Mode in Mechelen

met categorie:  Foto Gimycko - Blaasbalgstraat

“Tja, Gim, tijden veranderen he.
Als we ons moeten vastklampen aan het verleden, liepen we hier nog allemaal met plateau-zolen en olifantenpijpen :-)
Er moet plaats zijn voor de geschiedenis, maar tegelijkertijd moeten we ook bijblijven en vooruitgaan.”

Geplaatst door Jan Goovaerts op zo, 08/03/2009 - 19:03.

Een verklaring als deze is vragen voor een nieuw artikel en al heb ik die plateau-zolen en olifantenpijpen nooit gedragen (want voor mijn tijd), is het misschien wel eens leuk om te weten te komen hoe de mode door de jaren en eeuwen heen, in Mechelen, evolueerde of veranderde.

Misschien zitten hier, op den Blog, nog echte Mods, die de straten van Mechelen onveilig maakten met hun gel en Vespa’s.  Of hippies, die naast Franske Croes ophemelden als Godfather, ook nog de Mechelse straten onveilig maakten met hun ludieke acties.  Hopelijk leven er ook nog punkers, die geregeld in Café de Palm rond het station rondhingen, discofreaks die op zaterdag hun hartje ophaalden in de Revue of de Rio in Katelijne-Waver of hardrockers, die hun opwachting maakten op de retrofuiven in Boortmeerbeek of het Ontmoetingscentrum in Hofstade.

De Flowers in your Hair uit de Golden Sixties werden misschien vervangen door floeren geribde broeken, geruite sokken en bruine mantels in de Jaren 70 of door die afgrijselijk groene Parka-Jassen in de Jaren 80 of misschien werd je gespot als een David-Bowie-Lookalike (met de nodige mascara en eye-liner) op de Reflexfuiven in Tsentroem.

En ook de uniformen van bv gezagsdragers zullen wel onderhevig zijn aan veranderingen.  Politici blijven nog steeds stevig in het Jasje-met-Dasje zitten, behalve als je een Groene bent en opteert voor de Rolkraag.  En ook de Magistraten zuchten nog steeds onder hun pruiken.  Maar bijv. de Flikken ondergaan duidelijk een metamorfose.  Als je de oude foto’s bekijkt uit bv de Jaren 40 of 50, waar Oom agent nog streng onder zijn zwart uniform zat, tot de blauwe uniformen met kepi later en de Flashy Mountain-Bike-Agenten van Vandaag.

Enfin, een duidelijke evolutie, in goede of slechte richting en ook Mechelen blijft niet gespaard van de laatste modetrends.  Misschien zitten hier, onder de Bloggers, nog wel Twiggy-Modellen en Twiggy-Lovers, die hopen dat de minirok ooit terugkomt.

Wie weet ?  Laat de verhalen, en de klasfoto’s, maar komen, zou ik zo zeggen !

:-)

Voor mode in Mechelen, eind Jaren 50, kijk eens hier.

 Gim,

          je bent het tirolerhoedje nog vergeten.Rond 1960 dacht ik.

En wat was Louis Goovaerts in zijn jonge jaren ? Nen echte Mod ?

:-)

 Nee Gim, uberhaupt niet.Tijdens onze soldatendienst liepen we rond in dat bescheiden kaki pakske en later bleef het allemaal heel sober.Als in de zestigerjaren de waanzin begon waren we thuis al aan het wiegen.

Allez, gij hebt de Age of Acquarius dan niet meegemaakt.

:-)

En hoe keek gij toen naar de Jeugd van Toen (in de Golden Sixties), die met Flowers in their Hair achter Franske Croes aanliepen ?  Dat was toch niet allemaal "langharig werkschuw tuig", zekers ?

:-D

 Wat, langharig zegt . Voor dat die in Metalurgia aan de draaibank mochten of ergens aan den top bij een of andere meubelmaker ging zonder pardon de schaar erin.

 A propos, Franske Croes was dat gene uit mijn dorp?

@ GL :

Was Franske niet uit Heffen ?

Franske Croes = Frans Croes.

Ik krijg de kriebels van dit 'familiaire gedoe'.

Misschien toch af en toe de afspraken een keertje bekijken. Als je graag een persoonlijk babbeltje doet, ga samen op cafe, das makkelijker, en de anderen hebben er minder last van.

http://mechelenblogt.be/info/afspraken

Foto G.L.

Ietsje recenter in de tijd, herinner ik me nog dat we stonden te "shaken" op de dansvloer van de Rio, met onze cowboylaarsjes, skinny jeans, bloes met vleermuismouwen en brede ceintuur. Liefst ook nog met beenwarmers, om het geheel af te maken. ;-) In de winter in tinten die deze winter ook mode waren: paars, donkergroen, okergeel. In de zomer in lichte pasteltinten. Ik spreek nu over de jaren '80.

Op school maakten we nog de volle "Millet-jassen" rage mee (aangewakkerd door Paul Jambers in Panorama). Al heb ik dat nooit willen dragen, al was het maar omdat mijn - toen nog ;-) - slanke lijn danig vervormd werd tot Michelin-manneke.

@ Eef :

Die Parkajassen en die Milletvesten waren echt not done, maar het was wel mode.  En enkele jaren geleden die schoenen met hun hoge zolen (niet enkel de hakken).  Ook een gruwel voor het oog.  En die beenverwarmers waren zo Eighties.

:-D

De Meiden van Vandaag hebben terug goede smaak : smalle broeken en lage hakschoenen.  Een heel pak eleganter.

En ook de punkers zijn precies even terug, want af en toe spot ik ze rond de Panique d'O (Met kettingen en oranje hanekam).

 Ge zijt nog een soort vergeten: de dragers van allerhande hoeden ( stetsons bvb ), dat is not done én tegelijk nooit in de mode geweest (lacht)

Wie draagt hier een Stetson ?  It ain't me !

..allerhande hoeden.

Als er een woordje is dat ge niet begrijpt zoek het eens op op 't internet he :-)) 

Toch spijtig dat het Klakkenôôzeke weg is...

Hulde aan de mens die zich van mode en wat anderen zeggen niks aantrekt, en draagt waar hij/zij zich comfortabel in voelt!

 

En zo kunnen we dit item verder opentrekken naar de kapsels :

Van gel in your hair tot lang haar in paardestaarten en van Fabiola-of Paolakapsels tot schuine froufrous.  Eventueel eronder voorzien van een in punten uitlopende bril tot de Ray-ban.

Wat me deze winter wel opviel, was dat er velen rondliepen met een Incamuts.

En vroeger een nachtmerrie, nu willen ze allemaal een kap of beter gezegd : Capuchonnetjes.

 Het tittantoilleke zou dat nog verkocht worden ?

 En den bolhoed ?

De grote aangever van de Austrialian Bush-Hat was Crocodile Dundee en daarna, vooral in het Mechelse, Jeroom (directeur van de Circusschool).  Met dit type hoed zie je tegenwoordig een heel pak (oudere) mannen mee rondlopen, en niet enkel in het Mechelse.

Veel gastjes zie je tegenwoordig rondlopen met een American Baseballcap, maar in plaats van het op hun hoofd te zetten, met cap naar voren of achteren, staat die cap op hun kruin.  Gewoon afgrijselijk, not done en dan nog in de kleuren van Louis Vuitton (Go figure).

En onlangs zag ik er nog enkelen rondlopen met de klak van vava, maar dan achterstevoren (moet kunnen).

Waar is de tijd dat we nog een zwarte zjillé droegen die we gepikt of gekregen hadden van ons grootvader ?  Boven een wit hemd was dat well done en dat had nog stijl ook.

gimycko je lijkt ons oma en ma wel. Hoe ouder de mensen, hoe beter de mode van in hún tijd.

@ Katrientje :

Ik ben (spijtig genoeg) ook geen 18 niet meer.

:-)

Deze foto vind je ook in het magazine "Onder den Toren - 59".  Een stuk groter en scherper en in zwart/wit.  En daar ziet ge een aantal (rijkere ?) dames staan met lange rokken, die staan te keuvelen aan de Vijfhoek.  Klasse, hoor !

:-)

da zên persies pinguins.Seg ma oe schôôn Mechele toen was veu da de bettonboere verboa getrokke zên. 

"...Mechelen was toen nog een bruisende stad
Mechelen was toen oh la la en olijk
Mechelen was toen nog een ruisende stad
Mechelen en Mechelen was vrij en vrolijk

Op de parkeerplaats was het vol en dol
Heren met strohoeden, zware knevels
Dames met sleepjurk en kant parasol
De paardentram schoof langs oude gevels
Op 't tramdak zaten twee mensen blij te praten
Hij, mijn opa zaliger, zij, mijn oma zaliger
Hij was sergeant-majoortje, zij zat op een kantoortje
Hij dacht niet na, zij dacht aan niets
Dus wie verwacht van mij nog iets..."

(Aanpassing van "Brussel" van Liesbeth List)

:-D

van Jacques Brel ...

 En den hadde me nog den toad van de floere broek. Da kwame in den doenker vlammekes oat zéie ze.Ik pôôs asse die trug muste make dat 'r minder zoa weurre ingbroke.Alé, 'n ideeke oerek Gim al zegge.

 Seg, hêt er tôôs nog iemand ne pitteleir.

.... en zo kunnen we nog jààààren doorgaan.

@ Luc : Da's de bedoeling.

:-D

@ Peter :

Inderdaad, maar de Nederlandse tekst werd gezongen door Liesbeth List.

 Luc, da weetek ni zenne want ik haal da allema oat moane kop en ni oat de boekskes.

 Wie heiter die rôô zakdoeke mê witte bollekes nog gewête die de boere rond heuleze nêk bonne as ze na 't veld trokke ?

@Gimycko & G.L.

Via Messenger kun je chatten, foto's uitwisselen en updates van vrienden bekijken. Met Mail check je al je e-mail van Hotmail, Gmail en andere accounts tegelijk en kun je zelfs meerdere agenda's bijhouden.

 

http://download.live.com/?mkt=nl-be

euh gimmi, liesbeth list zong wel "... was toen oh la la en vrolijk..." . Ik heb zelf nog het K7 je gehad en het werd door mijn vader grijsgedraaid op de marsjen op brussel en voeren in de zeventiger jaren

@ Jokke :

Wat is Messenger, Hotmail en Gmail ?

:-D

@ GL :

Zo ne rooie zakdoek met witte bollen heb ik ooit nog gekregen van mijn grootvader.

BTW :

Waar blijven de commentaren van de Dames, want (en nu wil ik niet sexistisch klinken) zijn zij niet meer modegevoelig dan de Heren ?

:-)

@Gimycko: begint gij ook de ziekte van G.L. te krijgen = niet lezen wat er staat?

 Jokke, da moete es 'n tiekeningske boamake.

Jokke, "waar ge mee omgaat ... " enzovoorts he ;-) 

Gym, mijn commentaar staat er.  Maarja, met zo'n commentaar word je waarschijnlijk niet tot de "dames" gerekend.

@ Katrientje : Jawel-jawel-jawel !

Maar ik had hier misschien een mogelijke storm van reacties en replies verwacht van het vrouwelijk leespubliek.  More is better.  Want meisjes zijn 't allermooist op aard, niets dat hun schoonheid evenaart, zeg dat Van het Groenewoud het gezegd heeft.

Dus, Dames, laat u maar eens goed gaan.

:-)

Sorry gimycko, er moest natuurlijk wel nog een ;-) achter mijn reply he. Nu is het net of ik daar boos om ben ... niet dus!

Mode is smaak, en over smaken ..... enz. Maar je hebt gelijk, alleen reacties van heren .... Dames weten dat je over mode niet moet discuteren, maar moet drágen, of ze zitten nog in de pashokjes, en en zijn aan het nadenken om een gefundeerde reply te geven.:-))