10 mei

Titel : Mai 1940 Belgique Allemands à Malines 1Titel : Mai 1940 Belgique Allemands à Malines 2

69, bijna 70 jaar geleden !

(Just2letUknow)

en weer posten om te posten

Jammer voor mensen die wel werk maken van een artikel....

 Gim,

          is dat werk van uw hand ?

Zonde, het is niet eens 10 mei ...

Deze foto's kwam ik toevallig tegen en blijken duidelijk geen ansichtkaarten te zijn.  Vermoedelijk genomen door iemands opa of oma en teruggevonden op zolder.

Nu die verjaardag schrikwekkend dichtbij komt (de maand Mei - 69 jaar geleden of 2010 - volgend jaar), vond ik het nodig om ze hier even weer te geven.

Hier hoeft niet zo nodig commentaar bij of één of ander "diepzinnig" of "diep uitgegraven en gedetailleerd" artikel, want de beelden spreken voor zichzelf.

Daarom de phrase : Just2letUknow.

Misschien een ID voor de Stad Mechelen om in 2010, 70 jaar na de feiten, aan deze geschiedenis een tentoonstelling te wijden.  Nu nog een catchy titel verzinnen.  Misschien zoiets als Mechelen@War, want als het in het Engels is, klinkt het blijkbaar altijd een beetje beter.

 Gim,

          niet kwalijk nemen maar met de datum ben ik het niet helemaal eens.t.t.z.

10 mei was het begin van de inval en deze foto 's zijn waarschijnlijk genomen op 14 of 15 mei.

@ GL :

Ik heb geen idee van een exacte datum wanneer Mechelen, in 1940, onder de voet is gelopen door den Duits.

Ik zal het u vertellen Gim en ik moet daarvoor niet naar de Wiki lopen.

Op vrijdag 10 mei 1940 werd de aanval ingezet tegen de Belgische linies aan het Albertkanaal en op Dinsdag 14 mei 1940 werden daar de laatste Belgische soldaten opgepakt en krijgsgevangen genomen.Zij werden weggeleid via Nederlands Limburg in richting Bocholt vanwaar ze per spoor vertrokken in alle mogelijke Duitse gevangenkampen.

Ik weet het allemaal van een ooggetuige, mijn vader.

Ik hoop dat onze Louis USA hier ook nog iets van herinnert.

BTW : Ik heb effe lopen nadenken ivm die mogelijke tentoonstelling.  Niet enkel de geschiedenis van Wereldoorlog II in de stad Mechelen (in foto's, tekeningen, schilderijen en tekst), maar ook van de randgemeenten (Hombeek, Leest, Heffen, Battel, Walem, Muizen).  En de beelden UIT de randgemeenten enkel te bezichtigen IN die randgemeenten.

De Hombekenaar kan dan die geschiedenis oppikken in het lokale Culturele Centrum en eventueel naar de Stad Mechelen afzakken voor meer.  Of omgekeerd, de Stadsbewoner kan de geschiedenis oppikken in bv de Lamotbuilding en eventueel naar Hombeek, Leest, Heffen, enz. afzakken voor meer.

Een soortement van Culturele uitwisseling, aangaande een periode uit de Geschiedenis, en zo leren we elkaar wat beter kennen, want het is alweer een tijdje geleden dat ik nog eens in Hombeek ben geweest.

En hierbij zouden we dan ook de verstandshoudingen en mentaliteiten kunnen leren kennen die toen (en nu nog steeds) gelden tussen Dorp en Stad en hoe Dorp en Stad de oorlog overleefden.  De Hombeekse Boer die toen misschien voldoende te eten had omdat de gewassen op zijn velden stonden en de uitgehongerde stadsbewoner, die in Hombeek zijn voorraad kwam opslaan.

 Hoe moeten we dat dan noemen ? Dorpsvisioenen ?

In Hombeek misschien :

"Hombeek@War"

(Onderdeel van de Tentoonstelling Mechelen@War)

Geschiedenis van Hombeek en de verhoudingen tussen Dorp en Stad in Wereldoorlog II.

En voor de andere randgemeenten la même chose, maar dan wel met de exacte dorpsnaam voor het @-tekentje.

Allez, just an ID, hoor !  Maar denk eraan : de Laatste Getuigen zijn stokoud of sterven langzaam uit !

Boekje !

 Ma noa springde wee van den hak oep de tak hé

@ G.L.  Inderdaad, de inval gebeurde aan het Albertkanaal te Vroenhoven.  De nonkel (die ik nooit heb gekend vermits ik  in 1943 geboren ben) werd daar de eerste dag van de oorlog neergeschoten door een Duits parachutist.    Dit land is altijd al geregeerd geweest door ware genieën, en er werd opgedragen dat men die parachutisten op de grond gevangen moest nemen.  Maar die vaten vol wijsheid hadden er blijkbaar niet op gerekend dat die Duitse parachutisten wel eens van uit de lucht, en hangend aan hun parachute  konden schieten. Exit mijn oom luitenant Vits....   Een gedenksteen aan het Albertkanaal te Vroenhoven met de namen van de gesneuvelden is het enige dat mij aan die nonkel herinnert.

Inderdaad Roger,

                                het was het 35° EN 36° linieregiment die tot opdracht hadden heel dat Albertkanaal te bewaken  van Antwerpen tot Luik.Heel deze operatie was één chaotisch gedoe.Het waren vooral reserve manschappen die men in allerheil hiervoor had opgetrommeld.Slecht uitgerust met oud versleten materiaal en wapens uit 1917.Ook de munitie was beperkt, getuigen spreken van 20 patronen per man.Daarenboven werd het hele boeltje geleid door een bende onbekwame officieren.Ik denk dat de Engelsen er vele jaren later hun mosterd hebben gehaald voor hun feuilleton " thats armee ".Het was toen echter niet voor het lachen want vele mensen hebben erbij hun leven verloren.Het was dan ook geen wonder dat de Duitse bommenwerpers reeds vanaf de 10 mei vrije baan hadden om hun bommen te gaan werpen in het binnenland.Het was voor de vijand een koud kunstje om heel dat ontmoedigt leger na een kat en muis spelletje van vier dagen op te rollen.Al wat nog kon lopen werd op transport gezet naar de gevangenkampen ver van huis.Duizenden.

"Thats armee"... hihihi,  hoe verzint men het...Ik veronderstel dat hiermee bedoeld wordt "Dad's army".

Fragment van Dad’s Army...

Link

En, Roger, enig idee van de exacte datum dat den Duits de Dijle over marcheerde en de Stad (en het Land van) Mechelen innam ?

G.L. Sorry vriend maar als je zo een voorzet geeft: 'Het waren vooral reserve manschappen die men in allerheil hiervoor had opgetrommeld.' Bij ons in Vlaanderen noemen we dat ' allerijl' . Je jeugdig enthousiasme verraadt weer meer dan je wil prijsgeven.;-)

Ik denk, dat wie (bijna 70 jaar later) de feiten beter wil leren kennen, best het boek van Sabine Deboosere erbij haalt.

Mijn over-grootmoeder zegt dat de foto's gemaakt zijn bij de aftocht van den duits.  Op de eerste foto herkent zij haar gestolen fiets....

@J.T.: ge kunt hem nog altijd claimen bij de niet afgehaalde herenfietsen, maar alleen op 01 april voor de middag!

"Meine fahrrad war gestolen im Bruschelportstrasse, durch Fritz".

Eén probleem : die gasten noem(d)en allemaal Fritz !

:-D

(Sie mussen mir excusieren aber meine Deutsch is nicht so gut mehr - LOL)

@gim: ge zou het ondertussen al moeten weten: we noemen hem Fritz maar hij heette Fritz. Ik heet Luc en hij noemde mij Luc. Gij heet Guy en hij noemde je Gim. Vroeg of laat zou dat moeten kunnen lukken.

@ Luc :

Ja, maar er was toen eentje die Adolf noemde !  Men noemde hem Dolf.

En die had toen, in 1940, ook een visioen (of een bad trip).

:-D

Heette, Gim, heette !!!  :-)

't is gin avans Jan... ze zulle-n-et noet ni liere.

Gim: ik dacht ik het boek van sabine te duiken, maar vermits je hetzelf aanhaalt, kun je die datum dus best opzoeken.

Und sie sind entschuldigt.  Ja, die Deutsche Sprache ist sehr schwer, und so war auch das gestohlenes Fahrrad von damals :-)

 Roger, was sagen sie ? Plankskes ? Maar gij kunt het verdorie nog goed zenne.