Hemels!!

met categorie:  

Mechelen is in de zevende hemel.  Of toch bijna.  Vandaag: in exclusivitieit: de eerste beelden van de officieel geopende skywalk.  Vandaag kreeg Mechelenblogt, in de personen van Peter en ikzelf, de kans om de persvoorstelling en officiële openstelling van de skywalk mee te maken.  Zet jullie schrap:  jullie zitten op de eerste rij!

(foto's: Jan Smets)

Waren we dan de eerste Maneblussers op de skywalk?  Jazeker.  (al gingen twee basejumpers ons stiekem voor... binnengeglipt tussen de genodigden...)

 

Twee glunderende Mechelaars: burgemeester Somers en schepen van cultuur, Nobels.

Onthulling van de gedenkplaat in de askelder...

 

Koen Bovée (°1970), de Brugse architect-scenograaf, die de skywalk ontwierp.

Op de skywalk loop je nu een stuk boven de trans waarop de torenbestijgers vroeger liepen...

Met de nieuwe multimediagids op de oren... , luisterend naar torenwachter Dominique Vanhautte die het uurwerkmechanisme terug herstelde...een geduldwerk...  Mooi werk!

 

Torenwachter Dominique Vanhautte...

Bezoekers krijgen op hun traject van anderhalf uur op een speelse en toegankelijke wijze sleutels aangereikt om het 'karakter', de wording en de werking van de toren, die ook als belfort dienst deed, van binnenuit te begrijpen en aan den lijve te ervaren.

De Sint-Romboutstoren verwerft door deze koppeling van architecturale beleving en inhoudelijke verdieping een unieke plaats onder de topmonumenten in Europa.  De ontsluiting is op Europese schaal een innovatief project!

Unieke bewegende projectie in de askelder...  Knap werk!

Somers en Nobels knippen het lint van de skywalk door...  de hemel lonkt...  ;-)

Architect Koen Bovée, schepen Nobels, Wannes Vansina (Laatste Nieuws), ingenieur-architect Ronny D'Hespeel, Peter Meuris...

de trans, onder ons...

Nobels en ingenieur-architect, Ronny D'Hespeel.

Burgemeester Bart Somers voor de camera en microfoon van RTV.

Sven Van Haezendonck van Gazet van Antwerpen wou ook graag op de foto...

Alvast één visioen is gerealiseerd!

en nu: feesten maar.  Ik maak me klaar om naar het centrum af te zakken.  Jij ook?

Hemels, het moge gezegd !

Dat ziet er wel leuk uit.

In augustus, als het licht op z'n schoonst is ga ik er ook eens op, uiteraard mét kodak, ha! 

Het ziet er bijzonder knap uit !!

Helaas zal een groot deel van de Mechelaars (voorlopig ?) niet boven geraken.

Ik heb medelijden met die cameraman van RTV. :-)

 

 

.... oef ! Lachende gezichten

*slik* denk dat ik voorlopig genoeg heb aan de - mooie - foto's ...

Enne ... centrum zal nog even moeten wachten, aan het station doen ze ook mee he! ;-)

Ik ben ook al blij om de mooie fotokes te zien. Weet niet of ik er ooit boven op zal staan. Hoogtevrees...

Maak maar schoon fotokes. Op naar't stad nu.

Blijkbaar hebben de audio-guides, die er trouwens schitterend uitzagen, enkele kinderziektes. Het heropladen duurt erg lang, zodat geinteresseerden zelfs enkele uren later moesten terugkomen voor een volgeladen exemplaar. Maar ik ben zeker dat ook dit wel wordt opgelost.

Foto Peter Meuris

Eerst nog naar Frank Vander Linden ... en dan naar de Met!

Niet bang zijn voor hoogtevrees hoor!  (ikzelf heb daar ook last van...) - maar het geeft daarboven een heel veilig gevoel hoor...  Wees gerust.

 Tot seffes Jan ,Peter,Toostie en de rest....

Knappe fotoreportage !!

Een deze 'kruip' ik zeker ook nog eens naar boven ;-))

Wel vreemde dingen te zien, de laatste tijd:

(Foto Peter Meuris)

(Foto Peter Meuris)

Spijtig dat zij dat geen 70 jaren vroeger gemaakt hadden,Ik heb in mijn jeugd zoo dikwijls op den Toren geweest,Ik was toen nog maar 12 jaar oud,maar het was toch elke maal plezierig om papieren vliegers te laten vliegen.Louis

Daar krijg je nu waarschijnlijk een boete voor, Louis :-)

 

Daar zou ik niet van verwonderd zijn,Jan.maar in dien tijd kon je veel doen ,dat is nu zeker allemaal veranderd.

Het werd vanavond een grandioos feest op Vismarkt en Grote Markt, met heel veel muziek, massa's volk, en een fantastisch vuurwerk dat door de menigte sterk werd gewaardeerd.

'Stadsvisioenen' heeft de start niet gemist.  Het was fantastisch!

(foto: Jan Smets)

Het testen moet nog gebeuren.  Daarom worden jullie uitgenogdigd, vooral de zwaardere mensen voor een gezamenlijke test.
Het is de bedoeling er samen, met zo veel mogelijk volk in kadans te gaan wippen.

Zo kunnen wij de veiligheid van onze toeristen garanderen.

Afspraak op 1 april, 18 uur,   aan de St Rombouts Toren, kleine ingang.

Uiteraard gratis toegang, en snelle afgang.

 

Of, hoe is de zaak al degelijk getest ?

@Anoniem - filip: Die aprilgrap heb ik in samenwerking met RTV enkele jaren geleden al uitgehaald met de heraanleg van de Grote Markt, en daar is toen ook niemand ingestonken. Ofwel was schepen Stevens iets te enthousiast in zijn pogingen om het kadanswipevenement geloofwaardig te doen overkomen, ofwel was 't gewoon onwaarschijnlijk voorspelbaar.

Anoniem - filip: Die aprilgrap heb ik in samenwerking met RTV al uitgehaald met de heraanleg van de Grote Markt, en daar is toen ook niemand ingestonken. Ofwel heeft schepen Stevens wat overdreven in zijn poging om het kadanswipevenement aan te prijzen, ofwel was het hele idee gewoon onwaarschijnlijk voorspelbaar.

Mijn excuses voor het tweemaal doorsturen van mijn reactie op de 'aprilvisdief'; 't is niet dat ik mijn gram in tweevoud wou halen, ik zag alleen mijn bijdrage niet verschijnen - en daarbij: ik ben niet boos; waarschijnlijk is de grap blijven hangen, dus misschien was het toch niet zo'n slechte? :-)

 Prachtige fotoreportage Jan ! 

@krisje: je ' wipt ' gewoon maar effe langs! ;-)

Of hoe is de zaak eigenlijk getest ?  Ik zeg dus zelf al dat het een grap is.  Al lachend zegt een zot de waarheid.

De toren zit zo al in een korset gesnoerd.  En als dat breekt springt de boel uiteen.  Ik zal toch een paar jaar wachten vooraleer ik de toren nog eens bestijg.

Ik neem ook niet graag nieuw ontworpen vliegtuigen.

Ik heb zoojuist een beetje gezien van de feesten in Mechelen op VTM,Heel mooi,Ik wens julie allemaal veel vreugde,Ik ben echt fier op mijn oude stad,De Louis.

Zeg filip, ietwat bouwkundig ingenieur kan dat op een envelop berekenen hoor. Ge moet u geen zorgen maken. Die enkele tonnen die er bijkomen maken heus het verschil niet.

@ Peter

 

De constructie weegt (glas inbegrepen) zo'n 14 ton. De volledige toren weegt ca. 50.000 ton.

Het geheel is sterk genoeg om een aantal auto's op te plaatsen :-)

De overspanning bestaat uit telkens 2 profielen HEA 220 die ongeveer 7.5 meter lang zijn.

en daarbij, mijn vader zei altijd : "Als ge valt, dan ligt ge er". :-)

Jan ,dat is echt een mooi vuurwerk foto ( dit is nu echt alsof onze toren in brand staat) nen echte maanblusser,de Louis'

mooie foto Jan! helaas zijn de mijne nogal wazig, door de lange sluitertijd. Toestelleke kan veel, maar niet alles ;-)

(ik heb geen hoogtevrees maar dieptevrees. Eenmaal boven verstijf ik en geraak ik dus niet meer beneden. Iemand met hoogtevrees wilt koste wat het kost naar beneden, al betekend dat dat em moet springen. Hoogtevrees komt véél minder voor dan dieptevrees, de meesten mensen met "hoogtevrees" hebben dan ook dieptevrees)  ;-)

VUILE KATHEDRAAL 

Gisteren passeerde ik toevallig door de kathedraal (de kortste weg van de Wollemarkt naar de Post, hé) en het viel me op hoe slordig het kerkinterieur erbij lag: oude meubelen, lege tentoonstellingskasten, een verdord bloemstuk, rommel in de kranskapellen, overal veel stof, een vuile boel! 

Eén van de kunstwerken in het kader van "All that is solid..." staat verloren in een zijkapel, het bordje met de bijhorende uitleg stond gewoon los op de vloer.  Je moest zowat op de je buik gaan liggen om het te kunnen lezen.  Ik was beschaamd voor de toeristen die in de kathedraal rondwandelden.

Wellicht moet er nog een en ander gebeuren in de kathedraal, want zoals de Sint-Rombouts er nu bij ligt, is het niet écht uitnodigend.  En dat terwijl Stadsvisioenen nu net naar aanleiding van 450 jaar aartsbisdom plaats vindt.  Dan zou je verwachten dat  de kathedraal - toch het centrum van het aartsbisdom - blinkt en schittert!  Dat was nu allesbehalve het geval.

De kerk is van het Aartsbisdom en de toren van de Stad, en ik heb ergens opgevangen dat het niet altijd duidelijk is wie wat moet opruimen ...

Ja, wie verantwoordelijk is - kerkfabriek of stad, voor mijn part de boerinnenbond van de parochie - daar heeft de kerkbezoeker geen boodschap aan.  Men zou bij deze gelegenheid gewoon wat extra moeite mogen doen om het kerkinterieur mooi te presenteren.  Gisteren was het echt beschamend voor de toeristen. 

@koen: moest de boerinnenbond verantwoordelijk zijn, zou het er waarschijnlijk schitterend bijliggen :-) 

over het gewicht wil ik het volgende kwijt: het gaat hier om statische gegevens, dat heeft in eerste instantie met puur gewicht optellen niets te maken. Ik zeg niet dat het onveilig is, maar berekeningen zijn hier veel moeilijker. De trap steunt op een bepaald (relatief klein) oppervlakte, die steunt niet op de toren maar op het 'plafond' van een ruimte eronder. Wetende dat het gewicht van een doorsnee vrouw op 1 hiel van haar schoenen overeenkomt met het gewicht van een olifant ....  komen er heel wat andere berekeningen bij zien. De druk van de trap verplaatst zich naar beneden en wordt doorgestuurd naar de zijkant, de druk op de muur verhoogt. Daarbij komt het dynamisch gewicht van 99 personen, weer een totaal nieuwe berekening. Ik kan het niet berekenen, maar degenen die gewoon wat gewicht op mekaar willen stapelen om het uit te leggen, zien het toch te simplistisch. Denk aan ons Magriet: het volledige 'dak' van de Vinci-parking zal ook heel wat zwaarder zijn dan het standbeeld, en toch kon het er niet meer op vanwege die veel hogere druk om een kleinere oppervlakte.

Wat de kathedraal betreft: groot gelijk het is daar een echte schande en dat in volle feesten. Zondag was trouwens één van de belichte kunstwerken van de wandeling in tegenlicht niet ingeschakeld. Het betrof een detail van de marmeren communiebank van Quellin aan de sacramentskapel. Wel doorgegeven aan toerisme. Wat gisterenavond ( tijdens een receptie tgv de openstelling va de toren) dan wel knap was, was het met de stand van de zon  meedraaiende licht dat afwisselend de apostelbeelden aan de zuilen bescheen. Maakt deel uit van "contour light". Die hebben trouwens ook enkele andere leuke dingen buiten de kleurencirkel en dit: een figuur in het groen waterke en meewandelende lichtcirkels met pratende mensen als achtergrondgeluid in het "klapgat". Helaas komt dit slechts tot uiting bij duisternis. Ik vraag me trouwens af  of je de katedraal des avonds kan bezoeken. Zou jammer zijn van niet want dan mis je dat zonvolgende licht. En dit alles op een boogscheut van mekaar. Een avondwandeling dringt zich op.

Ik ben fan van de klapgat contour installatie. Heel speels ook.

Als ik daarstraks voorbij de ingang van de kathedraal kwam, was men men man en macht aan het opruimen en kuisen. Waarschijnlijk n.a.v. de opmerkingen op de blog!!!

Jos, waarde goa na 't stad gekome oem e pintje te drinke of oem die manne an 'twerk te zette 

@ G.L.

Ik kwam daar toevallig voorbij.

@Koen, wat gij rommel en vuil en oude meubelen noemt, verspreid in de kathedraal, dat zal hoogstwaarschijnlijk "moderne experimentele kunst" zijn. Afblijven en zeker niet opruimen want er zijn zo al grote kunstwerken bij het groot huisvuil beland door het ingrijpen van niet-kenners.....zijnde soms de poetsbrigade!!

Knap maar levensgevaarlijk, onverantwoord.

Denk maar aan ouders met kinderen op de arm.

Ge kunt niet erg diep vallen hoor (:-) en er is de balustrade. En verder is het volgens mij een pak veiliger dan de oude rondgang.

En vergeet niet: de allereerste twee bezoekers van de skywalk zijn eraf gesprongen en ongedeerd geland op de straat. (lacht) Veiliger kan haast niet.

Ouders met kinderen kunnen dan best stoppen met de straat over te steken, statistisch gezien lopen ze daar pas écht risico.

De top van de Sint Romboutstoren is trouwens al jaaaren het decor voor de meest hoogstaande culturele evenementen, getuige hiervan dit filmpje :-))

onverantwoord vanwege bv ouders met kinderen op de arm?? Me dunkt dat ouders met kinderen toch wel efkes zélf hun verstand gebruiken he

hoewel .. vanmorgen ook weer ene gezien met een kleine van nog lang geen 12 jaar op de voorzetel zonder zitje en zonder gordel.

Daarstraks nog eens op de skywalk geweest.  Ik wou nu ook de audiogids eens beluisteren, want met de officiële opening had ik dat niet gedaan.

Maar... jammer genoeg waren er géén beschikbaar (?).  Moesten opgeladen worden, en...waren gereserveerd voor een groepje anderhalf uur later.  Vreemd. Ik heb mijn verbazing daarover aan een (vriendelijke én luisterbereide) Bart Stroobants doorgegeven, want het antwoord aan de balie dat men mij gaf, was niet erg klantvriendelijk (tenminste van één iemand - de andere persoon begreep m'n wrevel wél)...  Ik wil écht niet zeuren, en vroeg of laat ga ik wel terug naar boven, maar ik probeer me in de plaats te stellen van de ontgoochelde toerist...

Overigens...ik heb wéér genoten van het fenomenale uitzicht, met dit prachtweer!

@Jans : ik ben jaloers !
Het zal bij mij nog even duren voor ik weer eens naar boven kan.
Vandaar dat ik voorstander ben van een lift.
We zullen eens een aktie moeten starten :-)

Ha Jan, ik was  bevoorrechte getuige, je bent er geraakt ! Had je daar geen foto van ?