de hondeneters

met categorie:  

     

                                                                       (foto: Jan Smets  -  Zennegat...)

Het is jeugdboekenweek.  En laat nou net deze week een bijzonder jeugdboek op het schap van jouw favoriete boekhandel terecht gekomen zijn: 'De hondeneters', van schrijfster Marita De Sterck.

Nu goed, zul je denken...  Maar de link met Mechelen is... groot.  Het boeiende en avontuurlijke verhaal speelt zich immers af in onze stad en zijn omgeving.  En dat maakt dat we graag onze schijnwerper zetten op dit boek.  Goed?

                   (schrijfster Marita De Sterck)

Het verhaal speelt zich af eind 1917 - en da's in volle oorlogstijd.  De Mechelse jongen Victor loopt weg van huis om zijn herdershond te zoeken.  Victors huis staat op de Wollemarkt, in de schaduw van ons aller Sint-Romboutstoren.  In die tijd stonden op het plein nog mooie en dure herenwoningen.  Uit zijn vaders bureau gritst hij een mes mee, wat geld en een pak brieven van zijn broer die aan het front zit.

Op de armenmarkt op de Melaan, hoort de jongen dat in deze hongerwinter elke hond gevaar loopt.  Victor kan dan ook niet anders dan het pad van de hondenvangers volgen, langs het Mechelse rivierenland, tot in de ruige en verarmde Rupelstreek...  Hij ontmoet het schoonste meisje van de wereld, brutale straatmadelieven, de vrouw met de baard... en de hondenslachter van Boom!

In de jeugdroman herkennen we vele Mechelse hoekjes, zoals 'Kerkhofstraat' en 'Peperstraat', Klein Begijnhof, Schuttevee, Heembeemd, enz... enz...

Op advies van de ons aller welbekende Marcel Kocken, die met raad en daad de schrijfster bijstond bij het 'schetsen' van de historische omgeving, laat Marita de armemensenmarkt op de Melaan plaatsvinden.  De vliet is net gedempt, en er is een plein ontstaan, waar markt gehouden wordt...

(foto: Jan Smets -  Marcel Kocken)

Victor steekt de Kraanbrug over, en volgt de Dijle langs Winketkaai..., tot hij terecht komt in de boerderij van een zekere Anna aan de Hoge Weg in Battel.  Vervolgens komt Victor bij het Zennegat - en daar zet de veerman hem de Zenne over...  Hop, naar Boom...

Het is een spijkerharde roman geworden over de 'Grote Oorlog', én de grenzen van de menselijkheid.

De wegen en landschappen zijn natuurlijk niet meer identiek hetzelfde dan in 1917, maar de tocht van Victor kan nog perfect gelopen of gefietst worden.  Een tof idee?  Het gaat immers over een boeiende regio vol historische verwijzingen...

In het boek, is er een kaart afgedrukt.  Dus:  pomp de fietsbanden maar op.  Het moet leuk zijn om doen met jongeren die het boek gelezen hebben, de tocht over te doen!

(klik op de kaart, en klik dan nog eens !)

Prijs: 13,95 euro

Voor + 14 jarigen

 

 @ jans

Ik las vandaag in de Uitgelezen van de Morgen de recensie over dit nieuwe werk. Die viel best mee en ik denk dat het voor mensen die die streek tot Boom geregeld affietsen een prettige bevestiging zal zijn van al wat ze daarover al zelf hebben kunnen vaststellen. Voor de prijs hoef je het zeker niet te laten.

Er zijn wel meerdere goeie kritieken te lezen op dit boek.  Misschien is het zelfs een tof idee voor Mechelse jeugdverenigen om dit uit te werken in een groepspel...  Zitten best wat mogelijkheden in...

Schrijfster Marita De Sterck is met dit werk genomineerd voor de Gouden Uil voor jeugdliteratuur - een prijs die zondag wordt uitgereikt...