Magisch Mechelen (8): van licht, geluid en anderen dingen...

 

Beste lezer,
het is al een poos geleden, dus: een blogje màg wel.
Uiterst origineel en overwacht (voor de kritische lezer: dit is ironisch bedoeld..) : Stadsvisoenen.

Ik hou m'n commentaar kort, uw interpretatie is voor uw eigen rekening :-)


Meer bepaald: "in den beginne" om het even bijbels uit te drukken:
Zaterdagavond 21 maart 2009 was het zover: het startschot (eigenlijk waren het een heleboél startschoten, dat zullen vele kijklustigen mee kunnen beamen).

Het begon allemaal op de haverwerf, een spektakel met muziek waarvan ik hoop dat het de toehoorders heeft bekoord.

Mij enigzins niét. Zo heeft ieder z'n smaak. Vermoedelijk vonden velen het wél mooi.
Zonder afbreuk te doen van de inspanningen en kunde: ik ben dan ook geen kenner...

 

Het spektakel op de grote Markt vond ik dan wel pràchtig. Niet alleen de lijf-doorzindere bassen van de drums en vuurwerk,

maar ook de elegantie van de "luchtslangen' of hoe die dingen ook mogen heten.

 

En tot slot de droom/nachtmerrie van iedere rechtgeaarde mechelaar: vuur op en rond de St-Romboutstoren

 

U ziet het, beste lezer: ik heb weinig geschreven.
 Gekeken en genoten heb ik des te meer. 
Even los van alle bedenkingen, kritiek, of wat dan ook ben ik een paar uur héél erg mechelaar geweest. 
Gewoon trots....

 

Zo voel ik dat ook aan Leyander!   Jouw poëtische toets op deze blog hebben we een tijdje gemist.  Ik ben blij dat je met deze magische beelden weer een bijdrage levert...  Héél knap gedaan!  Ook ik heb gisterenavond met volle teugen genoten...

Bedankt voor de mooie reportage , door de foto's heb ik toch een groot idee van wat ik 's avonds heb gemist!

Tja, ik had het graag bijgewoond, maar door  gebrekkige  communicatie van afgeschafte autobushalten ben ik er niet geraakt,  jammer!

In de namiddag viel er nog niet veel te beleven, maar om 's avonds opnieuw heen en weer te voet naat naar 't stad te komen, dat zag ik niet meer zitten.

Ik ben volledig akkoord dat de auto wordt geweerd  in de stad, daarom wou ik ook met de autobus komen.   Waarom werd die wijziging niet aangkondigd, kon men geen extra busdienst inlassen ,  in andere steden en landen kan zoiets toch.

Tja, blijkbaar is dat alleen mogelijk met Maanrock . ;-(

 

 

Mooie bijdrage!  Ik kon er 's avonds niet bij zijn.  Ik heb precies wat gemist!

En de bewegende beelden staan op youtube..

http://www.youtube.com/watch?v=IIX9WpGtpHY 

Elke keer als ik bovenstaande link aanklik krijg ik volgend bericht :

The URL contained a malformed video ID

Misschien kun je het eens proberen door op onderstaande button te drukken...

Beste Leyander,de muziek van Dick Van der Harst heeft mij wel ten zeerste bekoord.
Het maakt me wat droevig op een blogartikel een beschrijving te moeten lezen die het mijns inziens geen recht doet.  Iedereen zijn mening uiteraard al is de uwe hierin weinig gefundeerd.  Een gemiste kans toch want de impact van een artikel is niet te onderschatten.

Zaterdag heb ik een heel evenwichtig programma gezien die zowel de mensen erbij betrok met spektakel en amusement alsook wat uitdaagde.  Een stad die zichzelf culturele hoofdstad van Vlaanderen noemt doet dit niet door platgetreden paden te bewandelen maar door de vinger aan de pols te houden van de hedendaagse evolutie.

Vandaar een dikke pluim van mij voor het gedurfde initiatief van de organisatoren en de moed om de verantwoordelijkheid op te nemen om Mechelen tot buiten de grenzen op de culturele kaart te zetten.

Ik was waarschijnlijk even verrast als jij toen ik de muziek hoorde al klonk het mij niet helemaal vreemd.  Le Sacre du Printemps van Stravinsky bijvoorbeeld is ondertussen al bijna honderd jaar oud.

Mij maakt het echter wel nieuwsgierig om meer van deze componist te horen.  Het moment tijdens het concert waarbij hijzelf met zijn ensemble optrad was werkelijk heel knap.  Ik kan alleen maar wensen dat je dit ook zo kon ervaren.

Ik was zaterdag één van de muzikanten op de haverwerf. De organisatie was werkelijk barslecht ! Telkens kregen we een andere planning voorgeschoteld. Vorige maandag was men zelfs niet zeker hoe men alles zou organiseren ! Een zg. project manager viel plat op zijn bek voor de groep muzikanten op een repetitie.

Het gebrachte stuk zal er weinig bekoord hebben. Gelukkig heeft Koinsky er plezier aan beleefd ! Ik heb in ieder geval plezier gehad in het brengen van het stuk, ik ben immers muzikant en zet me in voor de groep. Mijn persoonlijke keuze van muziek is op dat moment minder belangrijk.

Ik vind het spijtig dat door de organisatorische chaos een dergelijk initiatief in Mechelen voor de volgende 20 jaar vergiftigd is ! Er zullen nog maar weinig muzikanten meewerken aan een dergelijke initiatief. Blijkt dan nog dat de stad veel geld heeft uitgegeven om een aantal knoeiers van een evenementen bureau aan het werk te zetten.

Qua organisatie was het een schande, ik bewonder dan ook mijn collega muzikanten die toch hebben getracht het beste van zichzelf te geven.

@Koinsky: " Le Sacre du Printemps van Stravinsky bijvoorbeeld is ondertussen al bijna honderd jaar oud'"  en  toch blijft het voor mij nog altijd "Le massacre du tympan" ;oD)))

Hallo hallo,

Ik gooi maar meteen een andere vraag in de groep. Welke Mechelaar verdient volgens jullie een standbeeld?

In het kader van Speakers' Corner zoeken we Mechelaars die hun favoriete Mechelaar willen komen verdedigen op de Speakers' Corner zaterdagmiddag op de Grote Markt...

Ik vroeg me af of jullie dit in samenwerking doen met Vanonderuit ? Die hebben daar al langer een speaker corner.

@ Leyander,

bij de eerste foto had ik al een déjà-vue van wat ik toen in levende lijve zag: "help, onzen Toren staat in brand". Het ging uiteraard om een onschuldig vuurwerk, maar ik voelde me toen toch echt wel een trotse 'Maneblusser' en jouw foto doet alle er ere aan toe ;o)

Nu, wat dat openingsnummer betreft, kijk, helemaal de volle 100% mijn smaak was die compositie nu ook weeral niet, en misschien was het wat te onbekend (logisch) voor de grote massa, maar langs de andere kant was het wel iets origineels, en dat is weer eens iets anders dan voor de 100e keer de Radetzsky Marche van Strauss waarop iedereen in z'n handen staat te klappen 

Er zijn wel andere nummers mogelijk dan Strauss. Trouwens het nu gebrachte stuk is ook niet gebracht zoals het hoort. Het werd al gebracht in Leeuwaarden en daar was het aantal muzikanten groter en nam er nog een rockband aan deel. Dus zo origineel was het ook weer niet.

Het totaalspektakel op de Grote Markt vond ik alleszins on-ge-loof-lijk schitterend. Absolute topklasse. Bedankt hiervoor!!

Ik ga zaterdag eens klappen op speakers corner. Ik zal trouwens geen geboren Mechelaar propageren, maar één die historisch wel belangrijk was voor de stad......  Vanaf 11 u

Aha ! Karel de Stoute ?

Amaai jij bent ne slimmerik zenne Peter....

Lap, t zal wel nen andere zijn zeker ? :-)

@Hanna,

dankje , ik ga 'r binnenkort een 'tekening' van maken ;-)

@ Leyander :

Kan of mag ik die eerste foto gebruiken in volgend artikel op de Mechelse Wikipedia ?

Ik zou hem willen gebruiken bij het Gedicht, in het Oud Nederlandsch, over de belevenissen van de Mechelaars toen ze de Toren gingen blussen en de Dijle leeg hebben gemaakt.

:-)

http://mapt.stadmechelen.be/index.php?title=Maneblussers

He Bloggers,Ik heb juist de Video gezien van de opening ceremonies van MechelenVisioen  ,Heel mooi en impresive,het is echt de moeite waard,Louis USA

@Gimycko:

no worries, doe gerust.

@ Leyander : Bedankt !

Ik stuur seffens de link met de nieuwe versie !

:-)

Awel Rudi, ik ben er ook de zaterdag. Het zou een evenement zijn dat los staat van de politieke organisatie van de Untermensch dus het kan wel leuk worden.

Knap spektakel, abnormaal weinig volk?

Awel SMT, Rudi, ik kom luisteren zie :-)

Ik kom voorzeker ook af 

Naast mezelf en de Rudi zou ook Pat Donnez gevraagd zijn én toegezegd hebben om een standbeeldwaardige Mechelaar te promoten.

Nog eventjes benadrukken dat het om een evenement gaat dat gekoppeld is aan Stadsvisioenen 2009 - georganiseerd door de Stad Mechelen. 

Dit gebeuren is dus volledig losstaand van het daar maandelijkse marginale gebeuren dat wordt georganiseerd door de politieke formatie van de Untermensch !  

ik had geen flauw benul waar jullie over bezig waren ... tot we gisteren RTV-nieuws zagen.  Ik had van heel die speakers-corner nog nooit gehoord zelfs ...

Tis al weer enigzins geleden maar ik was er ook dat jaar. Als licht en geluidskenner moet ik zeggen dat ik verast ben door de mooie show en de kwaliteit van het lich EN geluid. Ik heb eigenlijk geen idee of dit een jaarlijks terugkerend evenement is maar mocht ik weer richting Mechelen gaan dan doe ik dat zeker wanneer dit festival plaats vindt.