Gemor om een nakende afbraak

met categorie:  

(foto: JEDesign)

Gisteren hoorde ik Marc Rubben van Restauratie en Integratie Mechelen (RIM) op de radio,  zijn ongenoegen uitspreken tegen de plannen om het voormalige 'arresthuis'  tussen Tinellaan en Stassartstraat, met de grond gelijk te maken, om plaats te ruimen voor het nieuw te bouwen museum en documentatiecentrum over de Holocaust en mensenrechten.  Let wel: het gaat niet om een proteststem tegen deze uitbreiding van het museum dat nu in de Dossinkazerne te vinden is, alswel tegen de uiteindelijke 'omvang' van het bouwwerk, en...om wat er tegen de vlakte moet daarvoor...

Niet alleen RIM is ontevreden met de plannen - ook individuele Mechelaars en 'Vanonderuit' zijn allerminst blij.

Het ontwerp roept véle vragen op...

                                            

De Vlaamse regering maakt zo maar eventjes 18 miljoen vrij voor de realisatie van het project, en de bekende architect bOb Van Reeth werd hiervoor aangetrokken.  Het museum zou moeten klaar zijn in 2011.

Veel omwonenden zijn niet te spreken over het project dat van de tekentafel kwam.  Het gebouw ziet er nogal donker uit, en zal een weinig aantrekkelijke aanblik bieden voor de buren die erop zien vanop de Keldermansvest.  Ook torent het nogal hoog boven de omringende bewouwing uit.  De vraag is, of het gebouw niet wat naar achter kon geplaatst worden, maar...bovenal waarom niet werd gekozen voor vernieuwbouw van de bestaande gebouwen...  En daar komt dat 'arresthuis' terug ter sprake...

(foto: JEDesign)

Wat is nu eigenlijk dit 'arresthuis'?

Wel, het gebouw werd daar gebouwd tussen 1828 en 1831.  Het getuigde van een humanere benadering van het gevangeniswezen, in die dagen.  Tot 1874 bleef het in functie.  Nadien deed het dienst als de militaire bakkerij voor de DeLobbekazerne.  Het gebouw zélf is niet beschermd, maar velen erkennen wel zijn historische waarde.  In die zin is het jammer dat dit stukje erfgoed voorgoed zou verdwijnen...

(foto: Jan Smets  - weerspiegeling van de Dossinkazerne in de vensers van het arresthuis....)

Bovendien zou men nog een voetgangersbrug over de Afleidingsdijle bouwen, naar het nieuwe museum toe.  Velen vragen zich het nut af van dit bruggetje.  (zou men niet eerder aan de Winketbrug een voetgangersbrug kunnen bouwen?...).  Het is niet omdat de Vlaamse Overheid hiervoor in de geldbeugel tast, dat dit écht moet gerealiseerd worden...

Enfin, veel vragen...

Wie op de valreep nog protest wil aantekenen tegen het project, zal zich moeten haasten.  Uiterlijk voor maandag 10 maart (en da's wel écht dichtbij), dient men zijn individueel bezwaarschrift te deponeren op het Stadssecretariaat, of via aangetekende brief gericht aan het stadsbestuur.

wordt vervolgd....

Bertje Anciaux, aka Bertje den Bleiter, stond enkele dagen geleden ook al te glimmen op den TV ivm deze aangelegenheid : "Het komt er sowieso !"

Mooie fotokes JanS (nu ik het onderscheid moet maken met Jansenius), noem ik je dus JanS. :-)

Even antwoorden op de vragen:

  1. Veel omwonenden zijn niet te spreken over het project dat van de tekentafel kwam. Het gebouw ziet er nogal donker uit. Daar heb ik weinig problemen mee, een museum voor gruwelijke zaken mag er gruwelijk uitzien, denk ik dan ... en verder, zijn er dan zo veel omwonenden die er last van hebben ?
  2. zal een weinig aantrekkelijke aanblik bieden voor de buren die erop zien vanop de Keldermansvest. Sorry, maar daar heb ik weinig begrip voor. De Keldermansvest is volgens mij nog altijd een afleidingsDijle verwijderd. Laat hen (met reden) klagen over het omhakken van de bomen op 'hun' vest, maar met welke reden klaagt men over dit uitzicht ? Dan hebben de omwonenden veel meer recht tot klagen.
  3. Ook torent het nogal hoog boven de omringende bewouwing uit. In deze denk ik dat we best de stedebouwkundige regels volgen.
  4. De vraag is, of het gebouw niet wat naar achter kon geplaatst worden, Beter wel denk ik.
  5. maar...bovenal waarom niet werd gekozen voor vernieuwbouw van de bestaande gebouwen, dat had allicht de beste oplossing geboden, of beter nog, intregratie van het arresthuis in de nieuwbouw.

Enfin stof tot nadenken dus.

Van een stadsvisioen gesproken! Als 't maar groot is en in de plaats van iets waardevols kan gezet worden. Er is een grote open ruimte achter het arresthuis, zullen we dat invullen?Nee hoor, dat is te gemakkelijk, gewoon er bovenop zetten. Allez, we halen weeral pen en papier boven.

Maandag zal Sven Van Haezendonck hierover een heel artikel brengen in Gazet van Antwerpen...  Vernomen, jawel... op Facebook...  ;-)

@JanS, tijdens de laatste gemeenteraad (3  maart)  werd deze zaak door mij aangekaart, zonder weet te hebben van de aktie van RIM en Vanonderuit. Ik stelde voor om de afbraakvergunning te weigeren en het bestaande gebouw te doen integreren in de rest. Dit was trouwens ook een standpunt van de stedelijke monumentencommissie. Alleen mijn partij stemde voor, CDV onthield zich! Het heeft niets te maken met het museum in se maar wel met de zware impact op de omgeving binnen de oude stadsmuur. In een vorige raadszitting had ik al gepleit voor hoogtebeperking rekening houdend met het arresthuis en de omliggende gebouwen... Maar "Brussel" dringt zijn mening op. Volgens de oorspronkelijke raming zou de kostprijs 30 miljoen eurokes belopen. Of volgens de maatstaven van minister Marino Keulen het equivalent van 480 sociale woningen. En waar zijn de mechelaars nu meer bij gebaat? De vraag stellen is ze beantwoorden!

We hebben zopas een monstergebouw neergehaald aan de Botermarkt.....of de geschiedenis die zich herhaalt. Spijtig.

 

LATEN WE HET POSITIEF HOUDEN!
 
Ik woon in de Keldermansvest, loodrecht tegenover het arresthuis, dat vervangen wordt door bOb zijn creatie. Ik 'ben' JEdesign, de foto's op deze blog komen van mijn persoonlijk initiatief: www.dossinkazerne.be.
 
Het doel van mijn website was in de eerste plaats de mensen rond de kazerne te informeren over de geplande werken.
@Peter: Er zijn echt wel niet zoveel omwonenden die voor- of nadeel hebben bij dit project, buiten de mensen van de Keldermansvest (of woon jij niet in Mechelen?).
@Jans: Morgen komt er een volledige pagina van Sven in GvA, niet maandag. In totaal hebben zij honderd mensen om hun mening gevraagd. "De resultaten zijn duidelijk". Zij brengen ook reacties van RIM, architect bOb van Reeth zelf en schepen Geys.
Ik wil met deze reactie even duidelijk maken dat 100% van de bewoners van de Keldermansvest achter het initiatief staan om de Tinelsite uit te bouwen tot iets moois. De helft van onze straat is echter bang dat de positieve dingen die we hebben kunnen bereiken ivm de heraanleg van onze straat (kademuur behouden, breedte behouden, terug bomen, wandelboulevard, ...) in het gedrang komen als ze hun gedacht zeggen over dit nieuwe project.
Ga even naar de site die ik gemaakt heb. Ik blijf neutraal. Mijn vrouw is volledig tegen, ik ben voor - mits misschien wat aanpassingen.

 

www.dossinkazerne.be.

Het doel van mijn website was in de eerste plaats de mensen rond de kazerne te informeren over de geplande werken.

@Peter: Er zijn echt wel niet zoveel omwonenden die voor- of nadeel hebben bij dit project, buiten de mensen van de Keldermansvest (of woon jij niet in Mechelen?).

@Jans: Morgen komt er een volledige pagina van Sven in GvA, niet maandag. In totaal hebben zij honderd mensen om hun mening gevraagd. "De resultaten zijn duidelijk". Zij brengen ook reacties van RIM, architect bOb van Reeth zelf en schepen Geys.

Ik wil met deze reactie even duidelijk maken dat 100% van de bewoners van de Keldermansvest achter het initiatief staan om de Tinelsite uit te bouwen tot iets moois. De helft van onze straat is echter bang dat de positieve dingen die we hebben kunnen bereiken ivm de heraanleg van onze straat (kademuur behouden, breedte behouden, terug bomen, wandelboulevard, ...) in het gedrang komen als ze hun gedacht zeggen over dit nieuwe project.

Ga even naar de site die ik gemaakt heb. Ik blijf neutraal. Mijn vrouw is volledig tegen, ik ben voor - mits misschien wat aanpassingen.

 

Ik woon in de Keldermansvest, loodrecht tegenover het arresthuis, dat vervangen wordt door bOb zijn creatie. Ik 'ben' JEdesign, de foto's op deze blog komen van mijn persoonlijk initiatief:

LATEN WE HET POSITIEF HOUDEN!

LATEN WE HET POSITIEF HOUDEN!

@johan: de Tinelsite uitbouwen tot een aantrekkelijk stukje  Mechelen verdient alle lof maar niet op de botte manier dat nu blijkbaar weer gehanteerd zou worden. Het doel heiligt de middelen niet; dat hebben we toch al eens geleerd? Dringend een herziening vragen of bijwerken van de plannen is de boodschap. Indien niet dan worden stadsvisioenen stadsnachtmerries.

@johan: mooie site !

Ik ben voor het inbouwen van het bestaande arresthuis in het project, en dat mits het volgen van stedebouwkundige regels. Regels zijn er om gevolgd te worden. Het behouden van het erfgoed en het volgen van regels zijn dan voor mij ook de belangrijkste redenen om er tegen te zijn.

Maar ik ben persoonlijk meer voor dan tegen: Ik ben gecharmeerd door het project met park en plein, en ik vind het een interessant gebouw dat Mechelen verder op de kaart zal zetten.

Het zicht van de mensen van de Keldermansvest, wordt natuurlijk ingrijpend veranderd, en dat is ook de bedoeling van dit gebouw: indruk maken. Maar er is toch weinig vermindering van lichtinval in de woningen. De mensen uit de Dossinkazerne en de Stassartstraat/Nokerstraat/Jodenstraat hebben volgens mij veel meer recht van klagen.

Ik snap ook wel dat als je het aloude zicht op de toren kwijt bent dat je dan op de barrikaden springt.

(foto JE DESIGN)

 

Ik heb de website eens bekeken.  Mooi gedaan Johan.  Je schept een duidelijk beeld van het project.

Persoonlijk moet ik de mening van Peter bijtreden.  Ik vind dat het project zeker een meerwaarde heeft.  Ik ben er ook voorstander van dat het bestaande gebouw geïntegreerd wordt in het project.  Als ik de foto's op de site bekijk die de hoogte aangeven van het nieuwe gebouw, dan vind ik dat wel storend.  Het gebouw zal er staan als een 'piek' in de omgeving en eigenlijk is dat niet mooi.  Het overschaduwt een beetje de andere zaken in de buurt.

Ik juich de uitbouw van het museum héél erg toe - maar had dus ook graag het arresthuis erin opgenomen gezien.  En verder is 'smaak' héél individueel.  Ik begrijp dat er fans zijn van het bouwwerk; maar persoonlijk ben ik er niet wild van.  Maar goed, da's mijn mening.  Zoveel mensen, zoveel smaken...

(proficiat voor de verduidelijkende website!  Knap werk!)

Waarom niet gewoon het dominikanenklooster restaureren en het verbinden met het arresthuis......dan heeft men het nieuwe museum in een mooie historische site.

@marc; ik vrees dat dit weer niet groot ( s ) genoeg zou zijn.

Een impressie van het terrein...

Foto's Gimycko

Kijk dit is nu het grootste bewijs dat er bij stedenbouw een aantal prutsers van formaat aan de slag zijn, dat ze zo een walgelijk ontwerp kunnen integreren in de mechelse sky-line?

Zelf heb ik om mijn ZEN - tuinhuisje aan te vragen meermaals moeten wijzigen van ontwerp, Na uiteindelijke goedkeuring ben ik dan toch kunnen beginnen aan mijn minimalistische projectje. En dan laten ze dit toe ,totaal smakeloos.

Net Oost -Duitsland. In Zuiderse steden slaagt men er in om in elk hoekje een wereld te creéren,in Mechelen een tang op een varken . proficiat architecten.

 En opnieuw zal men de Mechelaar proberen te sussen onder het mom van " goesting "en het zullen weer de versuikerden zijn tegen de verzuurden.

LATEN WE HET POSSITIEF HOUDEN AUB.

@anoniem: in plaats van hier ( terecht ) uw gal uit te spuwen, stuur vandaag nog een bezwaarschrift met dezelfde inhoud naar het college van burgemeester en schepenen.

Nu kunnen wij de mensen tenminste duidelijk  naar enkele herkenningspunten verwijzen als ze ons de weg vragen.

AAN HET KONCENTRATIEKAMPVAN DE ZWARTZUSTERSVEST NAAR  LINKS EN DAN VIND U HET WEL, HET VAST WEL MEVROUW.

bOb Van Reeth in de Gazet van Antwerpen:

"Kritiek beschouw ik als een compliment. Jarenlang hebben wij weggemoffeld dat vanuit Dossin mensen zijn vertrokken om afgeslacht te worden. Ik verzeker u dat veel buurtbewoners dit voor onze plannen zelf niet eens wisten. Vraag het eens aan de bewoners van de Dossinkazerne. Ik zou daar zelfs niet kunnen wonen."

@johan: wat van reeth zegt is hautaine prietpraat: hij hoeft zich niet meer te bewijzen en zijn ontwerp is dus ook navenant, als de kassa maar rinkelt. Wat die onwetendheid van de buurtbewoners betreft, dat is zo een denigrerende opmerking alsof Mechelaars niks van hun geschiedenis weten. Maar hij kan natuurlijk gelijk hebben: had hij aan diezelfde mensen gevraagd wat de spotnaam voor de Mechelaars is, dan hadden die dat ook niet geweten. Allemaal praat voor de vaak.

Stevig uit de kluiten gewassen nieuw "Brughuis"! ;-)

Zijn er al plannen voor het nieuw brughuis aan de andere oever?

Inderdaad Luc, volgens mij is van reeth een architect die zichzelf over het paard heeft getild en die als het orakel van delphi dient gehoorzaamd te worden.

Men gaat ons nu een "kebala" door de strot duwen in plaats van het arresthuis mét dominikanenklooster te restaureren en voor het toerisme iets moois te bieden.

Hoe schandalig  ook het lot van de joodse medemensen is geweest  toch vrees ik dat die zwarte blok geen meerwaarde betekent voor hun lijden.

En zijn eigen de Joodse Medemensen gehoord over deze Black Box ?

Wat vinden zij ervan, zo vlak bij de Jodenstraat ?

Ivm dat Hautain kun je je inderdaad afvragen waarom bob zonodig als bOb door het leven moet gaan.  Hautain trekje van god de vader of zo ?  Of misschien een lid van één of andere loge waar ze elkaars rug wassen en mekaar melagomane projecten toebedelen ?

Nog even terugkomen op de voorziene kostprijs van 30.000.000 eurokes of 1,2miljard belgische frankskes. In Bergen-Belsen werd verleden jaar een nieuw herdenkingsmuseum geopend, met een bouwwerk van 200 m. lang, volledig gelijkvloers(wat voor toegankelijkheid wel beter is) en dat slechts 5.000.000 eurokes heeft gekost (dus 200.000.000 belgische frankskes). Daar wordt wel degelijk de sky-line gerespecteerd!!

bOb welke zijn naam niet heeft gestolen (!!!) verantwoordt de afbraak van het arresthuis omdat daar tijdens de oorlog Duitsers in zaten....Begrijpe wie kan, met dergelijke argumenten moet half België tegen de vlakte.

Wat mij verrastte is dat het ontwerp door "Brussel" zou zijn geforceerd. Daar zou ik graag wat meer over weten. In hoeverre kan de federale (of gewestelijke) overheid botweg beslissen over een project dat door lokale stedebouw werd gecontesteerd? Of is het gewoon politieke druk, in dit geval van CD§V en VLD ?

Wat het project betreft : wat mehet meest stoort is de hoogte van het gebouw. Dat het niet direct een "zonnig" project mag worden wegens de geschiedneis kan ik wel volgen. En tenslotte. Wat bezielt een bouwmeester om te beginnen met een project dat bijvoorbeeld de hoogtelijnen van zijn omgeving niet eerbiedigt. Dat moet toch duidelijk gesteld zijn of was dat niet het geval? De fout is dus initieel?

En als we nu eens een actie starten à la Aaantwaarpen die er in slagen het Lange Wapperproject  in vraag te stellen en te laten herzien. Met hulp van de Joodse gemeenschap misschien. Wat is die hun mening?

@ Rudi :

Hier is ook weinig rekening gehouden met de hoogte...

Hoek Merodestraat - Ring - Foto Gimycko

klopt Gymicko, maar hier lijkt me dat toch niet erg te storen, ik kom hier regelmatig voorbij en niks moeilijk mee.

Ja, Gym, en dat vind ik dus ook een schandalig vies blokske vooral gezien vanuit de Merodestraat en dan nog vijf verdiepingen hoog en zwart, zwart, net een doodskist.

waar halen ze het verdomme uit? kan moderne architectuur dan echt niet mooi meer zijn?

Als ik het goed begrijp, stoort het ene dan wel, maar het andere niet ? 

Het gebouw op de hoek van de Merodestraat stoort je niet, maar van het andere dat er nog niet staat, weet je nu al dat het je wel gaat storen,

Is daar een uitleg voor, want ik begrijp het niet goed.

 

Tegenwoordig blijkt zwart de mode en om een mening te vormen, hier nog eens hetzelfde "(vies) blokske", gezien vanaf de Merodestraat...

Foto Gimycko

Tja, Gim, tijden veranderen he.
Als we ons moeten vastklampen aan het verleden, liepen we hier nog allemaal met plateau-zolen en olifantenpijpen :-)
Er moet plaats zijn voor de geschiedenis, maar tegelijkertijd moeten we ook bijblijven en vooruitgaan.
Alles houden zoals het ooit was, gaat niet, da's onmogelijk..
Geef toe, de krotwoningen doe ervoor op de site aan de Merodestraat stonden, waren we beter kwijt dan rijk.
Dit project is misschien voor sommigen niet het mooiste, da's persoonlijke smaak, maar het oogt een pak mooier dan de eerdere toestand.

Ik volg Jan Govaerts wel: het is namelijk zo dat er al eeuwenlang een aversie bestaat tegen al wat nieuw is. Vermoedelijk een menselijke reflex en kreet om zekerheid en veiligheid? Laat het blijven zoals het was, da's trouwens ook nog makkelijk en vraagt niet veel inspanning.

Verder : had je het tegen mij toen je schreef :"Het gebouw op de hoek van de Merodestraat stoort je niet, maar van het andere dat er nog niet staat, weet je nu al dat het je wel gaat storen,"

Ik stelde gewoon dat ik als enige storende element vind dat het museumgebouw te hoog dreigt te worden, voor de rest paniekeer ik niet al te erg.

@ Jan G :

Plateau-zolen en olifantenpijpen waren van voor mijne tijd (gij zijt toch een klein 10 jaar ouder dan ik).  Toen dat ik jong was (de tijden van schoenwinkel Goovaerts en Frituur Paula op de Steenweg) waren het ultra smalle broekspijpen en legerboots.

:-D

Misschien een ID om daar eens een artikel aan te wijden : Mode in Mechelen door de Jaren (of Eeuwen) heen.

@Rudy, het schepencollege tracht heel deze zaak wel degelijk te "verkopen" als beslist door Brussel en wij hebben daartegen geen verhaal! Het is wel degelijk zo dat de stad Mechelen eerst en vooral een afbraak kan weigeren; waartegen beroep kan aangetekend worden bij de hogere overheid = provinciale bouwdienst en waar de aanlegger al dan niet gelijk haalt. Dezelfde gedachtengang bestaat dus eveneens voor de nieuwbouw; te toetsen aan de vigerende regels van stedebouw Mechelen enz.

Maar in de vorige gemeeneraad heeft men wel heel goed doen verstaan dat de zaak beslist is, wat Mechelen ook zou tegenbeslissen... aldus het standpunt van het schepencollege.Er is dus wel degelijk sprake van Brusselse druk....

En Rudy , het is inderdaad de hoogte van de bunker welke niet door de beugel kan. Er zijn veel nieuwbouwprojecten afgekeurd voor minder.

@Rudi : Ik kan verkeerd zijn maar mijns inziens kan je niet echt afgaan op een simulatie en zullen we moeten afwachten hoe het er in het echt zal gaan uitzien.
Dan is het natuurlijk te laat, maar een mens went ongelooflijk snel aan een nieuwe situatie.
 
Als je bvb ziet wat een onding men neergepoot heeft tussen de Hombbeksesteenweg en de Ridder Dessainlaan in de plaats van het vroegere Frituur Yvonne en Café Leyden, kan je stellen dat het vroeger veel mooier was en dat het nieuwe gebouw het zicht wegneemt, maar het staat er ondertussen reeds een jaar of twee en een mens let er gewoon niet meer op.
Doe er nog een paar jaar bij en we weten zelfs niet meer hoe het er vroeger uitzag.
 
@Eddy Luyten : Er zijn inderdaad nieuwbouwprojecten afgekeurd omdat ze te hoog zijn, maar dit niet.

@Jan Govaerts : dat gebouw ipv leyden vind ik nu wel erg geslaagd sè. Maar je hebt gelijk, alles went en ik ben in principe zelfs voorstander van hedendaag, maar een lager  en breder gebouw evt. in dezelfde stijl zou mijn voorkeur wegdragen. Ik heb dezelfde kritiek op het enkele maanden geleden gelanceerde ontwerp aan de persoonshoek, schuin tegenover café Melaan. De bovenste verdieping is daar te veel aan. Hierover is trouwens een post geweest. Maar.... simulaties dienen toch wel voor iets hé Jan, dus je kan op die simulatie wel ies afleiden en er dus je twifels over uitdrukken. Ik let nogal op een gelijkvormige of minstens even hoge daklijn. Het glazen deel van de nieuwbouw Lamot is trouwens even hoog als het oude brouwerijgedeelte ernaast. Zo zie je maar.

Als ik zo de reacties lees denk ik bij mezelf.

Is het nu eindelijk eens geen tijd dat alle goedmenenden hun stemmen en inzet(proficiat met de prachtige nieuwe site) eens bundelen. Niet alleen rond dit zeer belangrijke dossier maar ook  rond verglijkbare projecten die op stapel staan of nog moeten komen. Ik geef maar een paar voorbeelden: Grootschalig complex in de Bruul, parking onder het st Romboutskerkhof(effe 4000skeletten en 1000jaar geschiedenis wegvagen!) , Centraal Station dat moet verdwijnen,  het bewust wetens willen dingen laten verkrotten: Hof Van Cortenbach, hoek scheerstraat merodestraat, stedelijk Zwempaleis rode kruisplein, Predikherenklooster .......

Guy

 

Ik vrees dat een aantal mensen denken dat ze hun burgerplicht hebben gedaan met op deze blog hun ongenoegen te uiten met het bLOb - project. Het zal echter niets uithalen tenzij ge in de echte wereld uw stem verheft ( = bezwaarschrift ) en niet alleen laat horen wat je niet wil maar ook een waardig alternatief aanbiedt. Alleen maar zeggen dat die bLOb niet deugt is niet genoeg: vermits de overgrote meerderheid de idee van een monument wel genegen is moet dat ook ergens een plaats kunnen hebben.

Indien Mechelen zich hier en nu iets laat dicteren door Broekzele omdat één privé-partij driekwart van de kosten wil dragen dan heeft Mechelen er weer een ' euroshopping ' bij. ' Wir haben das nicht .... ' is een uitvlucht die niet meer gaat tellen! Het klinkt misschien wat theatraal maar zoals men op bepaalde plaatsen zou zeggen: ' ge moogt er wel mee spelen maar niet gaan aan hangen '

Bestaat er niet zoiets als een Mechelse StRaten-Generaal ?

De Antwerpse afdeling heeft toch al bergen kunnen verzetten !

@Guy, je moet nu niet gaan overdrijven aub. Dat er 4000 skeletten gaan "verdwijnen" en daarmee 1000 jaar geschiedenis is toch wat overdreven. Dit alles zit nu onder de grond, een hoop beenderen en mogelijk nog wat funderingen van o.a.de St.Romboutskapel en de muren rond het oude Kerkhof. Eerlijk gezegd die zijn vandaag dus ook al verdwenen alleen zit er nog wat onder de grond en dat gaat nu onderzocht worden en naar ik gehoord heb met het nodige respect wat betreft die beenderen. Stukken beter dan het gewoon uitgraven en weggooien zoals vroeger gebeurde. De verkrotting van een aantal gebouwen is grotendeels een uiting van burgelijk "incivisme". ( hoek Merodestraat en Hof van Cortenbach) Vraag maar eens aan schepen Gheys hoeveel energie hij al gebruikt heeft om twee ouwe zakken te overhalen een beetje burgerzin aan de dag te leggen. Verder denkt de stad toch wel aan een hergebruik van de oude zwemdok en wil men wel degelijk iets doen met het predikherenklooster. Maar misschien kan jij wel een poging doen om de zaak van het holocaustmuseum en andere problemenop te lossen. Zo kan je  bijvoorbeeld zelf beginnen met de actie die je van ons verwacht. Ik doe wel mee, waar wacht je op?

../...
 
Als je bvb ziet wat een onding men neergepoot heeft tussen de Hombbeksesteenweg en de Ridder Dessainlaan in de plaats van het vroegere Frituur Yvonne en Café Leyden, kan je stellen dat het vroeger veel mooier was en dat het nieuwe gebouw het zicht wegneemt, maar het staat er ondertussen reeds een jaar of twee en een mens let er gewoon niet meer op.

Niet mee eens. Wij wonen daar achter, elke dag nog erger ik me aan de hoogte en de lelijkheid van ons uitzicht . En ik niet alleen, meerdere van ons buren, zo bleek na een buurtbabbel van 't weekend. Maarja, dat er vanachter ook mensen wonen wordt nog al te vaak door architecten vergeten ... En rekening houden met bezwaren van geburen is alleen als het er zoveel zijn dat ze er niet onderuit kunnen denk ik zo.

 Katrientje, volkomen met u eens.Ik heb dat trouwens hier ook reeds aangekaart maar gedane zaken nemen geen keer.Ook de uitbating van het winkelpand is een droevige zaak.Troost u, in Hombeek werd een gelijkaardige bunker gebouwd maar dan vier keer zo groot.

@Katrientje : Ik kan het daar uiteraard alleen maar ervaren als passant, want ik heb geen rechtstreeks nadeel aan dat gebouw.
Wanneer ik er in het begin passeerde ergerde ik me aan dat gebouw, maar nu, na een tijdje gewenning, valt de lelijkheid veel minder op.
De kaarten liggen natuurlijk anders wanneer het gebouw de zon uit je tuin weert.
Wat ik vooral aartslelijk vind aan dat gebouw zijn die blafeturen.

@ Jan Goovaerts: gelukkig komt de zon van de andere kant, en staat dat gebouw op het noorden, bij ons vandaan gezien ;-)

Die zonwering aan de straatkant is dan eigenlijk ook meer "inkijkwering"

Nu is dat wel iets wat ik nog eens heb gezien , namelijk dat als je in een stad woont er wel eens andere gebouwen in de buurt van je huis staan.
Want tja.. dat wéét je toch als je in een stad gaat wonen hoop ik he? Net zoals je in de buurt van Zaventem etc etc...

@ Christophe :

De Stad heeft altijd honger en binnenkort kunnen we de Rand, net buiten de Ring, ook misschien gaan beschouwen als "Binnenstad".  Kleine lagere huizen worden platgelegd en er worden megablokken gezet, want tegenwoordig telt niet langer elke vierkante maar elke kubieke meter.

Sla er de immobiliengazettekes maar eens op na, niet enkel in de zone 015, maar ook in de zones 02, 03 of 09 : Alleen maar splinternieuwe megagrote multiblokken.

En als morgen dat nieuw ziekenhuis in Mechelen-Noord wordt neergepoot, dan zullen ze daar ook groen gaan lachen.

@gim: je paard slaat op hol! Wees gerust dat de mechelse bouwdienst serieus tracht om kwaliteitsvolle woningen af te dwingen. Voor onze monumentale bLOb is dat iets anders: er is een internationale architectuurwedstrijd aan voorafgegaan op een stuk grond dat door de stad beschreven werd. Het arresthuis was daarin begrepen vermits het geen beschermd monument is. En nu zit iedereen met de gebakken peren en zal het een klus worden om de bekroonde ( uit 112 inzendingen ) bLOb achteruit te duwen of te laten aanpassen tot mensenmaat. Waarschijnlijk zijn er gisteravond op de meeting, bijeengeroepen door Vanonderuit, reeds acties op poten gezet en ik ben benieuwd te horen wat.

Wat de zogezegde megawoonblokken betreft die ga je hier, buiten het Clarenhof, niet meer terugvinden.

@ Luc :

Nooit het magazine "Zone 03" (Antwerpen) vastgehad (Via familie, vrienden of collega's) ?

Naast de veertiendaagse beschrijving van theater, muziek en de zoveelste hippe café's en restaurants in Antwaarpe vind je er een pak bladzijden immobiliën uit de wijde omgeving.  Een één-gezin-doorzonwoning zult ge er amper of niet meer in vinden.

Hopelijk volgt Mechelen niet, maar we zijn nu eenmaal geen eiland.

Zoals gewoolijk schep je weer een uit de lucht gegrepen doembeeld, deze keer met als 'betrouwbare bron' een paar immogazetjes. Mechelen gaan vergelijken met A'pen en Bxl is totaal zinloos. En in de praktijk, beste kerel, de echte wereld, daar wordt een megagrote multiblok zoals de Euroshopping... platgelegd om plaats te maken voor laagbouw en groen. Allez, gewoon om het u eens te laten weten he? 

En een heleboel laagbouw wordt binnenkort platgelegd voor een megagrote multiblok zoals de Saturn.  Allez, gewoon om het u eens te laten weten he?

Serieus? Wordt die Saturn megagroot? Laat mij dan eens weten wat de buitenafmetingen ervan zijn en waar en wanneer hij precies komt? 

Het Euroshopping gebouw lijkt mij de perfecte locatie voor een Saturn. Ben wel al een tijdje niet meer in Mechelen geweest en weet dus wel niet of dit complex met ruime parking er nog staat. In provinciesteden is het tegenwoordig mode om zulke gebouwen af te breken.

Sorry, SMT, de hele boel ligt plat.Foto Gimycko

Oei, dat is jammer ! Zoveel m² verkoopsoppervlakte en zoveel parkeerplaatsen in een oerdegelijke constructie in stadseigendom die nu definitief verloren zijn... Soit, het was te verwachten dat de huidige coalitie met schepen Geys de fouten van de vorige coalitie niet meer kon/durfde rechttrekken.

Soit, het gaat hier over het Holocaustmuseum.

Een formidabel project:gebouw me dunkt. Hopelijk moet AWG/bOb Van Reeth geen millimeter afwijken van wat hij voor ogen heeft. "Applaus van het gewone volk is een belediging" zei Van Reeth me ooit. Dat het Vlaams Blok en die marginalen van vanonderuit tegen dit project zijn, moet dan ook als een zeer gewaardeerde publieksprijs worden beschouwd.

Beste smt, ge moet uw kennis wat bijspijkeren. Uw ' oerdegelijke ' euroshopping bleek bij afbraak veel te weinig verankeringen te hebben zodat amper vermeden werd dat het als een kaartenhuisje door mekaar zakte. Voor iemand die niet weet dat die monoliet ondertussen geschiedenis is, blaast ge wel met een grote toeter als ik de rest van je interventie lees. Vergezel bOb maar verder en draag voorzichtig zijn sjakosj en trek u van het gewone volk niks aan.

Beste Luc,

 

Ik denk dat de welbefaamde architect SMT weldegelijk op de hoogte was van het verdwijnen van de Euroshopping...

 

; )

Even een update.

De volgende organisaties proberen de afbraak van het arresthuis tegen te houden:
- Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen
- Restauratie Integratie Mechelen
- Willemsfonds Mechelen
- Vanonderuit
 

(zie ook hun reacties op mijn website)

 @ Johan Elst,

                           de belangrijkste vergeet u nog : het Vlaams Belang.

 @ SMT,

               gij blijkt aandelen te hebben in de zaak.

@G.L. De heer Johan Elst schreef "De volgende organisaties"  !!!

de belangrijkste vergeet u nog : het Vlaams Belang .Is dat een organisatie?

gij blijkt aandelen te hebben in de zaak.

 

 Jokke,

             is het te moeilijk om toe te geven? Ik schreef dat hij de belangrijkste is vergeten.Het Vlaams Belang en niemand anders.

@G.L.: welk is uw argument om de sloop trachten te verhinderen?

Luc: de argumenten van het vb kan u lezen op de webstek van radio reflex "nieuws uit mechelen" waar een relaas van hun interpellatie wordt gegeven. de argumentne zijn klaar en duidelijk "een geklasseerde buurt" en een te imposant gebouw (op die plek), plus het feit dat de stedelijke com. monumentenzorg ook een negetief advies uitbracht etc.

@GL:

Wat ik mij eigenlijk afvraag; zijn uw uitspraken en meningen hier eigenlijk representatief voor het vlaams belang op een of andere manier?

@Alle mee-lezende vlaams belang verkozenen:

Of hij hier nu met ja of neen of helemaal niet op reageert; jullie beseffen toch dat jullie met deze kerel écht wel de hoofdvogel hebben afgeschoten? Ik moet zeggen dat hij wel degelijk elk negatief clichébeeld dat er over jullie bestaat prachtig illustreert (lacht). 

@ Luc,

             lees vandaag HLN a.u.b.Het argument is toch duidelijk.De mensen willen het niet.

Beste G.L. blogt u in naam van het VB, of ter persoonlijke titel ?

@Peter: "Je bent een dagdromer" ,-D).

Peter, als je een antwoord krijgt heb je een primeur, dat besef je toch he? ;-)

@ Johan Elst :

Mijn oprechte waardering voor de website die u aangaande dit project hebt gebouwd. Door de heldere opbouw van de website moet het toch voor bijna iedereen duidelijk zijn dat het hier om een zuiver geval gaat van een confrontatie tussen Ubermensch, Mensh en Untermensch. Daarom kan ik het niet nalaten een suggestie tot verbetering van de website aan te reiken. Ik verklaar me nader :

- Uit de samenstelling van AWG ( architecten, ingenieurs, filosofen, … ) zoals vermeld op de website blijkt dat het magnifieke ontwerp van dit Holocaustmuseum zonder enige twijfel het werk is van menschen met een grote culturele bagage én een rijke verbeelding. Dit zijn Ubermenschen !
 
- RIM en de Koninklijke kring van Oudheidkunde, Letteren en Kunst bestaat uit menschen die eveneens over een grote culturele bagage beschikken en hierdoor met de beste bedoelingen soms relevante argumenten ten gunste van de bestaande situatie kunnen aanvoeren en dit uiteraard ook ten dienste van de Ubermensch ! Jammer genoeg beschikken deze menschen niet over de noodzakelijke verbeelding om het ontwerp van Ubermenschen te beoordelen. Het zijn dan ook maar Menschen.
 
- De menschen van Vlaams Blok en Vanonderuit – Untermenschen ! – daarentegen beschikken noch over enige verbeelding noch over enige culturele bagage en zijn dus niet in staat om één relevante opmerking betreffende deze kwestie te formuleren. Zonder dat deze Untermenschen het ooit zullen kunnen beseffen verpesten zij wel doorlopend de sfeer voor zowel Mensch als Ubermensch.
 
Daarom deze bemerking : Naast de op de website o.a. gevoerde discussie of het Holocaustmuseum nu al dan niet enkele meters naar achteren moet worden verplaatst is de discussie of de vaak met leeuwenvaandel getooide Untermensch van Vlaams Blok / Vanonderuit niet naar Plankendael moet worden verplaatst - mijn inziens - minstens even relevant !
 
Persoonlijk denk ik dat de last die zowel Mesch als Ubermensch momenteel ondergaan door de constante aanwezigheid van de Untermensch kleiner is dan de last die de Untermensch zal ondervinden door de constante aanwezigheid van de Plankendaalse Leeuw. Daarom opteer ik om de overlast bezorgende Untermenschen voorlopig nog niet naar Plankendaal te deporteren. Uiteraard respecteer ik de mening van zij die er anders over denken.

SMT, leg een dikke matras onder aan uw trap, als ge nog es valt is er misschien wat minder schade aan uw hoofdinhoud.

En dan te bedenken dat dit gebouw dienst zal doen om het Kwaad te laten zien (dat de "Ubermenschen" hebben aangedaan aan de "Untermenschen") opdat het nooit zou worden vergeten en zich nooit meer zou herhalen.

Een beetje misplaatste uitleg, mijn beste SMT

@SMT: ik denk, als ge uw geval voorlegt aan de mutualiteit, dat ge de kosten van uw pillekens kunt recupereren. Kan dat zijn dat gij een klein zwart snorreke draagt?

@SMT: eigenlijk zijn je uitspraken er zo over dat ik ze amusant begin te vinden en ze echt niet serieus kan nemen.

@SMT: Uw betoog bevat waarheid & humor, waarvoor mijn dank. 

@Gimycko: Voor zover ik weet onderdrukken vandaag de dag de ubermenschen nog steeds de untermenschen zoas ze dat trouwens altijd al gedaan hebben, en als de mensheid al 1 ding geleerd heeft uit alle oorlogen is het wel dit: niets.

@ Christophe :

Dat klopt als een bus.  We vergeten het opnieuw en opnieuw.  Misschien is de Mens wel de lompste soort dat op deze wereldbol rondloopt, want bv een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen.  Wedden dat we morgen alweer de crisis vergeten zijn en opnieuw als zotten gaan speculeren.

Is er in de "Holocaust"- bunker ook een muur gewijd aan de genocide waarvan de Palestijnen (Gaza, West Bank...) het slachtoffer zijn?  Israël bezondigt zich daar gewoon aan de gruwel waarvan Joden in WOII het slachtoffer zijn geweest. Staat iemand daarbij stil?

Frans Geys

 Op dat internet is toch vanalles te vinden hé. Nu weet ik vanwaar ze met de idee voor dat museum gekomen zijn.

Kaliningrad of te Kônigsberg

@ geïnteresseerden: nu zaterdag om 10.00 uur is er een actie rond het arresthuis!

Allen daarheen!!!!

 Eddy, we kunnen in navolging van de " lange wapper " in Antwerpen misschien ook eens de koppekes laten tellen.Den dubbel kunnen we realiseren als we er een vraagske over " den oave dok " moesten aanhangen.Boa zoen themas kunne de mense heule es goe loate goan.

Daar zouden ze oep ' stadhôôs " wel es kou rillingen kunnen van krijgen.

Ha ja ik vind ook dat er plaats moet zijn voor wandaden die de joden gedaan hebben , van volkerenmoorden die in het oud testament beschreven zijn tot de meest recentste gebeurtenissen. Den zien de bezoekers dat holocaust van alle tijden is en van alle mensen, als ze maar macht geroken hebben

Vandaag in GVA:

De beweging Vanonderuit! roept de Mechelaars op om zaterdag mee een menselijke ketting te vormen voor het behoud van het Arresthuis in de Goswin de Stassartstraat.

Dat wordt gesloopt voor het nieuwe Holocaustmuseum. Maar tegen het ontwerp van Bob Van Reeth rijst heel wat protest.

“Wij hebben niets tegen een museum, maar wel tegen een mausoleum”, zegt Mark Maes.

De actievoerders verzamelen om 10u voor het Arresthuis (...).

Allez, normaal gezien  ga ik op zaterdag ten laatste om 8u slapen doch dit spektakel wil ik echt voor geen geld van de wereld missen. Een menselijke ketting georganiseerd door ... de Untermensch !!!! Hahahahahahahahahahaaaaaaaaaaa.

Hopelijk komen er toch een paar makakken in hun makakkenbakken opdagen zoniet staat hij daar alleen en zoals iedereen weet : alleen is maar alleen en doof ik straks het licht dan droom ik dat je naast me ligt ! Ik weet het , het is zattemanspraat, doch de Untermensch leest dit ook en het is voor hem een plezier te doen ! Ik ben zo nog de slechtste niet  haha ! Op aar de Boesjkammeree nu, vervolgens naar de Smash en dan naar café den IJzer om dan te eindigen met ... de Untermensch aan de Tinelsite, wiiiiiihaaaaaaa !!!

En als het lukt heb je onverhoopte support via dit kanaal. De wereld is toch mooi.;-)

Er is niks zo moois als een bloemkool die slaapt, sloppel untermensch.

Zo is dat Luc ! Uiteindelijk werken de mensen van AWG en de Meschen van Vanonderuit nog perferct samen in dit dossier. Indien nobele mensen van een eerbiedwaardige organisatie zoals de RIM hadden opgeroepen om een menselijke ketting te vormen dan was daar morgen gegarandeerd meer dan voldoende volk aanwezig. Uit sympathie was zelfs ik misschien ook wel gegaan !

Nu echter die marginale imbeciel van Vanonderuit een oproep gelanceerd heeft zal er uiteraard weeral niemand zijn en dit is in feite wel jammer want het geeft een vertekend beeld van hoe de onderontwikkelde, de gemiddelde, én de normale Mechelaar over deze zaak denkt.

Soit, die achterlijke idioot van Vanonderuit zal morgen wel zijn uitleg klaar hebben om zijn afgang te plaatsen : "Het is omdat ik geen lange arm(en) heb dat onze ketting niet rond is." (lacht niet)

En zeggen dat links en rechts vanonderuit samen elkaar de hand reiken.

(Foto GVA)

@untermensch: ik probeer hoogte te kriijgen van je betrachtingen maar ik vermoed dat je familie bent van  ( allicht geestelijk ) G.L. en dan heb je weeral je kansen verkeken. Wat je opinie ook is tegenover Marc Maes heb ik al begrepen maar ik wil weten wat je vindt van het project. Je negatieve energie leg ik makkelijk terzij maar ik wil graag weten of je positieve kracht bruikbaar is tegenover ' de stad '. Indien niet, spijtig maar dan ben je één van de zovele blazers.

 @ Meneer Luc,

                             denk eraan, ge hebt maar één gal om uit te spuwen, alles wat erachter komt is str...

@g.l.: eindelijk eens iemand die zich out: dus jij bent untermensch!! Ik ga een rustige nacht tegemoet, dank je Untermensch!!

wanneer gaat dat vulgaire beledigen hier eens stoppen? ge maakt u allemaal belachelijk met dergelijke praat hoor. respect, respect en nog respect voor de tegenstander aub.

Ja ge maakt u allemaal belachelijk. Natuurlijk nooit zo belachelijk als de 15 man (organisatoren incluis) die een menselijke ketting rond ( nou ja, voor 1/10 rond ) het arresthuis gevormd hebben.

Heeft nu iedereen eindelijk door dat dit Holocaustmuseum gewoon een prachtig project is waar we vanonderuit alleen maar nederig naar kunnen opkijken ?

 @ SMT,

               te oordelen of die 15 man zich belachelijk gemaakt hebben,dat laat ik aan u over.Maar al die mensen die daar op de Keldermansvest zo 'n mooie affiche voor de venster hebben hangen, zouden die al een antwoord gehad hebben ? Of zit de schepen van gedane zaken nog in bommerskonten ?

@ G.L. : Hangen er op de Keldermansvest mooie affiches ? Dan ga ik er zeker eens passeren om ze te bekijken. Ge weet, kunst en mooie dingen, daar kick ik op !

Gelukkig maar dat ge om een affiche op te hangen geen bouwaanvraag moet indienen, zoniet was er zeker weer een beweging vanonderuit opgestaan die zou protesteren tegen de nog te ontwerpen en vervolgens nog op te hangen affiche :-)

 

@ G.L. : voor alle duidelijkheid "stukske strond" = "SMT".  "stukske strond" is een tijdelijke nickname die ik me had aangemeten om de zich aan zijn  cloaca gelikte haan van dit schijtwijvenhok nog eventjes te plezieren ;-)

Soit, ik gan nu even iets eten bij de Pitawan ( = Vuilen Turk ) maar vervolgens ga ik zeker naar die affiche kijken. Als gij zegt dat ze mooi is dan neem ik dat graag van u aan en wil ik ze uiteraard ook in 't echt gezien hebben !

Tot gauw, copain ! Dan kunnen we verder communiceren over deze affiche.