Levenskwaliteit

met categorie:  Wanneer ik volgende steden alfabetisch zet, zegt het U waarschijnlijk niets : Antwerpen, Bern, Brussel, Kopenhagen.

En wanneer ik diezelfde steden in een lijstje zet, zal het nog steeds een mysterie blijven :
1) Kopenhagen
2) Antwerpen
3) Brussel
4) Bern

Maar dit stond enkele dagen geleden in de kranten :

De hoogste levenskwaliteit ter wereld in een stad is te vinden in Kopenhagen, gevolgd door Antwerpen, Brussel en Bern, blijkt uit een onderzoek van ECA International dat 1.800 medewerkers ondervroeg die in het buitenland tewerkgesteld zijn.

Hier den artikel

“Leuk”, denkt U, “Maar wat heeft dat te maken met ons ?”

Wel, tussen Stad nummer 2 en Stad nummer 3 ligt er, als je er effe een kaart wilt bijnemen, nog een stad.  Het is een Stad van Maneblussers.   En in een regio waar de levenskwaliteit tot de hoogste ter wereld behoort, zullen ze daar, in die Stad van Maneblussers, niet moeten onderdoen (Mechelen misschien op 2.5 ?).

Ik ben aardig tevreden met die leefkwaliteit en alhoewel ik woon tussen personen die graag kneurren en scheurrepen, denk ik dat die levenskwaliteit voor de meesten onder ons best aardig meevalt. Of niet soms ?

Denk wel dat het begrip Leefkwaliteit hier ruim wordt geïnterpreteerd : “...infrastructuur, klimaat, integratiemogelijkheden, toegang tot zorg, luchtkwaliteit, openbare diensten, vrije tijd, sociaal leven, huisvesting, politieke spanningen, veiligheid...”

@Gimycko: vooral op het gebied van sociaal leven moet het hier geweldig meevallen voor U, gelijk gij u onder uwen hoed verborgen, door de mechelse straten voortbeweegt! ;-D)))

Oei, Jokke haalt uit  :-)

@ Jokke,  Hij verbergt zich zo danig goed, dat ik hem gisteren zelfs niet zag toen hij blijkbaar in mijn onmiddellijke omgeving ook een stijve nek aan 't kweken was door naar 't bovenste van de toren te kijken.

Gim, ge zieget noa wel, ge lupt in giene zak hé, ge mut die over oave kop trekke.

Welke punten zou ECA International aanhalen voor Mechelen ?  Want wanneer buitenlandse werknemers in Antwerpen of Brussel werken, maar in Mechelen gevestigd worden voor korte of langere tijd, willen die wel weten waaraan ze zich kunnen verwachten aangaande Leefkwaliteit.

"Access to drinkable water, access to food supplies, low crime rate, direct access to doctors and hospitals, good public services, high culture scène, enz... "

Ik zet dit alles hier effe in het Engels, zodat die lui van ECA International het direct kunnen overnemen !

:-D

Ik heb Gim toch al een hand gedrukt. Gewoon op hem toestappen als ge hem tegenkomt. :-)

Hahaha...

Ja, maar dat is al een tijdje geleden, zenne, Peter.

Enfin, en hoe ervaart gij de Kwaliteit van het Leven in de Mechelse Regio ?

Zeer goed - Goed - Middelmatig - Slecht - Zeer slecht

:-D

Mechelen lijkt me leuker dan Brussel en Antwerpen!

Gimycko is tof met zijn hoed, hij is een apart type, ik zal hem niet teveel ophemelen of er komen kapers op de kust!

 

@Shosan: Kapers???? Eerder kaapsters! ;-)

Hahaha...

:-D

Zolang het maar geen kapsters zijn, want van mijne paardestaart blijven ze af !

En van de rest ook! En lach niet!

De dag van vandaag moet je voor alles op je hoede zijn!

Zou die studie iets waard zijn? Kopenhagen, allé zeg, bij die ongastvrije Denen? En Bern, niet veel beter. Brussel is één van de marginaalste hoofdsteden van Europa en Antwerpen kwijnt in verbloemde verloedering.

Wedden dat slechts een ondoordachte keuze van steden in beschouwing genomen werd? Ik zou Mechelen niet willen ruilen voor die snertsteden, zelfs als ik er een extra vergoeding voor kreeg! Mechelen als stad in volle vaart ,in zone 30 ;), is nog steeds een stad op mensenmaat en dat is zoveel aangenamer dan 'monstersteden'.

In Antwerpen en Brussel, om het in eigen land te houden, heb ik eerder de indruk dat je geleefd word.
dat gevoel heb ik in Mechelen niet.
Het kan natuurlijk zijn omdat ik me hier niet alleen thuis voel, maar omdat ik hier thuis ben en omdat ik hier opgegroeid ben :-)
Misschien voelt een Antwerpenaar en een Brusselaar wel precies hetzelfde in zijn eigen stad ?
 

Mechelen is nog een Mensenstad en een Menselijke Stad en (nog) geen Metropool à la Antwerpen of Brussel met naamloze wolkenkrabbers die na 17h00 leeg zijn of wijken waar je je best niet meer door wandelt.

Onlangs nog in Antwerpen geweest en dat Justitiepaleis is er vèr over !  En dat vraag je je af wat de kleine (Antwerpse) man en vrouw ervan vinden.

De oude stadskernen zullen nog wel hun knusse straatjes hebben alhoewel die misschien ook al door al die toeristen onder de voet worden gelopen.

Ik zag zondag toevallig beelden van Kopenhagen in "Mercator" en eerlijk gezegd ziet er best gezellig uit. Netjes allemaal, zeker properer dan Brussel en Antwerpen. Enne, prachtige moderne architectuur. Die bibliotheek jawadde. Ik denk er eens naar toe te gaan...

Doen Rudi!

Ik was reeds een paar maal in Kopenhagen, en dit is een bijzonder aangename, niet al te grote stad, met veel groen en water..  Erg gezellig (of 'hygellig' zoals de Denen zeggen).

't Is natuuuuuuurlijk Mechelen niet, maar 't mag er ook zijn!   ;-)

Zopas las ik in de gazet dat oa Sarkozy zijn stempel wil zetten op Parijs zoals al zijn voorgangers (van Lodewijk XIV, over Napoleon tot Mitterand).  Zijn toekomstvisies (en de tekeningen) logen er niet om (ik geloof dat het het Nieuwsblad was) : met hangende tramlijnen en een half oerwoud in de binnenstad).  Met de krijtlijnen van een pak buitenlandse groovy architecten, natuurlijk.

Hopelijk krijgt ons Blauwbartje geen grootheidswaanzin en wil hij morgen half Mechelen vertimmeren.  Alhoewel...

:-)

Wij mogen niet de invalshoek van deze studie vergeten. Het gaat om "expats" dat zijn mensen in multinationals, meestal de 'zeer' hoge posities, die voor alles in de watten gelegd worden en zich absoluut niet moeten integreren. De firma zorgt voor een wagen, een appartement, doet hun belastingsaangiftes en van een eerder ingewikkelde administratie zoals die in België heerst hebben ze geen weten. Ze brengen hun kinderen naar buitenlandse scholen, en als ze tijdens het weekeinde eens niet in het buitenland zitten (want ja, ze zijn toch noch altijd op zijn minst voor de helft weg uit België, anders kunnen ze niet van die gewelde belastingsvermindering op hun inkomen genieten) dan trekken ze eens met hun familie naar Brugge. En, ze komen niet voor Brussel of Antwerpen, ze worden ofwel door hun firma geplaatst, ofwel zijn ze geïnteresseerd in een bepaalde jobopportuniteit, in elk geval niet in de locatie in eerste instantie... Ik heb destijds bewust voor Mechelen als leefruimte gekozen maar wel met het vooruitzicht van Antwerpen en Brussel in de buurt voor jobs en cultuur. Een zeer goede keuze zo blijkt het na 40 jaar ....

Expats zitten meestal in landelijke gemeenten buiten opgesomde steden, volgens mij is deze studie weinig relevant. Ik woon in Mechelen omwille van leefbaarheid en mobiliteit. Ik werk in Brussel maar zou er voor geen geld ter wereld willen wonen.

Ik vind Mechelen prima maar besef dat het wellicht mooier wonen is in bv het groene Bonheiden? We proberen zonder auto te leven en dat kunnen we beter combineren met een job door in Mechelen te wonen en per trein naar Brussel te pendelen.