Besloten Hofjes... in glas??

                                                  (foto:J.Smets)

                                                             

Iedereen kent ze wel: de 'Besloten Hofjes' - de met veel geduld, kunstig en wat naiëf in mekaar geknutselde schrijnen van de Mechelse Gashthuiszusters: unieke huisvlijt, eeuwenoud, nog steeds te bewonderen in museum Schepenhuis...

Maar...

Onlangs vertelde een collega van mij héél enhousiast over een boeiend project waar zij aan meewerkt, als studente van het IKA, het instituut voor kunst en ambacht.

De internationaal erkende glasafdeling van deze school geraakte ook erg gefascineerd door deze wereldvermaarde en zeldzame Mechelse kunst.  De Besloten Hofjes zijn inderdaad méér dan de moeite waard!  Het zijn werkelijk schitterende en intieme retabels.  De gasthuisnonnen creëerden vanuit hun eigen nogal 'besloten' leefomgeving een fascinerende wereld, met een oneindig geduld, eenvoud, liefde en innerlijke vrijheid.  Ik sta er nog steeds bewonderend naar te kijken als ik het Schepenhuis binnenloop...

(foto: Jan Smets)

Toch wel een delicaat evenwicht tussen techniek en esthetiek, niet?  Nochtans is het gebruikte materiaal vaak eenvoudig.

Het bereiken van deze balans is ook voor de studenten van de glasafdeling een grote uitdaging.  Ze gingen aan de slag om de intimiteit van de Besloten Hofjes uit de 16de eeuw te vertalen naar de tijd van nu...

Daar waar de bezieling van de gasthuiszusters in die vroegere tijden, het bijbelse 'Hooglied van Salomon' was, gingen deze hedendaagse kunstenaars op zoek naar hun eigen visie - heel ongebonden.

Enne...  ze interpreteerden het op een fantastische manier.  Hun werk willen ze laten zien op een tentoonstelling.  Door de expo loopt als een leidraad hun eigenste persoonlijke beleving.  Het medium is glas (soms aangevuld met andere materialen), maar de technieken zijn divers.

De expo opent de deuren in het magische weekend van de opening van 'Stadsvisioenen'

21 en 22 maart  (11-18 uur)

25 en 26 april  (11-18 uur)

23 en 24 mei   (11-18 uur)

en dit in het IKA op de Veemarkt 39  (015/20 14 44)

rondleidingen zijn gratis - en er zijn workshops mogelijk.

www.ikamechelen.be

Ik ga alvast eens kijken naar het werk van mijn collega en haar medestudenten.  Ik ben...erg benieuwd - want dit boeit me wel.

Ik ben benieuwd, ook om te zien of zij dezelfde erotische symboliek behielden, het waren tenslotte ' besloten hofjes '.

Dan ga ik jou daar ontmoeten Luc?  ... op zoek naar erotische symboliek?  ;-)  Het zal ons na het bezoek misschien glashelder worden?

Alle gekheid op een stokje:  tof dat in de maalstroom van de officiële evenementen van stadsvisioenen, ook andere Mechelaars hun dromen zullen etaleren...  Dit kan ik alleen maar toejuichen. 

Dag jans, bedankt!

Sandra

Aan alle nieuwsgierigen, In de beslotenheid van het IKA groeit er heel wat  ,ons glaswerk geeft veel van ons innerlijk prijs; net zoals bij de gasthuiszusters zal je verder moeten kijken dan het werk zelf en ja dan is alle symboliek niet ver weg...

Jan bedankt, ik verwacht je. Zaterdag 25 april geef ik mee de workshop glasblazen; ook de moeite om te zien en weg te dromen bij de warme glasoven.

Je enthousiaste collega

 

Vorige keer gemist omdat er op 21 maart ook zovéél te doen was in de stad.  Maar morgen ben ik er héél zéker bij!  Ik ben razend beniewd naar jullie kunstwerken Kristel!

Art is a search, a quest, a form of religion, belief. Believe that the beauty and harmony exists. Each individual is a single flower fixed on the reflections of a changing reality which unceasingly escapes to us, as the multitude of possible which composes it. From these differences rising the rich homogeneity of life