Beiaard, de ganse nacht ?

met categorie:  

Volgens GVA horen we binnenkort misschien de ganse nacht door het vertrouwde Mechels Kwartiertje.

Nick Van Haute, ondertussen anderhalf jaar torenwachter, is verantwoordelijk voor het onderhoud van de toren. En als gediplomeerd en gepassioneerd torenwachter heeft hij het middeleeuwse torenuurwerk dat al sinds 1966 was stilgelegd, eigenhandig gerestaureerd.

Het torenuurwerk en de rammel zullen om de 7,5 minuten het bekende ‘Mechelse halfke’ spelen. Mogelijk gebeurt dat in de toekomst zelfs dag en nacht. “Van 21 op 22 maart, het begin van Stadsvisioenen, testen wij dat uit en laten wij de klokken een hele nacht door spelen”, kondigt Nick Vanhaute aan. Voor geluidsoverlast vreest hij niet. “De oude beiaard klinkt zachter. Wie slaapt, wordt er niet wakker van. Dat de klokken ‘s nachts deuntjes spelen, heeft nog een ander voordeel: zonder je ogen open te doen, weet je hoe laat het is.

  • Ik ben benieuwd hoe dit onthaald wordt.
  • Zal Mechelen straks wakker liggen ? Of valt dat wel mee ?
  • Zou u er uw slaap voor over hebben ?

't Is maar voor 1 nacht, heb ik begrepen. Testen.

Ik ben ondervoorzitter van toren en beiaard en dus begaan met ons "klokkenspel" maar van mij hoeft een 24/24 u bespeling van de automatische beiaard niet. Dat is jaren geleden afgevoerd en beperkt tot de "daguren" en dat is een goeie oplossing. Vergeet niet dat de beiaard vroeger diende als tijdaaanduiding toen er nog geen polshorloges waren. Niet meer nodig nu. Behoud dus deze tussenoplossing. Maar als men de oude rammel zou gebruiken ( en ik heb daar zo mijn reserves tegen wegens niet te goede klank ) dan zou het geluid beslist minder zijn dan de nieuwe, want die oude beiaard hangt een stuk lager en heeft een doffere klank.

Een beiaard in de verte horen spelen in een historische stad, liefst nog op een zonnige zomerdag, is geweldig rustgevend, maar 's nachts heb ik er m'n twijfels over, vooral voor de mensen die vlakbij wonen.

Uit het artikel maak ik op dat het een eenmalige testnacht is, maar zelfs dan zullen er mensen zijn die daar niet gediend mee zullen zijn :-)

De rammel ,dag in dag uit, 24 op 24 laten 'rammelen' lijkt me iets teveel van het goede.

Je zal de politie maar aan de deur krijgen voor nachtlawaai, terwijl even verderop het klokkenspel van de toren staat te rammelen :-)

Hoe wordt er getest ?

Ik zal alvast mijn buitenlandse gasten vragen of ze goed geslapen hebben ... :-)

Ik ben dol op de klank van de beiaard en ik vind dat het geluid ervan onlosmakelijk met onze stad verbonden is.

Ik ben toch een beetje bang dat men het geluid ervan 's nachts onderschat.  De rammel van Onze-Lieve-Vrouw over de Dijle is een heel pak stiller dan die van de Sint-Romboutstoren en er zijn ook al klachten geweest.  Het is al gebeurd dat het uurwerk na een onweer of iets dergelijks ontregeld was en de rammel 's nachts speelde.  Na 1 nacht waren er al reclamaties!

Misschien moeten we dus 's nachts gewoon naar onze wekker, ons uurwerk of de klok van onze GSM kijken.  De torenklok is dan eerder voor overdag.

Dag Allemaal,

Ik ben blij jullie reactie's hier  gelezen te hebben. Wat is een rammel/speeltrommel/voorslagtrommel. Sommige verwarren duidelijk het systeem met een beiaard. Het is een wekkering, een deuntje kondigt de haff/uurslag aan.

Wie goed in het systeem getraind is weet precies hoe laat het is zonder naar een klok te kijken. Dat er hier en daar een (vals) klokje tussen zit geeft het systeem extra charme. Verder klinkt het gezelliger in de straatjes dan het carilion uit 1980 dat een enorm zwaar automatisch speelwerk heeft. Men heeft besloten om deze beiaard enkel nog voor concerten te gebruiken.
Het systeem is muzikaal bijna perfect maar qua mechaniek compleet smakeloos en er is niets aan te zien. Het is niet meer dan een computer die pulsen uitstuurt naar de hamers. Met een synthesizer kunnen er nieuwe melodieën ingespeeld worden. Het systeem is dus wel gebruiksvriendelijk om van melodie te veranderen, niet dat dit vaak gebeurde. het is niet omdat iets makkelijk is dat het ook gebeurd. De mechanische trommel zal elk jaar tijdens de goede week van nieuwe melodieën voorzien worden. Wij kunnen van de oude installatie niet verwachten dat deze om de 7,5 min een perfect concertje zal spelen, zoals gezegd het is een tijdsmechanisme dat een deel van de klokken v/d oude beiaard gebruikt en de luid klokken v/d kathedraal.
De uurslag wordt gegeven op Salvator, deze uurslag klinkt veel warmer dan die we tot nu toe gewoon waren.
Sommige mensen denken de oude beiaard installatie te kunnen conserveren door stil te laten staan in een museum opstelling en te laten voor wat het is. Wel het bewijs was geleverd, in 1980 is de hele installatie "redelijk" gerestaureerd en er is niets mee gedaan. 30 jaar later was het uurwerk een grote roestbak geworden en de trommel een en al oxidatie. Er is maar 1 manier, gebruiken en onderhouden!
Vanaf nu heeft de toren weer een kloppend hart.
Wat de nachten betreft, het systeem is in 1966 stilgelegd, restauratiewerken toren, problemen moederuurwerk ect.  Overmorgen wordt het officieel opgestart. Het is idd de bedoeling de klok niet te verstoren en rustig te laten doortikken tijdens de nacht. Van zodra er gegronde klachten binnenlopen bij de stad zal er uitgekeken worden naar een nachtuitschakeling, dit heeft het nadeel dat het systeem altijd 12u stil zal staan.  22u uit is 10u weer aan, 21u uit is 9u weer aan.
Zelf zou ik het jammer vinden omdat dit het systeem hoe dan ook forceren is, en als het vroeger kon toen de klokken hoger hingen en volgens sommige luider klonken, waarom zou het dan nu niet meer kunnen nu het klokkenspel beneden (bijna) niet meer te horen is?

We wachten af

Nick de Torenwachter 

@ Peter,

 

Dat van dat testen in de krant is een beetje een misverstand. Ik ga natuurlijk niet heel de nacht zitten testen op de toren. Deze fase is zo goed als afgerond

De enige test is hoe reageert men in deze tijd op de nachtelijke voorslag/uurslag  de dag er na?

 

D-Nick

Ik ben blij dat ik pas 2 maanden later in Den Wolsack zal verblijven. En ik wens de omwonenden van de St. Rombouts veel sterkte gedurende die nacht. ;o)

@klokkensteller : bedankt voor uw interessante uitleg. Nog een vraag : gaan we 's nachts alleen 'deuntjes' krijgen of ook de uurslagen ? (middernacht : amai...). En hoelang duren die deuntjes ongeveer...

@ Jansenius

Het is fijn dit soort vragen te beantwoorden.

De techniek laat toe dat een halfkwartier (halfke) 5 seconden mag duren

15 15 seconden

30 1.30 minuten

45 15 seconden

00 3 volle minuten

De melodiën moeten binnen deze tijden vallen, mag korter niet langer

Er is gekozen voor kortere aria's speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd door Jeroen D'hoe

15 12 sec

30 22 sec

45 12 sec

00 1 minuut

een halfke 5 sec

op het hele uur het aantal slagen op Salvator

op het halve uur het aantal slage van het uur dat gaat komen op een kleinere klok die onderdeel uitmaakt van de oude beiaard.

 

Nick

 

Allemaal erg interessant, maar die Salvator, verdorie, das een grote klok hoor. Ik vrees vooral voor de invloed van die klok op de Mechelse nachtrust, maar we zien wel :-)

Ik heb ruim 3 jaar zowat onder de toren gewoond aan het Nieuwwerk op een zolderstudio, dan nog.   Als ik het goed begrijp speelde het uurwerk toen al niet meer 's nachts, maar ook 's avonds of 's ochtends sliep ik er gewoon doorheen.  Ik heb nooit last gehad van het gelui van de klokken.  Ik hoorde het wel, maar het stoorde op geen enkele manier. 

Waar ik woon heb ik de toren in beeld zonder klank, dus, wat mij betreft: rammelen maar! (lacht) 

Jan G. en Gastblogger: ik heb zowat twaalf jaar op vijftig meter van de toren gewoond aan de Wollemarkt en heb nooit het minste probleem gehad met het torenuurwerk en/of de klokken hoor. Integendeel gaf het altijd iets feestelijks aan de dag.

's Nachts had ik er ook geen last van want men wordt dat gewoon gewoon (wie aan het station woont hoort immers na een tijdje de treinen niet meer).

Men wordt dat gewoon, tenzij men natuurlijk 'te gast' is in Mechelen.

@Marc : Ik zou er alvast geen last van hebben, want al schoten ze een kanon af naast mijn bed, ik zou er los doorslapen.

Bij ons zijn het de honden die inbrekers moeten pakken :-)

Jan G.: die honden blaffen waarschijnlijk de ganse nacht totdat er inbrekers komen en ze zich gaan verstopen voor het gevaar (zoals bij mijn nicht in Beersel), haha!

peter, zelfs als gast kan je dat heel snel gewoon worden hoor. Op ons vast vakantieadres is er ook zo'n klok, met dat verschil dat er geen halfkes aangegeven worden. De rest is er wel, en  ik heb er eigenlijk nog nooit last van gehad. Als horloge heb ik er echter niks aan, ik ben dat getingel zo gewoon, dat ik alleen weet dat het kwart voor/over  iets  is als ik er echt op let .. en dan moet ik nog een kwartier wachten om te weten hoeveel dat iets  dan wel is. En tegen dan heb ik het weeral niet gehoord natuurlijk  ;-)

Gelijk Marc zei, wie aan het station woont hoort ook de treinen niet meer over de brug daveren. Het is verbazingwekkend hoe gauw mensen aan iets dat regelmatig klinkt wennen. Zelfs sirenes van ambulances/politie/brandweer kan je gewoon doorheen slapen, uit "gewoonte".

Wat er ons al allemaal nog niet overkomen is met de dooddoener van "het zal wel niet  zo erg zijn"  , "ze zullen zich wel aanpassen".

De aandachtige lezer zal zich mijn reactie over de Coloma-kerk wel herinneren.  Ik stelde een modern geïsoleerd gebouw voor, zodat de buurt er wat jonger zou uitzien.  Bovendien raad ik iedereen af onder een toren te gaan wonen.  In mijn jeugd was ik reeds slachtoffer van een bingbongofiele pastoor.  Nachten lang heeft  dat gefrustreerd ventje mij wakker gehouden. 

Bovendien kan het met een paar luidsprekers altijd in een minaret omgevormd worden. 

Nee, de stad is voor dove stokjeslopers.

 

@ Filip

Ik ben  niet helemaal mee vrees ik. Je mengt opmerkingen over 'modern uitzicht' met 'geluidsoverlast'.

In het deel over Minaretten en stokjeslopers ben je me echt helemaal kwijt.

Om maar te zeggen dat ik niet kan volgen.

mvg,

Wout

Waar zijn de Mechelaars met gevoel voor traditie?

Toen, in de tweede helft van de 13de eeuw, welhaast zeker in een klooster, het mechanische torenurwerk werd uitgevonden, namen aanvankelijk kerken en kloosters de openbare tijdaanwijzing voor hun rekening.

Als in de 14de eeuw steden ontstaan met een rijke burgerij neemt de burgelijke overheid, als teken van onafhankelijkheid van adel en Kerk, de zorg voor de openbare tijdaanwijzing op zich. Eewenlang werd het openbare leven in de stad door torenuurwerken met hun akoestische signalen gereguleerd. Bij het openen en sluiten van de poorten, begin- en eindtijden van markten, het 's avonds doven van de vuren, begin en einde van de werktijd enz. enz..; het torenuurwerk met zijn klokslagen was onontbeerlijk. Torenuurwerken waren voor de stad van groot économisch belang en gaf de stad de nodige prestige.

De inwoners van Mechelen moeten er trots op zijn dat deze oude traditie wordt hersteld.    

Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk, Loek Romeyn,  voorzitter

Ja, ik volg Loek wel wat die traditie betreft. Maar... toen had men geen of nauwelijks pols-of zakhorloges en moets men wel op de klokken letten. Trouwens zo is de beiaard ontstaan, als verwittigingsmelodie voor men de tijd sloeg. Denk aan Big Ben. De oplossing van enkele jaren geleden, nl. de rammel stopzetten 's nachts vond ik wel tegemoetkomen aan een vraag van de slapeloze burger. De nieuwe plannen zijn dan weer gebaseerd op de oude rammel ( eigenlijk spijtig want de nieuwe is stukken beter en zuiverder ) en die is lager en meer ingesloten en dus duidelijk minder luid, zoals ik al kon vaststellen. Dus 24/24 u maakt misschien dan toch een kans.

Wat klokken betreft blijft mij altijd mijn verblijf in het hartje van Hallein ( bij Salzburg) bij. Op zondagmorgen 6 uur bim bam beieren van je welste en we sliepen net onder de klokkentoren. Onder het motto : "wij wakker, iedereen wakker" werd het hele stadje gewekt. Wie reclameerde weer op minaretten????

Beste Rudi en overige lezers,

Het luiden van klokken en speelwerken en het "geschreeuw" van minaretten aan elkaar gelijk stellen onder het mom van vrijheid van godsdienst is een groot misverstand.

Alle geluiden van Christelijke kerken en belforten voldoen aan de definitie van "muziek" en hebben een functie zoals oproepen tot gebed (Angelus) of kerkdienst of reguleren van het économische leven in de stad. 

De geluiden van een minaret zijn gebeden. Als van Christelijke kerken gebeden zouden worden rondgetoeterd zou ik mij, en velen met mij, met hand en tand daartegen verzetten.  

Conclusie: handhaaf in de Lage Landen zoveel mogelijk de daar ontstane beiaardcultuur

 

Ik vind persoonlijk dat de nieuwe klanken niet storen 's nachts. Ze zijn amper te horen.

Helaas is dat dan ook overdag het geval, en klinkt de rammel in Mechelen zoals in elke Vlaamse stad, bvb. Lier, als een zwak en een beetje vals klinkend klokkenspel.

Neen, geef mij maar de stoere rammel van de nieuwe beiaard, die geluid maakt een Sint-Romboutstoren waardig.

(maar dan liefst niet snachts ;-)

Kan het dan niet met de twee, 's nachts zo en overdag op de nieuwe? Want inderdaad, overdag mag het best goed gehoord worden, dat vind ik juist het gezellige daaraan.

hoewel mensen die nachtdiensten doen het daar misschien dan weer niet mee eens zijn ;-)

@Peter, een technisch vraagske! Aan welk instituut kan het diploma van torenwachter behaald worden ? :-)

@Rudi, de klokken van Hallein horen bij de charme van het stadje en het Salzburgerland. Als ge dat niet kunt naar waarde schatten, zijn daar de zoutmijnen.... maar of ge daarin kunt overnachten weet ik niet....

's nachts doorspelen valt eigenlijk goed mee. Momenteel heeft nog niemand van onze gasten geklaagd van een verstoorde nachtrust.

Alleen met het raam open slapen zal toch nog wel wat gewenning vereisen.

@Peter: als 's nachts doorspoelen ook goed meevalt, zitten uw gasten wel goed hé! ;-D)))

Beste Nick,

Ik begrijp dat je heel betrokken bent met je werk en daarom misschien voorbijgaat aan het welzijn (in dit geval slaaprust) van de luisteraars. Natuurlijk is de beiaard een liefelijk geluid en moeten we daar allemaal trots op zijn.

Alleen, ik kan er 's nachts niet van slapen. Als ik al in slaap geraak, word ik er 's nachts door wakker gemaakt en kan niet meer terug inslapen. Ik woon op afstand van de toren en heb er dus ondanks dat toch last van. Ik neem reeds slaapmiddelen omdat ik een slechte slaper ben, maar die helpen niet meer.

Voor alle duidelijkheid, ik ben trots op onze toren en op onze beiaardiers, maar ik wil echt dat het geluid 's nachts wordt afgezet.

groeten, Kim

Beste Nick,

Met alle respect vind ik dit hele idee van 's nachts de klokken te laten luiden een compleet absurd idee. De Vlaamse regering maakt er net werk van om geluidsoverlast aan te pakken in het ganse land en dan beslist de stad Mechelen om de klokken 's nachts te luiden. Begrijpen wie begrijpen kan.
Ik word er alleszins door gestoord in mijn slaap en ben er al helemaal niet mee gediend te weten hoe laat het is en hoeveel kwartiertjes slaap ik al heb gehad. Ik heb al slaapproblemen en dit werkt ze nog meer in de hand!
Voor alle duidelijkheid ; de beiaard overdag vind ik wel een goed idee!

Ik zie echt niet in waarom we de oude beiaard niet 's nachts kunnen stil leggen, misschien heeft dat te maken met het feit dat de oude trommel bediend wordt met een tegengewicht en dat moet nu eenmaal zakken en dan draait de trommel en worden de hamers van de klokken in beweging gezet. Het zou dus wel eens kunnen dat, indien je de klokken afzet je de volgende ochtend met een ontregelde rammel zit. Misschien een kluif voor Nick onze torenwachter die er alles zou moeten van afweten. Anderzijds, ik zit zo te denken tijdens het schrijven dat ik meende de laatste tijd ( ik wandelde zaterdag "contour light "af ) 's avonds geen rammel gehoord te hebben. Staat er niet in de brochure van contour light dat de lichtwoorden op het dak van de kerk de plaats innemen van de klokken "als die 's nachts zwijgen"? Enfin, misschien kan Peter daar meer over zeggen want die slaapt praktisch onder de toren. En tenslotte, alle begrip voor slechte slapers, maar je kan natuurlijk niet alles stilleggen voor een aantal enkelingen, net zoals je geen lift in of aan de toren hoort te plaatsen voor een minderheid die de lift wil nemen. Er is een grens aan de aanpassingsmogelijkheden van de maatschappij. Klinkt hard, maar zo is het altijd geweest. Alhoewel... ik zou toch wel pleiten voor stilleggen denk ik, en we hebben een beter alternatief. Want de nieuwe rammel kan je wel afzetten 's nachts. Misschien die terug in gang zetten na 21/6 en dan hoor je tenminste muziek en zuivere dan nog, want die oude rammel is eigenlijk een beiaardstad als Mechelen onwaardig. Daarmee sla 2 vliegen in één slag. Ik denk nu verder - laat de oude rammel zijn gewicht maar zakken, maar dan zonder "tandjes"  op de trommel, zo blijft het mechanisme toch draaien en blijft het systeem werken....

Ja, het is allemaal niet simpel he. De oude beiaard doet het zeker nog en ook 's nachts. Ik heb er tot nu toe geen last van gehad, maar het wordt lente, en gisteren was de eerste test, slapen met de ramen open.

Enfin, dit een keer proberen natuurlijk: alles voor de wetenschap. Tot vier keer toe werd ik wakker, en dan vooral tijdens de uurslagen. En om drie uur 's nachts heb ik mijn raam maar dicht gedaan. Met geslotenramen hoor ik de beiaard vreemd genoeg helemaal niet. Tot zover de studie :-)

Misschien is het ook wel een kwestie van gewoonte. En na enkele nachten slaap ik door het gelui wel door denk ik dan.

Het schijnt moeilijk te zijn om de rammel af te zetten voor een bepaalde periode, of het moest een periode zijn van ca 12 uur. Bvb stoppen om 22.00 uur en terug beginnen om 10.00 uur.

Verder ben ik ook meer voorstander van trommel die de echte, stoere Mechelse Nieuwe beiaard aandrijft, met klanken een toren waardig :-)

Kleine correctie beste Peter, bij mijn weten wordt het nieuwe rammelmechanisme niet meer door een trommel aangedreven. Tot 10 jaar geleden door een geperforeerde band en da laatste jaren door iets computerachtig of zoiets (weer een kluif voor Nick)

Heu Rudi, dat is nu net het speciale aan deze verandering, de trommel is weer in voegen en het is de trommel die de rammel aandrijft.

(Foto Peter Meuris)

Vandaar dat het ook moeilijk is om deze beiaard 'even' af te zetten.

 ??? ding dong.

@ Rudi

De wekkering afzetten gaat niet zomaar even! Met het aandrijfgewicht heeft het niets te maken.

Het komt er op neer dat het uurwerk moet stilgezet worden en 's morgens weer aan, wie gaat dat doen dag na dag? Bovendien is een uurwerk niet gemaakt om om de 12 uur stil te zetten en zeker niet het historische uurwerk van Sint Rombouts. Of er hier sprake is van geluidsoverlast daar ga ik me niet in mengen. Naar mijn mening zal een decibel meter niets registreren, tenzij een voorbijrijdende auto. In steden zoals Utrecht en Amsterdam schijnt het speelwerk geen probleem te zijn tijdens de nacht. Het is pas toen Firma's van torenuurwerken en beiaarden eind jaren 70 begonnen zijn met nachtuitschakelingen te ontwerpen dat men denkt dat het normaal is het systeem tijdens de nacht stil te leggen.

We moeten fier zijn op deze historische installatie, een installatie waar geen directe toevoegingen aan gedaan zijn en niet aan geknoeid is. Moeten wij hier nu een agressieve nachtuitschakeling op plaatsen?  Hoe dan ook, commercieel vervaardigde nachtuitschakelingen voor mechanische torenuurwerken manipuleren/forceren het uurwerk. Laat  de installatie gewoon zijn gang gaan zoals dat van 1550 tot 1966 het geval was.
De rammel is de rammel de wekkering, bij de automaat v/d nieuwe beiaard spreken we niet over "de rammel" maar over een automatische beiaard. Deze speelde automatisch een perfect concertje. Dit had niets met uurwerk en wekkering te maken, men wilde het wel benaderen, vooral sinds de zogezegde halfkes op de nieuwe beiaard gespeeld werden.
Maar nu de oude installatie weer draait is het echt.
Voor de duidelijkheid, mij is gevraagd de oude installatie volledig bedrijfsklaar te maken en rekening te houden met veiligheid met gewichten en kabels. Er is geïnvesteerd in een veilig opwindsysteem. Kortom, men heeft er voor gekozen met de oude installatie verder te gaan. Bovendien is de hele elektrische installatie van de concertbeiaard tijdens de werken i/d toren afgevoerd samen met de afgedankte elektriciteit wegens roestig en niet meer veilig. Het enige wat nog rest zijn de hamers.
Deze beiaard is fantastisch om concerten op te spelen. De oude beiaard is fantastisch door zijn reeks klokken die de rammel gebruikt. Dit samen geeft ons een wonderbaarlijke unieke toren!
Het idee de trommel leeg te laten draaien is absurd en respectloos voor allen die de installatie ooit onderhouden hebben.

@ Juryt Schoovaerts   Beccu Kim

Het laatste wat musea wil is mensen uit hun slaap houden, als het stadsbestuur beslist het systeem toch stop te zetten tijdens de nacht hetzij zo. Er moet wel nog uitgekeken worden naar een (geschikt) systeem. Verder is de term "luiden" misplaatst. Als er om 3uur zou geluid worden dan zou de binnenstad pas wakker zijn. Wat u hoort is de wekkering met op het half uur het aantal slagen van het uur dat gaat komen op een kleine klok en op het uur het aantal slagen op de grote klok. Zo weet men welk half uur het is.
Op de meeste plaatsen is er op het half uur maar 1 slag, maar welk half uur is het dan?
Verder zijn de aria's zeer kort gehouden. Om een idee te geven, het uur duurt normaal 3 volle minuten, men heeft ervoor gekozen dit minder dan 1 minuut te laten duren.
Zoals de traditie het wil zal het systeem va witte donderdag tot pasen stil liggen. Normaal worden er tijdens deze periode van stilte nieuwe aria's gestoken. Omdat dit 3 weken geleden al gebeurde bijven de aria's voorlopig nog wel even zitten.

Torenwachter,

De-Nick

 

Hallo Nick,

Bedankt voor de bijlage.

Vraagje: Is het technisch mogelijk om ook de uurslagen met een kleinere klok uit te voeren ? Mijn proefondervindelijk experiment toonde aan dat het net die uurslagen zijn die me steeds wakker maakten.

Hallo Peter,

Aangezien de installatie al van in het begin 1550 deze 2 klokken gebruikt ligt dat wat moeilijk. Er moet ook een duidelijk verschil zijn tussen uurslag en halfuurslag.

Het is wel mogelijk om de slagen op Salvator minder luid te doen klinken door de hamer minder hoog uit te lichten.

Goede tip, we bespreken het.

@ Rudi

Laat mij toe u te zeggen dat ik het samen met de meeste campanologen fundamenteel oneens ben met uw standpunt.

Het opnieuw laten zingen van onze historische beiaard is voor mij een droom die werkelijkheid wordt. Het was totnogtoe Mechelen onwaardig om de oude beiaard het zwijgen op te leggen. Uiteraard ben ik blij met onze nieuwe beiaard want onze beiaardschool heeft zo'n prachtig concertinstrument nodig.

Vergeet niet dat onze oude beiaard ooit tienduizenden toehoorders heeft kunnen lokken tijdens de maandagavondconcerten. Waren deze luisteraars dan allemaal gek ?

Deze 'oude' beiaard maakt integraal deel uit van het historisch patrimonium van onze stad - het mooiste eerbetoon aan het vernuft van onze klokkengieters en installateurs is toch door hem over de stad te laten klinken ?

@chrisje: Ik kan je wel volgen. Maar dan moet je dit ook wel goed aan de Mechelaars en de toeristen uitleggen om de waarde van dit instrument te kunnen begrijpen en naar waarde te schatten.

Misschien moeten we hier maar eens een post maken over de oude beiaard.


Doen!  want ik schaar me volledig achter de stelling van  Klokkensteller en Chrisje. 

 Ondertussen woon ik al een jaar of tien in Mechelen en ik moet zeggen dat het gelui van de klokken mij nog geen moment gestoord heeft.

Wat mij betreft: rammelen met die rammel en luiden met die klokken, het maakt Mechelen uniek en ik zie niet in wat daar kan op tegen zijn.

Aan klokkensteller,

Allemaal goed en wel dat het systeem nu weer perfect draait maar de hamer op Salvator hoger hangen omdat Peter dit wenst vind ik er toch echt wel over, hoor. Wat Peter doet dat is gelijk als onder de startbaan van Zaventem gaan wonen en dan van uw kloten maken omdat er eens een vliegtuig boven uwe kop vliegt. Die Salvator is toenertijd gemaakt en werd daar gehangen om aan alle Mechelenaars (tot aan de stadsrand) het juiste uur mede te delen. Nu Mechelen serieus extra muros is uitgedeind eis ik dus dat de hamer op Salvator een serieus stuk lager wordt gehangen zodat ik er op de Brusselsesteenweg nummer tweehonderzeventig ook nog iets van kan horen. De mensen die onder den toren zijn gaan wonen wisten perfect waar ze aan begonnen toen ze daar een huis kochten.

Graag had ik ook nog het volgende nummer gesuggereerd voor de uurslag : " Bibibi bim bibibi bim ! I wanna fuck you in the $$$... Bibibi bim bibibi bim ! I wanna fuck you in the $$$ Bibibi bim bibibi bim !"

Met dit nummer en de verlaagde hamer tegen het klokkenspel zetten we Mechelen gegarandeerd opnieuw op de wereldkaart !

@SMT: Dat zal vonken geven he ... :-) Ik vind de parallel met de startbaan wel een leuke.

Nu voor mij hoeft de rammel niet te zwijgen 's nachte. Het raam kan dicht en dan hoor ik er niets meer van. Maar dan stel ik voor om ook meteen al het verkeer van de autostrade Antwerpen-Brussel terug langs de Brusselsesteenweg te sturen, want laat ons eerlijk zijn, daar dienen steenwegen toch voor he :-)

Hola! De E19 ( voorheen bekend als E10 ) is de beste verbinding tussen Mechelen en de Brusselse horeca. Bijgevolg zal ik mij steeds verzetten tegen een sluiting van deze prachtige zattosnelweg. Dank u. 

@peter: Ik zou echt niet liever hebben dan dat er wat meer verkeer langs de Steenweg zou passeren.Ik woon aan het "slechtste stuk" van de Brusselsesteenweg, daar waar Jean-Patrick Nazon op 22 mei 2004*** viel in de Ronde Van België en dat nu met asfalteringswerken bedreigd wordt waardoor mijn wekkersysteem vernietigd dreigt te worden ! Vandaag word ik nog elke dag gewekt door van die rammelende makakkenbakken maar hoe moet ik binnenkort uit mijn bed geraken indien er op de nu nog authentieke Brusselse Steenweg fluisterasfalt ligt ? Moet er dan vervolgens ook een voetnoot bij het gedicht M aangebracht worden ?!

** voor de liefhebbers : op 22 mei 2009 zal - dit is exact 5 jaar na het stilleggen van de Ronde van België door Tom Boonen - op de plek waar de val van Nazon veroorzaakt werd het kunstwerk "Gedenk de dag van de gevallen coureur" plechtig worden ingehuldigd en dit in het bijzijn van de direct betrokkene(n).

 

peter, als ge dan toch bezig zijt, meteen tegoei he: alle sirenes (ambulances, politie, brandweer, ..)  's nachts niet harder dan 60dB ;-)

@Katrientje: hevig geflikker van blauwe lichten kan sommige mensen ook uit hun slaap krijgen!

Ik heb de ombudsman en Frank Nobels gecontacteerd.. Blijkbaar is er nu een weekje rust dankzij een "paastoestand".

Daarna gaat het helaas weer verder met dat nachtlawaai.

 

ZET DIE GODVERDOMDE KOEKOEKSKLOK AF 'S NACHTS ASTEMBLIEFT!

Toch een vraagje aan Nick en andere campanologen. Als die oude beiaard dan toch zo goed is waarom konden wij als gidsen gedurende al die jaren er praktisch geen enkele beiaardier overtuigen eens even te demonstreren op de oude beiaard? Gewoon omdat zij hem niet goed genoeg vonden. Enne, wordt de klok "Marie" onder beiaardiers niet "valse Marie" genoemd? Versleten, ja dat werd ons gezet. En nu, in een vlaag van nostalgie is die oude installatie wel goed. Ja, inderdaad wel uitstekend, oogverblindend en professioneel gerestaureerd waarvoor felicitaties, maar de doffe klank van de oude klokken ( de oude beiaard werd algemeen beschouwd als een versleten en veel te heterogeen instrument  met klokken uit diverse periodes  van verschillende gieters) is nog niks veranderd. En verder wat is dit nu een verhaal dat we nu eindelijk terug een klank hebben die overeen komt met de klank van Brugge en Antwerpen? We hadden verdorie 25 jaar lang een "rammel" die BETER was dan daar. We zijn toch wel dè beiaardstad zeker, we verdienen het beste van het beste. Maar ik vind het wel straf dat die "rammel" van de nieuwe beiaard nu plotseling gewoon wordt geëlimineerd, ik wist zelfs niet dat heel de elektronica afgebouwd werd. Wel dat vind ik even absurd als de trommel doen draaien zonder tanden. We zitten nu, zeker met het soort muziek dat er nu op staat, met een klank die Mechelen onwaardig is, terwijl we alles in huis hadden. Mag ik eens zeggen waarom  men die oude beiaard gebruikt. Omdat die minder luid is en de toeristen met hun audio op het hoofd minder last hebben van de veel fellere klank van de nieuwe "rammel" . Dat is de enige reden en niemand die mij van het tegendeel kan overtuigen. Meegenomen is dan wel weer dat de oude "rammel" ' s nachts minder fel zal klinken.Dit neemt niet weg dat ik mijn hoed af zet voor het prachtige werk van Nick en Luc Michiels. Schitterend, maar enige relativering mag wel.  Maar voor de goede orde: ik heb hier niet gepleit voor het afzetten van  de nieuwe rammel, alleen voor een beetje tempering van het  geluid:

En tenslotte, alle begrip voor slechte slapers, maar je kan natuurlijk niet alles stilleggen voor een aantal enkelingen, net zoals je geen lift in of aan de toren hoort te plaatsen voor een minderheid die de lift wil nemen. Er is een grens aan de aanpassingsmogelijkheden van de maatschappij. Klinkt hard, maar zo is het altijd geweest.

 Ik ga toch nog gelijk krijgen zeker.

Al veertig jaar zijn experts aan dat ding aan het sleutelen en het gaat van kwaad naar erger.Weet ge waarom ? Omdat ze er geen bal van kennen en vooruitgedreven worden door een schepen van kultuur met een holle kop.

Een ding staat vast : het werkte tevredenstellend zonder al te veel last voor de burgers en zo was het goed.Maar ter gelegenheid van de visioenen moest er kost wat kost aan geprutst worden.Het resultaat ligt voor.

1/ Het tonen van een trommel die werkt en de rammel aandrijft is knap, en verdient aanmoediging. Vooral je (ver)oordeelt, zou ik toch even praten, want praten werkt. 

2/ Mij heeft men verteld dat de oude beiaard zou moeten gezien worden als een ouderlingentehuis voor klokken; er zijn echt wel erg historische exemplaren tussen die hun plaats in de toren verdienen, én terecht.

Om nu per sé 1/ en 2/ te verbinden daar ben ik minder lyrisch over, maar ik geef het voordeel van de twijfel. En verder wil gerust met het venster dicht slapen 's nachts, ...

U ook ?

Awel G.L., u als achterlijke rechtse kloot en ik als - uiteraard links georienteerde - Ubermensch, les extremes se touches ! 

Mits overleg is hier inderdaad een perfect compromis mogelijk zoals peter aangeeft. Uiteraard ben ik niet langer geneigd om nog eens 1.40 euro in een parkeerbonnetje te investeren om het op 't stadhuis nogmaals effe uiteen te zetten wat een formidabel compromis er heden noodzakelijk is...  Zij die me kennen weten dat het aan de bevoegde schepen(en) is om mijn gat te komen likken.

@GL : Ik heb van nature uit iets tegen mensen die hun collega's besmeuren en zelf geen stamp tegen hun klokken waard zijn.
Een beetje respect voor collega en medemens zou zeker op zijn plaats zijn, vooral bij iemand die in de gemeenteraad zetelt.
Ik hoop van harte dat ze jou er bij de volgende verkiezingen simpelweg uitbonjoeren, dan heb je wat je verdient.
Het gaat me dan zelfs niet eens om voor welke partij je opkomt, want iedereen heeft recht op een eigen mening, maar vooral voor hoe je je als blogger en mens gedraagt.
Als ik belastingen dien te betalen om een degoutante boer zoals jij te onderhouden, kan je maar beter je cafépolitiek gaan verkopen waar hij thuishoort, aan den toog van café de  vuilen hoek in Hombeek.
 
Aan alle anderen, het spijt me van deze uitschuiver, maar het moest me heel even van het hart.

@ Rudi

Het is leuk dat je het zelf aanhaalt maar dat is nu net de bedoeling, het is net die klank die nodig is bij een wekkering. Zoalsook in Lier, Brugge, Amsterdam, Antwerpen. Niet de perfectie, dat is voor concerten die door mensenvuisten gespeeld worden.

 

Het dwarrelt ontroerd en bijna beschaamd naar beneden. dat is het mooie er aan. Rudi, het is duidelijk dat je er niet voor gewonnen bent, ik had je bij mijn intrede in Mechelen anders ingeschat.

Dat de automaat v/d Eijsbouts beiaard deels verwijderd werd is omdat hij compleet versleten was. Bedrading wel te verstaan. Deze is er uit gegaan samen met de rest, verlichting ect

Alles gaat en komt en zoals de historische rammel nu speelt ben ik ervan overtuigd dat ooit wel eens de Eijsboutsbeiaard weer automatisch zal spelen.

U moet weten dat deze hamers die bediend werden door electromagneten enorm belastend waren voor de klokken.

Om de komende generatie's te laten genieten v/d Eijsboutsbeiaard zoals die nu is kunnen we best dit systeem niet te veel gebruiken, anders zal hij over 200 jaar ook vals klinken. En dit is de mening van enkele campanologen die recent de installatie bezocht hebben. U bent Waarschijnlijk nog niet tussen de klokken gekropen. Er is wel degelijk materiaal weggeslagen door de automaat in die 30 jaar.

En wat het bespelen van het oude instrument betreft is uw reactie een verrassing voor mij. Er zijn namelijk enkele beiaardiers die staan te trappelen tegen het manuaal/pedaal gerenoveerd is. Dat is de volgende stap. Het instrument is toch net ietsje meer waard dan broeder Jacob in een toonladder.
 

Nick

Beste Nick, ik heb niet de gewoonte mijn mening weg te steken ook niet als ik daarmee op het hart trap van mensen die ik apprecieer. Ik heb duidelijk gesteld dat ik de allerhoogste waardering heb voor het werk dat je gepresteerd hebt. Sterker nog: ik heb alle diverse keren tegen mensen en toeristen gezegd dat het toch kras is dat de hele problematiek van de restauratie van de oude beiaard jarenlang aangesleept heeft en dat het, sinds je aanstelling als torenwachter, plotseling is opgelost en dat op een zeer korte tijd. Hetzelfde geldt trouwens  ook voor het werk van Luc Michiels. Chapeau dus heren. En ik kan me voorstellen dat sommige beiaardiers staan te trappelen om op het instrument van de grote Jef Denijn te kunnen spelen. Het is inderdaad meer waard dan broeder Jacob. Maar ik vrees dat zij snel zullen teleurgesteld zijn. Het verhaal over de doffe klank van de oude beiaard heb ik echt niet uit mijn gidsenduim gezogen hoor. En verder: helaas hangt de oude beiaard een stuk lager dan op zijn oorspronkelijke plaats en kan het effect nooit hetzelfde zijn als voor 50 jaar.

Anderzijds ben ik wel blij met je technische opmerkingen over de "mechaniek" van de Eysboutsbeiaard. Dat is een aspect dat ik niet kende, waartegen ik weinig  kan inbrengen en waarmee ik rekening zal houden bij mijn rondleidingen.

Vooraleer te besluiten nog even ter overdenking dit : de wekkering, zoals je dat zo mooi noemt ,is niet de perfectie. Wel ik vind dat de perfectie moet nagestreefd worden en met de nieuwe rammel zaten we daar een stuk dichter bij dan met de oude. Hopelijk gaat men dat binnenkort inzien. Misschien met een minder slijtage veroorzakende techniek?

Besluit: OK we gebruiken de Eysbouts als concertbeiaard en we rammelen lustig verder met de oude als "wekkering". Maar hopelijk komen er na "de hemel in tegenlicht" meer toegankelijke melodiëen op die trommel te staan. En voor de rest, sans rancune hopelijk.

Beste klokkensteller,

                                      in feite zou het beter zijn hier te stoppen met het debat want er wordt hier zoveel door mekaar gegooid dat een kat er haar jongen niet meer zou in vinden.En laat dit wel wezen, voor mij bent u de laatste die hiervoor kan en mag verantwoordelijk gesteld worden.Graag had ik van u geweten hoeveel trappen hoog het zijn tot aan het hart van onze Mechelse tijdsmeting, want daar gaat het in wezen om.De tijd meten.

@ Mijnheer Goovaerts ( geen familie ),

                                                                      de baas van de vuilen hoek in Hombeek laat zich groeten.

@ Jan Goovaerts :  Ik sluit mij graag aan bij uw woorden.  Laat het ons in deze tijd rond Pasen zo stellen : "Heer vergeef het G.L. want hij weet niet wat hij doet."

Laat de klokken, eens ze terug zijn uit Rome, maar luid zingen vanop onze toren.

 dit gedoe duurt nu al van met de opening vd skywalk al elke nacht om de 7,5 minuten 

enkel als ze 3dagen naar rome waren was het snachts stil!!!!!! dat is dus al enkele weken

KOMPLETE HORROR geworden of je er nu vlak onder woont houd men geen rekening mee

GEZONDHEID WERK EN RELATIE lijden eronder !!!!!!!!

waarom snachts nog steeds blijven doorgaan ?????

is dit dan cultuur??

het is voor mij elke nacht terreur nu

heb na een week de politie gebeld op een nacht  ..ja meneer dit moeten we binnen komen vaststellen ... kwoon er praktisch onder

dienst milieu blijkt best ook wel goed te slapen

bij deze diensten  niet serieus begrepen worden is erg TRIEST

Vanmorgen geen klokken gehoord ...

 twas oorverdovend stil vannacht  dank U 

erg rustgevend nogmaal dank  XXXXX

spijtig dat k niet eerder deze blog vond 

nogmaals bedankt voor de erg snelle reactie

SCHEFFER francis ,ST Katelijnestraat nr 1

De beste wensen nog met je prachtig werk 

Nu, los van heel de welles-nietes discussie over of dat er des nachts mag gerammeld worden of niet ( ik woon te ver van de toren om er een mening over te hebben eerlijk gezegd ) heb ik toch een bedenking, en die is deels aan onze klokkensteller gericht;

We zijn nu in 2009, wat we vandaag op mechanisch vlak kunnen dat hoef ik niet meer uit te leggen, ik geloof geen woord van heel de uitleg als zou het stilleggen van de rammel soit onmogelijk zijn, soit nefast voor het mechanisme. Waarschijnlijk is aan de originele mechaniek weinig te regelen, tot zover ben ik mee, maar ik zie niet in waarom het mechanisme niet kan uitgebreid worden met hedendaagse technologie?
Sta me toe hier zelfs te zeggen dat het verhaal als zou heel het ding moeten stilgelegd worden larie en apekool is, sorry.
Zoals het mechanisme nu is en onveranderd blijft zal dat wel zijn, maar een mechanische verbinding kan onderbroken worden.
Om met je wagen te stoppen hoef je de motor ook niet af te zetten, daar zit een koppeling tussen en dat is nu ook niet bepaald iets dat pas gisteren is uitgevonden.

Ik stel mij dan de vraag; is het geld, is het onwil en koppigheid of is het luie sjarel? Domheid zal het wel niet zijn (hoop ik)

 Allee, nog eens een rondje torenuurwerk.Als ik het goed heb is de hoofdopgave het meten van de tijd.Over de voorgeschiedenis hebben we het hier al genoeg gehad, dat haalt ge bij WIKI en andere onbetrouwbare bronnen.De gemeten tijd word dan omgezet in geluidsignalen, in dit geval klokken en bellekes.

Nu eerst over het meten.Gisteravond liep ik mij te vervelen op de markt en dacht meten is weten.Om 19.34u stipt kwam het rammelke van het halfke.Niet te luid.Om19.39 kwam iets luider het kwartje????? Mijn horloge weg gooien dacht ik, helaas er staan geen vuilbakken.

Dus verder praten heeft voorlopig weinig zin.Wil iemand mij tegenspreken.

A propos, ik wacht nog altijd op een antwoord hoeveel trappen hoog dat hele ding hangt.Kwestie van te weten of ik twee of drie dagen moet uittrekken voor een diagnose ter plaatse.

hey jongens als jullie er geen last van  hebben zwijg dan, jullie zijn zo al onverschillig genoeg

tis nu niet dat k aan de luchthaven ben gaan wonen met jullie politiekgezever

de beiaard  staat niet perfect op de seconde whatever ...no problem

het gaat gewoon voor een deel mensen over nachtelijk overlast....!

kan men boetes voor krijgen

maar gelukkig in dit kleine belgie heeft het meer zin de torenwachter iets te laten weten ipv

de politie of gemeente 

 

 

 hopeloos triest

U hebt helemaal gelijk en u bent niet de enige.
Ik heb zelf al sinds een tijd slaapproblemen (ontslag of geen ontslag gezien de slechte economische toestand) en dat gerammel en gerinkel en vooral de zware slagen om het half uur op de klokken houden mij nog meer uit mijn slaap!

Gezondheid primeert op alles dus uitschakelen die handel!

Wat er overdag gebeurt maakt mij niet uit maar 's nachts dient het stil te zijn!

 

 lang leve mechelen heel de hipocriete handel

 OOOOOOOverlast

 ik mag ook niet stemmen wel betalen so whatever droevig dorp

 beste Nick ik nodig U uit voor een drankje in mijn slaapkamer zo rond 00.00u snachts

je mag je werkgever ook meebrengen

of word ik nu verplicht aan de slaappillen te gaan??????

Francis,


Je bent zeker niet de enige die hieronder lijdt.  Ik stel voor klacht neer te leggen en eventueel acties op te starten tegen deze "terreur", opgelegd door enkele individuen die gewoon hun zinnetje willen doordrijven. Ik wacht nog af tot volgende week maandag en dan leg ik klacht neer voor geluidsoverlast.

Nick, vroeger was ik een fan van de beiaard, nu is het verworden tot een muzak die een dagelijks achtergrondgeluid vormt waar oftewel de mensen zich aan ergeren oftewel het gewoonweg niet meer opmerken omdat het zo gewoon is geworden.

Wat in jouw ogen misschien een goed initiatief was, is (zonder overleg met de bewoners van de stadskern!) nu een bedreiging voor geestelijke en lichamelijke gezondheid van een aantal bewoners van onze overigens prachtige stadskern geworden!

Francis,

Een tip voor jou : koop siliconen oordopjes bij AudioNova op de Steenweg aan het uiteinde van de IJzeren leen, hopelijk helpt dat. Ik heb de mijne al besteld, 20euro het stuk!

 Beste .... ik ben erg blij met je reactie

die klacht ben ik al redelijk zeker van en ik denk er aan van ook eens langs men huisarts te gaan .....voor steun op papier dit gaat er zo over.ik kan het nog niet goed geloven...

U mag me gerust kontakteren via      zweedsepiraat@gmail.com

ik steun elke actie!!

Wanneer stopt deze waanzin eindelijk?????

Alstublief, alstublief, alstublief zet dat ding toch af 's nachts.

Ons gezin doet geen oog meer dicht, we zijn op van zenuwen, ik heb twee dochters die bijna in hun examenperiode zitten. Hoe moet dat nu verder???

Stop ermee, echt waar, dit is toch niet meer van deze tijd!!!

Moeten al deze mensen nu wakker liggen voor een (wegens gebrek aan gewicht) omhooggevallen horlogemakerke?

Er is heel wat op til rond de nachtelijke beiaard:

Persoonlijk kan ik er niet doorslapen met open ramen, en maakt het heel wat meer geluid dan voorbijrijdende auto's. Met gesloten ramen geen enkel probleem

Ik ga het nog één keer herhalen, ze hadden er met hun fikken moeten afblijven.

Vergelijk het een beetje met een oude auto. Die is het voor sommiggen mischien wel waard om uit zijn doorgeroeste staat te herrijzen, je steekt er veel tijd en geld en misschien wel liefde in en het resultaat is normaal gezien wel benaderend aan de oorspronkelijke staat maar het is een hobby en een liefhebberij die niet iedereen deelt. Daarna kan je er af en toe eens me pronken maar niet alle dagen want het ding verbruikt stinkend veel naft en maakt lawaai als een blikken pot zonder er nieuwe snufjes in te bouwen.

@G.L. Ik denk dat de restauratie een erg goed idee is en was. Even bijsturen nu en het komt in orde.

 Peter, ik hoop het voor al die mensen die in de zoveelste aktiegroep moeten kruipen. Moet dat nu altijd toch zover komen.Breng dat ding terug in de toestand van voor de stadsvisioenen toen iedereen tevreden was.Moeilijk ? Nee toch.

 Mocht mijnheer de burgemeester die toch niet zinnens is om snel in te grijpen meelezen:
Opdat mijn kinderen zouden kunnen genieten van een goede nachtrust tijdens de examens heb ik voor de maanden mei en juni een vakantiehuisje gehuurd net buiten Mechelen.
Kostprijs: 600€ ( Jawel, een vriendenprijs ) exclusief bijkomende kosten.
Merci hé kerel, ik ga zeker aan u denken in het stemhokje!!!!

De eerste partij die hier zijn schouders onderzet krijgt mijn stem, of ze nu links, rechts of averechts zijn, en mijn buren denken er nét zo over.

 En wat een actiegroep betreft, ochgot, doe de moeite toch niet jongens, bij de eerste 10 die zich aansluiten zitten er minstens 3 met een partijkaart die de boel gaan vertragen en u aan het lijntje gaan houden, ik kan ervan meespreken, ge zult wel zien.

Nu zwijgt de torenwachter wel in alle talen, dat valt mij in ieder geval op.

 de burgemeester beloofd een onderzoek!!!!!!!

wat een zever kbelde vanmorgen de politie die wouden niet komen om te meten....

twas om 4uur

ze hadden het nieuws al gezien!!!!!de lam.......ken

wat moet een mens da nog doen om een pv te laten opstellen????

en k moet men raam echt niet openzetten om ervan uit men bed te vallen

tja en maandag werd ik ook nog te kakken gestuurd als ik ginder kwam met een doktersbriefje

 

mijnheer heeft het al erg druk om zijn politieke carriere te redden

onze lieve burgermeester

 

 .....

 

 En hebben jullie eigenlijk al een onderhoud gehad met de torenwachter, kwestie van mekaars argumenten te aanhoren, en zo ja; wat is het resultaat? En zo nee; hoe komt het?

 beste Christophe heeft u deze blog al eens goed gelezen?

 

 Toch wel, Francis, of toch tenminste een poging gedaan tot... met als gevolg dat het moeilijk is om door de bomen het bos nog te zien, dus, concreet: hoe staan de zaken.

Vooral door de reactie van mr. Vandeput wil ik wel eens weten hoe luid de boel klinkt, daarom maak ik straks een ommetje langs de toren.

@Francis, 4 uur is toch een mooi uur om op te staan en naar de bakkerij te vertrekken:-))

Ik zal aan Evike eens vragen wat   zij van al het gelui ondervindt....

Die oordopjes was wel een goede hint, maar toch duur. Ik heb er geen weet van hoelang dat meegaat.

In de Sint-Katelijnestraat woont een antiquair die graag klokken koopt, misschien ligt daar de oplossing:-))

Technisch is het natuurlijk erg gemakkelijk om de wekkering 's nachts stil te leggen, zoals een anoniem hier op een andere post schrijft. En als de techniekers van dienst geen ideeën hebben dan kan SMT er wel enkele geven.

Er is dus iets anders gaande ... misschien is de hele hetze wel bruikbaar om in de pers reklame te maken voor de Skywalk ? ik zou er niet van verschieten. Enfin, als er iemand wil proberen te slapen met de wekkering om de 7,5 minuten, dan mag hij dat komen uitproberen. F.N. of B.S. jullie zijn bij deze uitgenodigd.

@ ed luyten,

Als vandeperre nog meer klokken koopt kan hij zelf een beiaard beginnen, ik ben benieuwd wat de buren daarvan zullen vinden.

Ik zou er eentje willen kopen om mijn kinderen tot de orde te roepen, die moet dan wel voldoende groot zijn om tot het einde van de kruidtuin te reiken voor als ze nog een paar jaartjes ouder zijn.

@francis, als de politie geen controle wil komen doen kan je ook nog een deurwaarder vragen om de decibels op te meten (of moet ik hier deci-bells zeggen). Je hebt dan al een been om op te staan en eventueel verdere stappen te zetten, het is dan officieel geregistreerd.

 Lieven, nu gaat u toch uit van de veronderstelling hoe het zou moeten zijn.De werkelijkheid ziet er vaak heel anders uit, dat zou u eens aan iemand in mijn naaste familie kunnen vragen.Er zijn mensen wiens tentakels tot in de hemel reiken.Alle regels en wetten worden dan gewoon aan de kant geschoven.

Ervaar het klokkengeluid zelf ! Klik hier !

:-)

(Duur : 1 minuut en 6 seconden)

Ik las vandaag in de krant een reactie van iemand die vlakbij de toren woont en zij zegt dat ze het al gewoon is en er helemaal niet wakker van wordt.

Het zal kwestie zijn van hoe vast ge slaapt zeker?

Zouden de mensen die er vlakbij wonen de meeste geluidsoverlast hebben ?

- Eerst en vooral heb je de galmgaten in de vier windrichtingen. Ik neem aan dat het geluid weerkaatst op de houten planken en dan naar beneden wordt gekaatst.

- Als je er echt onder woont kan de klank over je heen gaan denk ik dan.

Weet er iemand meer ? Geluid kan soms vreemd weerkaatsen.

Wat is geluid en wanneer wordt het overlast ?

Hier misschien een poging tot een antwoord...

http://nl.wikipedia.org/wiki/Geluid

@ peter : goed geprobeerd, vriend !

Op 7 juni 2009 zijn er verkiezingen... Iemand een pronostiekje wanneer er het volgende Svensationeel artikel in de GVA verschijnt "Bart Somers stopt geluidsoverlast !" ? Ik gok op 30 mei 2009.

@KMT: Zou inderdaad wel kunnen ! Enfin, dan heb jij het toch voorspeld :-)

Het mes snijdt langs twee kanten; de 'gestoorden' zullen 's Somers beslissing (indien hij de rammel stopt) toejuichen; de beiaardfans zullen morren. De juiste beslissing is nochthans eenvoudig: 's nachts stil; overdag de ene week de nieuwe, de andere week de oude! Voor elk wat wils: de slapers slapen, de 'antieken' beluisteren om de andere week hun 'oude gouden klanken' Kan het eenvoudiger?   

 Het moet toch perfect mogelijk zijn om het mechanisme 24/24 te laten draaien terwijl de klokken worden aan- of afgekoppeld. Als onze torenwachter beweert van niet, excuzeer, maar dan noem ik hem een leugenaar en nodig ik hem uit om hier zijn gelijk te bewijzen.

Waar hij slaapt zal het wel rustig zijn zeker? En dan heel die zever van "we moeten fier zijn", jongens jongens toch, moeten wij fier zijn op uw werk? Ik beslis zelf wel waar ik fier op ben, pretentieus mijnheerke.

@Jan: Mechanisch kan dat moeilijk denk ik. De pinnetjes op de trommel zijn al dan niet verbonden met de klokken. Je kan wel bijvoorbeeld met behulp van sensoren uitlezen waar de pinnetjes staan en daarmee de beiaard aansturen, naargelang het tijdstip van de dag.

(gaat wel een noot kosten denk ik, en is vermoedelijk ook uniek in de wereld.)

In de tijd dat we nog een industriele Hogeschool hadden in onze schone stede, was dit een ideaal eindwerk  :-)

 @peter: ik vermoed dat er tussen mechaniek en klokken een verbinding is? Kabels of armen?
Om daar voor een onderbreking te zorgen zoals iemand hier reeds aanhaalde, is dat niet wat simpel voor een deftig eindwerk??

Maar helaas, daar dit geen idee is van de klokkensteller zelf, zal het wel "onmogelijk" zijn zoals alle andere constructieve voorstellen zeker?

Misschien wordt het eens tijd om er een extern expert bij te halen om het probleem te bekijken.

Praten helpt ook.

 Ja, dat is zeker, tot er een van de twee zegt dat het niet kan, niet openstaat voor suggesties.

Dan zijn we uitgeklapt he?

En het resultaat kan je lezen in de gazetten. Ik kan mij niet voorstellen dat al de mensen die 's nachts wakker liggen allemaal onredelijke herrieschoppers zijn, echt niet.

Mijn dochters kunnen gaan studeren in een vakantiehuisje in Schiplaken, en dat is niet omdat ik niet wil praten.

Trouwens, je slaapt nu zelf met de venster dicht zeg je zelf, kan je het wat gewoon worden? Ik niet, als het binnenkort wat warmer wordt gaan wij beneden een bed mogen zetten want onder de pannen dat valt dik tegen.

Hierboven heeft Nick toch ergens gezegd dat ze zouden bekijken of men het geluidvolume wat kan dempen door de afstand van de klepel wat te verminderen. Men ging het evalueren.

Peter, we zitten hier in een straatje zonder einde.Enerzijds siert het u dat u het opneemt voor Nick en anderzijds dat u mijnheer Vandeput wil te woord staan en zijn problemen begrijpt.Weken lang wordt hier door mekaar gepraat zonder dat eigenlijk iemand weet hoe de vork aan de steel zit.Ook ik ben nog altijd niet goed mee maar daar zal verandering in komen.Waar het om gaat is dat mensen zwaar gestoord worden en dat moet nu sofort stoppen en de rest moet vakkundig uitgeklaard worden.Dus uitschakelen dat ding en liefst nu.Hoe spijtig het ook is voor de stad en haar bezoekers.

 

Het is tegenstrijdig, en wat ik al eens zei, ik lig er ook 's nachts wakker van, want ik woon er ook dichtbij.

Ik ben fier op mijn toren met alles erop en eraan, maar ik vind ook dat er een grens is, bv. tussen 22u en 6u geen getingel, dat is nergens voor nodig, een normaal mens slaapt 's nachts, dus waarom dan die klok dan instellen. Dat - wat ze op het VTM-nieuws zeiden - ze dat mechanisme niet kunnen veranderen, geloof ik zoals bloggers hierboven ook niet echt.

Als anderen er wél gewend aan raken, chapeau! Het is een beetje zoals je aan een spoorweg woont en de treinen hoort langskomen. Maar als je daar koopt/huurt, weet je op voorhand dat er constant treinen langskomen, overdag de gewone, 's nachts de goederentreinen. En die mensen wennen er aan op den duur. Maar daar kies je bewust voor om daar mee te leven. (En als de wind mijn kant opdraait, hoor ik ze ook af en toe als ze Nekkerspoel passeren, maar dat is heel vaag overdag en houdt me niet uit mijn slaap)


Wij krijgen dit gewoon op ons dak (letterlijk) en moeten dan maar zien daarmee te leren leven, niet echt correct.

Allee, dit is mijn mening hé ...

 Ja, Peter, hierboven heeft Nick een paar keer gereageerd, in hoofdzaak om op de loftrompet te blazen als het over zichzelf gaat en om ons aan te manen fier te zijn op vooral zijn prestaties.
Waar zijn klepel nu hangt dat weet ik niet, weet hij dat zelf wel? Het ding maakt in ieder geval nog genoeg lawaai. En wie mag dat evalueren? Aan mij is niks gevraagd in ieder geval.

Praten helpt, sorry hoor, maar als reactie klinkt dat alsof ik degene ben die niet wil praten, niets is minder waar. Probeer onze klokkensteller maar eens vast te krijgen, voor de omwonenden is het alvast niet makkelijk en voor wie klachten heeft is de man doof aan een kant en hoort hij niet goed aan de andere kant. Het zal wel een toffen type zijn voor wie hem kent en ermee op café een pint zit te pakken maar voor mij en nog een hoop andere centrumbewoners is het een pretentieuze rotvent. Sorry dat ik het zo zeg maar ik ga de zaken hier niet verbloemen voor de goede vrede, de goede vrede is al lang verstoord, samen met onze nachtrust.

Heb jij kinderen Peter?

Ben je wel zeker dat je niet op de pianist schiet ? DIe man is niet autonoom in zijn beslissing.

Nick is vast en zeker te bereiken, maar ik denk niet dat dat diegene is die je moet hebben.

@janvandeput: iets meer op de bal spelen en niet op de speler, as het effe kan? We hebben nu luid en klaar je overtuiging genoteerd. Spuit nu uw gal in de richting van de beleidsmakers want je begint zwaar in herhaling te vallen.

Ik heb (veel) begrip voor de omwonenden die gestoord worden in hun nachtrust.  Als dit werkelijk zo is (en ik durf hieraan niet twijfelen), moet dit aangepast of gestopt worden.  Anderzijds heb ik het wél moeilijk met het feit dat Nick hier toch wel erg zwaar wordt aangepakt, met bewoordingen die nu niet bepaald 'uitnodigend' werken voor een verder gesprek.  Niet? 

Maar ik hoop dat verantwoordelijke(n) én beleidsmakers zich ernstig over deze zaak buigen, om tot een bevredigende oplossing te komen.  En ik geloof ook dat dit mogelijk is zonder verder te polariseren.

Met sympathie voor de 'wakkere buurt'!  ;-)   (maar evenzeer voor onze sympathieke torenwachter, die nu toch wel iets té veel schietschijf is naar mijn smaak)

Ik ben het volledig eens dat er hier over het lawijt van den toren al heel wat over en weer geschreven is.
Maar al bij al is Mechelen Blogt maar een gewoon electronisch gazetteke dat bol staat van lezersbrieven.
Oplossingen voor problemen zal je hier nooit kunnen krijgen.
Je kan hooguit een probleem onder de aandacht brengen en hopen dat de juiste persoon op de juiste plaats je grieven leest en ter harte neemt.
 
Mij ga je ook niet wijsmaken dat de torenwachter hier stelt dat je de uren van het klokkengelui niet simpelweg kan wijzigen, dat die man zou liegen.
Daar heeft hij geen enkele reden toe en geen enkele baat bij, lijkt me.
Ik vind het al knap, dat hij, hier op de blog, de mensen te woord staat, want dat hoort zeker niet tot zijn takenpakket.
Een bewijs te meer, dat die mens zijn taak ter harte neemt.
Ik denk, als leek, dat het met die ratel een kwestie is van op- en afzetten en niet van uurtjes kiezen.
Alles kan in deze tijden, maar alles kost ook geld en dus is het logisch dat men niet zomaar onbezonnen te werk gaat.
Ook het stadsbestuur heeft er geen enkele baat bij om de bevolking te pesten met nachtlawaai, dus geef me één goeie reden waarom ze de klachten van de omwonenden links zouden laten liggen.
Conclussies zijn altijd sneller getrokken, dan dat er een oplossing gevonden wordt voor een probleem.
Wat misschien wel voor de hand zou liggen is, dat men het uurwerk volledig stil zou leggen, tot er een oplossing uit de bus komt, maar zou dat niet allang gebeurd zijn als het zo simpel was ?

@ Jan G,

ik ga volledig akkoord met jouw bericht, maar vind je het ook niet twijfelachtig, dat bij topics die echt over de stad gaan, hier metteen wel of niet anoniem door politieke partijen gereageerd wordt, en wat dit betreffende onderwerp ook door de torenwachter die eerder in het breed de technische uitleg hier heeft gegeven, maar eenmaal het in de pers kwam, en buurtbewoners erover klagen, die allemaal opeens zwijgen, geen reacties geven, ... ?

 men kan ka de boel zeker even stil leggen ...kheb het al gemerkt als de VRT in de kathedraal komt opnemen ..... en voor de rest ben ik na al die weken iets te uitgeput om te blijven discussieren....

ben blij dat ze opgang is gekomen tis niet echt leuk om op deze manier met je kop in de pers te komen.......dank aan alle buren

 @ Jan G

                 het stilleggen kan geen practisch probleem zijn.De energiebron uitschakelen volstaat.Ik vermoed in de huidige stand van zaken het gewicht blokeren of de stekker van de motor uittrekken.Het besluit hiertoe nemen zal iets anders zijn en daar zou KMT wel eens kunnen gelijk hebben.

De hele discussie is natuurlijk ook verbonden met de bezoekers aan de toren die men graag een werkende wekkering voorschotelt. Dat deze toeristen die nacht wakker in hun hotelkamer naar het plafond liggen de staren vergeet men gemakkelijkheidshalve.

Of niet ?

 Zolang alles goed gaat mag je namen noemen, maar van zodra er miserie is, is het blijkbaar plotseling 'not-done' om de drijvende kracht erachter nog langer bij naam te noemen, want dan schiet je op de pianist. Maar als het allemaal rozegeur en maneschijn is, is het wel net die persoon die de honneurs komt waarnemen, komaan zeg, wat voor een cirque is me dat, een beetje minder hypocrisie kan ook wel zeker.
Soit, het weze zo, hoe ik erover denk is duidelijk en de beslissing wordt inderdaad niet op deze blog genomen, dat is waar.

Luc, je hebt gelijk, ik val inderdaad in herhaling, 's nachts ongeveer 1 keer om de 7.5 minuten beste man. En hetzelfde geldt voor mijn gezin.
Wij zijn gewoon mensen.

Ik heb Nick reeds persoonlijk een paar keer gesproken, en ik ben er van overtuigd dat hij niet de beslissing neemt om de wekkering stil te zetten. De Toren is stadseigendom dus waarschijnlijk moet je bij Frank Nobels of Bart Somers zijn.

En ja, Nick is vol van zijn hobby die nu zijn beroep is geworden, en de wekkering is een heus meesterstukje geworden. Officiele klacht indienen bij de stad zou ik zeggen.

 Ja, Peter, akkoord, en om het verhaal te vervolledigen, als bovengenoemde politici willen nagaan in hoeverre het mogelijk is om de rammel 's nachts uit te schakelen komen ze terecht bij.... juist; onze goede vriend.

Het klagen gebeurt zeker, of de klachten ernstig worden genomen is een andere zaak, maar goed, dat wordt wel bekend in de pers hoe het zal aflopen zeker.

We zullen zien...

 Peter, dat van die toeristen is toch wel een nieuwe dimensie.

Tijdens onze beroemde beiaardconcerten, met inzonderheid van de om de zoveel jaarse Koningin Fabiola wedstrijd, staat de rammel wel stil! Hiermede is het bewijs duidelijk geleverd dat 'het' kan. Dat Nick de torenwachter terecht fier mag zijn  over zijn prestatie zal hier niemand ontkennen. Dat mensen gestoord worden ('s nachts dus) is ook duidelijk. Dat de bevoegde schepen de problematiek niet zou snappen, of slechts voor de argumentatie van de torenwachter oor zou hebben is natuurlijk ook absurd. Eerder hierboven werd geopperd dat Somers wel eens de aap uit de mouw zou kunnen schudden iets voor 7 juni; om electorale redenen dus. Ik ben stilletjes aan geneigd om deze stelling te onderschrijven. Spijtig dat mensen zo lang moeten wachten op een beslissing, misschien is de discutie op deze blog wel doorslaggevend; politici zijn tenslotte ook maar opportunisten ...  

 Allez, nu even serieus.

Je neemt dus een provinciestad zoals Mechelen, waar veel mensen wonen in het oude centrum, waar het aangenaam wonen is en relatief rustig, en waar het 's nachts niet alle dagen kermis is zoals in A'pen of Bxl... EN dan ga je daar om de 7,5 minuten, 24 uur op 24 met een klokkenspel zitten rammelen! (lacht) Halloooo?
Dat weet je toch van op voorhand dat dat niet goed komt? Of niet?
Ik moest hier in het begin ook wat mee lachen, maar nu in alle ernst, ik bedoel, dat komt in de kranten, op RTV, VRT, VTM,... je hoort van mensen die er horendul van worden, iemand stuurt z'n kinderen de stad uit om te kunnen studeren (!!!) en dan krijgt die man hier nog onder zijn vijs omdat hij zich kwaad maakt, allez allez allez.
Bij deze: beste mijnheer Van De Put: u hebt mijn sympathie en spijtig genoeg ook mijn medelijden, en dat meen ik écht. Ik vind eigenlijk dat de man nog erg kalm is gezien de omstandigheden, in zijn plaats brak ik binnen in die toren en trok eigenhandig de stekker eruit bij wijze van spreken! Komaan zeg.

En daarom zeg ik: Beste torenwachter, met alle respect voor het werk dat je verricht hebt, maar dat ding heel de nacht laten rammelen is volgens mij Geen Goed Idee. En mij valt het evenzeer op dat, nu er wat commentaar is ( wat gvdomme te verwachten was he? ) het van uw kant toch wel stil blijft.

Verder sluit ik mij aan bij wat Rudy reeds aanhaalde: het is niet meer van deze tijd, en hopeloos onnodig, mensen die slapen hoeven niet te kunnen horen hoe laat het is; die hoeven gewoon verder te kunnen slapen.

Christophe, ik zou het niet beter kunnen verwoorden!!!

Toevallig net een vriendin aan de lijn gehad die nog dichter bij de Toren woont dan ik, zij zat met slaaptekort tot en met, maar moet wel 's ochtends opgewekt op IBM in Brussel verschijnen ... Gelukkig kan ik wat langer slapen vanwege mijn ziekteverlof.

Ik heb een paar dagen geleden bij een vriendin geslapen in de Kempen, rust, natuur, .... ik kon daar mijn slaap inhalen (en nu ik dit typ is de beiaard weer bezig)

Maar zoals ik al eerder zei, en hopelijk wil de torenmeester reageren, wat is de functie om op het half uur de klok van het heel uur te laten gaan? Als ik bv 9 slagen hoor, dan spring ik uit mijn bed, en check mijn gsm die op 9u staat, blijkt dat het nog maar half 9 is. Een mens zou voor minder een hartaanval krijgen ....

 bim bam bom het is drie uur!!!!!!........

@Peter

Uiteraard ben ik te bereiken: torenwachter@mechelen.be

maar zoals u zelf al aanhaalde is het zeker niet mijn bevoegdheid het uurwerk al dan niet stil te leggen.

Zoals via de pers vernomen , er is een onderzoek aan de gang. Het zal van die resultaten afhangen wat het college zal beslissen. Of er al dan niet een nachtuitschakeling aangekocht wordt.

@Hanna

De uitleg over de halfuurslag volluit is hierboven in mijn eerdere berichten te vinden.

@...

Ik heb hier nooit  vermeld trots te zijn over mijn eigen werk. Ik ben wel trots op de mechaniek die na al die jaren nog in de toren aanwezig is. 

Vandaag in de Standaard iets in de trend van:

Frank Nobels laat metingen uitvoeren om objectief vast te stellen dat er overlast is, op basis daarvan zullen al dan niet maatregelen genomen worden.

 @ Nick,

               het spijt me  maar die nachtuitschakeling heeft de stad in de jaren tachtig toch aangekocht en laten plaatsen door de firma Eysbout uit Asten.Wie heeft dan nu de opdracht gegeven om dat opnieuw af te breken? Met alle gevolgen vandien.

@G.L. De bestaande nachtuitschakeling kon niet gekoppeld worden met de nieuwe gerestaureerde aandrijving van de wekkering, vandaar.

 Peter, zo kunnen we bezig blijven.

1/ Ik kan je verzekeren dat de wekkering om de 7.5 minuut in niets te vergelijken is met een voorbijrijdende wagen. Een klokkentoren met galmgaten is namelijk geconstrueerd om klanken zo algemeen mogelijk te verspreiden over de stad.

2/ Verder ook nog melden dat de keuze van het huis waar men gaat meten van enorm belang is. Mag men meten met de ramen open ? Enfin, altijd welkom bij ons thuis om te komen meten natuurlijk.

3/ Bedankt Nick voor de verduidelijking. Ik lees graag de zinsnede : "... of er al dan niet een nachtuitschakeling aangekocht wordt ...". :-)

Van dat meten en nadien evalueren kan mijn zuster boeken schrijven.Ophouden met die flauwe kul.

 La comedia blijft helaas duren.
Nu volgt er een onderzoek, ben erg curieus of men gaat (durven) bekend maken bij welk huis de metingen gedaan worden, ze zullen het wel doen bij mensen die ze kennen, dat is mijn gedacht. En dan nog een paar keer schepencollege, en nog wat gezeven links en rechts en zo zijn we weeral een paar maand verder en ondertussen DING DONG DING DONG!!!
SCHANDE SCHANDE SCHANDE .....

@christof: bedankt, zo denken veel mensen erover, het gezond verstand is helaas ver te zoeken.

@nick: pfff

 SCHADE SCHADE kijk nieuwsblad

hebben er nog mensen zin om mee gewapend met een bus PU schuim de toren te bestijgen?

.......dat ze mij hiervoor maar in den bak steken dan kan k misschien deftig slapen

Uit "De Standaard": Frank Nobels laat metingen uitvoeren om objectief vast te stellen dat er overlast is, op basis daarvan zullen al dan niet maatregelen genomen worden.

Als objectief vastgesteld wordt dat er momenteel geen geluidsoverlast is onder den toren dan hoop ik wel dat ze ook ineens onderzoeken hoeveel luider men de klokken kan doen luiden. Gisteren was er noorderwind en tot mijn grote teleurstelling heb ik moeten besluiten dat er zelfs dan niks maar dan ook niks van klokkenspel te beluisteren valt op de Brusselsesteenweg te Mechelen-Zuid. Nochtans was het een verkiezingsbelofte van de VLD dat na het stadscentrum nu ook de wijken extra muros de nodige aandacht zouden krijgen. Als waarnemend voorzitter van Buurtcomité Brusselsesteenweg zal ik hierover dan ook zeker de ombudsman aanschrijven. En indien het onmogelijk is om de klokken wat luider te luiden dat moet de stad maar zorgen dat de wekkerring online te beluisteren valt. In ieder geval, er moet iets gebeuren, onze wijk snakt naar wat mooie muziek !

Mijn voorstel is om s nachts de aria's af te zetten, en dan eventueel de (uur)slagen iets zachter te laten klinken. Zou dat iets oplossen ?

De oplossing bestaat erin om net constant muziek te spelen of onder de toren de motoren van een paar vrachtwagens de ganse nacht te laten draaien. Het "probleem" betreffende de wekkerring is niet het geluid van de klokken zelf maar wel de stilte die er tussenin zit. Mocht Mechelen een wat meer levende stad zijn dan zou het verschil in decibels tussen de nu al te stille nacht en het klokkengelui niet zo "storend" zijn.

 Als we dan toch bezig zijn, waarom niet zoals in Zemst-Laar den toren 's nachts binnen zetten.

GRUWEL 

Allez, ze zijn weer vollen bak begonnen met de klokslagen. Het klinkt weer luider als voorheen.

Goed bezig hoor!
Ik denk dat ik hier stilaan krankjorum van aan het worden ben!

Afzetten 's nachts, is dat nu zoveel te duur?

Peter,

Uw voorstel klinkt goed, vannacht was het alleszins weer luid genoeg om mij in mijn slaap te storen! Ik begin er echt niet goed van te worden, oorsuizingen en altijd moe, geraak niet meer uitgeslapen! Het liefts van al zou ik heel het systeem uitgeschakeld willen zien natuurlijk!

Hoe staat het met die fameuze metingen van Nobels trouwens?

Volgens de beiaardiers kan de oude rammel wel 's nachts stil gelegd worden. Zover ik weet zijn ook zij niet erg te spreken over de 24/24 u werking van de rammel.

 Peter, ge zult toch nog eens naar boven moeten kruipen want om half acht sloeg hij vier uur.Ik denk een kwestie van afstelling.

Vier is toch half acht, ik zie het probleem niet ...

:-)

 Dat moet ik morgen toch eens aan onze kleinste vragen wat hij daar van denkt.Vier is half acht ?

Leren ze dat dan niet meer in de scholen? Verdorie dan moet ik weer klas gaan volgen

 

Veel hangt natuurlijk af van 't individu.  De ene slaapt verder terwijl er een kanon naast zijn oor wordt afgeschoten en de andere is dan weer klaarwakker bij de lichtste scheet. Van de rammel van den toren heb ik nooit enige last gehad: ik woonde dan ook aan de Brusselpoort en toen ik vele jaren later even in de Rik Woutersstraat heb gewoond, heb ik daar ook geen hinder van ondervonden alhoewel we er van dubbele beglazing toen nog geen sprake was (tenzij de “rammel” in 1964-1966 al buiten dienst was).

Waar ik me wel mateloos aan geërgerd heb, was het zondaggelui bij de aanvang van de mis, toen ik in de Hoveniersstraat woonde, in vogelvlucht zowat 100m van de St. Jan Berchmanskerk. Elke zondag werd ik vloekend wakker met de gedachte: verdomd, moeten die onnozelaars de mensen uit hun bed kleppen omdat de mis begint? Als ik naar de cinema ga weet ik begot toch ook wanneer de film begint. Die vervelende situatie heeft een kleine 2 maanden geduurd en nadien hoorde ik het zelfs niet meer. Maar wellicht was dat klokkengelui niet te vergelijken met de iets robuustere klanken van de klokken van St. Rombouts…

 Peter, als het goed is zeg ik het ook.Ik was deze middag onder den toren wegens .....Ik heb 11.30 uur gehoord en dat leek mij in orde.Kort voorspel en dan twaalf fatsoenlijke slagen.Ook 12.00 uur leek me alles in orde.Voorspel en twaalf slagen.Als deze voorgang nu vanaf acht uur 's avonds kan gestopt worden en om acht uur 's morgens weer kan in dienst treden dan zijn we er toch.En of dat ding nu per etmaal 10 minuten voor of achter loopt interesseert toch geen mens.Daarvoor hebben we toch Nick om dagelijks een zetje te komen geven. Een man moet er wel ver van wegblijven en dat is de schepen van onwil.

Twee nachten rust gehad en nu is dat spelletje weer bezig!
Is dit een zenuwenoorlog aan het worden of zo?

Ik begrijp er niks meer van! Het is technisch mogelijk om het nachtelijk systeem af te zetten, dat is nu zo klaar als een klontje, waar wacht men dan nog op?

Verschrikkelijk!!!

Het was 2 nachten stil en nu begint dat systeem weer!
Is dit een zenuwenoorlog of zo?

Verschrikkelijk! Technisch is het mogelijk om het af te zetten, waar wacht men dan nog op godverdomme?

 DOODZIEK lang leve mechelen  en zen bestuur BART SOMERS je maakt er een HEL van!

G.L. ,

Ik ben het volledig eens met u. In Aalst bijvoorbeeld spelen ze tot 22u en gaat het ding uit tot de volgende morgen. En verder is er inderdaag niemand geinteresseerd in de correctheid van het uurwerk, tenslotte leven we in het jaar 2009 en heeft iedereen of een horloge om, of een gsm bij zich.

 Weet er iemand ondertussen meer over de geluidsmetingen? Toen we naar het kabinet van Nobels wilden gaan, was daar niemand bereikbaar. Op de milieudienst weten ze van niets. Bij de politie zijn er 2 strekkingen. Zij die willen helpen, maar niet kunnen, en zij die onzin verkopen in den trand van "zelfs de burgemeester kan de kerk niet zomaar iets opleggen." Het politiereglement leert ons wat anders. Het is de burgemeester die kan beslissen wat overlast is, en wat niet. Daarbuiten bestaat er nog de milieuwetgeving, maar daar kan het college uitzonderingen op toestaan. Dat de kans groot is dat KMT gelijk heeft dat Somers binnen ongeveer 2 weken uitpakt met het bericht  "Somers stopt geluidsoverlast". Hopelijk plakken de journalisten er aan: "na maandenlang rekken".

@ KMT: op de speeldag stond een mobiele beiaard. Misschien kan je die voor je deur laten plaatsen. :-) Misschien wil de torenwachter wel een kopie van de trommel maken om hem automatisch te laten spelen.

 Op de gemeenteraad van 26 mei e.k. zal het " college van onwil " mij moeten uitleggen wat het verschil is van overlast door een boomcar en een skatebord ten overstaan van een torenrammel bij nacht.Deze zitting is openbaar en iedereen is welkom op het stadhuis.Dus graag nog even geduld.

Ik vrees dat de tegenstanders hier echt voor zullen moeten gaan vechten, want waanzin is vaker sterker dan redelijkheid.
Als ik hierover op mijn werk vertel, wat ik wel moet want ik functioneer al niet 100 procent meer, dan zijn de reacties unaniem. Ieder weldenkend mens vindt dat klokkengelui
's nachts storend is. 

Euh Juryt, ik apprecieer je humor. Ik heb nog een enkel redelijk argument gelezen of gehoord om het torenuurwerk en het klokkengelui 's nachts af te zetten. Enkel wat waanzinnig gebleir van waarschijnlijk alcoholiekers waarvan te vermoeden valt dat ze halfdronken en onder een niet-geïsoleerd pannendak de nacht doorbrengen. Niet moeilijk dat op het kabinet Nobels nietmand bereid is om zulke individuen te woord te staan. Misschien moet er onder de 'tegenstanders' maar eens een gecultiveerd iemand opstaan zodat de discussie ten gronde kan gevoerd worden?

Al jaren last van het geronk van dampkappen van de horecazaken van de Grote Markt. Wetmatig dienen zij hun geluid na 20.00 h te beperken tot 40 dBA. Opmeting met geluidsmeter van het "uurslaan" geeft 48 dBA. Zegt genoeg. Wordt 's nachts nog s versterkt.Vanaf 22.00 h treedt er nachtrust in. Ook voor de klokketoren. Slapen met open raam lukt niet. Vraag mij af wat te doen in de zomer.

 KMT, ik dacht dat je voor een waardige discussie was, nu begin je zelf met modder te gooien.

In mijn ogen staat de kwaliteit van het werk van de torenwachter niet ter discussie. Er bestaat alleen een discussie over wanneer de beiaard juist mag/niet mag rammelen.

Zelfs de "tegenstanders" kunnen respect opbrengen voor het werk van de torenwachter. Niet alle "tegenstanders willen een zwart/wit discussie voeren. Dat je de gezondheid van mensen geen zinnig argument vindt, dat is jou probleem.

Als je de mensen wil cultiveren, dan is een gezonde geest noodzakelijk. Een gezonde geest zit in een gezond lichaam en voor een gezond lichaam en gezonde geest ,heb je slaap nodig. Dat is een wetenschappelijk feit.

Jullie hebben wellicht ook tussen de massa verkiezingsfolders die van Bart Somers gevonden....

- Veel praat, en ambitieuze plannen, maar er wordt met geen woord gerept over dat torengerammel. Waardoor hij duidelijk de stem van de Mechelaars die hier hinder van ondervinden (want zogoed als alle politici lezen hier mee) negeert.

- 1e zin van hem "Al ruim 8 jaar mag ik uw burgemeester zijn". Een aantal verkiezingen geleden had hij beloofd dat hij, als hij verkozen wordt voor in het parlement, toch burgemeester van onze stad zal blijven? Wat is er gebeurd? Hij is toch naar het parlement gegaan en we kregen Koen Anciaux ter vervanging.

Maar soit, het wordt warmer weer, de zomer is in aantocht, meer en meer mensen slapen met hun raam open, worden wakker gehouden door het constante gerammel, krijgen een chronisch slaaptekort en vertrekken zo naar het werk, waardoor ook de werkprestaties onder lijden. Dat weet iedereen.

En wat ik al eerder eens zei, en met recentelijke reacties van om half 8 slaat de beiaard 4 keer, de logica begrijp ik niet, want om half 7 slaat die 7 keer en spring ik mijn bed uit (na een tekorte nachtrust) in veronderstelling dat het al 7 uur is en mij overslapen heb en check ik mijn gsm die op 7u als alarm staat.

tja....

 

Half Zeven is het. De rammel geeft het halfje aan, en dan komen de uurslagen zeven in totaal.

Bjôrn, waar smijt ik met modder ? Ik herhaal : waar blijven de redelijke argumenten om het torenuurwerk en de rammel 's nachts af te zetten ? Mensen met een woning die in feite onbewoonbaar moet verklaard worden zich onthouden a.u.b.

@ Peter, vanmorgen waren het er duidelijk 7 om half 7 .... én de rammel op het half uur is zachter, dus daar kan je eventueel doorheen slapen, maar de 7 slagen van half 7 waren duidelijk hoorbaar ....
Ofwel heb ik al weken de pech dat de wind mijn kant opdraait en herhaaldelijk met dit probleem zit ...

 

Zeg ik toch ... 7 slagen om het komende uur aan te geven. Logisch toch. De rammel geeft aan dat het nog een half uurtje slapen is.

eergisteren het rammelen gehoord, klinkt precies als een oubollig melodieke van een muziekdoos.

ik ben geen voorstander van het in productie brengen/houden van dit muzeumstuk, het hoort thuis in een muzeum of in bokrijk zodat we misschien in Mechelen van aangenamere klanken kunnen genieten

In dit geval geeft de rammel blijkbaar aan dat je nog een half uurtje zou kunnen slapen hebben, moest hij niet gerammeld hebben :-)

Ik wil hier niet afdoen aan de klacht van de omwonenden, want ik heb het volume van de klokken 's nachts nog niet gehoord, maar kraait de haan op den buiten niet een stuk vroeger en een stuk scheller ?

Je kan een torenklok natuurlijk niet de nek omwringen en de haan wel, maar dan ga je kweddelen krijgen met de boer en krijgen we misschien programma's op tv als "Boer zoekt Haan" :-)

Ik heb er voorzeker geen last van, want mij krijg je met geen kanon wakker, dus wie een riant en volledig afgewerkte en instapklare woning heeft met garage en een tuintje, in de buurt van de Grote Markt en het lawaai écht niet meer kan harden, ik wil ruilen voor een zeer rustig gelegen arbeiderswoningske vlakbij het Vrijbroekpark :-)

 "Enkel wat waanzinnig gebleir van waarschijnlijk alcoholiekers waarvan te vermoeden valt dat ze halfdronken en onder een niet-geïsoleerd pannendak de nacht doorbrengen. "

Je wil echt niet horen dat er mensen last van hebben, en begint dan maar wat lasterpraat te verkopen over de omwonenden, het enige wat je nog net niet doet is namen noemen.

Velen rondom de toren doen ook nog eens hun best, om hun huis te renoveren. 't is niet omdat ze langs de buitenkant in mindere staat zijn dat er binnenin niets gebeurt. Dat is minstens een even lovenswaardige bijdrage aan de stad, als de restauratie van de trommel. Op zich heb jou trouwens nog niks zinnigs horen zeggen om de klokken wel 's nachts te doen luiden.

Vandaag een interessant artikel in DeMorgen :

Slapen is goed voor uw woordenschat Psychologen hebben ontdekt dat een goede nachtrust een cruciale rol speelt bij het ontwikkelen van een woordenschat, omdat ze de hersenen de gelegenheid geeft om woorden die tijdens de dag zijn geleerd, op te slaan en te herinneren, zo schrijft de Sunday Telegraph. (...) 

Als ik hier zo de reacties (en de gebruikte woordenschat) van de mensen die tegen het nachtelijke klokkengelui ageren lees, kan ik enkel maar besluiten dat ze vroeger ook nooit goed geslapen hebben. Jammer maar helaas.  

Beste KMT,

Geef mij 1 goed argument om de klokken 's nachts wel te laten luiden.

Björn, je hebt simpelweg gelijk!

Wat de beledigingen betreft, tja dat zegt veel over de mensen die ze uiten nietwaar?

KMT, and your point is????

je spreekt jezelf constant tegen! Enerzijds zeg je dat een goede nachtrust baat heeft bij het functioneren van de mens, anderzijds zeg je dat te weinig nachtrust niet helpt ... En hoe zou dat komen?

I rest my case!

pfff, ik moet het mij niet meer aantrekken, maar KMT/SMT ....

door SMT:
Awel G.L., u als achterlijke rechtse kloot en ik als - uiteraard links georienteerde - Ubermensch, les extremes se touches !

door KMT:
Enkel wat waanzinnig gebleir van waarschijnlijk alcoholiekers waarvan te vermoeden valt dat ze halfdronken en onder een niet-geïsoleerd pannendak de nacht doorbrengen. Niet moeilijk dat op het kabinet Nobels nietmand bereid is om zulke individuen te woord te staan. Misschien moet er onder de 'tegenstanders' maar eens een gecultiveerd iemand opstaan zodat de discussie ten gronde kan gevoerd worden

door KMT

Mensen met een woning die in feite onbewoonbaar moet verklaard worden zich onthouden a.u.b
Als ik hier zo de reacties (en de gebruikte woordenschat) van de mensen die tegen het nachtelijke klokkengelui ageren lees, kan ik enkel maar besluiten dat ze vroeger ook nooit goed geslapen hebben. Jammer maar helaas.


LAAG bezig!!!!!

 

Komaan Mark (KMT, SMT, ...), geef eens een keertje zinnig aan met enkele gefundeerde argumenten waar het om gaat.

Ik heb reeds een voorstel gedaan hierboven, dat haalbaar en verdedigbaar is. Dus is het nog enkel te implementeren zie.

Mijn voorstel is om s nachts de aria's af te zetten, en dan eventueel de (uur)slagen iets zachter te laten klinken.

Ik denk niet dat het hier de plaats is om pro te argumenteren. Momenteel draait het systeem naar wens en is het aan de tegenstanders om argumenten contra aan te voeren. Voor alle duidelijkheid "ik kan niet slapen" etc. is geen argument om het klokkengelui af te zetten maar wel een "reden" om op uw werk minder te presteren. Tot op heden heb ik nog geen enkel argument gelezen om het klokkengelui 's nachts te onderbreken. Integendeel, voor mij mag het gerust wat luider (lees= online zodat ik het 's nachts ook op de Brusselsesteenweg kan horen.

Voor alle duidelijkheid "ik kan niet slapen" etc. is geen argument om het klokkengelui af te zetten maar wel een "reden" om op uw werk minder te presteren. Tot op heden heb ik nog geen enkel argument gelezen om het klokkengelui 's nachts te onderbreken. Integendeel, voor mij mag het gerust wat luider

pfff... KMT, van 'gebleir' gesproken.... veel geblaat maar weinig wol komt er van u, m'n beste tureluurse tourlooser... :-) ... ik mag dan zelf van de beiaard 's nachts weinig last hebben (al woon ik op 150m vogelvlucht) maar ik vraag me serieus af wanneer ze uw klok eens gaan stilzetten hier. Ik begin gewaar te worden dat een aantal mensen zich serieus beginnen te enerveren aan uw manier van reageren, en ik kan ze geen ongelijk geven.

Peter, aria 's afzetten en uurslag een beetje dempen.Doe het dan, waar wacht ge op.En laten we dan het resultaat beoordelen.Lap nu toch eens uw laars aan die bazen die niet willen.

 Nog iets vergeten.Zoals het overdag nu funktioneert is het in orde en dat mag naar waarde geschat worden.

@G.L. er wordt aan gewerkt. Nu nog wat mensen van de gemeenteraad overtuigen ...

 Peter, dat lukt niet omdat daar iemand zit die voortdurend zegt : " en alle meerderheidspartijen tegen " zonder dat daar iemand bijzit die durft tegenspreken.Democratie ????

Kan er mij iemand uitleggen wat eigenlijk de zin is van deze nachtelijke klokslagen?

Of men slaapt erdoor en heeft er NIETS aan.
Of men woont te ver om het te horen en heeft er NIETS aan.
Of men hoort het wel en geraakt gestoord in de slaap en erger, wordt er hoorndol van.

Er is niemand mee gebaat, maar een aantal wel geschaad!

Er is maar 1 oplossing voor dit probleem en dat is afzetten en als dat niet kan dan schaar ik mij volledig achter het voorstel van Peter, dat is toch al iets!
 

De orders van uw bazen aan uw laars lappen is ook niet echt democratisch.
In 't echte leven sta je dan vrij snel op straat, en terecht.
Ik zou graag de klok van het beleid eens horen luiden, zodat we een oordeel kunnen vormen op basis van feiten ipv op gissingen en oliegieters.

Beste mensen,

Waar maken jullie je eigenlijk druk om, als je rust wilt, moet je maar op het platteland gaan wonen, voorzover er nog platteland is in Vlaanderen. Wie in een stad gaat wonen, weet dat er 24/24 in meerdere of mindere mate geluid, licht en geurhinder zal zijn, ook in kleinere steden zoals hier.

De hele zomer lang gaat het hier elke donderdagavond "parkpop" zijn (meer dan 90dBA), waardoor mensen die op vrijdag moeten werken ook niet al te fris op hun werk zullen verschijnen. Er zijn voortdurend dergelijke evenementen, wat ook logisch is in een stad, en wat met de wilde variatie aan voertuigen, bijvoorbeeld quads met een afvoerbuis als uitlaat die tot een gat in de nacht rondtoeren?

Moeten we dan buiten het stilzetten van het klokkenspel tijdens de nacht ook heel de stad verkeersvrij maken, alle evenementen schrappen, de café's sluiten om 22 uur en de openbare verlichting uitzetten? En misschien als kers op de taart alle inwoners verplichten om de voorwerpen in hun bezit die meer dan 40 dBA kunnen produceren van een timer te voorzien? Dat doet me denken aan tweede wereldoorlogtoestanden, al heb ik die gelukkig niet zelf meegemaakt.

P.S. ik vind het vrij hypocriet om als je liever het klokkenspel (al dan niet tijdelijk) stilgelegd ziet de commentaar te geven dat de klok niet helemaal juist loopt of je niet wijs geraakt uit de belpatronen.

P.P.S. ik wil met alle plezier het geluid van de goederentreinen ruilen tegen het klokkespel:-)

 Parkpop speelt niet de hele nacht door.

De meeste evenementen zijn beperkt tot het zomerseizoen. Voor elk evenement apart moet het college trouwens een uitzondering goedkeuren. Meestal moeten de evenementen dan ook tussen 0:00 en 1:00 stoppen . Uitzonderlijk is dit 3:00, zoals dit weekend op de Grote Markt (bekermatch KVM). Persoonlijk had ik dat evenement liever op een andere plaats (het stadion) gehad, omdat ik me kan voorstellen, dat daar vanuit bepaalde hoeken commentaar op kan komen. De tendens in grote steden is zelfs al om grote evenementen te verbannen naar industrietereinen.

Het "sluitingsuur" van cafés is geregeld in het politiereglement.

De controle op luidruchtige toestellen is een feit en geregeld in de VLAREM- wetgeving. Sla maar eens een praatje met de eigenaar van bakkerij mens in de hoogstraat.

Op de gemiddelde weekavond kan je in Mechelen letterlijk je bloot gat laten zien, want dan gaat de stad slapen.

Over de verlichting kunnen nog een boom apart opzetten en over de quads en de nachtelijke goederentreinen, kan je ook een zeer ruime discussie voeren, maar daar gaat het hier niet over.

De maatschappij evolueert en is nooit af, spijtig genoeg. Dan hadden we de politiek bijna niet meer van doen en dat zou een serieuze besparing zijn.

De stad is trots op haar inspraakbeleid, maar er zijn nog mankementen aan.

Er wordt gezegd dat de zaken worden onderzocht, maar de burgers worden nauwelijks geïnformeerd. In een zaak die toch wel wat commotie veroorzaakt zou je toch een andere aanpak verwachten. Ik hoop dat de bewoners uitgenodigt worden op een bewonersvergadering, waar het resultaat van de metingen wordt bekendgemaakt en uiteengezet wordt wat er gaat gebeuren. 

 

Bjorn,

Ik ben blij met uw reactie. Gelukkig zijn er nog mensen die met rede over dit probleem kunnen discussiëren.

Peter,

Graag steun ik uw initiatief om de uurslagen te dempen en de aria's af te schaffen.
Go for it!

 

 de stilte van het stadsbestuur is enerverender dan het klokkengeluid.  

voor de rest heb ik er ook geen woorden meer voor.

Het ei van Colombus !!  Elke avond omstreeks 21u30 bindt de torenwachter een vod rond de klepels van de klokken.

 Roger, een geitenwollen sok is dat ook goed ?

Helaba, Louis, niet mijn mijn idee gaan lopen, zeunne !

:-D

@gimycko: met uw ideeën is nog niks, zolang het maar niet met uw sokken van het bovengenoemde fabrikaat is!

De geheurhinder veroorzaakt door uitgeklepelde geitenwollen sokken, zou overlast kunnen bezorgen tot in de verste (zelfs landelijke) uithoeken van Mechelen! Laat staan dat ze uitgerammeld zouden worden!

 Wat is er nu mis aan een geitenwollen sok ?

Belofte maakt schuld.

Vanavond tijdens de openbare vergadering van de gemeenteraad zal het college mij antwoord moeten geven in verband met de geluidsmetingen en de nodige maatregelen die moeten worden genomen om tot een redelijke oplossing te komen voor de omwonenden.

ben benieuwd of er echt gehoor zal zijn

 Lieven, een redelijke vraag heeft recht op een redelijk antwoord,of niet?

 GL, graag had ik erbij geweest, door omstandigheden zal dat niet lukken.
Ik vertrouw erop dat je ons op de hoogte houdt?

 Mooi en leerrijk document Peter maar als ik dat nog alles moet lezen vrees ik niet tijdig op het stadhuis te geraken om mijn vraag te stellen.

Peter, ik lees er dat de stadsbeiaard van Brussen een klok naar prins Laurent genoemd is. Zou dit zijn om met de man te spotten, "Laurent est-il cloche?"

 tja  k geraak er ook niet ....omstandigheden

kan wel zeggen dat als k redelijk wil slapen ik sinds een dikke week 200 meter verder bij men broer ga logeren.......?????te absurd gewoon en niet vol te houden.....

De vraag aan het college om de klokken bij nacht stil te zetten werd door de gemeenteraad besproken.

Vooraf voor alle duidelijkheid , niemand in deze stad heeft iets tegen onzen beiaard, die moet en zal spelen zo mooi hij kan maar ......

Het antwoord van schepen Nobels was eerder vaag en heeft hier grotendeels reeds de revue gepasseerd. Ja, het electronische systeem wat de mogelijkheid bood om de klokken bij nacht uit te schakelen werd buiten dienst gesteld en de oorspronkelijke mechanische tijdsmeting werd opnieuw in dienst genomen, inclusief de programmatietrommel voor het aanslaan van de klokken.En hier schuilt het probleem.Deze trommel maakt 1 omwenteling op precies 12 uren en herbegint dan zijn cyclus.Het ding manueel stil zetten ' s avonds en starten 's morgens is geen optie ( drie honderd trappen op en af, twee maal per dag ).Nick zijn knieen zullen rap versleten zijn.We gaan er hier mee stoppen want het is niet zo simpel als velen denken en dachten.

Onduidelijk was de schepen over de geluidsoverlast.Ja, er werden metingen gedaan en men kwam bij 44 decibel maar ??? Met open of gesloten vensters en windrichting, het doet er allemaal niet toe.

Het college wil zich nu vrijdag beraden om een beslissing te nemen wat de nachtrust van de omwonenden betreft .De optie om in een nieuwe electronische aansturing te investeren werd opengelaten maar zal er de eerste drie dagen zeker niet zijn.En behoorlijk wat geld kosten.

Een ding is duidelijk, overwinnaars zullen hier niet uit de slag komen.

 

Vanaf nu vrijdag dus hopenlijk eindelijk terug slapen met open ramen ! Zomer in zicht. 

Verder zullen geluidsmetingen erg moeilijk te realiseren zijn. Enfin, bij ons mogen ze een keer komen meten zie.

Blijft het probleem natuurlijk dat voor vele mensen de beiaard niet luid genoeg speelt om hem te kunnen horen. Ik denk hier bij voorbeeld aan de mensen die op de Keldermansvest en de Frans Halsvest wonen... Werd dit probleem ook op de gemeenteraad besproken, G.L., of vertegenwoordig jij alleen de mensen die onder den toren wonen en die vinden dat hij te luid speelt ?

 

Ha KMT, weer wat olie op het vuur aan het gooien ? 

Ik zou niet weten hoe.

@peter, ik denk dat je "zal er de eerste drie dagen zeker niet zijn" niet letterlijk moet nemen maar veeleer moet interpreteren als "dat zal niet voor direkt zijn"

@lieven: Lijkt me redelijk om in afwachting toch gewoon de rammel helemaal stil te zetten ?!

Het vredegerecht gaat zich er anders duidelijk mee gaan moeien.

Tussen haakjes

  • niemand van de politici woont binnen een overlast afstand van de toren, dus erg prioritair zal het (zucht) alweer niet worden
  • ik hoorde al dat zelfs behoorlijke KMO's er last van dreigen te krijgen

tja afzetten dan in afwachting van betere tijden zeker, of in afwachting van nieuwe centen. in het laatste geval zal het wachten worden op sinterklaas. Waarom heeft men die trommel toch ingeschakeld? Ik heb altijd geleerd don't fix what ain't broken

Rammel helemaal stilzetten lijkt mij een straffe en politiek niet helemaal haalbare kaart. Maar waarom kan er, in afwachting van een nieuwe definitieve oplossing (= nieuwe electr. sturing ?), de klok niet gewoon terug gezet worden, figuurlijk dan, en het vorige systeem weer in voege treden ?

Tijdelijke oplossing, kan m.i. niet veel geld en moeite of tijd kosten, compromis kan niet anders dan aanvaardbaar zijn voor buurt (zo waren ze het vroeger gewoon) en politiek (geen gezichtsverlies, en kopen tijd), en en passant maakt die sukkelaar-torenlooser van de Tervuursesteenweg voorlopig ook geen enerverende opmerkingen meer :-) .

In de tussentijd kunnen ze dan een werkgroep oprichten die, los van de conflictsituatie die er nu is, technisch en kostmatig de zaak bekijkt, en een betere oplossing uitwerkt op basis van de gerestaureerde rammel.

Misschien had het college op voorhand beter 2x nagedacht ....

Dat had het kleinste kind kunnen voorspellen dat het nachtelijk luiden voor problemen zou zorgen.  

Nu zitten ze met een dik probleem.  

Tja, en nu he...

 

Enfin. in afwachting van beter gewoon even stilleggen denk ik, of de vrederechter afwachten.

(zucht, het is ver gekomen)

@jansenius: Vorig systeem kan niet terug wegens afgebroken.

En er is een oplossing om de aria's af te zetten 's nachts en de uurslagen minder luid te laten klinken, kan er iemand dit een keer melden aan de betrokken verantwoordelijke schepen ?

Ik nodig bij deze ook de betrokken schepen uit om een keer te komen uitproberen of hij kan slapen in een dergelijke omgeving.

 De uitspraak van een vrederechter is bindend.
Beroep is ook niet mogelijk.

Als de vrederechter bij gebrek aan alternatief beslist: rammel uit...

Net goed.

Niet te hardop dromen janvandeput.... De vrederechter kan niets afdwingen... het is zelfs zo dat als de andere partij gewoon niet komt opdagen, de verzoeningsprocedure zelfs niet kan opgestart worden... straffeloos  (al geeft dit wel een slecht antecedent als de zaak later toch voor een strafrechterlijke of andere rechtbank zou komen).

Een vrederechter kan alleen een gemeenschappelijk akkoord tussen de partijen acteren, en hen dat laten onderteken. En àls ze dat beiden ondertekend hebben, ja, dan kunnen ze er inderdaad niet meer op terugkomen later, dat klopt.

Maar de stok van een oproep voor vredegerecht ligt volgens mij elders. Een stadsbestuur kan zich niet zomaar veroorloven om niet te komen opdagen, en kan ook niet zomaar totaal onredelijke argumenten aanhalen (zoals sommige particulieren dat in vredegerechtsituaties soms wel schaamteloos durven doen).

Het zou straf zijn moest de stad inderdaad niet verschijnen ...

 @jansenius:
Wat belieft er u? Ik schrijf met moeite 4 regels en het woord 'afdwingen' kwam er zelfs niet in voor.

Geen woorden in de mensen hun mond leggen he makker!

Ik haal gewoon aan wat een genante situatie kan zijn voor de stad, net zoals u daarna herhaalt maar dan met meer woorden.

Nu kan ik aannemen dat ge tussen de regels leest, maar dat dat er allemaal tussenstond wist ik zelf geeneens :-)))

 tzou gewoon erg grof zijn als ze het zover laten komen

Tegen iedereen word bijna gezegd dat men de enige is die klaagt ,

voor de rest word men van het kastje naar de muur gestuurd.........

tis droevig gewoon dat Mr Somers niet ingrijpt...

afwachten zeker

 

@francis "Tegen iedereen word bijna gezegd dat men de enige is die klaagt"

Dat verhaal ken ik, dat is een beleid dat erop gericht is om je te doen in je schelp kruipen en gewoon te ondergaan.

Tegenover mij gaat de stad een ding neerpoten, zogenaamd een laagdrempelig initiatief. Nu kunnen de skaters en grafitti spuiters er terecht maar ze weten nog niet dat het van korte duur is want er wordt niet direct bij de buren onder stoelen of banken gestoken dat het alweer een gesponsord bastion moet worden voor de allochtonen. Dezelfde strategie wordt hier gebruikt bij reclamaties. Dit enkel als voorbeeld, later komt er misschien een eigen post hierover.

Hoe start je een rechtszaak op bij het vredegercht ?

 een gewone aanvraag per brief?

gevonden op officieuze site www.vredegerecht.be

Aanvraag minnelijke schikking (of verzoek oproeping in verzoening)

Aan mevrouw, mijnheer de Vrederechter van het kanton ...

Ondergetekenden,

... Uw naam (namen), voornamen, adres(-sen)

vragen U volgende persoon (personen) op te roepen in verzoening :

... naam (namen), voornamen en adressen van de op te roepen personen

teneinde een minnelijke schikking na te streven betreffende :

 

... maak hier een beknopte beschrijving van het bestaande probleem

Met de meeste hoogachting,

Plaats, datum en handtekeningen aanvullen

 Gewoon beginnen met zelf tot daar te gaan en uitleg te vragen op de griffie.
Ze zullen u daar wel te woord staan.
Voor zoiets heb je geen advocaat nodig. Helaas weten weinig mensen dat.

@GL, nog even een bedenking "drie honderd trappen op en af, twee maal per dag". Waarvoor is er dan een torenwachter, om voor de toren op wacht te staan? En de stadsbeiaardier wat presteert die man dan wel (op zijn leeftijd, sorry hoor)

@Lieven: Een torenwachter onderhoudt de toren.

en dus moet hij regelmatig ook die trappen op om trappen te kuisen, dingen te olien te zien of toeristen er geen vuiligheid achterlieten, de deuren gesloten zijn, er geen duiven binnengevlogen zijn in het trappenhuis, ...?

en hoe is het mogelijk :

zo moest de torenwachter van St.-Rombouts te Mechelen twee maal per dag manueel het uurwerk corrigeren.

 

Ik woon zelf een heel stuk van de toren, in een geweldig rustige stadsbuurt, waar je de man van drie huizen verderop 's nachts zijn sleutel in het slot hoort steken als hij thuiskomt, dus ik heb geen last van klokken en dergelijke.
 
Moest ik in de buurt van de toren wonen, zou ik er ook geen last van hebben, wegens een ontzettend gerust geweten en een bijna comateuze slaap, maar ja, ginder schijn niemand er écht last van te hebben, want tot hiertoe is nog niemand op mijn huizenruilvoorstel ingegaan :-)
 
Wat ik me wel afvraag is, hoe het komt dat er nu zoveel protest is omdat de rammel opnieuw dat doet waarvoor hij ontworpen is en dat hij dit vroeger toch ook deed zonder dat er geprotesteerd werd, terwijl de huizen van nu toch een stuk beter geïsoleerd zijn dan toen ?
 
Zijn de mensen van nu dan zoveel minder tollerant geworden dan vroeger, of is er iets veranderd aan het volume van de klokken ?
 
Pas op, het is geen verwijt aan het adres van de protesteerders, maar een vraag die gewoon bij me opkomt.
Ik kan erin komen dat als men je elkr 7,5 minuut wakker maakt, dat niet echt gezellig is.
Men deed dat ook met Dutroux in den tijd he. (misschien nu nog)

@JanG:

  • Mensen zijn veel mobieler geworden. Ik neem aan dat het vroeger geen probleem was, omdat men gewoon werd aan de geluidjes van de rammel. Maar dat gewoon worden neemt tijd in beslag. Tuurlijk als je onder de Toren wordt geboren dan is er geen enkel probleem. Als je een dagje op bezoek komt daarentegen.
  • Verder zijn de aria's van de rammel weinig tonaal, en gecomponeerd specifiek voor Stadsvisioenen. Niet erg bevorderlijk om zich aan aan te passen.

@Peter: inderdaad, de "componist" van die deuntjes mag voor mijn part, geen eurocent van Sabam trekken voor zijn werk!

Het is te zeer verschillend van de "muzac", die voorheen door de rammel gebracht werd!

Ik heb die man gesproken en hij had er wel een visie op hoor. Hij woont echter te ver weg (in Brugge) om er dagelijks mee geconfronteerd te worden.

Ondertussen heb ik ieder lid van het schepencollege een email gestuurd waarin ik beleefd vraag om in afwachting van een oplossing de nachtelijke wekkering af te zetten.

Lijkt me billijk.

@Peter: Ja, in Brugge kunnen de composities van die brave visionnaire man misschien gesmaakt worden door de Japannerkes, en zijn ze geschikt om op die "blekken" beiaard (sorry Bompa, en al mijn Brugse voorouders) gespeeld te worden, maar ik kan ze absoluut niet pruimen.

Wedden dat, moest het repertorium van de rammel gewijzigd worden, het probleem zou verdwijnen?

Ondertussen wens ik u een goede nachtrust toe, Peter!

@jokke, wie weet...

En de rammel zou stil gelegd worden 's nachts.

Goed nieuws + voorspeld hier op deze blog ... :-D

Vooral het laatste zinnetje uit het krantenartikel blijft me bij : "De gevoeligheden zijn vandaag anders dan in de middeleeuwen".
 
Allez, nen dikke sloppel aan de mensen die dicht tegen de toren wonen.
Als ge u nu overslaapt, ni komen zagen he :-)

 ja euh nou eu thnx

T zal een wereld van verschil zijn.....khoop dat t nu  niet langer dan een week nog moet duren

dit is al hoop!!!

ben blij dat ik niet moet gaan stemmen))))

en toen was het stil