CREDO, religie in het werk van Alfred Ost

met categorie:  

Ik berichtte reeds eerder over deze tentoonstelling, maar ik wil hierbij ook even een oproep doen om er ook daadwerkelijk naar toe te gaan ! Wim Hüsken en Bart Stroobants hebben er eeen mooie tentoonstelling van gemaakt, en ik ben er vandaag nog eens langs geweest.

Knap werk, en het is GRATIS !

 

(Bron foto Wikipedia)

Verwacht GEEN overzichtstentoonstelling van het werk van OST, maar koester de werken die men hier kan zien. Een deel uit de collectie van de musea Mechelen, een deel uit de privecollectie van de neef van Alfred Ost uit Brussel.

Het topstuk ziet u meteen als u binnenkomt: Het Laatse Avondmaal, dat toendertijd (1908) veel stof deed opwaaien, de apostelen werden voorgesteld als boeren en niet als verfijnde edelen. De kerk werd voorgesteld als een slapende hond en op de achtergond zijn schriele bomen te zien, ...

Alfred Ost (Zwijndrecht, 14 februari 1884 - Antwerpen, 9 oktober 1945) komt in Mechelen wonen als hij 18 jaar oud is. Hij woonde niet lang in onze stad, maar hij spendeerde er wel zijn belangrijkste jaren !

Eenmaal in Mechelen staat het vast dat hij kunstenaar wil worden. Hij volgt tekenlessen in Antwerpen en Mechelen en sleept in 1905, nadat hij in een prijskamp als eerste uit de bus komt, zijn eerste opdracht in de wacht (het betreft een serie wenskaarten over het leven en de dood van Frederik de Merode).

Voor 1919 had Alfred een enorm optimistische kijk op het leven. Hij tekende daardoor ook veel kermissen en bedevaarten. Hij tekende in die tijd ook veel dieren. De uitbraak van de eerste Wereldoorlog maakt een eind aan Osts verblijf in Mechelen: hij trekt naar Amsterdam.

Hij vond dat een kunstenaar een werktuig van God is. Hij ondertekende daarom zijn grootste schilderijen niet, soms ondertekende hij het met D.G. (Deo Gratias).

Hij versierde ook verschillende gangen van het Borgerhoutse Xaveriuscollege en het Brasschaatse Sint-Michielscollege met zijn muurtekeningen. Op 9 oktober 1945 stierf hij in Antwerpen in de Eeuwfeestkliniek.

(foto en hand Peter Meuris)

In de tentoonstelling in Busleyden ziet u zijn eigenzinnige kijk op het geloof. Aan de ene kant was hij erg gelovig, maar aan de andere kant had hij het moeilijk om het stoffelijke en het geestelijke te verenigen.

Naast volkse taferelen vindt u hier ook zijn beeld op consecratie en omgangen, preken en zelfs een Sinte-Mette ommegang.

(foto Peter Meuris)

(Foto Peter Meuris)

Ga er gerust een keer langs, het loont de moeite !

(Bronnen: wikipedia, Muesumblad 12, CREDO,religie in het werk van Alfred Ost, Wim Hüsken en Bart Stroobants)

Schitterende post Peter!   Ik ben er nog niet geweest, maar fan zijnde van het werk van Ost, zal dit héél zéker binnenkort gebeuren!

(als lid van het Sinte-Mettegenootschap hou ik ook erg van deze laatste tekening...)

@jans: er wordt blijkbaar door de conservator gewerkt aan een uitgave over Ost en zijn Mechelse postkaarten. Op te volgen want dat zal hoogstwaarschijnlijk een topper worden ( voor de fans natuurlijk ).

@Peter: Goed dat ge me daar gisteren  aan herinnerde.

Mijn nonkel was tientallen jaren pastoor van de Xaveriusparochie in Borgerhout waar Ost heelder gangen vol tekende met houtskool. Eenmaal per jaar was (is nog steeds!) er familiereünie, in het college, en als kind was ik al heel geïntrigeerd door de die geweldige figuren, die potige stijl en vooral dat paard dat zijn kop meedraaide en je bleef aankijken, als je door de gang liep :-) ... Mijn nonkel vertelde dat Ost in de oorlogsjaren in het college was opgevangen en er ondergedoken moest leven.