Het Tegenlicht

Naast al de hemelse berichten over de toren wil ik nog voor het Tegenlicht zorgen.

Ik had het genoegen om vandaag de tentoonstelling 'De hemel in Tegenlicht' in de Lamot te bezoeken.  Ik heb er kennis gemaakt met enkele mooie stukken uit de kerkelijke geschiedenis.

Een 300-tal religieuze voorwerpen werden verzameld en op de tentoonstelling bijeen gebracht.  Ik ben zelf vooral te spreken over de tweede zaal waar prachtige kunstvoorwerpen op een geslaagde manier worden geëxposeerd.

Met de audiogids en een brochure waarin de kunstwerken opgesomd staan word je door de tentoonstelling geleid.  De achtergrondinfo die ik kreeg via de audiogids was boeiend en omkaderd met gepaste muziek.  Alleen de ouderen onder ons hadden het wat moeilijk met het gebruik van het toestel.

Wat mij betreft is dit een geslaagde tentoonstelling.  Er zitten nog enkele schoonheidsfoutjes in het geheel, maar daar wordt volop aan gewerkt heb ik gezien.

Ik mocht jammer genoeg geen foto's trekken.  Dat werd uitsluitend aan de pers toegestaan.  Dus wie zich geroepen voelt ...

Voor de onderwijsmensen onder ons is er ook lesmateriaal voorzien via de website van Pienternet.

Een aanrader!

Dat staat op het programma voor één van de volgende dagen.  Ik ben alleszins heel benieuwd.  Mijn ouders vonden de expo al heel geslaagd.  Zij gingen deze namiddag een kijkje nemen.

Tussen de bedrijven door, even thuis..., na de beklimming van de toren vanmorgen, en het kuieren van plein tot plein deze namiddag....  En zo dadelijk naar de apotheose op Vismarkt en Grote Markt...

Er heerste een leuke en ontspannen sfeer in het centrum.  Stadsvisioenen heeft zijn start niet gemist!

Ik heb ondertussen met andere bezoekers gesproken, en bij hen overtrof deze tentoonstelling de verwachtingen ...

Ik heb ook al veel goede dingen gehoord. Ga zeker eens een bezoekje brengen.

'De Hemel in Tegenlicht' is een buitengewone tentoonstelling, schitterend gedocumenteerd en in de audiogids zeer origineel becommentarieerd. De sfeer is soms aangrijpend en over het algemeen uiterst beklijvend. Zelfs onze oudere buren, die mee op bezoek waren en anders zo sterk in het leven staan, raakten diep geëmotioneerd. Hier en daar moest zelfs een traantje worden onderdrukt. Wat die katholieke geloofspredikers met een mens al niet hebben uitgericht! Dat wordt nog een leven lang afkicken, soms meer dan we beseffen, vrees ik.

Ik moet nog even terug naar Lamot, om het boek te kopen. Ook een bijzonder pareltje, schitterend uitgegeven door Lannoo. (Zoveel profesionalisme in Mechelen, wel merci!)

wat raar dat alleen de pers foto's mag maken! Je betaalt tenslotte toch ook toegangsgeld, dan mag je toch wel foto's nemen voor jezelf? Of zijn ze bang voor een "internet-fototentoonstelling" misschien?  Kan er niet aan doen, maar dat vind ik nogal bekrompen.

Vaak zijn de tentoongestelde objecten van andere musea, die deze wel uitlenen op voorwaarde dat er niet mag gefotografeerd worden.

daarom blijft het in mijn ogen wel bekrompen.  Kijk, dat terracottaleger kan door hun samenstelling en leeftijd moeilijk tegen licht, dus werd er daar vriendelijk maar dringend verzocht geen foto's te nemen met flits. Maar fotograferen mocht dus wel. Daar heb ik wel alle begrip voor.