niet zo gelukkig zijn met de gang van zaken.Onze Sven kan dat morgen misschien bevestigen of ontkennen.

@G.L. is dat nu een persoonlijk standpunt, of een standpunt van het VB ?

 @ Peter,

                 geen van beiden.Dit is een nieuwsmelding van de VRT.Meer niet.

Ik denk niet dat  de VRT mijn naam heeft vermeld.  Trouwens, als 'ze' me nodig hebben, moeten ze terug geld op tafel leggen natuurlijk.  (dat bedoel je toch, dacht ik?)

:-D

Het is natuurlijk opletten bij het eten van Mechelse Paddestoelen, het rieken van Mechels Moerasgas of het drinken van teveel Mechels Bier à la Carolus Classic : Je krijgt er "Visioenen" van.

Louis Neefs kon ervan meespreken toen hij de Poppenstoet schreef...

"...Een Zeeuwse boer, een eskimo
Roodkapje en Pinokkio
Een indiaan, een kapitein
Een Mexicaan en Harlekijn
Een edelvrouw, een nobele heer
En Mickey Mouse met Teddybeer..."

:-D

Seg Gim, kom jij ook langs op Mechelen Interactief ? We zoeken nog bloggers :)

 Ik heb maar één naam gehoord die ik van vroeger reeds kende, al de andere waren nobel onbekenden.Waarover het ging heb ik ook niet kunnen volgen maar het kwam er op neer dat den buskop zijn broek zou moeten laten zakken want dat ze anders niet kwamen.Het leek me nogal een eikel thema te zijn.

lewie, als den buskop zijn broek moet laten zakken dan is de kans héél groot dat dit een eikel thema wordt!

 Goe gezien Luc

En hier gaat stadsvisioenen nu over zie, hoe de mensen zich an het juk van den buskop onttrekken, door humor ... Altijd gedaan, 450 jaar aan een stuk :-)